Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 минути, Бохемеца написа:

А защо Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не бълват OLED телевизори за целият свят?

Гърците праят или правеха свои телевизори LED ,Белгия мисля че и те имаха ,Германия също правят ,за Австрия не знам. Унгария също правят LED ,Полша и те, дори Украйна. Не съм сигурен дали те създават всичко или идват от Китай, наливат фърмуера и сглобяват в заводите продукта.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, Волен написа:

Ако нашият преход през 90-те беше лош, то техният беше десетократно по-лош - с всичките далавери и шашми на приватизацията.

В Руспия 90-те години са страшилището, към което никой не иска да се връща. В момента там се страхуват, че Путьото ги докарва до просешка тояга като през 90-те.

Точно Путин ги извади от това положение и те за това и до днес на избори си гласуват за него, защото знаят че ако се върне отново някоя западна подлога на власт, ще се върне и положението от 90-те.

преди 3 минути, Бохемеца написа:

Точно Путин ги извади от това положение ...

Това е така.

преди 4 минути, Бохемеца написа:

... те за това и до днес на избори си гласуват за него,

Това са пълни глупости. Русоробски простотии.

преди 2 часа, Волен написа:
  преди 10 часа, ох боже! написа:

Как виждате вие възможното решение за обикновения човек в тази ситуация – по-скоро чрез самоизолация от системата или чрез някаква друга форма на съпротива?

Не разбирам за какво хленчиш. Не са ти нарушени човешките права. Също така няма божия заповед или закон, според които България е длъжна да внася необработени лимони.

Ако толкова те интересува да ядеш лимони с корите, отглеждай лимони в къщи или ходи до Гърция или Италия и купувай пресни лимони от местни баби.

Реши си проблема вместо да хлечниш. Аз лично не купувам пластмасови домати от супермаркета, а гледам на село и ходя по пазарите.

В момента точно ме набеждаваш мене, че това е мой цитат. А той е на ИИ, на когото аз опонирам и задавам въпроси. Което е не само нарушение на моите права но е и подсъдно.

Лимони съм си насадил - имам към двайсет. След десетина години ще има доста берекет. Ма вие за какво хленчехте за банани, а не си насадихте?

преди 26 минути, Волен написа:

Защото и те като нас нямат конкуретно-способно производство.

Нека така да поставим въпроса: ако Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не могат да произвеждат телевизори, защо си мислиш, че ние можем?

Исках да кажа, че за целите на пропагандата, винаги сравненията са с най-развитите страни от Запад-а. В конкретният пример се питаше защо Беларус не правят OLED телевизори. Хубаво, ама такива ТВ-та се правят от Ю. Корея, Китай и Япония. Дори и САЩ нямат собствено производство.

преди 23 минути, Мечо Хубавеца написа:

Laplandetza, благодаря ти за тази откровеност! С този пост всъщност сам сложи точка на спора и потвърди абсолютно всичко, което пишем тук.Ти сам го каза: за да получиш право на частно „бахчаванство“, да изкупуват продукцията ти и да си решиш жилищния въпрос, е трябвало дядо ти да направи „две обаждания до София – директно до началник Генщаба и зам.-министър“. И сам добавяш, че за останалите хора без такива връзки тези въпроси са били „нерешими за поколения наред“.

Ето това беше тогавашната система в една изречение: за 99% от хората – дефицит, чакане по списъци с десетилетия и нерешими проблеми. А за единиците с директен телефон до министри и генерали – специални разрешения, бързи пари и изплатени къщи за 6 години. Това не е доказателство, че тогава е било хубаво за народа. Това е класическото доказателство за една шуробаджанашка система, в която без протекция от самия връх на властта си никой, а с връзки си над закона и правилата.

преди 23 минути, Мечо Хубавеца написа:

Laplandetza, благодаря ти за тази откровеност! С този пост всъщност сам сложи точка на спора и потвърди абсолютно всичко, което пишем тук.Ти сам го каза: за да получиш право на частно „бахчаванство“, да изкупуват продукцията ти и да си решиш жилищния въпрос, е трябвало дядо ти да направи „две обаждания до София – директно до началник Генщаба и зам.-министър“. И сам добавяш, че за останалите хора без такива връзки тези въпроси са били „нерешими за поколения наред“.

Ето това беше тогавашната система в една изречение: за 99% от хората – дефицит, чакане по списъци с десетилетия и нерешими проблеми. А за единиците с директен телефон до министри и генерали – специални разрешения, бързи пари и изплатени къщи за 6 години. Това не е доказателство, че тогава е било хубаво за народа. Това е класическото доказателство за една шуробаджанашка система, в която без протекция от самия връх на властта си никой, а с връзки си над закона и правилата.

Не съм твърдял , че беше така както Тези хора- моите предци са Искали да Бъде. Наистина „беше едно недоносче“ -но това е един много дълъг разговор. Цялостно -беше по-добре за Народа, за Нацията и за Държавата. Вие изобщо си нямате представа що за хора бяха Тези - Строителите на НРБ. Няма да се връщам към моя род., моите предци от родословията, но ............... те бяха твърди, трудни хора и много образовани, макар загубили Всичко материално през Борбите за Българска Държавност и Войните. И двата Рода от бабата, дядото са били заможни хора, но през прохождането на „марксизма“„ те стават пърите комунисти по тея земи..................както и да е. Те наистина Построиха, Изградиха онази Държава, оставиха я за Вас ! За да добиеш представа- през нтях са минавали милиони левове и рубли.................а заплатата колкото на един работник в текстилна фабрика или колкото на Главен лекар. Твърди и неподатливи към икривяване. Пример , дядото млад офицер по сталиново време на 2 пъти не изпълнява пряка генералска заповед и на два пъти е пред разстрел- директно на място. Спасява десетки войничета от гибел, него пък го спасяват приятелите му „партизани“ и съветски хора , един от най-добрите му приятели примерно беше патриарх Максим, преди да стане патриарх, той е бил Нещо Друго! Дори Тодор Живков е имал страх от него, не уважение , а страх ! , хем му се е възхищавал. хем не е искал да го допуска много близо до себе си.

преди 58 минути, Мечо Хубавеца написа:

Инж. lebel всъщност съвсем точно описва каква беше реалността: за да получиш жилище извън 10 до 20-годишното чакане,

Ше земе некой и да се излъже, от това дивашко гьобелсово повторение на тая тъпа лъжа. И сигурно вече си мисли, че жилище през соца само се е "получавало". Евентуално това ще да е нещо като човешките права, които всеки ги получава наготово.

Но имаше през соца и опцията сам да си построиш жилище. И в провинцията повечето хора си строяха сами жилища (къщи бе, къщи). И не получаваха жилища (т.е. апартаменти).

Същевременно, държавата строеше на година по стотина хиляди апартементи. Съответно и до ден днешен, 90% от българите живеят в жилища построени през соца.

Съответно, всеки кой има петнаесет грама мозък в главата, следва да си зададе въпроса, след като държавата е строила само тя толкова много жилища, кво ли ги е правила, щом не ги е раздавала (нали е социализъм, некои даже говорят че било комунизъм - на всекиго според потребностите)? Или ако щеш айде и продавала.

А?

Абе стига дрънкахте глупости бе, немате ли си работа - идете да се топнете в некой басейн за по петнайсет двайсет или повече евра! Пари ли немате и висенето пред компютъра ви излиза най-евтино, понеже сте мързеливи?

преди 30 минути, Мечо Хубавеца написа:

Щото имат предостатъчен внос.

Същото беше и досега с Русия. Изнасяха нефт и си внасяха каквото си пожелаят. Тези санкции обаче ги принудиха да почнат и да произвеждат. Запад-а искаше да им извади око, но им изписа вежди. В най-скоро време ние от ЕС ще се окажем четвърта "дупка на кавала" след Китай, САЩ и Русия

преди 39 минути, Волен написа:

Какво точно ме питаш? Обменихме последни спестявания в долари и купихме апартамента с пари в брой. Тогава не си спомням да имаше ипотеки.

Скъпо за гарсониера. Винаги е имало кредит от ДСК с последващо изплащане. Един приятел за две стаи с кухня ЕПК през 1993 година реално брои 10 000 USD. Който ги събере някак - няма нужда от кредит. Преди 30 години у нас всички цени бяха в долари. След 2002-2003 година сделките започнаха да преминават в Евро.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Сам го казваш – партийният елит и връзкарите си уреждаха апартаментите приоритетно, а за „останалия народ“ жилището беше лукс и с голямо чакане.

Чудно само, как тогава се оказа, че след края на соца над 80% от българите имаха собствено жилище?rolleyes

Първо, да изплатиш двуетажна къща за 3 семейства и да събереш за нова кола от частно „бахчаванство“ за 6 години означава само едно: държавната ти заплата не струваше нищо

Пак глупост, пак дивотия - Ох, Боже!

Как държавната заплата не е струвала нищо, ако тия които са наемали бахчаванеца са имали пари да му плащат толкова много?

Миусука, след толкова „знайни лафове“ така и не чухме един конкретен факт от теб

И от мене ли не чу? Ама ни един!

преди 55 минути, Бохемеца написа:

Tвоята таблица доказа че аз съм прав. Благодаря. Признавам че сам сигурно нямаше да я намеря. Според нея:

Пострадали при ПТП

• 1975г. - 7858

• 1985г. - 6368

• 1995г. - 9981

• 2005г. - 11069

• 2015г. - 9679

Е, кога според теб е по-спокойно по пътищата? Когато има 6-8000 пострадали, или когато пострадалите 9-11 000?!?

Бе аз това съм му го казал отдавна. Ама той не вдева. Акъл требва за тая работа.

преди 49 минути, Бохемеца написа:
преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ама чакай – Беларус нали запази същия модел и е почти соц държава? Защо тогава оттам днес не бълват OLED телевизори и всякаква електроника за целия свят? 😀

А защо Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не бълват OLED телевизори за целият свят?

Ма България нали не го запази - защо и тя не бълва?

преди 1 минута, ох боже! написа:

Как държавната заплата не е струвала нищо, ако тия които са наемали бахчаванеца са имали пари да му плащат толкова много?

Образованите професии като цяло бяха много ниски в сравнение примерно с работник в завод. Пример. бабата имаше най-високата от семейството заплата- беше Директор на клон на ДСК - заплатата беще по-ниска от работник със стаж в завода за дървообработващи машини. Дядото, който е управлявал милиони левове , рубли не спести нищо от заплати, пенсионира се с учителска заплата-ниска. Баща ми-лекар и по-късно лекар със специалност и дори директор на здравно заведение- много ниска заплата -два нпъти по-малка от работника в завода и пр. Само със заплати нямаше да може да се построи къща-абсолютно Невъзможно ! Имайте в предвид, че пари за храна почти не са харчени - хората се подпомагаха и самият наш род и система е така устроен, че „мозъка“ на Рода не се оставя да работи селска работа- или върти сабята, ятагана, или Чете книгата и Пише сметките.

преди 29 минути, AAUUXX написа:

Гърците праят или правеха свои телевизори LED ,Белгия мисля че и те имаха ,Германия също правят ,за Австрия не знам. Унгария също правят LED ,Полша и те, дори Украйна. Не съм сигурен дали те създават всичко или идват от Китай, наливат фърмуера и сглобяват в заводите продукта.

Не произвеждат свои марки тeлевизори, а сглобяват чужди. Примерно заводът в Полша произвежда LG. Моето Sony е произведено в Словакия...

преди 41 минути, ох боже! написа:

Навремето при Кеворкян във ВСЯКА НЕДЕЛЯ, Събеседник по желание беше веднъж и Председатела на Българската Федерация по Борба професор Райко Петров. Накрая, Кеворкян го пита, каква мисъл ще остави на предаването в книгата с мисли на събеседниците. И оня казва: "Винаги може още малко."

Тука обаче ти ни казваш друго: Винаги може и по-малко. А може и много по-малко, както се оказа след падането на соца.

Ала за капак, и това на тебе ти е малко и искаш още много по-малко.

...Та викаш, имаме производство, макар и да е много по-малко. Което е хубаво.

Целият виц въобще не беше кратък. А аз даже мислех да му предложа да си пофантазира и още (малко или много - както му хресва)

Ох, цитатът на Райко Петров е чудесен, но пренесено към икономиката, твоето сравнение страда от един основен дефект: бъркаш количественото бълване на бракувана продукция с реална икономическа стойност.

През соца се произвеждаше "много" по обем – хиляди мотокари, които никой извън СИВ не искаше да купува, телевизори с кинескопи, които се разваляха през ден, и нискокачествени цигари за съветския пазар на изкуствено определени цени. Това не беше истинско производство, а държавно субсидирана социална заетост, която накрая доведе държавата до три фалита (дефолта) през 1960, 1972 и 1987 г.. Днес България произвежда и изнася в пъти повече като реална стойност и качество. Не сглобяваме с чук и длето, а правим:

Автомобилна електроника и сензори (над 80% от автомобилите в Европа съдържат компоненти, произведени у нас). Оптика и военна промишленост с най-високи стандарти на НАТО.Индустриална роботика, компоненти за летателни апарати, фармацевтика и високотехнологична химия.Силова електроника и електрооборудване за най-големите световни концерни.Разликата е елементарна: тогава правехме "много" неща, които никой на свободния пазар не купуваше и които ни вкараха в дългове. Днес българските заводи произвеждат компоненти, без които световни гиганти не могат да сглобят своите крайни продукти. Винаги може повече съм го казал и аз Мечо и да си призная, сегашното ниво и мен не ме задоволява. Ако поискам и аз мога да критикувам и има за какво.

Така че "вицът" не е днешната индустрия. Вицът беше да се хвалиш, че си гигант в мотокаростроенето, докато фалираш собствената си държава.

преди 8 минути, attj написа:

Скъпо за гарсониера.

Моя грешка. Едностаен по старите стандарти: спалня, хол и кухня. Сега това се води двустаен. Едно време се брояха спалните, без хола.

преди 12 минути, M.Николов написа:

Чудно само, как тогава се оказа, че след края на соца над 80% от българите имаха собствено жилище?rolleyes

М.Николов, този въпрос изглежда като голям парадокс, но отговорът му е много прост и се състои от три конкретни факта:

Първо, над половината от тези жилища бяха построени на село и в малките градове не от държавата, а от самите хора – с техния собствен извънреден труд през уикендите, с помощта на роднини, съседи, влачене на тухли и арматура на гръб. Българинът традиционно спестяваше от всичко и се лишаваше от нормален живот, за да вдигне къща. Държавата тук не му е "подарила" нищо, освен че му е продавала строителни материали с връзки и дефицит. Второ, panelните апартаменти в големите градове хората не ги получиха безплатно. Те ги изплащаха с десетилетия чрез удръжки от и без това ниските си държавни заплати, след като преди това са чакали 15-20 години по списъци на ЖСК. Трето и най-важно: след 1989 г. настъпи масовата приватизация на панелките. Държавата просто продаде панелните фондове на наемателите на ниски цени (често обезценени от инфлацията), за да се отърве от поддръжката им.

Така че над 80% собственост е резултат от пословичното българско желание "да имаш собствен покрив" и личния труд на хората, а не защото социализмът раздаваше безплатни апартаменти наблизо и далеч. Ако държавата наистина решаваше жилищния проблем, хората нямаше да чакат по 20 години за двастаен в "Люлин" или "Меден рудник".

преди 3 минути, laplandetza написа:

Образованите професии като цяло бяха много ниски в сравнение примерно с работник в завод. Пример.

Примерът е от Държавата и революцията на Владимир Илич. Където той цитирайки Маркс, обявява, че заплатата на служителят/работникът на умствения труд трябва да бъде по-ниска или най-много равна на тая на работникът. От тука натам, през соца това нещо опитваха да го налагат и го спазваха до голяма степен. Проблемът беше, че такова правило е сбъркано и невъзможно. Има доста глупости не само в днешната капиталистическа, пазарна или не знам каква си идеология - но и в Научния комунизъм. И всъщност, както постоянно повтарям, задължително трябва да бъдат изяснени нещата по въпросите на демокрацията (която беше по-демократична в България през соца отколкото сегашната), пазарната икономика (каквато в момента напълно липсва), частната собственост (каквато през соца имаше точно толкова, колкото и сега - и даже повече) и т.н.

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Второ, panelните апартаменти в големите градове хората не ги получиха безплатно. Те ги изплащаха с десетилетия чрез удръжки от и без това ниските си държавни заплати, след като преди това са чакали 15-20 години по списъци на ЖСК.

Мъка, ипотечни кредити за 20 години с 1-2% лихва.

преди 15 минути, ох боже! написа:

И от мене ли не чу? Ама ни един!

Ма България нали не го запази - защо и тя не бълва?

Наемала го е държавата....с връзки.

Ни съм чул, ни видял.

Защото сме като Австрия и Португалия. Внасяме си...още нещо да питаш?

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

след 1989 г. настъпи масовата приватизация на панелките. Държавата просто продаде панелните фондове на наемателите на ниски цени (често обезценени от инфлацията), за да се отърве от поддръжката им.

Това е абсолютна глупост, държавата никога не е държала повече от 10% от панелните жилища по времето на соца.!

Ни съм чул, ни видял.

Ни съм чул, ни видял.

Да. Държавно предприятие или как се водеше. Продукцията, една част беше и за “капиталистически държави“, а друга за Соц.пазар, но за подбрани потребители.

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ох, цитатът на Райко Петров е чудесен, но пренесено към икономиката, твоето сравнение страда от един основен дефект: бъркаш количественото бълване на бракувана продукция с реална икономическа стойност.

През соца се произвеждаше "много" по обем

ОХ, стига, стига - айде само до тука да те прочета тоя път.

Кое ти е некачественото - сградите ли, жилищата ли, които на днешно време днешният строй не може да ги боядиса?

Или тротоарите, които там където не са ремонтирани още си стоят?

Може би ядрената енергетика?

Може би шест хиляди язовира, дватрийсет от които огромни?

Или пък световните, европейски и олимпийски титли, които малка България жънеше със социалистическия комбайн и си беше ударник?

А може би са били некачествени социалистическите паметници, като Мавзолеят на Георги Димитров или Паметникът на Съветската Армия, които ги бутнаха трудно и ги замениха с какво - нещо по-качествено?

Едно голямо нищо има срещу "некачествената продукция" бълвана през соца.

А и за селскостопанската продукция да не говорим, че освен че я изнасяхме и за Западна Европа, се хранехме с нея и в България. Аз съм се хранил с нея и много добре знам. А и ти, доколкото разбирам от тебе. Сега сме почти като във филма КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА. Айде немам нужда от такова качество!

преди 3 минути, M.Николов написа:

Мъка, ипотечни кредити за 20 години с 1-2% лихва.

преди 3 минути, M.Николов написа:

2%....Само че сега е по-добре, защото лихвата е около 2,5-3%, а инфлацията е много по-голяма. :) Песента е хубава. Хареса ми! :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.