Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, nusho73 написа:

Кажи ако си нещо сте спамиш ли във форума .Гонят те ти правиш нови профили .Скрий по добре неставаш

Не ми се увъртай нинджо кафява ела да ми покажеш силите

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 20 часа, Бохемеца написа:

Какво ти има? Какво не ти е в ред? Естествено че е било по-спокойно във времената, в които е имало пет коли на кръст по улиците, и освен това тези коли не са били управлявани от надрусани идиоти, мамини синчета дето имат още жълто около устата и стотици роми с купени книжки, които не могат да си напишат името, камоли пък да са чели ЗДП.

Дай един аргумент защо сега да е по-спокойно? Това със жертвите вече изяснихме че отпада, защото техният по-малък брой днес не се дължи на пътната обстановка.

Интересно като изгуби всякаква аргументация в това което се опитваш да кажеш, почна да търсиш вината в другите 🤣Трудно ли е да схванеш, че впечатленията на един човек не са обобщаващи за цялата държава. Не е нормално да кажеш - ами аз тогава карах кола и всичко беше наред. Все едно аз да ти кажа като аргумент - ами аз сега карам и всичко е наред. Такъв тип аргументация не е сериозна за един вързрастен човек. А ти друго не казваш, само се оповаваш на личните си впечатления и успя да искараш една невероятна логика - с 5 коли на кръст, преди 1989 година е имало два пъти повече жертви от сега, но беше по-спокойно. Данните аз ти посочих, и след първоначалният ти напън да излъжеш, накая миряса, явно ги осмили. Но ти насреща нищо не показваш, освен твоите лични спомени и след като лъжата ти не мина, сега напъваш пак. Как да те вземе някой на сериозно след като доказано лъжеш, че и обиждаш.

Едва ли примерно тези 37 жертви от 1972 биха потвърдили твоята теза за спокойствието. Но след като ти лично не си чул и не си видял, значи катастрофите и жертвите преди 1989 са били много малко. Това са твоите "аргументи" срещу реалността. Това е една реакция на човек който не може разумно да намери факти, данни за да докаже каквто и да е, а започва да говори как лично той били видял това и онова.

https://bgvoice.com/1972-koshmarut-krai-kiten

- Защо бившите комсомолци като Кокич живеят в разкош?
- Поради липса... на доказателства.

преди 14 минути, Gencho 123 написа:

Интересно като изгуби всякаква аргументация в това което се опитваш да кажеш, почна да търсиш вината в другите

Аз моите аргументи ги споделих, ти обаче в пореден пост не можеш да изложиш свои такива. Всичко е ясно...

преди 9 минути, Бохемеца написа:

Аз моите аргументи ги споделих, ти обаче в пореден пост не можеш да изложиш свои такива. Всичко е ясно...

Казва се "като развален грамофон" - когато един като теб почне да обяснява, че аргументите са му личните впечатления. Разбрахме, но ти май не можеш да схванеш какво ти казвам :

Уникален метод е твоя, при който оставяме статистиката на страна, а преценяваме всичко само на база кой каквото е видял 😁Сериозен човек не може да вземе това за аргументи, а ти продължаваш наистина като един развален грамофон да повтаряш, че това е така, щом ти си го усетил, значи няма начин да не е точно така. Всичко е ясно @Бохемеца не може да разсъждава, той може само като папагал да повтаря какво бил усетил, видял.. Хубави приказки на маса, но без никаква стойност за да докажеш каквото и да е. Твоите лични впечатления и преживявания може да са много интересни, но не може наистина да си вярваш, че така доказваш нещо глобално за една държава.

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Казва се "като развален грамофон" - когато един като теб почне да обяснява, че аргументите са му личните впечатления. Разбрахме, но ти май не можеш да схванеш какво ти казвам :

Уникален метод е твоя, при който оставяме статистиката на страна, а преценяваме всичко само на база кой каквото е видял 😁Сериозен човек не може да вземе това за аргументи, а ти продължаваш наистина като един развален грамофон да повтаряш, че това е така, щом ти си го усетил, значи няма начин да не е точно така. Всичко е ясно @Бохемеца не може да разсъждава, той може само като папагал да повтаря какво бил усетил, видял.. Хубави приказки на маса, но без никаква стойност за да докажеш каквото и да е. Твоите лични впечатления и преживявания може да са много интересни, но не може наистина да си вярваш, че така доказваш нещо глобално за една държава.

Пак не виждам твои аргументи в защита на тезата ти...

Има ли някаква причина да не ги споделиш с нас?

на 28.08.2026 г. в 9:27, nusho73 написа:

Аукс при него няма нищо вярно ,само троли ,аман тролове .

Другия трол пък знае за фият ,той тогава е карал на баба си хвърчилото

за третия трол всичките са тролове, на него трабант не му трябва, Фиат дори не знае как се пише 🤣

image.png

преди 1 час, Бохемеца написа:

Пак не виждам твои аргументи в защита на тезата ти...

Има ли някаква причина да не ги споделиш с нас?

Средно интелигентен човек или ще представи нещо за да докаже тезата си или ще млъкне. При теб обаче започна с лъжа и стигна до повтарянето на измислица (да не кажем пак, че лъжеш) 🤣Тезата ми дано си я разбрал, че преди 1989 имаше двойно повече жертви по пъщата спрямо днес, означава, че тогава не е било по-спокойно по пътищата. Ти схвана, че лъжеш и разбра цифрите, но пък реши, че щом си карал автомобил преди 1989, означава, че тогава е било по-спокойно. Защо - очевидно ти така си го усетил 🤣Безмислен спор за спомените на един човек срещу фактите. Ти нищо не показваш (само празни приказки - 10 пъти повече катастрофи и т.н.), докато моите аргументи не само ги видя, прочете ги, и дори се убеди сам, че лъжеш. Пак ли искаш да ти ги публикувам, да ти опресня малко паметта ?

Fakti.bg - Да извадим фактите наяве

Мор по българските пътища преди 1989-а

Черната статистика през 70-те и 80-те е по-плашеща от днес

Парадоксално, че ти искаш да ти повторя данните, а самият @Бохемеца ни вопъл ни стон (истински комунист). Нищо не показва, нито разкрива, майстор на празните приказки 🤣

преди 12 минути, Gencho 123 написа:

Ти схвана, че лъжеш и разбра цифрите, но пък реши, че щом си карал автомобил преди 1989, означава, че тогава е било по-спокойно. Защо - очевидно ти така си го усетил

Тъй наречения " Бохемец" е тоя соц трол @ivottoshev Набор 1975г. дефакто 89г. е бил на 14г. дете. И единствената кола която е карал е била мачбокс количка пред блока. Да не забравяме че е отскачал с "колата мачбокс" до японския хотел ей така за разнообразие. Да купи някоя и друга хилядарка долари от виетнамците и да си купи от хотела цигарки Ротманс Роялс 120м. и други глезотии за през деня.

на 14.08.2026 г. в 20:15, Miusuka написа:

Когато България произвеждаше телевизори – историята на завод „Велико Търново“

Десетилетия наред милиони български домове имаха телевизор, произведен в Завода за телевизори „Велико Търново“. От производствените линии излизаха модели като „Опера“, „Кристал“, „Респром“, „Велико Търново“ и други, които ставаха част от ежедневието на няколко поколения.

В най-силните си години в предприятието работят хиляди инженери, техници и монтажници. Заводът е сред водещите производители на битова електроника в България и играе важна роля в развитието на електронната промишленост.

След промените през 90-те години започват финансови затруднения, загуба на пазари и силна конкуренция от вносните марки. Производството постепенно намалява, а в началото на новия век голяма част от дейността е прекратена.

Днес от някогашния гигант са останали отделни сгради и споменът за предприятие, чиито телевизори присъстваха в почти всеки български дом.

Това не е разказ за носталгия, а за една индустрия, която дълги години е била част от живота на милиони българи.

Помните ли първия телевизор във вашия дом? Каква марка беше? Споделете снимки и спомени в коментарите.

image.png

******************************************************************************************

*******************************************************************************************************

Заводът по роботика „Берое“ – когато България създаваше индустриални роботи

Малко хора днес си спомнят, че в Стара Загора се намираше едно от най-модерните предприятия в българското машиностроене – Заводът по роботика „Берое“.

През 80-те години тук се разработват и произвеждат индустриални роботи, роботизирани манипулатори, автоматизирани производствени системи и оборудване за заводи. Това е част от усилията за внедряване на автоматизацията в българската промишленост – идея, която по онова време набира скорост в целия свят.

В предприятието работят инженери, конструктори, програмисти, електрончици и висококвалифицирани техници. За мнозина това е възможност да участват в една от най-високотехнологичните индустрии в България.

След политическите и икономическите промени през 90-те години съдбата на завода се променя. Производството постепенно намалява, пазарите се свиват, а голяма част от дейността е прекратена. Днес от някогашния високотехнологичен комплекс са останали отделни сгради и спомени за предприятие, което е било символ на българската роботика.

Историята на „Берое“ напомня, че България е имала амбицията да развива собствено производство на индустриални роботи и автоматизирани системи. Независимо от различните оценки за този период, това остава важна страница от развитието на българската инженерна мисъл.

Работили ли сте в завод „Берое“ или имате снимки и спомени от него? Споделете ги в коментарите – нека съхраним историята на едно почти забравено предприятие.

Screenshot-20260814-201619.png

*********************************************************************************************

ДЗУ – Стара Загора. Заводът, чиито дискове стигаха по целия свят

В продължение на десетилетия Държавният завод за запаметяващи устройства (ДЗУ) в Стара Загора е едно от най-известните предприятия в българската електронна промишленост. Основан през 1969 г., заводът произвежда твърди дискове, магнитни дискови устройства и периферия за компютри.

В най-силните си години в ДЗУ работят хиляди инженери, техници и специалисти. Предприятието е сред водещите производители в рамките на СИВ, а продукцията му достига до много държави.

След промените през 90-те години започват преструктуриране, приватизация и постепенно свиване на производството. Част от сградите са продадени, други остават празни, а голяма част от някогашния индустриален комплекс днес е далеч от мащабите, с които е бил известен.

Историята на ДЗУ показва, че България е имала сериозно място в развитието на електронната промишленост. Независимо от различните оценки за онези години, заводът остава важна част от индустриалната история на страната.

Работили ли сте в ДЗУ или пазите спомени за това предприятие? Разкажете ги в коментарите.

Screenshot-20260814-201847.png

***********************************************************************************************************

***********************************************************************************************************************

Коя държава е имала толкова заводи и то в толкова различни отрасли???

******************************************************************************************

***************************************************************************************************

Когато България произвеждаше електромотори за целия свят – историята на „Елпром“ Троян

Десетилетия наред името „Елпром“ – Троян е познато далеч извън границите на България. В завода се произвеждат електродвигатели, помпи и електротехническо оборудване, използвани както в българската промишленост, така и в десетки други държави.

В най-силните си години предприятието осигурява работа на хиляди хора. За мнозина това не е просто работно място, а професия, която се предава между поколенията. Инженери, конструктори, стругари, електромонтьори и монтажници изграждат репутацията на завод, известен с качеството на своята продукция.

След промените през 90-те години започват приватизация, преструктуриране и разделяне на производството. Част от дейностите продължават под различни фирми, но голяма част от старите производствени корпуси вече не работят така, както някога. Някои са преустроени, други пустеят, а трети са изчезнали.

Историята на „Елпром“ е част от историята на българската индустрия – време, когато в страната се създаваха машини, които намираха място в заводи, предприятия и домакинства по целия свят.

Работили ли сте в „Елпром“ – Троян или имате близки, които са били част от този завод? Споделете своите спомени и снимки.

Screenshot-20260814-202139.png

Защо ми се налагаше да се записвам и да чакам за да си купя телевизор Велико Търново през 1987 година? Нали всичко тогава е било ок? Защо имаше корекоми? Защо стоките от корекомите ги нямаше в магазините? Защо не можеше да си купя свободно долари, маркове и франкове по държавният курс и да замина да си ги харча в чужбина? Защо се налагаше да се чака за апартамент Лада, Волга и Москчич? Защо много малко хора караха западни автомобили? Защо биеха в милицията? Защо частната инициатива беше силно ограничена? Защо нямаше дори обикновени, скромни милионери...

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Защо нямаше дори обикновени, скромни милионери...

Защото парите развалят човека ,пък и е кофти ако има милионери пък ти не си от тях, хората са завистливи topsecret

преди 5 минути, AAUUXX написа:

Защото парите развалят човека ,пък и е кофти ако има милионери пък ти не си от тях, хората са завистливи topsecret

Така ни учеха, парите развалят човека. Такива като мене обаче, решават да поемат развалянето върху себе си и се жертват заради останалите...

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Така ни учеха, парите развалят човека. Такива като мене обаче, решават да поемат развалянето върху себе си и се жертват заради останалите...

Но милионер не си станал както изглежда ? Сигурно не ти е провървяло в ГДР ?

току-що, AAUUXX написа:

Но милионер не си станал както изглежда ? Сигурно не ти е провървяло в ГДР ?

Защо така ме подпитваш? Да не би да имаш дъщеря за женене? 😉 П.П. От 1992 г. се видях с пари...До тогава беше сиромашия, въпреки цветния телевизор Велико Търново...

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Защо така ме попитваш? Да не би да имаш дъщеря за женене? 😉 П.П. От 1992 г. се видях с пари...До тогава беше сиромашия, въпреки цветния телевизор Велико Търново...

Питам щот си помислих ,че си успял да хванеш некоя богата германка ,но те вече не са както преди след толкова години на инфлация. През 90-те и аз имах пари и те ме развалиха ,жени ,дискотеки ,кръчми - свършиха парите и се поправих ,прави са били комунистите и сега внимавам много и се старая да нямам много пари че то и няма вече време кога да се развалям и поправвям отново.

Смятам, че вече правим разлика между уседналост и придвижване?

Иначе няма смисъл да се строи магистрали, ако е било забранено да се пътува или свободно да се придвижваш от град в друг град.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Питам щот си помислих ,че си успял да хванеш некоя богата германка ,но те вече не са както преди след толкова години на инфлация. През 90-те и аз имах пари и те ме развалиха ,жени ,дискотеки ,кръчми - свършиха парите и се поправих ,прави са били комунистите и сега внимавам много и се старая да нямам много пари че то и няма вече време кога да се развалям и поправвям отново.

Не, хванах богата българка, по-богата от мене, всъщност тя ме хвана мене и не ме пуща вече 26 години...Никога не съм пилял парите...

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не, хванах богата българка, по-богата от мене, всъщност тя ме хвана мене и не ме пуща вече 26 години...Никога не съм пилял парите...

Браво ,късметлия ,а аз зяпах тогава по рускините и полякини lock

току-що, AAUUXX написа:

Браво ,късметлия ,а аз зяпах тогава по рускините и полякини lock

току-що, AAUUXX написа:

Преди 26 години си останах само със зяпането. 🤔

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Fakti.bg - Да извадим фактите наяве

Мор по българските пътища преди 1989-а

Черната статистика през 70-те и 80-те е по-плашеща от днес

Парадоксално, че ти искаш да ти повторя данните, а самият @Бохемеца ни вопъл ни стон (истински комунист).

Тези данни показват че аз съм прав. Благодаря че си ги намерил.

До 1989г бройката на ранените 6-7000 хиляди, след 1989-та под 8000 не падат, като има и години с по над 10000.

Още веднъж благодаря. Смятам че с това въпросът кога е имало повече катастрофи и кога е било по-спокойно по пътищата е приключен.

преди 25 минути, AAUUXX написа:

Парите не развалят тъпотата разваля. Ма ти откъде да знаеш като не си имал никога нищо.

преди 6 минути, акад. проф. Ястребовски написа:

Парите не развалят тъпотата разваля. Ма ти откъде да знаеш като не си имал никога нищо.

Тъпотата ти няма край . Не развалят ли ела ги виж келеши с пари от тати и мама . Ама ти не знаеш, телевизия гледаш въобще?

преди 1 минута, nusho73 написа:

Тъпотата ти няма край . Не развалят ли ела ги виж келеши с пари от тати и мама . Ама ти не знаеш, телевизия гледаш въобще?

Защо не можеш и да пишеш. В тоя живот един цент не си заработил

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.