Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, Т.Христов написа:

а ние си седим, бъркаме си в носовете и не излизаме на улицата, хак ни е

Kaто излезеш на улицата (освен, ако не с регламентираната си почивка или извън работно време), още на другия ден си търсиш друга работа

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 4 минути, teo-glavata написа:

Kaто излезеш на улицата (освен, ако не с регламентираната си почивка или извън работно време), още на другия ден си търсиш друга работа

Благодарение на Борисов и Пеевски има много безработни на които не им пука вече. Или - или.

преди 1 минута, В. Велев написа:

Благодарение на Борисов и Пеевски има много безработни на които не им пука вече. Или - или.

Все ми е тая! Абе пуяк червен, 80% от консумативите ми са в €. Писна ми да правя врътки. Работи се или в € или в $ - точка!

току-що, teo-glavata написа:

Все ми е тая! Абе пуяк червен, 80% от консумативите ми са в €. Писна ми да правя врътки. Работи се или в € или в $ - точка!

Ако в един определен момент 100% от консумативите ти станат в китайски ¥, ще искаш да се приеме юана ли?

преди 1 минута, Belefor написа:

Ако в един определен момент 100% от консумативите ти станат в китайски ¥, ще искаш да се приеме юана ли?

Мисля, че на едно друго място, където имаш достъп бях показал про-форма фактура от Китай - ами в USD беше. Мога да ти покажа и друга - от сряда - пак е в $. Работя активно с китайска фирма вече доста години.

преди 2 минути, teo-glavata написа:

Мисля, че на едно друго място, където имаш достъп бях показал про-форма фактура от Китай - ами в USD беше. Мога да ти покажа и друга - от сряда - пак е в $. Работя активно с китайска фирма вече доста години.

Точно така. В момента от където и каквото и да купиш се обръща в долари или евро. Но в накакъв момент от близкото бъдеще нещата може да се променят....

преди 10 минути, teo-glavata написа:

А, бе главундер зелен! Защо правиш врътки. Когато купувам в евро ми вземат от картата евро, когато купувам в лева ми вземат от същата карта левове. Какъв ти е проблема?

преди 1 минута, В. Велев написа:

А, бе главундер зелен! Защо правиш врътки. Когато купувам в евро ми вземат от картата евро, когато купувам в лева ми вземат от същата карта левове. Какъв ти е проблема?

Проблема е, че банките си слагат "такса" за превалутирането, бе комуне! Не ползвам карти в случая. Директни междубанкви преводи са, макар и в електронен вариант

преди 8 минути, teo-glavata написа:

Проблема е, че банките си слагат "такса" за превалутирането, бе комуне! Не ползвам карти в случая. Директни междубанкви преводи са, макар и в електронен вариант

Написах карта за по-кратко.

преди 20 минути, Belefor написа:

Но в накакъв момент от близкото бъдеще нещата може да се променят....

Винаги го има варианта "Делауеър". Събираш всички дейности, под една шапка и дори с адвокатските такси, пак излиза сметката

преди 3 минути, Киро Н. написа:

Тео

каква си тиква - не е истина

И какво? Дали съм тиква или диня.....важна е цената

преди 5 часа, communismatic написа:

Защото са решили, че няма нужда да го правят. Има такава идея, даже всички документи са изпратени в Москва, но по-късно са решили, че няма нужда да се прави всичко това, по-добре всяка държава да си ги съди сама.

Ама то това е във всички държави, да не си мислиш, че е само тук. Във Франция маршал Петен оцелява, а убиват Лавал. И двамата яко са сътрудничили на нацистите, само дето единият го отстраняват, а оставят другият.

Ти кое не разбра, че Муравиев затова поема юздите в толкова важен момент. То е ясно, че вече сме обявили неутралитет, правят го и тия преди него. Въпроса е, че неутралитета вече не е спасителен пояс за нас, трябва да се поеме отговорност. И кой яде хурката? Яде го българският народ...

И каква е целта на Сталин? Да вземе икономически мощната и военна сила - България?! Ти нормален ли си изобщо... Ние попадаме под съветско влияние, просто защото на никой не сме притрябвали и сме неапетитна хапка.

Да, те през цялата война не го сториха, та Сталин ще им влиза в положението... Ти сериозен ли си? 

И ще спреш ли с тоя Chat GPT? Нямаш ли някакви свои мисли? 

За антисемитизмът писах, че мога някак си да го приема някак, тъй като евнтуално противоречи на Конституцията, но останалото? Освен това ние все пак спасяваме евреите...

Това е тъпо. Във всички държави е имало беззакония, защо у нас да няма. Тия двамата французи е нормално да ги съдят за държавна измяна, даже Пeтен първоначално и него го осъждат на смърт...

Ядат хурката най-вече избитите и репресираните след преврата. Поема отговорност малко късно...всъщност дори на 01.09.1944 г. да беше обявил война на Германия, нямаше да спре съветските войски да минат Дунава... Почти съм сигурен...

Защо я взима тогава? Нали за нищо не сме ставали? Разсъждавай на трезва глава...

Не са имали избор. Знаеш какво стана с Югославия като се опита да запази неутралитет излизайки от Пакта...

Яко си пийнал щом не можеш да разбереш, че отдавна не ползвам като пиша с теб Chat GPt...

За склерозите които не помнят какво беше при социализма и за младежите които никога не са имали

"щастието" да живеят в социализма, могат да видят какво социализъм в Куба

преди 42 минути, ined написа:

За склерозите които не помнят какво беше при социализма и за младежите които никога не са имали

"щастието" да живеят в социализма, могат да видят какво социализъм в Куба

А за тези, които още не са видяли развития капитализъм към който се стремим, могат да погледнат положението в Карвария:

преди 1 час, ivottoshev написа:

А за тези, които още не са видяли развития капитализъм към който се стремим, могат да погледнат положението в Карвария:

преди 10 часа, ivottoshev написа:

Левът най-напред беше вързан към марката. Тя умря и ние без проблем се вързахме към еврото. При сегашното положение на валутен борд, при необходимост можем да се вържем към долар....

Преди 10 часа си бил за Кравария сега си против? Кой ти натисна копчето?

:hush:

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Освен това ние все пак спасяваме евреите...

Спасяваме тия, които са на наша територия, тия които са от т.нар. "новоприсъединени" територии не ги спасяваме, щото никой няма интерес от това. Освен това, преди да ги спасим, ние ги подлагаме на чудовищни унижения - репресии и пладнешки грабеж. И кой се облагодетелства от всичко това? А, познай, де...

Тия двамата французи е нормално да ги съдят за държавна измяна, даже Пeтен първоначално и него го осъждат на смърт...

Да, ама го спасяват.

Поема отговорност малко късно...всъщност дори на 01.09.1944 г. да беше обявил война на Германия, нямаше да спре съветските войски да минат Дунава... Почти съм сигурен...

Ти по-добре недей да бъдеш сигурен, щото абсолютно нищо не разбираш. До края на август няма никакви наченки за съветска окупация. Жуков пише в спомените си, че Сталин му възлага, да състави план за българска окупация чак тогава. Очевидно е, че никой не ни бръсне изобщо за някакъв фактор. Само сегашните "модерни" историци отчитат нашата окупация като едва ли не нещо особено важно за Йосиф Висарионович. Сталин иска да влезе в Берлин за да унижи швабите, на него му е през шнура за някаква си там държавица на Балканите.

Защо я взима тогава? Нали за нищо не сме ставали? Разсъждавай на трезва глава...

Ама той не взима само нас, там е работата. Той взима и Албания и Румъния под крилото си, ама те също изобщо не са никакъв икономически или политически фактор. Специално... Албания... там нещата са направо плашещи. Просто... за да се състави санитарен кордон, СССР се нужда от партньори. Лошото е, че тия държави, които са около нея са крайно изостанали - България, Албания, Румъния, Полша... Единствено Чехословакия може да се каже, че е нещо по-особено. То и затова и Източният блок не успява, между другото. Но това е друга тема.

Не са имали избор.

Т.е. постъпили са напълно правилно!? През цялото време съюзниците от Антихитлеристката коалиция им казват, че ще признаят само обявяване война на швабите, но те пасуват с ясното съзнание, че това ще се отрази в последствие на държавата и... са постъпили правилно!? И пак да повторя... че за всичко това е виновен царят, понеже абсолютно умишлено се обгражда с хора, които са безволеви, слаби и безхарактерни, че да може лесно да ги манипулира и да си управлява страната напълно еднолично. Та, затова като хвърли каишите през 1943 г. страната ни се управлява буквално от идиоти, които дори и след Сталинград, Курск и Москва продължават, да разчитат на Третият Райх. Явно единствените заблудени в света са били Филов, Багрянов, Муравиев и т.н.

Яко си пийнал щом не можеш да разбереш, че отдавна не ползвам като пиша с теб Chat GPt...

Искаш, да ми кажеш, че това си го писал ти, така ли?

преди 12 часа, Мечо Хубавеца написа:

Обвинения и наказания

[редактиране | редактиране на кода]

Според този извънреден наказателен нормативен акт, в редица случаи и с обратна сила, са обявени за престъпни:

• сключването на договори с воюващи държави, обявяване на война, нарушаване неутралитета на България спрямо СССР, непредпазване народа от увреждане чрез войната, изпращането на български войски в Югославия и Гърция, „за да преследват народоосвободителните войски на тези страни“.[15]
  • противозаконно облагодетелстване чрез властта; извършването на тежки престъпления на политическа основа.
  • „служба на Германия или на съюзниците ѝ“.[15]
  • поставянето в опасност на български войски от техните ръководители.
  • предаване на „полицията, жандармерията и войската такива сведения, които са се отнасяли до безопасността или важни интереси на партизаните или другите борци за народните свободи“; „явно пристрастие и грубо престараване“ от страна на магистрати.[15]
  • изразяването на подкрепа чрез „действия, писания, слово или по друг начин“ за горните деяния или за гоненията на евреите.[15]

Посочени са като наказания:

• смърт, временен (без посочен конкретен срок) или доживотен строг тъмничен затвор.
  • допълнително глоба до пет милиона лева, лишаване от права, конфискация на имущество...

Ако го нямаше "в редица случаи и с обратна сила, са обявени за престъпнищеше да е правомерен този нормативен акт.   Ако беше само за атисемитизма, щях някак си макар и условно да го приема, защото донякъде е противоречал на тогавашната Конституция, но той не засяга само него. 

преди 10 часа, communismatic написа:

Спасяваме тия, които са на наша територия, тия които са от т.нар. "новоприсъединени" територии не ги спасяваме, щото никой няма интерес от това. Освен това, преди да ги спасим, ние ги подлагаме на чудовищни унижения - репресии и пладнешки грабеж. И кой се облагодетелства от всичко това? А, познай, де...

Да, ама го спасяват.

Ти по-добре недей да бъдеш сигурен, щото абсолютно нищо не разбираш. До края на август няма никакви наченки за съветска окупация. Жуков пише в спомените си, че Сталин му възлага, да състави план за българска окупация чак тогава. Очевидно е, че никой не ни бръсне изобщо за някакъв фактор. Само сегашните "модерни" историци отчитат нашата окупация като едва ли не нещо особено важно за Йосиф Висарионович. Сталин иска да влезе в Берлин за да унижи швабите, на него му е през шнура за някаква си там държавица на Балканите.

Ама той не взима само нас, там е работата. Той взима и Албания и Румъния под крилото си, ама те също изобщо не са никакъв икономически или политически фактор. Специално... Албания... там нещата са направо плашещи. Просто... за да се състави санитарен кордон, СССР се нужда от партньори. Лошото е, че тия държави, които са около нея са крайно изостанали - България, Албания, Румъния, Полша... Единствено Чехословакия може да се каже, че е нещо по-особено. То и затова и Източният блок не успява, между другото. Но това е друга тема.

Т.е. постъпили са напълно правилно!? През цялото време съюзниците от Антихитлеристката коалиция им казват, че ще признаят само обявяване война на швабите, но те пасуват с ясното съзнание, че това ще се отрази в последствие на държавата и... са постъпили правилно!? И пак да повторя... че за всичко това е виновен царят, понеже абсолютно умишлено се обгражда с хора, които са безволеви, слаби и безхарактерни, че да може лесно да ги манипулира и да си управлява страната напълно еднолично. Та, затова като хвърли каишите през 1943 г. страната ни се управлява буквално от идиоти, които дори и след Сталинград, Курск и Москва продължават, да разчитат на Третият Райх. Явно единствените заблудени в света са били Филов, Багрянов, Муравиев и т.н.

Искаш, да ми кажеш, че това си го писал ти, така ли?

В Македония не сме имали думата. Освен това никъде официално не се е знаело за геноцида над евреите в концлагерите. Да те ограбят, не е същото като да те убият и ограбят...

Спасяват го предполагам защото е герой от ПСВ, а има и теза, че не е могъл да постъпи по друг начин...

Ти колко време си мислиш, че се подготвя съветска окупация за такава малка страна....

Ти сам оборваш тезата си. До 1941 г. съвсем не сме били толкова изостанали...Има голям подем след 1935 г....

Не, не са постъпили правилно, макар че една държава не трябва да може да бъде принудена да обяви война на друга, особено на такава  с която до скоро е била в съюз. Германия ни принуждава да влезем в п
Пакта, а после коалицията да воюваме с Германия. Така се е получило. Нито е правомерно, нито е справедливо... Борис все пак не изпраща войници на Източния фронт и има основна роля в спасяването на евреите...Вероятно е ако не беше се гътнал през 1943 г. България щеше да има по-добра съдба, но ние нямаше да се родим, тъй като историята щеше да е друга. Родителите ни (като моите) нямаше да се срещнат или нямаше да се родят...

Искам да разбереш, че като си пиша с теб отдавна не ползвам Chat GPT....  Айде напъни се малко и помисли откъде е този цитат...

Мечо

Приятелче, дядо ми е бил най активен в перида 1933-39 който приключва с договора с германците.

Не пращаме войска - ама всичко произведено заминава за германия.

И договора е сключен след като Борис наблюдава как смачкват първо Гърция а след това Югославия .

Развитието ни е било 6 години общо.

Пише ти го изкуствен интелект чел спомените на македонски бежанци в БГ 

Дядо ми е пристигнал в София през 1921

Как комунистите (БКП) са правили подривна дейност чак в Панама! Ако може и там да дойде "светлия" строй!

image.png

И как пак същата Партия, която е "мислела" и "милеела" за българския народ е дарявала БЕЗВЪЗМЕЗДНО тонове пшеница на Йемен и Етиопия. А сега се квичи, защо се дава оръжие на Украйна при условие, че получаваме пари!

image.png

Изчезни ма кифло

Ако седна да ти пускам документи на седесарите от 1990 свят ще ти се извие.

Само Лулджев ни е струвал десетки милиарди

преди 3 минути, Киро Н. написа:

Ако седна да ти пускам документи на седесарите от 1990 свят ще ти се извие.

Само Лулджев ни е струвал десетки милиарди

Направи си тема и пускай. Какво ти пречи? Или и ти си от тези форумни "експерти", където давате акъл, но сте толкова смотани в реалния живот, че на вързано куче и хляб не може да дадете, а? :hush:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.