Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

КОМУНИЗМЪТ Е БОЛЕСТ. Ако не го изкорениш навреме, той заразява цялото общество.“
Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте

Някои думи остават актуални дори десетилетия по-късно. Пиночет не говореше просто срещу хора, а срещу система, която поглъща свободата, вярата, семейството, религията и достойнството.

„Нашата мисия беше да спасим Чили от комунистическата чума.“
„Няма нищо по-опасно от комунист, който се представя за демократ.“
„Комунизмът не уважава човека, той го прави инструмент на една идеология.“
„Не воювахме срещу хора, а срещу система, която щеше да унищожи нацията.“
„Комунистът не спира, докато не унищожи семейството, вярата в Бога и свободата.“

Историята не бива да се забравя. Особено когато днес някои отново носят маската на „загриженост“, но под нея стои същата идеология, готова да разруши всичко истинско и човешко.

Свободата се защитава. Истината не се крие.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 15 часа, nnnkjkklllk; написа:

559556423_10242069754426765_428161615814

Хубава статистика си показал , но това не е точно така! Изглежда твоите факти за средна работна заплата през 2024 са СИЛНО изкривени и субективни.

Изкарай заплатите на София-град от тази статистика и ще изглежда ЧУДОВИЩНО зле!

През 1984 година заплатите на фирма с офис в София , Варна и Добрич и Русе бяха почти еднакви(разлика около 5-10%). Сега разликата е в ПЪТИ!

преди 31 минути, Belefor написа:

Хубава статистика си показал , но това не е точно така! Изглежда твоите факти за средна работна заплата през 2024 са СИЛНО изкривени и субективни.

Изкарай заплатите на София-град от тази статистика и ще изглежда ЧУДОВИЩНО зле!

През 1984 година заплатите на фирма с офис в София , Варна и Добрич и Русе бяха почти еднакви(разлика около 5-10%). Сега разликата е в ПЪТИ!

Средната заплата за Юни 2025 за Русе е била 2094лв., колко пък ЧУДОВИЩНО зле да е?

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Средната заплата за Юни 2025 за Русе е била 2094лв., колко пък ЧУДОВИЩНО зле да е?

Все пак Русе е областен град - само около 500 лева по малко от средното за България. Ами ако вземем по малък град? Мисълта ми беше, че през 1984г. нямаше толкова голяма разлика в заплатите в различните градове като сега.

преди 12 минути, Belefor написа:

Все пак Русе е областен град - само около 500 лева по малко от средното за България. Ами ако вземем по малък град? Мисълта ми беше, че през 1984г. нямаше толкова голяма разлика в заплатите в различните градове като сега.

Добре де, нали това ти го писа:

Цитат

С големи букви

преди 20 минути, Gaming_Solutions написа:

И като извадиш от тях данъци и осигуровки, сигурно остават 1094лв, а тогава сметките от таблицата на @ннуужжннниикккк няма да излязат

преди 14 минути, ivottoshev написа:

И като извадиш от тях данъци и осигуровки, сигурно остават 1094лв, а тогава сметките от таблицата на @ннуужжннниикккк няма да излязат

Сигурно така ще е...

А колко вземат още толкова под масата и реално получават повече от колкото декларират и свалят числото на средната заплата пък да не коментираме, нали? Защото и комуниста си призна преди време, че плащал минимална и другото под масата

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Добре де, нали това ти го писа:

С големи букви

Точно така - Разликата от средната заплата на София-град до Русе-град е ГОЛЯМА. Не беше такава 1984. Така по ясно ли е? Ако искаш мога и в процентно отношение да ти го дам но ти можеш и сам да го видиш.

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

плащал минимална и другото под масата

Кой колко плаща/взема под масата няма как ти и аз да го знаем , затова не го коментирам. Таблицата беше за средните работни заплати 1984 и 2024....

преди 32 минути, Belefor написа:

Точно така - Разликата от средната заплата на София-град до Русе-град е ГОЛЯМА. Не беше такава 1984. Така по ясно ли е? Ако искаш мога и в процентно отношение да ти го дам но ти можеш и сам да го видиш.

Така де, в пъти ли е разликата, както твърдеше?

Цитат

преди 32 минути, Belefor написа:

Кой колко плаща/взема под масата няма как ти и аз да го знаем , затова не го коментирам. Таблицата беше за средните работни заплати 1984 и 2024....

Именно, точни цифри не знам, но е факт, защото се прави масово, особено в ресторантьорството и разните му там "майстори", но определено ако излязат на светло ще се качи и средната заплата

Тоя много ги разбира нещата... Щом и за Русе знае средната заплата. 😆

преди 59 минути, ivottoshev написа:

Минималната нетна заплата е 830 лева... Аз наистина не знам, как човек, може да преживява с такива пари.

Цитат

Ще кажа категорично - да, ние си охраняваме въздушното пространство. Това заяви пред БНТ командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Николай Русев по повод 16 октомври - Празник на авиацията и ВВС и отговорността да се пази небето над България.

По темата с охраната на въздушното пространство на страната той посочи, че макар страната ни да е започнала да получава изтребителите F-16, охраната продължава да се извършва със старите самолети МИГ-29.

"Защото преди много време аз казах, че няма как F-16 да дойде през 2025 година и да застъпи веднага в бойно дежурство. Като контрапункт на това, което казват други експерти, които твърдяха, че с пристигането си F-16 влиза в дежурство, а МИГ-29 излиза в пенсия. За тяхно съжаление МИГ-29 ще продължи да лети, защото няма друг изтребител", коментира ген.-майор Русев.

T.e. понеже американците се държат с нас като с долнопробна... лека жена, та затова и след като Кирчо, Тиквун и Дебелият дадоха сума ти пари за една прескъпа тенекия... пак ще разчитаме на "комунистическите" МИГ-ове... Е, важното е, че вървим напред към светлото бъдеще. 

И, че в Русе средната заплата била над 2000 лева (Ти да видиш!)...

преди 3 часа, ivottoshev написа:
преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

И като извадиш от тях данъци и осигуровки, сигурно остават 1094лв...

Сигурно бачкаш в сивия сектор и нямаш представа кое как се изчислява.
При брутна 2094 лв., нетната е 1624.90 лв.

Средната брутна за страната през второто тримесечие вече е 2572 лв. (нетна - 1995.83 лв.)

Минималната нетна заплата е 835.74 лв.

Да, де. То тук основният ни спор е как ПП-ДБ фенчето е измерило средната заплата в Русе? Той доколкото си спомням, дори не ми е и съгражданин. Иначе... много ги разбира нещата. Общо-взето колкото по всички останали теми.

преди 20 часа, nnnkjkklllk; написа:

559556423_10242069754426765_428161615814

Сривът на ГЕРБ е отдавна планиран.
Създаден като платформа на българската олигархия за усвояване на еврофондовете - приемлива за ЕС алтернатива на СДС-ДСБ - той логично започва да напуска сцената, изпълнил своята задача.
Имаше няколко ключови моменти в този процес.
Първият бе през 2013 г, когато нашата олигархия реши, че може и без Борисов. И го сготви първо със сметките за ток през февруари, а след това с аферата Костинброд.
Но еврофондовете и Южен Поток бяха спрени от ЕК и се наложи връщането на Борисов във властта - при тайни за обществото условия, които позволяваха на ДПС реално да управлява зад кадър. Това проличаваше винаги в решителни моменти, свързани с разграбването на КТБ (2014), със съдебната реформа (2015), изборът на Радев (2016) и патриотарските партии за партньор (2017), Турски поток (2018-2019) - където защитата на руските и на ДПС интереси винаги бяха с приоритет. Това включваше и допускането на човек като Гешев за главен прокурор, чиято смяна нямаше как да се случи, ако не бяха под заплаха еврофондовете и явен конфликт с Европейската Комисия. Защото вече имаше условие за парите - съдебната реформа.
А спомняте си - ГЕРБ има смисъл само доколкото може да е лице в Европа, защото нашата олигархия, особено в условия на войната в Украйна и спрените руски енергийни откати към нея - не можеше без еврофондовете.
Съдбоносният избор на Борисов бе през март 2024 г, когато трябваше да избере:
Или ротацията на Сглобката според очакванията и влиянието на ключовите европейски държави и САЩ. Или… Пеевски/Русия. И той избра Пеевски. Ако може да се нарече това избор.
Последва ясна западна реакция - вече договорената (Борисов дори се похвали в ефир) Габриел за зам шеф на НАТО бе пренебрегната от Марк Рюте, който избра македонка на поста. Само след месец последва второ унижение - пак Габриел бе пренебрегната при избора на десет вицепрезиденти на ЕНП от общо 12 кандидати!
Освен всичко друго, Борисов не можа да спре чрез ЕНП постоянното обсъждане на състоянието на правовата държава в България. И натиска от АЛДЕ върху лично Фон Дер Лайен при серията вотове на недоверие. Под подобен натиск бе изключена партията на Орбан от ЕНП и на Фицо от ПЕС. С други думи, неговата тежест в Европа - поводът за създаването на ГЕРБ - все повече намалява.
Междувременно бе прекършена още една ключова връзка на България с Европа - превратът в ДПС от Пеевски и изгонването й от европейското либерално семейство.
И така, след като стана зависим от САЩ и Великобритания за Магнитски, Пеевски не може вече да разчита на Борисов и на Европа. И така започна отново процесът на раздяла на нашата олигархия с Борисов - постепенно, за да бъде сварена качествено жабата.
Ахилесовата пета на Пеевски - финансирането на неговата държава - засега става през бюджета и поемането на нов дълг, за което му трябва ГЕРБ. Но в еврозоната ще се освободи огромен ресурс към банките, както и ще стане по-лесно тяхното финансиране.
Изборите в Пазарджик показаха не само новия modus operandi на българската държава - след нагласена съдебна система, медии, служби и на практика всички институции - вече и самите избори не допускат “изненади”. А подготовката за резултата става от няколко социологически агенции. Които “познават” резултата, който - чрез “мотивирания електорат”, МВР, изборни комисии и Информационно обслужване - трябва да се получи. По план - и ДПС-НН скоро като първа политическа сила.
Но реално - видяхме и как ГЕРБ винаги има 25% независимо какви ги върши. До момента, докато изборната му машина бе експроприирана от Пеевски. И остана реалният им автентичен вот без мобилизация - 6%.
Новината за края на ГЕРБ всъщност действително е много лоша - защото, парадоксално, докато бе първа сила, това означаваше, че нашата олигархия не може без Европа.
Е, сега вече не изглежда така.

Пак ви повтарям на не разбралите. Не оценявайте социализма само по заплатите. Сложете спокойния живот, качествената храна, безплатното образование и здравеопазване и тогава оценявайте. Колко хляб се е купували сега и при социализма нищо не значи. Защото при социализма хляба беше истински, а сега е химия и може да изтрае 1 година без да се развали. Уж. Ама той си е развален по дефол. Така е и с останалите хранителни стоки.

Разбра ли?

преди 6 минути, communismatic написа:

Да, де. То тук основният ни спор е как ПП-ДБ фенчето е измерило средната заплата в Русе? Той доколкото си спомням, дори не ми е и съгражданин. Иначе... много ги разбира нещата. Общо-взето колкото по всички останали теми.

Статистически райони; област

Аз ли трябва да я измеря и трябва ли да съм от Руси за да отворя НСИ?

Всъщност съм 120км източно от Русе

Да? И? Те НСИ принципно не са особено достоверен източник, нека да повторя, че съвсем сериозно твърдяха, че през април месец имало дефлация. Нали? И това няма да е свързано с факта, че трябва задължително, да влезем в еврозоната. Не, не... няма такова нещо. Това са руски инсинуации. Дългата ръка на Кремъл е навсякъде. Както и да е... 2000 лева заплата, ама брутна. Нетната колко трябва да е? Или това не е важно?

преди 13 минути, communismatic написа:

Да? И? Те НСИ принципно не са особено достоверен източник, нека да повторя, че съвсем сериозно твърдяха, че през април месец имало дефлация. Нали? И това няма да е свързано с факта, че трябва задължително, да влезем в еврозоната. Не, не... няма такова нещо. Това са руски инсинуации. Дългата ръка на Кремъл е навсякъде. Както и да е... 2000 лева заплата, ама брутна. Нетната колко трябва да е? Или това не е важно?

Колко е средната заплата в Русе, щом НСИ не са достоверен източник?

Ти колко плащаш на твоите бургерджии, тази висококвалифицирана работа?

Цитат

То тук основният ни спор е как ПП-ДБ фенчето е измерило средната заплата в Русе?

Ама никой не ти обръща внимание, аз коментирам с @Belefor изказването му, че средната заплатата в Русе била в пъти по-ниска от тази в София, сам се буташ между шамарите без да ти обръщат внимание дори

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Колко е средната заплата в Русе, щом НСИ не са достоверен източник?

Ми не знам, аз за разлика от теб, не твърдя, че ги разбирам нещата и после като тръгна на дискусия, да си набия камшика, понеже съм станал за кашмер. НСИ не само, че не са достоверен източник, а даже и са най-откровени лъжци. Обяснил съм защо. Аз не го подлагам на съмнение, направо казвам, че са лъжци. И другият ми въпрос е... 2000 лева е брутната заплата, а колко е нетната? Щото това май има доста голямо значение, а? Умнокрасив жълтопаветнико?

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Ти колко плащаш на твоите бургерджии, тази висококвалифицирана работа?

Не плащам на никого нищо, работя с най-добрият ми приятел и бъхтим сами общо-взето (чрез разносвач). Не ми трябва излишна помощ, мога и сам да се оправям с проблемите си.

преди 1 минута, communismatic написа:

И другият ми въпрос е... 2000 лева е брутната заплата, а колко е нетната? Щото това май има доста голямо значение, а? Умнокрасив жълтопаветнико?

Вечно неразбрал...

По-горе са ти писали колко е нетната и какво значение има при положение, че сравняваме брутна с брутна, става въпрос за София и Русе. 

Дискусията ми с @Belefor започна с това негово изказване:

Цитат

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Вечно неразбрал...

Оле, майко... Твърди го тотално невменяемият, който съвсем сериозно вярваше, че 4,2 милиона българи почивали в Гърция годишно. Тръгна да поства статистика, оказа се, че не прави разлика между "пътуващи" и "почиващи". Иначе... много ги разбираме нещата.

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

По-горе са ти писали колко е нетната и какво значение има при положение, че сравняваме брутна с брутна, става въпрос за София и Русе.

Да, де... то беше реторичен въпрос. Щом нетната е 1600 лева, това според теб е повод за някаква хвалба? И то говорим за голям град като Русе? Опитай се малко, да се опиташ поне, да влизаш в дискусиите възможно най-адекватно... Доколкото е възможно, разбира се. Нямам високи очаквания и към теб.

преди 4 минути, communismatic написа:

Оле, майко... Твърди го тотално невменяемият, който съвсем сериозно вярваше, че 4,2 милиона българи почивали в Гърция годишно. Тръгна да поства статистика, оказа се, че не прави разлика между "пътуващи" и "почиващи". Иначе... много ги разбираме нещата.

Да, де... то беше реторичен въпрос. Щом нетната е 1600 лева, това според теб е повод за някаква хвалба? И то говорим за голям град като Русе? Опитай се малко, да се опиташ поне, да влизаш в дискусиите възможно най-адекватно... Доколкото е възможно, разбира се. Нямам високи очаквания и към теб.

Хайде разбирачо на ръждивите язовири, кажи ми колко пъти нетната заплата на Софиянци е повече от 1600лв.

ПП. и къде съм споменал, че е повод за хвалба.... не, това момче има сериозни проблеми и е способен за отрицателно време да генерира внушително количество спам. Аз наистина нямам време да се занимавам с хора с подобни проблеми

току-що, Gaming_Solutions написа:

Хайде разбирачо на ръждивите язовири, кажи ми колко пъти нетната заплата на Софиянци е повече от 1600лв.

Брат, ти тая година ще влезеш ли в час? ТАЯ ГОДИНА ЩЕ ВЛЕЗЕШ ЛИ В ЧАС? Аз не съм статистик. Да ти приличам на такъв? Да не съм тръгнал, да питам хората из столицата, кой какви пари изкарва? Пак да повторя - за разлика от теб, аз не поствам някакви страшни тъпотии, които по никакъв начин, не мога, да докажа и после да ставам за кашмер. И освен това, над 200 пъти ти написаха, че има огромна разлика между големите градове (София, Пловдив, Варна и т.н.) и малките... 

Аз имам чувството, че 85% от хората тук изобщо не излизат от тях си. Ти си точният пример. Кой човек, дето излиза от тях, би му минало през акъла, че 4,2 милиона от българите ходили в Гърция на почивка?

току-що, Gaming_Solutions написа:

Нe, аз наистина не мога да разбера как можеш да напишеш, че язовирите са ръждиви... 😁

Ами допуснах грешка, не са "корозирали", а са "ерозирали". Проблема е, че когато в целият ми пост всичко друго е вярно, но някой умнокрасив, понеже губи спора, та започне, да се хваща за тая дума и после... месец по-късно, да я преповтаря до втръсване. Както и да е... Пак да повторя - нямам високи очаквания към теб, ти с нищо не си по-различен от голяма част от съфорумците.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.