Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, plamen.spam написа:

Ти си този, който непрекъснато повтаря, че е работа на "агенцията" да проверява.

Що? Да не би да не е? МС стои зад въпросната агенция... Кой за какво носи отговорност тогава?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

За търга за въпросната бензиностанция, коя "агенция" е трябвало да провери кандидатите?

Агенцията по приватизация. Или самите министри Костов и Пушкаров. Избери си...

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 12 минути, БаалБек написа:

Соцпропагандаторите, като @communismatic, @В. Велев, @М.Николов, @Proshark, @nikssi, @Joss Bomon, @Т.Христови други искат да се върнат концлагерите и тези, които не са съгласни с тях да бъдат наказвани. Също като при бай Тошо - правешкото ла**о...

Ти, нещо друго освен да лъжеш и да разпространяваш лъжи, можеш ли?

Явно, не.

:hush:

Разпадът на държавността в България с този кратък пример:

Неочаквана находка: Ферма за криптовалута беше открита в мазето на Община Горна Оряховица

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Ами не, не се пръска вече с ДДТ, защото е забранено.

Доста си заблуден, повярвай ми...

. Ако ти си го използвал, значи си извършил престъпление. Общо взето не е за хвалба във форума

Аз не съм го използвал, ти пак не си разбрал. Казвам ти, че се пръска и с ДДТ. Даже когато тровеха язовира край Търговище се оказа, че са пръскали поляните около язовира с ДДТ. Само, дето на тия дето са пръскали... им се е разминало, щото не знаели какво пишело на опаковката на препарата.

преди 51 минути, communismatic написа:

Моля? На кой въпрос не съм отговорил по-точно?

Доста добър аргумент, при положение, че страната ни от 9 милиона е станала 6. Ти сериозен ли си в момента?

Добре, няма проблем. Отговори ми на това по-горе, че ми стана много смешно.

Именно, да. Затова ти зададох въпрос, що при нас се получава така, че ние даже не можем и да поддържаме построеното от онзи период. Справка - водната криза.

А защо е станала 6 милиона?

И какво за водната криза. В съседната тема нали ти обясних, че в Плевен имат 70-80% загуби по трасето и то не защото нямат пари, а защото са некадърници тамошните управници начело с кмета им

преди 3 минути, communismatic написа:

Доста си заблуден, повярвай ми...

Аз не съм го използвал, ти пак не си разбрал. Казвам ти, че се пръска и с ДДТ. Даже когато тровеха язовира край Търговище се оказа, че са пръскали поляните около язовира с ДДТ. Само, дето на тия дето са пръскали... им се е разминало, щото не знаели какво пишело на опаковката на препарата.

Ама едно е някой идиот да нарушава закона и да пръска със забранени отрови, друго е държавата да го прави с тонове и то директно върху зърното за да нямало гъгрици

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

А защо е станала 6 милиона?

Ми щото много просперирахме от 1989-а насам. Затова...

В съседната тема нали ти обясних, че в Плевен имат 70-80% загуби по трасето и то не защото нямат пари, а защото са некадърници тамошните управници начело с кмета им

Абсолютно нищо не си ми обяснил. Показах ти картата с водната криза, има проблем с огромна част от язовирите. Обясних и защо. Ти на мен няма какво да ми обясняваш, ти абсолютно нищо не разбираш. По която и да е тема.

току-що, communismatic написа:

Ми щото много просперирахме от 1989-а насам. Затова...

Абсолютно нищо не си ми обяснил. Показах ти картата с водната криза, има проблем с огромна част от язовирите. Обясних и защо. Ти на мен няма какво да ми обясняваш, ти абсолютно нищо не разбираш. По която и да е тема.

Ако си мислиш, че раждаемостта е правопропорционална на просперитета, имам новина за теб...

Какъв е проблема на язовирите, ръждясали ли са😁

преди 8 минути, communismatic написа:

Агенцията по приватизация. Или самите министри Костов и Пушкаров. Избери си...

Ти не знаеш ли, че по това време даже няма Закон за приватизацията (с който се създава въпросната Агенция)?

В историята сигурно ще остане и първата приватизационна сделка, въпреки че още няма приет закон за приватизацията

Пак ли обърка хронологията?

преди 30 минути, communismatic написа:

Е от теб не съм чакал, щото ти не си от тях. 😆

Мда... 😆

Мда, заплатата на български войник беше 1,50 лв.

Знам, не ти е приятно, но е факт. 

току-що, Gaming_Solutions написа:

Ако си мислиш, че раждаемостта е правопропорционална на просперитета, имам новина за теб...

Да знаеш, че и аз имам новина за теб. Всичко кадърно масово бяга от тук. По-лошото е, че има и такива като теб, дето даже не са и разбрали, все още.

Какъв е проблема на язовирите, ръждясали ли са

Не, просто са неподдържани. А ти можеш да си преповтаряш простотиите до безкрай. Факт е, че хал-хабер нямаш... Та, затова и се захвана за думата "корозия", щото всъщност била "ерозия". Нали? :) 

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Пак ли обърка хронологията?

Принципно, тоя дето все бърка си ти, а не аз. Я провери кога е приет Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. И между другото, не вдявам... това трябва да оправдае Иван Костов ли? Щото май не си много наясно, какво точно твърдиш...

преди 3 минути, parmobil написа:

Знам, не ти е приятно, но е факт.

Що да не ми е приятно? Гърченето ти е достойно за съжаление... ;) 

Между другото, Иво Тошев още чака му отговориш как така комунягите са съсипали нерентабилните заводи. Странно, що и тоя въпрос го подминаваш? Той да не е спорил също за заплатата? :) 

преди 2 минути, communismatic написа:

Да знаеш, че и аз имам новина за теб. Всичко кадърно масово бяга от тук. По-лошото е, че има и такива като теб, дето даже не са и разбрали, все още.

Не, просто са неподдържани. А ти можеш да си преповтаряш простотиите до безкрай. Факт е, че хал-хабер нямаш... Та, затова и се захвана за думата "корозия", щото всъщност била "ерозия". Нали? :) 

Може би ще ми отговориш какво трябва да може и прави инженер на такъв язовир? Без AI, нали?

преди 5 минути, communismatic написа:

Я провери кога е приет Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

Следващата година.

току-що, parmobil написа:

Може би ще ми отговориш какво трябва да може и прави инженер на такъв язовир? Без AI, нали?

Костовистчето отново реши да зададе поредният въпрос без да отговори на моите... Има ли по-жалко създание в тоя форум?

преди 11 минути, communismatic написа:

Ами не, ти твърдиш, че са корозирали, аз само те питах дали наистина са ръждясали. Хахаха

Ти също така твърдеше, че язовирите поради тази ерозия се държали изкуствено на 30% от капацитета им, аз те питах как така сега се държат на 30% защото имали проблеми, а на пролет няма проблем да са с пълния си обем, тогава вече не са ерозирали и няма опасност? Така и не получих адекватен отговор

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Следващата година.

Мхм. ОК...

Цитат

Обн., ДВ, бр. 38 от 8.05.1992 г., изм. и доп., бр. 51 от 24.06.1994 г., изм., бр. 45 от 16.05.1995 г.

Пак ли обърка хронологията...? 

преди 6 минути, communismatic написа:

Между другото, Иво Тошев още чака му отговориш как така комунягите са съсипали нерентабилните заводи. Странно, що и тоя въпрос го подминаваш? Той да не е спорил също за заплатата? :) 

И аз отговорих, ама не ви харасва.

А защо се оправдаваш с този пост?

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Ами не, ти твърдиш, че са корозирали, аз само те питах дали наистина са ръждясали. Хахаха

Не, бе. Ясно ми е кво точно се опитваш, да постигнеш. Както и да е...

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Ти също така твърдеше, че язовирите поради тази ерозия се държали изкуствено на 30% от капацитета им, аз те питах как така сега се държат на 30% защото имали проблеми, а на пролет няма проблем да са с пълния си обем, тогава вече не са ерозирали и няма опасност?

Майко мила... Боже, Божеееееееее, Божееееееееееееееееееееееееее... слез и си прибери вересиите! 😆😆😆😆

току-що, parmobil написа:

А защо се оправдаваш с този пост?

Не се оправдавам, доказвам колко си жалък... :) 

Костовистчето отново реши да зададе поредният въпрос без да отговори на моите... Има ли по-жалко създание в тоя форум?

Ленинистчето продължава да се оправдава, че не отговаря, а се опитва да вкара други в обяснителен режим.

преди 22 минути, БаалБек написа:

На 9 септември 1944 г. Българската комунистическа партия взема властта с държавен преврат, заличава опозицията и започва да използва различни методи за заглушаване на критиците си.

Тотална лъжа, гледайте поне клипа на Добри Божилов, в който ви обяснява, кой взема властта на 9 септември.

В новото правителство има само 4 министри от квотата на БРП!

"Съставът на бъдещето правителство и новите регенти са уточнени на среща между Кимон Георгиев, Добри Терпешев, Никола Петков и Дамян Велчев в дома на Георгиев към 16 часа на 8 септември.[32][33] Договорено е в кабинета да има по 4 представители на БРП, „Звено“ и БЗНС – „Пладне“, 2 представители на БРСДП и 2 независими."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Деветосептемврийски_преврат

преди 2 минути, parmobil написа:

Ленинистчето продължава да се оправдава, че не отговаря, а се опитва да вкара други в обяснителен режим.

Аз не съм ленинист, ама карай. Аз нямам никакви проблеми да отговарям. Винаги съм го правил. Проблема е когато от другата страна не отговарят на една дузина други въпроси, а продължават, да задават още и още и още и още... Просто така не се прави дискусия. 

Това е положението... ;) 

преди 1 минута, M.Николов написа:

В новото правителство има само 4 министри от квотата на БРП!

Това е правителството на ОФ, не случайно само четирима са комунисти... :) 
Идеята е да се покаже "демокрация" пред САЩ и Великобритания...

Аз не съм ленинист, ама карай. Аз нямам никакви проблеми да отговарям. Винаги съм го правил. Проблема е когато от другата страна не отговарят на една дузина други въпроси, а продължават, да задават още и още и още и още... Просто така не се прави дискусия. 

Това е положението... ;) 

Отговаряш ама малко избирателно. Или на въпроса с въпрос.

Такова ти е положението

преди 1 минута, communismatic написа:

Това е положението... ;) 

Нищо не си отговарял!!!  Само контра-въпроси и нарочване, че ние те "отбягваме"

СМЕХ!

преди 7 минути, communismatic написа:

Мхм. ОК...

Пак ли обърка хронологията...? 

Опитът за приватизация на въпросната бензиностанция е по време на правителството на Димитър Попов.

Опитът за приватизация на въпросната бензиностанция е по време на правителството на Димитър Попов.

Извинявай, ква теза защитаваш, че нещо не те разбирам? 😆

преди 5 часа, BANKATA написа:

Да, нефта са ни го продавали с около 10% по-скъпо отколкото на борсата. Неефективната икономика е друга бира.

Дали е било така.  Хайде да питаме....                   

Много добър въпрос – тук има няколко исторически нюанса.

1. Как СССР продаваше петрол на страните от СИВ (вкл. България)

• Търговията не беше на „свободни борсови цени“. Използваше се т.нар. трансферни цени – средна стойност от няколко години назад на световните борсови цени, преизчислена в „преводни рубли“ (условна валута на СИВ).

• Това означаваше, че ако на световния пазар цените се качват рязко (както след петролния шок през 1973 г.), страните от СИВ дълго време продължаваха да купуват на доста по-ниски „усреднени“ цени.

• Обратното – когато цените паднаха в края на 80-те, страните от СИВ още известно време плащаха по-висока „усреднена“ цена.

2. Въпросът за 10% по-скъпо

• Няма данни СССР систематично да е продавал на България по-скъпо от „борсовата цена“.

• Понякога (при спад на цените в световен мащаб) наистина плащането по механизма на СИВ излизаше по-високо, но в други периоди (при рязко покачване на цените) България печелеше от по-ниските „усреднени“ стойности.

• Така че твърдението, че СССР „по принцип“ е продавал по-скъпо, е по-скоро мит или частична истина, валидна само за конкретни години.

3. Курсът на долара и „нереалната рубла“

• В СИВ се използваше преводна рубла, която имаше условен курс и нямаше пряка връзка с реалните долари на световния пазар.

• Затова сравненията „по долари“ често изглеждат подвеждащи – може да излиза, че е „по-скъпо“, но това зависи от начина на преизчисление.

👉 Извод: Не е вярно, че СССР винаги е продавал на България с 10% по-скъп петрол от борсовия. В различни периоди България е купувала и по-евтино, и по-скъпо – заради механизма на „усреднени цени“ и особеностите на преводната рубла.

Искаш ли да ти извадя конкретни данни за цените на петрола за България през 70-те и 80-те (има статистики по години), за да видиш къде точно е била разликата?                                                                Хайде сега да го обясня аз Мечо. Представи си, че преди 40 години ти предложа да ти продам сто долара, ама не по 93 стотинки парчето, както е държавният курс, а с 10% повече, демек 102,3 лева и ти с тях си купуваш разни неща от Кореком. Няма ли да си доволен от сделката?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.