Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, BANKATA написа:

Виновните да бъдат съдени, или да се избиват хора без съд и присъда?

Виновните да бъдат съдени. Това е нещо, което се случва във всички държави, които са загубили войната. Не е само у нас.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

И кое е по темата? И аз мога да питам, нали?
Е чети де написано е нагоре всичко. Хем от соца насам нищо не е мръднало, хем се използват нови методики по западен образец. И всичко това излезе от едно място.... Ако имаш забележки се обръщай към това място.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

преди 11 минути, maxthon написа:

Е чети де написано е нагоре всичко. Хем от соца насам нищо не е мръднало, хем се използват нови методики по западен образец. И всичко това излезе от едно място.... Ако имаш забележки се обръщай към това място.

Няма как да получа нещо значимо от теб. Не защото си Щирлиц, а просто си тролче.

преди 1 минута, communismatic написа:

Виновните да бъдат съдени. Това е нещо, което се случва във всички държави, които са загубили войната. Не е само у нас.

Пак започнахме да отговаряме избирателно.

Кой ви научи така бре другари?

Какво правим с хората избити без съд и присъда, и това ли е по искане на победителите? 

Убитите след '47, и те ли са по искане на победителите.

Иване, научи се малко, да четеш с разбиране. Че наистина взе да ми писва от малоумните ти включвания, които нямат нищо общо с това, за което се опитвам да пиша. И освен това, имаш въпроси, на които трябва да отговориш. Бях ти ги задал преди няколко дни, ама нещо... умишлено ги избягваш. Благодаря за вниманието.

Няма как да получа нещо значимо от теб. Не защото си Щирлиц, а просто си тролче.
Ти се намесваш в разговора без да си прочел всичко и накрая аз съм тролчето? Всъщност какво значимо очакваш да получиш като се намеси така? Нещо значимо имаш ли да споделиш как учебните програми не са мръднали от соца насам (според друг участник)? Или причината за 2/3 неграмотни младежи е друга?

преди 6 часа, БаалБек написа:

Това е проблем от соц време, защото преподаването не е мръднало от тогава. Имаш ли данни колко функционално грамотни са били децата при социализма?

Правилно ли чета!?!?!??!?!? Баалбек се възмущава, че децата били... ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ!? 😆😆😆😆😆😆😆😆

Това е все едно Тиквата, да се възмущава, че някой е корумпиран... 😆

преди 20 минути, maxthon написа:

Ти се намесваш в разговора без да си прочел всичко и накрая аз съм тролчето? Всъщност какво значимо очакваш да получиш като се намеси така? Нещо значимо имаш ли да споделиш как учебните програми не са мръднали от соца насам (според друг участник)? Или причината за 2/3 неграмотни младежи е друга?

Темата си има заглавие! А по каква причина ти се пришиваш към нея, за да си задаваш и подменяш въпросите  ....имам някаква представа

Темата си има заглавие! А по каква причина ти се пришиваш към нея, за да си задаваш и подменяш въпросите  ....имам някаква представа
Не думай... И кога се случва това? Преди да имаше твърдение, че образованието не е мръднало от соца насам, след това или в директен отговор на това твърдение? Ти се приши много успешно след това (със Ссср и Сив). И като ти зададоха въпроса какво общо имат соца, СССР и Сив със сегашните 2/3 неграмотни (въпреки твърдението, че има връзка) и следва мълчание. Е това вече никой си няма представа защо се случва. Чети хубаво всички аспекти на дискусията и тогава се прави на морален съдник дали се пише по темата. Да много по темата е да се пише защо сега има 2/3 неграмотни младежи....

преди 6 часа, communismatic написа:

Иване, научи се малко, да четеш с разбиране. Че наистина взе да ми писва от малоумните ти включвания, които нямат нищо общо с това, за което се опитвам да пиша. И освен това, имаш въпроси, на които трябва да отговориш. Бях ти ги задал преди няколко дни, ама нещо... умишлено ги избягваш. Благодаря за вниманието.

Много добре си чета, ти си този който трябва постоянно да го подканвам да ми отговаря. 

преди 7 часа, maxthon написа:

Е чети де написано е нагоре всичко

Така де! От страница1060...

Хем от соца насам нищо не е мръднало

Точно така!

хем се използват нови методики по западен образец.

Това ти го твърдиш! За да защитиш соца!

:popcorn2:

преди 1 час, BANKATA написа:

Много добре си чета, ти си този който трябва постоянно да го подканвам да ми отговаря. 

Четеш? Сериозно? И къде видя някой да говори за убийство без съд и присъда? Конкретно... Че тръгна да се жалваш? Искам точен цитат, че наистина взе да ми писваш на оная работа с твоето тотално неумение, да четеш с разбиране. Искам и отговори на въпросите, които ти зададох преди време.

преди 53 минути, communismatic написа:

Четеш? Сериозно? И къде видя някой да говори за убийство без съд и присъда? Конкретно... Че тръгна да се жалваш? Искам точен цитат, че наистина взе да ми писваш на оная работа с твоето тотално неумение, да четеш с разбиране. Искам и отговори на въпросите, които ти зададох преди време.

Длъжен ли е да ти отговаря?

Ту-туууу! :party4:

преди 1 час, БаалБек написа:

Това ти го твърдиш!

Освен ако не съм ти влезнал в профила и да го напиша от там това са изцяло твои думи....

преди 13 часа, БаалБек написа:

Да променят методиката и правилата по западен образец

На това ли учи променената методика? Да лъжеш най-нагло....

Виждам, че си мазохист. И сам се поставяш в безисходица. Проблема си е твой!

Както написах.... страница 1060, а там четем:

преди 14 часа, БаалБек написа:

Да променят методиката и правилата по западен образец (има достатъчно примери от успешни методики в ЕС), а не да си карат по старому (от соца). Ето до къде води това. Сам си го доказа.

А ти пишеш! Да повторим затвърденото с цитат:

преди 9 часа, maxthon написа:

Хем от соца насам нищо не е мръднало, хем се използват нови методики по западен образец. И всичко това излезе от едно място...

Излезе от теб!

:popcorn2:

Затова всеки ти се подиграва! Че си най-отчаяната тролка във форума....:lol6:

преди 3 минути, БаалБек написа:

Излезе от теб!

Благодаря, че показваш нагледно пак в твой пост кой първи говори за промяната в учебните програми. Ти говориш за тях след като преди това правиш съвсем обратното и нищо не е мръднало.  Последно нищо ли не е мръднало или има промяна в методиката и правилата по западен образец. Цяла вечер цитирам теб и твоите писаници.

/ Георги Величков /

Искам да кажа, че и аз съм ветеран. Ветеран от Студената война. По време на Студената война ни подготвяха за горещата. Още от детската градина - турците, които клали пет века българите. Турция ще ни нападне, НАТО ще ни нападне. В училището - Даваш ли даваш, Балканджи Йово, Кочо и баба Илийца.

В пресата карикатури на американските президенти и статии колко зле се живее на Запад и колко хубаво се живее тук у нас. Затова границите са затворени, страната е оградена с бодлива тел и като някой се опита да избяга от хубавото към лошото, ако има късмет го застрелват, ако няма - му съсипват живота по затворите. В казармата - тревога, ставай и се окопавай, НАТО ни нападна, Турците ни нападнаха. То било учение, шега един вид. Ама не на шега, минаваме марш на скок през някаква турска или циганска махала и един от наборите вика на ротния, другарю капитан, само ни дайте команда и да ги избием.

После в университета учим както си се полага история на БКП, политикономия на социализма, марскизъм-ленинизъм, основи на марскистко-ленинската пропаганда и черешката на тортата - ОЗНС, което ще рече "организация и защита на народното стопанство". Преподавател ни е един военен с IQ по-ниско от телесната му температура. В Софийския университет, става въпрос - доцент-полковник - много държеше да се обръщаме към него с двете титли. На изпита съм взел цветни моливи, командирска линия (ако някой не знае какво е, да види в Гугъл), дозиметричен кръг и калкулатор.

Чертая си едни цветни схеми и геометрични фигури без никакъв смисъл и без никаква мисъл в главата. Доцент-полковникът гледа и вика - ама калкулаторът за какво ти е?

Ами, казвам, да изчисля процентно пораженията от атомната бомба в различните области на града. Като се накефи тоя човек, завъртя ми една шестица и взе да ме показва на състудентите като пример за сериозно отношение към предмета му. (Та щом в Алма матер може да има доцент-полковник, що пък в училище да няма даскал-поп). После изведнъж Студената война я загубихме. При това без да ни нападнат турците и без НАТО да ни пуснат атомна бомба. Взехме да ходим свободно по целия свят. Да учим и работим каквото искаме. Да живеем където искаме.

Да говорим свободно, да се сдружаваме в партии и организации, да притежаваме частна собственост. Вече стоките не ни ги носят тираджиите, валутата не си я купуваме на черно и никой не ни преследва че сме си купили дънки за 16 долара. Нито ни арестуват за вицове.

Обаче - все пак едни ветерани като мен не могат да се примирят че сме загубили войната и искат реванш. Да се върнем към онова, хубавото, когато храните и ерекцията бяха истински.

преди 12 часа, communismatic написа:

Ти кое не разбра, че всичко това е едно от изискванията от страните-победителки за по-нататъшни преговори след войната?! Примерно, понеже съдим за антисемитизъм този и онзи, по време на Парижката конференция от 1947 г. се отърваваме по-леко с някои санкции. И какво ще рече, че не били извършвали престъпление? То ако тръгнем по тая логика, то и самият "Народен съд" е легитимен. Въпроса е, че самите ни управляващи не са предприели нужното за да спасят страната ни от съветската окупация. Т.е. не СССР е виновен, че ни окупира, а са виновни политиците ни, че изобщо са го допуснали чрез тоталното си бездействие през цялото време.

Мечо, Белев, ако беше антисемитизма... направо с мед да го намажеш. При него има страшни корупционни схеми, от които се е облагодетелствал яко. Естествено, че тия неща няма откъде да ги знаеш.

Ква решителност му е липсвала, по дяволите? Нали заради това е назначен, да поеме отговорност в един труден за страната момент!? Ти кви глупости ми говориш!? Дай да сложим тогава една свиня или едно магаре на тяхно място, поне няма да плащаме данъци!? Нали идеята е да си изберем кадърен и умен управляващ, който да вземе умни решения в тежко време... Багрянов като става министър-председател, уговаря някакъв да му става министър и му вика "Айде, бе... знаеш ли какъв автомобил съм ти харесал!" Има го в записките на Лулчев - съветника на царя.

Мечо, хубаво е малко да познайваш историческите факти, преди да тръгнеш на дискусия с мен, понеже се оказва, че само правя ненужни движения върху клавиатурата. Какъв "неутралитет", каква "неутрална" държава? Идеята е да се обяви война на Германия, неутралитета е абсолютно безсмислен. През цялото време съюзниците от Антихитлеристката коалиция ни казват в прав текст, че ще приемат единствено и само обявяване война на Германия.

Ето мой стар пост по темата... Поне е по-обширно.

Антисемитизъм ок, що не ги бяха дали да ги съди международен съд? Както вече ти написах, тогава всичко ще бъде законно. А те какво са направили...

Обвинения и наказания

[редактиране | редактиране на кода]

Според този извънреден наказателен нормативен акт, в редица случаи и с обратна сила, са обявени за престъпни:

• сключването на договори с воюващи държави, обявяване на война, нарушаване неутралитета на България спрямо СССР, непредпазване народа от увреждане чрез войната, изпращането на български войски в Югославия и Гърция, „за да преследват народоосвободителните войски на тези страни“.[15]
  • противозаконно облагодетелстване чрез властта; извършването на тежки престъпления на политическа основа.
  • „служба на Германия или на съюзниците ѝ“.[15]
  • поставянето в опасност на български войски от техните ръководители.
  • предаване на „полицията, жандармерията и войската такива сведения, които са се отнасяли до безопасността или важни интереси на партизаните или другите борци за народните свободи“; „явно пристрастие и грубо престараване“ от страна на магистрати.[15]
  • изразяването на подкрепа чрез „действия, писания, слово или по друг начин“ за горните деяния или за гоненията на евреите.[15]

Посочени са като наказания:

• смърт, временен (без посочен конкретен срок) или доживотен строг тъмничен затвор.
  • допълнително глоба до пет милиона лева, лишаване от права, конфискация на имущество...

Ако го нямаше "в редица случаи и с обратна сила, са обявени за престъпнищеше да е правомерен този нормативен акт.   Ако беше само за атисемитизма, щях някак си макар и условно да го приема, защото донякъде е противоречал на тогавашната Конституция, но той не засяга само него. 

Известно ми е, че се е облагодетелствал яко. Само че за туй се полага затвор, а не смъртна присъда и то изпълнена предварително. 

Ами именно за решителност да обяви война на Германия на Муравиев е липсвала и за това се иска яко дупе.  Ама много яко. То е ясно, че неутралитетът не е устройвал съюзниците. От друга страна какво значи не е устройвал? България не е била във война със СССР. Сталин е могъл да даде ултиматум или воювате с Германия или воювате със СССР или на 06.09.1944 г да се започнат преговори за примирие преди съветските войски да влязат. Тогава нямаше да има и преврат на 09.09.1944 г. Само че целта на Сталин е била друга....

преди 40 минути, БаалБек написа:

/ Георги Величков /

Искам да кажа, че и аз съм ветеран. Ветеран от Студената война. По време на Студената война ни подготвяха за горещата. Още от детската градина - турците, които клали пет века българите. Турция ще ни нападне, НАТО ще ни нападне. В училището - Даваш ли даваш, Балканджи Йово, Кочо и баба Илийца.

В пресата карикатури на американските президенти и статии колко зле се живее на Запад и колко хубаво се живее тук у нас. Затова границите са затворени, страната е оградена с бодлива тел и като някой се опита да избяга от хубавото към лошото, ако има късмет го застрелват, ако няма - му съсипват живота по затворите. В казармата - тревога, ставай и се окопавай, НАТО ни нападна, Турците ни нападнаха. То било учение, шега един вид. Ама не на шега, минаваме марш на скок през някаква турска или циганска махала и един от наборите вика на ротния, другарю капитан, само ни дайте команда и да ги избием.

После в университета учим както си се полага история на БКП, политикономия на социализма, марскизъм-ленинизъм, основи на марскистко-ленинската пропаганда и черешката на тортата - ОЗНС, което ще рече "организация и защита на народното стопанство". Преподавател ни е един военен с IQ по-ниско от телесната му температура. В Софийския университет, става въпрос - доцент-полковник - много държеше да се обръщаме към него с двете титли. На изпита съм взел цветни моливи, командирска линия (ако някой не знае какво е, да види в Гугъл), дозиметричен кръг и калкулатор.

Чертая си едни цветни схеми и геометрични фигури без никакъв смисъл и без никаква мисъл в главата. Доцент-полковникът гледа и вика - ама калкулаторът за какво ти е?

Ами, казвам, да изчисля процентно пораженията от атомната бомба в различните области на града. Като се накефи тоя човек, завъртя ми една шестица и взе да ме показва на състудентите като пример за сериозно отношение към предмета му. (Та щом в Алма матер може да има доцент-полковник, що пък в училище да няма даскал-поп). После изведнъж Студената война я загубихме. При това без да ни нападнат турците и без НАТО да ни пуснат атомна бомба. Взехме да ходим свободно по целия свят. Да учим и работим каквото искаме. Да живеем където искаме.

Да говорим свободно, да се сдружаваме в партии и организации, да притежаваме частна собственост. Вече стоките не ни ги носят тираджиите, валутата не си я купуваме на черно и никой не ни преследва че сме си купили дънки за 16 долара. Нито ни арестуват за вицове.

Обаче - все пак едни ветерани като мен не могат да се примирят че сме загубили войната и искат реванш. Да се върнем към онова, хубавото, когато храните и ерекцията бяха истински.

Бях малък и попитах баба ми. Бабо, защо след като толкова лошо живеят в западните държави хората, не дойдат да живеят при нас в България? Тя ми отговори. Няма как да приемем толкова много хора, България е малка страна. Защо тогава не отидат в СССР, нали тя е най-голямата и велика страна на света? Там ще има място за голяма част от тях. Баба ми не знаеше какво да ми отговори, но си намеси дядо ми. Започнали да идват от Запад в СССР. Ким Филби и още двама-трима... Питах го кой е този Ким Филби, той ми каза, че като порасна ще разбера.... 

БАлбучка 

най голямата плява винаги я пускаш ти

Как намираш най отчаяните смотани блогери (от най далечните кътчета на смотаната ни родина)

Дани Иванов трябва да ти е кумир

ПП

Мечо

дядо ми беше търговец, приятелите му - тежки, заможни македонци с броеници

От 13 годишен знаех че навсякъде е различно - няма вечен рай - и че златото и имота са верен приятел

Всичко е до възпитанието. Я виж Бълбучката до къде го е докарала без

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Бях малък и попитах баба ми. Бабо, защо след като толкова лошо живеят в западните държави хората, не дойдат да живеят при нас в България? Тя ми отговори. Няма как да приемем толкова много хора, България е малка страна. Защо тогава не отидат в СССР, нали тя е най-голямата и велика страна на света? Там ще има място за голяма част от тях. Баба ми не знаеше какво да ми отговори, но си намеси дядо ми. Започнали да идват от Запад в СССР. Ким Филби и още двама-трима... Питах го кой е този Ким Филби, той ми каза, че като порасна ще разбера.... 

Значи това, което е написал човека, това което са ми казвали, това което съм чела, това което ти написа - всичко това за соца е вярно. Хората не са лъгали. 

Антисемитизъм ок, що не ги бяха дали да ги съди международен съд? Както вече ти написах, тогава всичко ще бъде законно. А те какво са направили...

Защото са решили, че няма нужда да го правят. Има такава идея, даже всички документи са изпратени в Москва, но по-късно са решили, че няма нужда да се прави всичко това, по-добре всяка държава да си ги съди сама.

Само че за туй се полага затвор, а не смъртна присъда и то изпълнена предварително. 

Ама то това е във всички държави, да не си мислиш, че е само тук. Във Франция маршал Петен оцелява, а убиват Лавал. И двамата яко са сътрудничили на нацистите, само дето единият го отстраняват, а оставят другият.

Ами именно за решителност да обяви война на Германия на Муравиев е липсвала и за това се иска яко дупе.  Ама много яко. То е ясно, че неутралитетът не е устройвал съюзниците.

Ти кое не разбра, че Муравиев затова поема юздите в толкова важен момент. То е ясно, че вече сме обявили неутралитет, правят го и тия преди него. Въпроса е, че неутралитета вече не е спасителен пояс за нас, трябва да се поеме отговорност. И кой яде хурката? Яде го българският народ...

Само че целта на Сталин е била друга....

И каква е целта на Сталин? Да вземе икономически мощната и военна сила - България?! Ти нормален ли си изобщо... Ние попадаме под съветско влияние, просто защото на никой не сме притрябвали и сме неапетитна хапка.

Сталин е могъл да даде ултиматум или воювате с Германия или воювате със СССР или на 06.09.1944 г да се започнат преговори за примирие преди съветските войски да влязат

Да, те през цялата война не го сториха, та Сталин ще им влиза в положението... Ти сериозен ли си? 

И ще спреш ли с тоя Chat GPT? Нямаш ли някакви свои мисли? 

преди 10 минути, teo-glavata написа:

ама НЕ! Така казаха Г-н Борисов и Г-н Пеевски

а ние си седим, бъркаме си в носовете и не излизаме на улицата, хак ни е

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.