Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 часа, communismatic написа:

Тая вечер да чакам ли поредните ти лъжи по мой адрес? Още по-ниско можеш, да паднеш, нали? :) 

Защо, вчера какво прочете?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 3 часа, ivottoshev написа:

Всичко това се появи по времето на "демокрацията", ти обаче продължаваш да го приписваш на "соц образованието"...

Мхм, те 50 и 60-годишните все при демокрацията са учили...

преди 3 часа, ох боже! написа:

Ако си и ти продукт на това соцобразование, тогава добре - и ти си същия дебил. 

А ако ли пък не, е разбираемо, защо си Незнайко на Луната - бетер дебилите дето чакаха извънземните в Русе. Те сегашните дебили ги събират в Дубай и на други места в "чужбина". Щото си мислят, че там живеят всички извънземни, вкл. и те самите. 

Прочее, самото образование, което породи култа към извънземните съвсем не е соц. Даже напротив - соца докато беше държеше доста фронта, но с това само направи очакването на извънземни по-силно. 

Образованието за очакване на извънземните дойде от запада. 

Дами и Господа, Мистър Стивън Сбилбърг!

Е тоя например филм, беше хит. На запад бе, не в България. И понеже на запад, т.е. в чужбина беше хит, дойде и в България, баш по времето на соца, където също беше хит. А ако не беше дошъл, подобно на Рамбо, сега такива като тебе, щяха да повръщат змии и гущери, срещу комунизма, който бил забранявал нещо си. 

Така че ето ти го филмчето, не си виждал опашките пред кината не само на запад (в чужбина де), но и в България (баш по времето на соца - ти да видиш!). Аз съм ги виждал и любезно ще ти дам и тая информация. 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Извънземното

Другият фаворит, макар и по-малко касов, но убедително даващ многобройни документални сведения и логически обяснения се казва Ерих фон Деникен. Швейцарски фаворит. И той се помъкна в България през соца, въпреки марскизмо-ленинизъма, който принципно се противопоставяше на всичко мистериозно и религиоподобно. Не случайно, постоянно се цитираше крилата фраза (на кой): "Религията е опиум за народа." 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ерих_фон_Деникен

Прочее, сигурно не знаеш, че идеята за съществуването на извънземните е още на Джордано Бруно - не е май нито комунист, нито руснак.

Прочее, имаше също така цяла библиотека "Галактика", където имаше сериозни автори, както и друга литература с научна фантастика. Авторите бяха много добри, разказваха увлекателно. Тука да споменем и за Александър Беляев. Най-известните му произведения са научна фантастика, но не на тема извънземни. Той е интересен, щото е умрял от глад по време на обсадата на Ленинград през Втората световна.

Но тъй като именно по соцвреме се четяха най-много книги, естествено е, да се появят и запалени маняци. Прочее, аз знам един такъв, дето ми е казвал лично на мене, че много иска да бъде първия който ще контактува с извънземните. 

Като падна соца, работеше в БАН. Сега къде е и кво е станало с него, не знам. Мнозина, подобни на него, са професори на запад. Познавам една дузина. Не съм чул обаче за ни един от тия да е чакал извънземните в Русе. 

И освен това, дори и тия, са жертва на пропагандните номера, дето взеха да ги прилагат народа после. Тъй като през соца такива неща не е имало, тоя сорт образование, т.е. против всевъзможно измами, разработени на запад, бяха пълна изненада за българина. През соца, държавата не ги допускаше. И за това не ги бяхме виждали. Това е валидно и за финансовите пирамиди, и за фалитите на банките, и за организираната престъпност и още много други западни "красоти", с които ни атакуваха.  

Не съм продукт на соцобразованието, но родителите и бабите и дядовците ми - са. И ако не са били вагоните с книги във всяка от трите къщи, са щели да пишат "сютюен" и "Збогом!" като наборите си. Неслучайно всички като говорят за соца ги избива на ярост - майка ми например почти 15 години ежегодно прави някакви зъби заради "безплатното зъболечение" с амалгама. И все болки, и все пак нещо има да се прави - защото вече не е на 20, а зъбите и венците й са съсипани.

преди 34 минути, kaldata1 написа:

Не съм продукт на соцобразованието, но родителите и бабите и дядовците ми - са. И ако не са били вагоните с книги във всяка от трите къщи, са щели да пишат "сютюен" и "Збогом!" като наборите си. Неслучайно всички като говорят за соца ги избива на ярост - майка ми например почти 15 години ежегодно прави някакви зъби заради "безплатното зъболечение" с амалгама. И все болки, и все пак нещо има да се прави - защото вече не е на 20, а зъбите и венците й са съсипани.

А сега няма вагони с книги, не защото могат да се четат в електронен вид, а защото гейпросащесср трололинките не четат книги, а само пропагандата от фашингтон. Даже не е сигурно дали въобще в четат, или им в наливат по радиото.

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

А сега няма вагони с книги, не защото могат да се четат в електронен вид, а защото гейпросащесср трололинките не четат книги, а само пропагандата от фашингтон. Даже не е сигурно дали въобще в четат, или им в наливат по радиото.

Имаме прекрасни деца - будни, умни, критични и любознателни. Ако не познаваш такива, проблема е в твоя кръг / телевизор.

Образованието, еехх,  образованието... баси, ако кажа, че по онова време имах и намалено (2 единици) поведение, сигурно съвсем ш'ви падна в очите, сeбa у фашиста... макар че...  то нема по-ниско.
Умеете т'ва интелектуалците да сдухвате хората...  Както и да е, да оставим тая депресираща ме тема за образуванието.

Бех се сетил оня ден, като мернах "кошерански"-я свидетел (когото злите езици наричат "кошаревски", но ние ще ги игнорираме) за една история... ама тогава бех некак по-лежерно настроен. То и неска съм така, но ше я споделя. За вас и само за вас.
Ще ви я разкажа, щото е много кратка и забавна... е, кому забавна, кому сигурно не толкова, но... нема пълно щастие... и отърване от тия клишета.

Та, в съществуващата тогава (през миналия век) българска книжарница на бул. "Руски" (сега бул. "Цар Освободител") в София, половин час след като свърши (разпродаде се) "Цитаделата" на Кронин (върти ми се да беше изданието на „Христо Г. Данов“ 1980 - то е сканирано и в читанката), чул-недочул влетя , крещейки "Къде е Мариелата, къде е Мариелата?", един от известните на всички книгомани тогава препродавачи на книги, които чакаха по опашки (една, че две, че три... с това се занимаваха), вместо петимната за четене, но ангажирана, като активен участник (като активен участник, не като пасивен наблюдател),в обществено-политическия живот, труда и социалистическото съревнование, зряла социалистическа личност... 

Ми... това е.  Знам и една друга (история), ама тя не е толкова смешна.

СѪБРАНО И НАРЕЖДЕНО
Въ ЛѢТО 2026-то
СТЪКМИ ЗА ПЕЧАТЪ ПО СПОМѢНЪ
lebel - ПОТРѢБИТЕЛЬ

преди 11 минути, Sliderum2 написа:

А ти си прочел? Предложих среща на твой другар в този форум. Станция "Сердика", неутрално място. Руска литература без телефон и интернет. И на теб предлагам. Защото някои ентусиасти с AI се престориха, че са чели Гайдар и "Тимур и неговата команда", "Чук и Гек".

преди 52 минути, kaldata1 написа:

Не съм продукт на соцобразованието, но родителите и бабите и дядовците ми - са. И ако не са били вагоните с книги във всяка от трите къщи, са щели да пишат "сютюен" и "Збогом!" като наборите си.

Ама вагоните със книги, нали не са били издадени от комунистите? 

Интересно ми е също така, какви ли са били тия набори, та не са могли да научат как се пишат две думи, по времето,кога основното образование беше задължително, а средното почти задължително - да не са били римляни? 

... Аз за пръв път я чувам тая дума "сютюен". От тебе. 

преди 5 минути, ох боже! написа:

Ама вагоните със книги, нали не са били издадени от комунистите? 

Интересно ми е също така, какви ли са били тия набори, та не са могли да научат как се пишат две думи, по времето,кога основното образование беше задължително, а средното почти задължително - да не са били римляни? 

... Аз за пръв път я чувам тая дума "сютюен". От тебе. 

А аз за пръв път чух "натурален" акт в Берковица. Не се бъзикам. По неволя наследих имот в околията. 

преди 11 минути, parmobil написа:

А ти си прочел? Предложих среща на твой другар в този форум. Станция "Сердика", неутрално място. Руска литература без телефон и интернет. И на теб предлагам. Защото някои ентусиасти с AI се престориха, че са чели Гайдар и "Тимур и неговата команда", "Чук и Гек".

Имам си руска литература. Бащата знаеше руски. На мен ми е трудно, макар и да не съм съвсем бос. Затова пък си имам много българска и преводна литература. До преди няколко години все още я четях и препрочитах редовно. Сега от време на време на телефона чета, нямам повече място за книги, а не искам да се затрупвам с кашони като вещоман. 

преди 1 час, kaldata1 написа:

Неслучайно всички като говорят за соца ги избива на ярост - майка ми например почти 15 години ежегодно прави някакви зъби заради "безплатното зъболечение" с амалгама.

Е то след като е бил изобретен и фотополимера, почти веднага е дошъл и в България. А амалгамата, не е била веднага изхвърлена и на запад. Не си със соцобразование, имаш и дигитални умения -питай чичко врът и той ще ти каже бе! 

току-що, Sliderum2 написа:

Имам си руска литература. Бащата знаеше руски. На мен ми е трудно, макар и да не съм съвсем бос. Затова пък си имам много българска и преводна литература. До преди няколко години все още я четях и препрочитах редовно. Сега от време на време на телефона чета, нямам повече място за книги, а не искам да се затрупвам с кашони като маниак 

Аз не искам да знаеш руски, а да разчепкваме руската литература, която всички сте "чели" през образованието си и ви е ясна. Понятно?

преди 18 минути, parmobil написа:

А аз за пръв път чух "натурален" акт в Берковица. Не се бъзикам. По неволя наследих имот в околията. 

Но "натурален" без акт, не си чул за пръв път в Берковица. А аз за сютюен или кво там беше за пръв път чувам. Но не се изненадвам, че не знам всичко, щото само най-простите  си мислят, че всичко знаят. 

За нотариален сок, чул ли си? Аз веднъж чух от едни дето седнаха до мене в едно заведение. Поръчаха си нотариален сок. Казаха, че били юристи, и пият само нотариален сок. Единият даже беше заместник прокурор на София. Кво да правиш - комунистическо образование. Сега вече не съществуват такива неграмотници. Ти не си виждал - нали така? 

П.П. И що се срамуваш, да кажеш от кое село си? 

Тука нещо за литератури и кой какво бил чел, правят нещо на много начетени. ама никой не казва с какво си е бърсал Г.З. през соца. Щото и тогава имаше тоалетна хартия, ама идеологически подготвените хора ползваха за тая цел вестник Работническо дело - официоза на ЦК на БКП примерно са отпечатали на първа страница как Т.Живков се среща с Брежнев и ти да си обършеш Г.З. с нея.

Не съм продукт на соцобразованието, но родителите и бабите и дядовците ми - са. И ако не са били вагоните с книги във всяка от трите къщи, са щели да пишат "сютюен" и "Збогом!" като наборите си.

Само че тогава книги имаше във всяка къща, а не само при родителите ти. Защо мислиш че наборите им не са чели книги и са писали "сютюен" и "Збогом!"?!?

Пак ти казвам, че тези фрапиращи правописни грешки се появиха при демокрацията.  

преди 4 минути, ined написа:

ама идеологически подготвените хора ползваха за тая цел вестник Работническо дело

Ние не получавахме Работническо дело. 

Получавхме Земеделско знаме

преди 16 минути, ох боже! написа:

Но "натурален" без акт, не си чул за пръв път в Берковица. А аз за сютюен или кво там беше за пръв път чувам. Но не се изненадвам, че не знам всичко, щото само най-простите  си мислят, че всичко знаят. 

За нотариален сок, чул ли си? Аз веднъж чух от едни дето седнаха до мене в едно заведение. Поръчаха си нотариален сок. Казаха, че били юристи, и пият само нотариален сок. Единият даже беше заместник прокурор на София. Кво да правиш - комунистическо образование. Сега вече не съществуват такива неграмотници. Ти не си виждал - нали така? 

П.П. И що се срамуваш, да кажеш от кое село си? 

Няма никакъв срам. Тъща ми на стари години си купи къща в околията и сега покрай жената съм наследник. Както посочих - по неволя.

преди 8 минути, parmobil написа:

Няма никакъв срам. Тъща ми на стари години си купи къща в околията и сега покрай жената съм наследник. Както посочих - по неволя.

Интересно от къде тъщата ти има пари да си купи къща? 

Както знаем от опорките на Тролската централа, ако някоя възрастна дама (примерно тъщата на Радев) си купи къща, това веднага поражда едни съмнения. Та? Твоят случай какъв е :D

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Интересно от къде тъщата ти има пари да си купи къща? 

Както знаем от опорките на Тролската централа, ако някоя възрастна дама (примерно тъщата на Радев) си купи къща , това веднага поражда едни съмнения. Та? Твоят случай какъв е :D

Нездрав интерес. Интересувал ли си се за какви пари се продават къщи с декар двор в северозапад?

Может тебе ещё дать ключ от квартиры, где деньги лежат?

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Само че тогава книги имаше във всяка къща, а не само при родителите ти. Защо мислиш че наборите им не са чели книги и са писали "сютюен" и "Збогом!"?!?

Пак ти казвам, че тези фрапиращи правописни грешки се появиха при демокрацията.  

Така е, но описаното битие пасва на това в циганските махали през соца. Така че може и да е вярно. Наверно е имало и некои цигани, които са имали от некъде цели вагони с книги. Може да са им ги дали и без пари, особено ако става въпрос за съчиненията на Тодор Живков и Леонид Брежнев. Малко ми е странно, че е било нужно да се научиш, как се пише правилно Сбогом и Сутиен, като ги прочетеш точно тия, ама те циганите са си по принцип с по-специални разбирания. 

А ютюб даже попаднах на един циганин (очевидно е такъв), който е качил филмът Сбогом гринго и го е озаглавил точно така: Збогом гринго. 

Глей кво нещо е - точно циганите пишат така Сбогом.

на 29.03.2026 г. в 20:22, БаалБек написа:

Тоест, знаеш по кои демократични стандарти е „дошла“ комунистическата власт начело с овчаря бай Тоше, но до сега си бил срамежлив да го споделиш?

И? Какво ще предложиш, така че да не станеш за смях?

:popcorn2:

За разлика от теб знам, бъбрече, знам и това че "бай Тоше" никога не е бил овчар.

Но това не означава, че трябва да запълвам пропуските в твоето образование.

Просто ще ти се присмивам от време на време, когато пак изтърсиш някой бисер.

Като например, че управлението на БКП в България е било нелегално.:laughing5:

преди 28 минути, ох боже! написа:

Ние не получавахме Работническо дело. 

Получавхме Земеделско знаме

Това е БЗНС. Поради що се срамиш ........

преди 4 часа, parmobil написа:

Защо, вчера какво прочете?

Ми нищо не съм прочел, ама нищо не си и писал. Чакам да ми покажеш, къде сме спорили за язовирите. Щото очевадно излъга за пореден път, та поне да се извиниш...

преди 26 минути, parmobil написа:

И за тва ли те е срам да кажеш от кое село си? 

преди 11 минути, parmobil написа:

Нездрав интерес. Интересувал ли си се за какви пари се продават къщи с декар двор в северозапад?

Может тебе ещё дать ключ от квартиры, где деньги лежат?

Ми то и на Радев тъщата не беше дала милиони. За некакви къси 150 000лв май ставаше дума, ама това не попречи на Тролската централа да има въпроси и съмнения.

С две думи: КАЗВАЙ ОТ КЪДЕ ТЪЩАТА ТИ ИМА ПАРИ за къща, че почвам нещо да имам съмнения :angry22:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.