Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, parmobil написа:

Уж си възрастен, а си забравил, че при соц-а имаше 1-во, 2-ро и 3-то качество производство.

Нищо не са забравили. Всичко им е ясно (а за тия дето не им е ясно, няма никаква надежда... ама те па са щастливи). Просто не ги устройва. От тях се очаква да се правят на ампе. Дори и академика, при все че много по-рядко им се връзва на глупостите, също понечва чат-пат да им обяснява това или онова. За което после съжалява.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, AAUUXX написа:

За електрониката тогава ли ohmy

Сега процеса е автоматизиран ,тоест няма опастност да сглобяваш телевизор пък да получиш учебна дъска.

Затова питам почему СССР си купуваха втора ръка запаметяващи у-ва от IBM, а не от ДЗУ? Велев уж беше наясно, но не взима отношение. А ти, ти нали си от електрониката?

преди 10 минути, parmobil написа:

Уж си възрастен, а си забравил, че при соц-а имаше 1-во, 2-ро и 3-то качество производство.

И правилно.

Сега всички зеленчуци в Кауфланд и Лидл са все първо качество, поне според табелките им...нищо, че някои от тях не биха минали и за трето качество, ако имаше реален контрол.

преди 2 минути, parmobil написа:

Затова питам почему СССР си купуваха втора ръка запаметяващи у-ва от IBM, а не от ДЗУ? Велев уж беше наясно, но не взима отношение. А ти, ти нали си от електрониката?

Били са на по изгодна цена ? Или са имали нужда от някаква специфика тогава?

току-що, AAUUXX написа:

Били са на по изгодна цена ? Или са имали нужда от някаква специфика тогава?

Е, как така? Нали ДЗУ беше чудо невиждано?

Е, те така, нали били втора употреба?

преди 9 минути, parmobil написа:

Затова питам почему СССР си купуваха втора ръка запаметяващи у-ва от IBM, а не от ДЗУ?

преди 6 минути, M.Николов написа:

И правилно.

Сега всички зеленчуци в Кауфланд и Лидл са все първо качество, поне според табелките им...нищо, че някои от тях не биха минали и за трето качество, ако имаше реален контрол.

Само за плодове и зеленчуци ли беше по соц-а? Стига с тази избирателна амнезия.

току-що, parmobil написа:

Само за плодове и зеленчуци ли беше по соц-а? Стига с тази избирателна амнезия.

Кой е казал, че само за плодове и зеленчуци?

Давам ти прост пример, че понякога е добре да има различни категории качество.

преди 2 минути, parmobil написа:

Е, как така? Нали ДЗУ беше чудо невиждано?

ДЗУ плеърите още работят ,а по отношение на DAC легенди се носят ,но не само из нашата страна а и в Европа ,намират се разни модефикации с TDA 1541. Ама сега ще кажеш но ДЗУ е philips и marantz? Гордей се с всичко което е произведено в България ,признавам че не съм срещал през живота си чужденец който да оплюва родно производство макар да е в някой случай калпаво. Например защо не кажеш на французин колко им е кофти реното и ше разбереш какво ще последва.

преди 8 минути, M.Николов написа:

Е, те така, нали били втора употреба?

Защото бяха по-надеждни от нашите, макар и втора употреба. Аз съм бил в този гювеч и съм наясно, но вие нямате ли някакви познати, които да ви разкажат от първа ръка.

Или на @AAUUXX , дето е възрастен, че всяка читава машина за производство беше Западногерманска, японска или швейцарска. А ми говори глупости, че СССР ни дали производство.

преди 6 минути, AAUUXX написа:

ДЗУ плеърите още работят ,а по отношение на DAC легенди се носят ,но не само из нашата страна а и в Европа ,намират се разни модефикации с TDA 1541. Ама сега ще кажеш но ДЗУ е philips и marantz? Гордей се с всичко което е произведено в България ,признавам че не съм срещал през живота си чужденец който да оплюва родно производство макар да е в някой случай калпаво. Например защо не кажеш на французин колко им е кофти реното и ше разбереш какво ще последва.

Аз не оплювам, а се чудя с какво се хвалите? Нещо изобретено? Патентовано?

Хвали се с леене с противоналягане! Това е българско нещо, а не купена или открадната технология.

преди 39 минути, parmobil написа:

Всеки път това пробутвате, Тошев. Как комунистите ни построили и без тях сме щели да сме като африканско село.

Кой какво пробутва си е негов проблем. Моят проблем е че вадиш поста ми от контекста на дискусията и почваш да развиваш някакви си твои теории.

преди 4 минути, Бохемеца написа:

Кой какво пробутва си е негов проблем. Моят проблем е че вадиш поста ми от контекста на дискусията и почваш да развиваш някакви си твои теории.

Каква теория? Всеки път е БКП ни построи.

Аз бих се похвалил с това...

През 1982 г. ФБР провежда мащабна операция "Japanscam“, при която задържа и обвинява в закупуване на откраднати търговски тайни от IBM служители на гигантите Hitachi и Mitsubishi.

че нас барем не са ни фана̀ле.

Освен ако нещо не съм забелеза̀л, както би казал Мърфи.

преди 18 минути, AAUUXX написа:

Гордей се с всичко което е произведено в България ...

Да бе, гордея се, че крадяхме западни технологии на кило.

преди 1 час, акад. проф. Ястребовски написа:

Какво ти казах вчера по тоя въпрос платен трол ? Защо се направи че не си го видял

Я ти кажи,кажи защо си с нов профил и пак спамиш, трол?.Никой не ти е дал думата да казваш..Кой си ти ?

преди 6 минути, Бохемеца написа:

Лепилар много рано изкара ТЕЛК и те пенсионираха като всеки комунист.

току-що, nusho73 написа:

Я ти кажи,кажи защо си с нов профил и пак спамиш, трол?.Никой не ти е дал думата ти казваш..Кой си ти ?

ОжИвя ли ве няколко часа беше в безсъзнание под масата. Като дойдеш от шаолин щи покажа кой съм аз

Важното че те знаят на село ,най вече бай Амет,да внимаваш че си е купил магаре- мъжко и ако продължаваш да се правиш на мъж,щял да те пусне на него.

току-що, nusho73 написа:

Важното че те знаят на село ,най вече бай Амет,да внимаваш че си е купил магаре- мъжко и ако продължаваш да се правиш на мъж,щял да те пусне на него.

Нали си от Шаолин ве кафява пелена 😂 Ся ше дойде цървула да му козируваш

Въпросът не е в това дали сме крали. Крали сме, крадем и ще крадем. Всички го правят! Въпросът е, че е тъпо да се правим, че не сме. Макар че... това кога ли е спряло някого...

преди 1 минута, инж. lebel написа:

Въпросът не е в това дали сме крали. Крали сме, крадем и ще крадем. Всички го правят! Въпросът е, че е тъпо да се правим, че не сме. Макар че... това кога ли е спряло някого...

И какво като крадяха някои неща. Соца да не би да не фалира.

преди 4 минути, Волен написа:

Да бе, гордея се, че крадяхме западни технологии на кило.

Пак ще се повторя ,не съм срещал през живота си до сега човек от западна или източна европа който да оплюва своето производство и да не се гордее с това което дъжавата му създава като краен продукт. Дори китайците когато дойдоха у нас през 90-те години да правт бизнес със стоки копие на оригиналните имах познати покрай други познати из тези пазари тогава. Един ден китаец започна да ме убеждава че джобен китайски cd плейър който дори нямаше марка за 60 кинта ми го предложи с персонална отстъпка ще бъде също толкова качествен колкото на сони ,бях доста подозрителен при това убеждаване но китаеца беше много убедителен пък и все пак познати та купих аз този плейър ,занесох го вкъщи и преди да го чуя как звучи го отворих и гледам платката китайска ,но чиповете сони ама не един ,два а всички ,затворих го и го пуснах да чуя звука ,отличен ,само със слушалките леко ме беше поизлъгал китаеца или пък аз бях прекалено взискателен ,но този плейър си го слушах с голям кеф няколко години докато оптиката не се изтощи и не успях да намеря същата ,механиката и оптиката бяха 100% китайско производство. Това което искам да кажа ,е че китаеца нямаше прблем да се гордее с това което неговата страна са откраднали като технология още пи по малко пък с това че дори тази технология не в бяха копирали.

преди 5 минути, инж. lebel написа:

Ама ние не сме били сред най-крадливите според статистиките:

Ето как стоят нещата според различните категории:

• Джебчийски кражби и кражби от туристи в Европа: Според проучвания на застрахователни платформи (като Quotezone), базирани на отзиви и доклади на туристи, Италия е на първо място по концентрация на джебчийски кражби (особено около забележителности в Рим, Милано, Флоренция), следвана от Франция, Испания и Нидерландия.

• Обща битова престъпност и кражби на глава от населението: В световен мащаб класациите на ООН (UNODC) и Интерпол показват, че най-високи нива на кражби и грабежи спрямо броя на населението често се отчитат в някои развиващи се страни в Латинска Америка (например Южна Африка или части от Южна Америка), където социално-икономическите условия и неравенството са изключително високи. В Европа държави като Белгия, Франция и Швеция често регистрират по-високи статистически показатели за кражби на домашно имущество и автомобили на глава от населението спрямо средните за континента.

• Корупция и „кражби“ на държавно ниво: Ако под кражба разбираме присвояване на обществени средства, подкупи и злоупотреба с власт, индексите на „Трансперънси Интернешънъл“ (Индекс на възприятие на корупцията) сочат държави с тежки институционални проблеми, авторитарен управленски модел или конфликти (като Сомалия, Венецуела, Сирия и др.) като местата, където публичният ресурс най-систематично се отклонява.

В контекста на Европа статистиката на Евростат и международните криминологични проучвания отново разделят държавите в зависимост от това дали гледаме абсолютния брой регистрирани кражби или честотата спрямо броя на населението (на глава от населението).

• Най-много общи кражби на глава от населението (престъпления на 100 000 души):

Според данните на Евростат за държавите от ЕС, най-високи коефициенти на общи кражби спрямо населението си отчитат държави с висок стандарт на живот — начело с Люксембург, следвани от държави като Дания, Швеция и Финландия. Причините за това са високата стойност на движимото имущество (което привлича престъпниците), изключително високата степен на застраховане (гражданите задължително докладват и най-малката кражба, за да получат обезщетение) и отлично работещата полиция, която регистрира всичко.

• Най-много взломове и кражби от домове (домови кражби):

В тази специфична категория лидери в Европа традиционно са били държави като Белгия, Швеция, Дания и Франция, където този тип битова престъпност е по-разпространен.

• Най-много абсолютни бройки (общ обем на кражбите):

Ако се гледа суровият брой престъпления без преизчисление на населението, най-много кражби се регистрират в най-големите държави по население — Франция, Германия и Италия. Там милионите кражби годишно се дължат на мащаба на страните и големите градски центрове (като Париж, Берлин или Рим).

преди 7 минути, акад. проф. Ястребовски написа:

Нали си от Шаолин ве кафява пелена 😂 Ся ше дойде цървула да му козируваш

Ти ли си цървула

току-що, nusho73 написа:

Ти ли си цървула

Слушай аз да ти пратя някой

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.