Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 58 минути, БаалБек написа:

Леко смесваш "създател на марката" със "създател на цялата добавена стойност". Ако в България завод произведе автомобилна част за BMW, например, в продукта могат да участват: български труд; български инженери и мениджъри; местна електроенергия; местни услуги; местни доставчици; местна логистика; амортизация на завод и машини.

Собственикът на марката не получава автоматично цялата добавена стойност. Иначе OECD нямаше изобщо да измерва отделно domestic value added и foreign value added в глобалните вериги. А защо го прави? Напиши твоята теза.

Здравей, душице...

Не аз, а ти смесваш някои неща...

Ако завода произвежда собствена марка продукция, то тогава е така, както посочваш...

Въпросът обаче е, че завода в България не произвежда продукти директно за БМВ...

Той изпълнява поръчка на собственика на марката, която е сключила договора с БМВ...

Нещо повече даже, самият завода е собственост на марката, мениджърите на този завод не могат да взимат самостоятелни решения...

Кои и на какво ще бъдат доставчици, решава собственика на марката...

Може да са местни (изключително рядко и за строго определени позиции), а за най-важните и скъпи суровини, най-често доставчика е някой с когото собственика на марката има сключен глобален договор...

Електроенергията е суровина, тя не увеличава добавената стойност на произведения продукт....

За заплатите писах по-горе...

Амортизацията също няма отношение в случая...

Логистиката пък съвсем, по ред причини, най-важната от която е, че и логистиката най-често е договорена на централно ниво...

Прочети отново, какво представляват DVA и FVA, после осмисли какво си прочела и ще разбереш, че това не е в противоречие с казаното от мен...

Естествено, само ако искаш...

Може да си продължиш и както до сега...

За мен това няма значение...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 16 минути, Мечо Хубавеца написа:

Анди, страхотно е, че даде за пример Walltopia, защото с него сам обори собс твената си теза!

Walltopia не продава стени за катерене в магазина на дребно под свой собствен бранд за крайния потребител. Тя е точно доставчик (подизпълнител), който проектира, произвежда и монтира оборудване по строги спецификации, размери, срокове и изисквания за безопасност, определени от инвеститора/клиента на място. По твоята логика и Walltopia трябваше да е ишлеме“, но очевидно не е – тя е световен лидер с висока добавена стойност.

А колкото до счетоводството: „чистата добавена стойност“ на една фирма не е само печалбата на собственика. Ако една компания има 100 млн. лв. приходи и 40 млн. лв. разходи за суровини, останалите 60 млн. лв. СА създадената добавена стойност. Дали собственикът ще прибере 50 млн. като печалба и ще даде 10 млн. за заплати, или ще даде 40 млн. за заплати на инженери и ще прибере 20 млн. печалба – добавената стойност за икономиката си остава точно 60 млн. лв.

Разликата между шивашкия цех в нашия град Плевен и завода за автомобилна електроника е, че шивачките добавят по 2 евро на час, а инженерът в завода за сензори добавя по 50 евро на час с ума си. Това, че и двамата работят по спецификация на чужд клиент, не прави сензорите „ишлеме“.

Уфф... Мечооо...

Аз ли грешно пиша или ти грешно разбираш...

Проектите, които Уолтопия е реализирала са към краен клиент / потребител...

Продукцията, която тя произвежда са под нейния бранд, но по точно определена поръчка на краен клиент...

Тя не е подизпълнител, защото не произвежда продукция за друг производител на подобен продукт, а сама се договаря с крайния клиент...

Нищо общо с примерите, които ти посочваш за автомобилните компоненти....

Уолтопия сама избира доставчиците си, сама проектира съоръженията, тя ги произвежда, тя ги монтира, тя дава гаранцията...

И най-вероятно, някъде по тази скала, самата тя ползва подизпълнители....

Добавената стойност на произведеното от нея остава при нея...

Заплатите нямат отношение към създаването на добавената стойност на един продукт...

Добавената стойност е тази, която може да влияе на заплатите....

Шивачките и гладачите в някога големите фирми за ишлеме тук, допреди години изкарваха над 1200 лв. на месец....

Когато средната заплата в града е била 350 лв, а минималната е била 200 лв....

Обърни си го сам колко би правило това днес...

Но... от добавената стойност на произведената от тях продукция, тук са ставали трохите...

Ако инженера работи с ума си, то тогава това не е ишлеме, защото той създава нещо, а не го пренася просто на конвейра...

Но това означава собствен оригинален продукт, дори и по зададени спецификации...

Дори и да има такива случаи в произвежданите в България автомобилни компоненти, то това е по-скоро изключение, а не правило...

Масовият случай е точно ишлеме...

Фирмата майка ти доставя суровините, дава ти точно какво и как да бъде произведено...

Там няма място инженер да работи с ума си...

преди 1 час, Волен написа:

На мама глупачето. Броиш се за разбирач, но не знаеш каква е разликата между печалба и добавена стойност. Питай ИИ да ти обясни. 🤣😂

Казах ти вече, аз нямам нужда да питам ИИ (Изкуствен Идиот) за нищо...

Естествените такива като теб, така или иначе ще ми посочат отговора на ИИ...

Разликата обаче е, че такива като теб не са в състояние да проумеят отговора дори и на ИИ...

Което отново ме убеждава, колко пророчески е предвидил резултата от взаимодействието на различните хора и компютрите....

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

целият този "индустриален гигант" фалира за броени месеци.

Не фалира, а го унищожиха умишлено. Пуснаха тук свободно чуждите конкурентни фирми, продадоха им всичко за $1 и те го затриха, защото беше заплаха за тях и конкуренция. А е заплаха едно производство което е качествено и конкурентно. Иначе въобще нямаше да си губят времето тук.

Фактор: Информационна медия в България
No image preview

Преди 110 години обявяваме война на Румъния, за да защити...

В средата на август 1916 г. румънските власти интернират насила десетки хиляди добруджански българи от селищата покрай границата в лагери на север в Молдова

Русия решава и налага на Румъния грабежа на българските земи в Добруджа

БЕЗ ДА ПИТА БЪЛГАРИТЕ ДАЛИ ЖЕЛАЯТ ДА ЗАМЕНЯТ ЕДНО РОБСТВО С ДРУГО

Граф Н. Игнатиев отделя от Родината българите, които населяват Северна Добруджа и ги прави насила румънски поданици, като подарява техните селища на Румъния. При това го лъже в очите, че мярката била временна. 

Така Северна Добруджа през 1878 г., която е част от Българската Екзархия, създадена с фермана на султана от 1870г. става разменна монета за удовлетворяване на руските имперски териториални амбиции и компенсиране на руския съюзник във войната Румъния за нейните загуби. Типична антибългарска проява на руския империализъм, който винаги къса парчета български земи и го раздава периодично на всички български съседи - Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

При онази социалистическа икономика и общество беше планирано достигане до „зрял социализъм„ Това означава Преход от Пазар- силно контролиран и несвободен към предкомунистически непазасрни отношения и система- система на планираните нужди и планирано стопанско развитие, както и буфери и механизми за поемане на шокови удари и истински кризи и постоянна готовност за Икономика на Войната. Нали разбирате, че за такъв преход поддържане на конкурентна частична пазарна икономика е напълно Невъзможна. Системата беше на кръстопътя към последните години на Брежнев и си седеши дълго там, после задухаха промените и опити за преориентация и спасение -невъзможно за осъществяване- бягаш от капиталистически отношения „по-план“ макар и в застой, а сетне Обръщане- няма как да се случи без срив на системата- имайте в предвид ,че социалистическата съветска система изобщо не е икономическа-тя е предимно базирана на самото Битие на социума, на Обществото, на самите отношения в целия спектър, на самият човешки живот- стопанството е само една страна от цялата Социалистическа Система-съветски „модел“ .Най-ценния и основен Актив и Капитал беше Самата Система !

преди 31 минути, Звяра! написа:

Русия решава и налага на Румъния грабежа на българските земи в Добруджа

Това е интересно... 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Това е интересно... 😆

Цялата статия е много интересна!

В нея се казва как са се гаврили с рузнаците с България и нас българите!

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Щото в правовата държава полицията не бие.

Коя държава е "правова", би ли обяснил?

Мъка...

Кажи ми, производството на кабели и ключалки за автомобили, това производство с висока добавена стойност ли е?

Много по-добре е да имаш малък, но печеливш бизнес, отколкото голям, но непечеливш бизнес...

Кой бизнес е бил "непечеливш" по-конкретно? В момента най-големите данъкоплатци са именно заводите/електроцентралите, които са построени от социализма. Интересно, как едни хора могат да ги оздравят, а други да не могат... и социализма ли е виновен за това?!

току-що, Звяра! написа:

В нея се казва как са се гаврили с рузнаците с България и нас българите!

Как са се "гаврили", какво са направили? Я обясни...

преди 3 минути, communismatic написа:

Как са се "гаврили", какво са направили? Я обясни...

Каквото и да ти се обясни на тебе, няма значение.

Твоята цел е да дразниш.

Така, че поздрави!

🖕

Как по-точно дразня като искам да се аргументираш за твърденията си? И кво ми ги размахваш тия средни пръсти през 10 минути, нали се сещаш, че можеш да ги размахваш само на екрана...

преди 1 минута, Звяра! написа:

Така, че поздрави!

🖕

Веднъж среден пръст ,сгрешил си ,втори път среден пръст объркал си се ,трети път среден пръст показваш на някой няма как това да е по грешка ,а наглост. Предишните пъти не се самодокладва ,сега ще го направиш ли ? Някой от тези на които показа среден пръст показаха ли ти на теб ,обидиха ли те? Ако имаш достойнство се самодокладвай ,аз както и предишния път ти казах няма да те докладвам и сега също.

Тира и достойнство? Ти сериозно ли... Иначе аз абсолютно никога не съм докладвал никого, нито давам лайкове и прочее, влизам тук единствено и само да се хиля. Нивото тук просто е потресаващо ниско. С цялото ми уважение към всички.

П.С.
А грешка... един път докладвах тира, понеже беше заплашвал някакъв, че ще му вика полицейски коли да го гонят. Пак беше изплискал легена. Но това не се брои, щото не бях наясно с факта, че подобни постове тук са ежедневие...

преди 2 минути, communismatic написа:

Тира и достойнство? Ти сериозно ли... Иначе аз абсолютно никога не съм докладвал никого, нито давам лайкове и прочее, влизам тук единствено и само да се хиля. Нивото тук просто е потресаващо ниско. С цялото ми уважение към всички.

Какво уважение имаш ти към останалите?

Всеки, който изрази мнението си по темата, ти го нападаш и се заяждаш с него. Това ли ти е уважението?

Вижда се в профила ти коментарите, че се заяждаш с всички дори обиждаш и форума, който нищо не ти е направил.

"С уважение към всички", може би имаш предвид четиримата потребителя "копейки"?

Искаш да кажеш, че когато желая да се аргументираш за поредните си малоумни твърдения е "заяждане"? А факта, че ти пляскаш лъжи, които по никакъв начин не можеш, да аргументираш... това какво се нарича по твоя параграф?

преди 4 минути, communismatic написа:

Искаш да кажеш, че когато желая да се аргументираш за поредните си малоумни твърдения е "заяждане"? А факта, че ти пляскаш лъжи, които по никакъв начин не можеш, да аргументираш... това какво се нарича по твоя параграф?

Статията е от новинарски сайт, аз нищо не съм "пляскал". Просто споделям статията....

Фактор: Информационна медия в България
No image preview

Преди 110 години обявяваме война на Румъния, за да защити...

В средата на август 1916 г. румънските власти интернират насила десетки хиляди добруджански българи от селищата покрай границата в лагери на север в Молдова
преди 11 минути, communismatic написа:

Питай тогава дето е пляснал в друга тема . Дали няма други профили ? Пляснал е пълен ъпсурд , да кажа аз .

току-що, nusho73 написа:

Питай тогава дето е пляснал в друга тема . Дали няма други профили ? Пляснал е пълен ъпсурд , да кажа аз .

Историята трябва да се знае и помни от всички българи, а не да се заличава както "копейките" искате!!!

На 1 септември 1916 г. по време на Първата световна война, България обявява война на Румъния. Тя иска да си върне цяла Добруджа и загубените изконни територии, на които пръв е стъпил Аспарух. Българите изправят 3-та българска армия в състав – 4-та преславска пехотна дивизия, 1-ва бригада от 1-ва софийска дивизия, Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов с численост 55 000 души, 132 оръдия и 53 картечници.

През 1916 г. България започва военни действия срещу Румъния, за да си върне заграбените територии. Съюзници на румънците в тези битки са сърбо-хърватски доброволци и Руската империя, чиято войска през 1877-1878 г. освобождава България от османско владичество. Още с началото на бойните действия кавалеристите под командването на ген. Иван Колев имат важен принос - защитават фланга на българските части, щурмуващи Тутракан, и успяват да предотвратят пристигането на румънски подкрепления. Разбиват и пленяват не една румънска част, а в най-напрегнатия момент при защитата на Добрич се намесват и отблъскват неприятеля. След това активно участват в освобождението на цяла Добруджа.

Конницата на ген. Колев е една от първите части в армията ни изправила се срещу руснаци. В Русия и дори в България по онова време се чуват гласове, че сражение между българи и руси е невъзможно. Някои руски командири дори наивно очакват масово предаване на българските войници при вида на руската армия, освободила България. Нищо подобно обаче не се случва. Самият ген. Колев изпитва дълбока признателност към Русия - не само заради Освобождението, но и заради факта му, че семейството му намира убежище в руска Бесарабия и избягва от турските погроми в България през XIX век. Когато се налага да мотивира войниците си, Иван Колев е категоричен: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"(Вж. в. "Утро", 1,2 6, 11 септември 1916 г.)

Българските кавалеристи се изправят срещу руска пехота и срещу прочутата през вековете с победите си Казашка конница (именно от нея се възхищава младият Иван Колев в Болград) и я побеждават на няколко пъти - дори успяват да пленят руско военно знаме. Успехите на българската кавалерия кънтят из цяла Европа. Главнокомандващият армиите на Централните сили на Балканите фелдмаршал Аугуст фон Макензен награждава с немски железен кръст ген. Колев.

Генерал Киселов дава начало на атаката на 5 септември сутринта. Той среща ожесточена съпротива от румънското командване, но до вечерта главната укрепена позиция пада. На 6 септември настъплението продължава. Следобед румънският гарнизон се предава. Вечерта ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Тутраканската битка е известна и като „Тутраканска епопея”.

В битката загиват 8000 души, от които 1800 българи. Сред загиналите от българска страна има значителна част офицери. Мястото на сражението днес е военно гробище и един от Стоте национални туристически обекта.

Fakti.bg - Да извадим фактите наяве
No image preview

1 септември 1916 г.: България обявява война на Румъния

Конницата на ген. Колев е една от първите части в армията ни изправила се срещу руснаци
преди 4 минути, Звяра! написа:

Историята трябва да се знае и помни от всички българи, а не да се заличава както "копейките" искате!!!

На 1 септември 1916 г. по време на Първата световна война, България обявява война на Румъния. Тя иска да си върне цяла Добруджа и загубените изконни територии, на които пръв е стъпил Аспарух. Българите изправят 3-та българска армия в състав – 4-та преславска пехотна дивизия, 1-ва бригада от 1-ва софийска дивизия, Дунавският българо-германски отряд и придадените им части под общото командване на началника на 4-та преславска дивизия генерал-майор Пантелей Киселов с численост 55 000 души, 132 оръдия и 53 картечници.

През 1916 г. България започва военни действия срещу Румъния, за да си върне заграбените територии. Съюзници на румънците в тези битки са сърбо-хърватски доброволци и Руската империя, чиято войска през 1877-1878 г. освобождава България от османско владичество. Още с началото на бойните действия кавалеристите под командването на ген. Иван Колев имат важен принос - защитават фланга на българските части, щурмуващи Тутракан, и успяват да предотвратят пристигането на румънски подкрепления. Разбиват и пленяват не една румънска част, а в най-напрегнатия момент при защитата на Добрич се намесват и отблъскват неприятеля. След това активно участват в освобождението на цяла Добруджа.

Конницата на ген. Колев е една от първите части в армията ни изправила се срещу руснаци. В Русия и дори в България по онова време се чуват гласове, че сражение между българи и руси е невъзможно. Някои руски командири дори наивно очакват масово предаване на българските войници при вида на руската армия, освободила България. Нищо подобно обаче не се случва. Самият ген. Колев изпитва дълбока признателност към Русия - не само заради Освобождението, но и заради факта му, че семейството му намира убежище в руска Бесарабия и избягва от турските погроми в България през XIX век. Когато се налага да мотивира войниците си, Иван Колев е категоричен: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"(Вж. в. "Утро", 1,2 6, 11 септември 1916 г.)

Българските кавалеристи се изправят срещу руска пехота и срещу прочутата през вековете с победите си Казашка конница (именно от нея се възхищава младият Иван Колев в Болград) и я побеждават на няколко пъти - дори успяват да пленят руско военно знаме. Успехите на българската кавалерия кънтят из цяла Европа. Главнокомандващият армиите на Централните сили на Балканите фелдмаршал Аугуст фон Макензен награждава с немски железен кръст ген. Колев.

Генерал Киселов дава начало на атаката на 5 септември сутринта. Той среща ожесточена съпротива от румънското командване, но до вечерта главната укрепена позиция пада. На 6 септември настъплението продължава. Следобед румънският гарнизон се предава. Вечерта ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа. Тутраканската битка е известна и като „Тутраканска епопея”.

В битката загиват 8000 души, от които 1800 българи. Сред загиналите от българска страна има значителна част офицери. Мястото на сражението днес е военно гробище и един от Стоте национални туристически обекта.

Fakti.bg - Да извадим фактите наяве
No image preview

1 септември 1916 г.: България обявява война на Румъния

Конницата на ген. Колев е една от първите части в армията ни изправила се срещу руснаци

Тя и Русия обяви война на Турция, обаче ти признаваш ли го ?

преди 7 минути, nusho73 написа:

Статията е вярно исторически но е с политическа насоченост ,а на всички е ясно защо ,просто е такава кампанията в момента.

Историята трябва да се знае и помни, а не да се заличава от фашисти като @communismatic , @AAUUXX , @nusho73 и @ivottoshev който се крие зад профила на @Бохемеца и обвинява мен, че пиша от много профили, което е абсолютна долна лъжа. Това може да се провери от Администраторите на форума, че повече от две години аз пиша само и единствено от този профил, моят профил!

България има с какво да се гордее, но много често българите или забравяме, или не знаем за важните събития и личности в нашата история. Като отговорна медия Actualno.com ще запознава и припомня на читателите си не само имената на достойни хора, които са неразривно свързани с България, но и исторически събития, които по някаква причина са забравени, но са повод да бъдат припомняни - "На този ден".

1 септември 1916 година: България обявява война на Румъния

На този ден през 1916 година в хода на Първата световна война България обявява война на Румъния. Ден по-късно Първа конна дивизия, командвана от ген. Иван Колев, настъпва в Добруджа. В резултат на това Курт бунар е освободен на 2 септември по обяд. Добрич е освободен 2 дни по-късно. Балчик и Каварна са освободени на 6 септември. Тутракан е превзет на 7 септември от българските сили. На следващия ден е освободена Силистра. Мангалия е освободена на 14 септември. Следват още 4 победи за българските сили в края на октомври - на 22 октомври е освободена Кюстенджа, Меджидие на 23 октомври, Черна вода на 25 октомври, а Хърсово ден по-късно.

На 23 ноември войските на Централните сили форсират Дунав при Свищов. Те успяват да разгромят противника във Влашката равнина, съединявайки се с идващата от Трансилвания Девета армия под ръководството на Ерих фон Фалкенхайн, след което на 6 декември влизат в Букурещ. След окупацията на румънската столица кралят бяга в Яш заедно с правителството. Провинция Молдова с 1/3 от румънската предвоенна територия единствено остава под техен контрол. Руските и румънските сили са напълно изтласкани зад река Серет.

Бабадаг е освободен на 18 декември. Четири дни по-късно българската войска влиза в Тулча и Сулина. Делтата на Дунав е завзета от българските сили.

Мачин е освободен на 3 януари, а Исакча на 7 януари 1917 година. С тази победа цяла Добруджа е освободена от румънска власт. Румънските сили са в отстъпление, но оттегляйки се те не само заграбват стока, а и отвличат хиляди местни жители.

Крупните съединения между румънски, руски и сръбски сили са окончателно разгромени от българските военни сили, като последните успяват да прогонят и останалите части от тях отвъд Дунав. Отвъд Дунав е създаден устойчив фронт срещу руските сили, известен още като Добруджански или Северен фронт.

Румъния търпи тежък погром - повече от 500 000 души са убити, ранени и пленени, столицата и по-голямата част от страната са под окупация. През пролетта на 1918 години Румъния не е в състояние да продължи войната с Централните сили. 

https://www.actualno.com/society/1-septemvri-bylgarija-objavjava-vojna-na-rumynija-news_2634392.html

Тука работих. Славни години! Настройчик на електронна и стендова апаратура в ЗТО...

*********************************************************************************************************

ЗЗУ – ПЛОВДИВ: ЗАВОДЪТ, КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКАТА „СИЛИКОНОВА ДОЛИНА“

През 1968 г. е взето решение в Пловдив да бъде построен завод за запаметяващи устройства.

Производството започва през 1971 г.

В началото са произведени едва 142 устройства. Само две години по-късно производството вече достига 2330 устройства.

ЗЗУ произвежда запаметяващи устройства на магнитни ленти и друга електронна техника.

Предприятието е разположено върху около 80 декара и включва 11 производствени цеха и електроизчислителен център.

В най-силните си години тук работят около 5000 души.

Това не е просто завод.

Това е един от големите центрове на високотехнологичната електронна промишленост на България.

През 1989 г. ЗЗУ е включен в структурата на обединение „Периферна техника“.

След промените обаче старите пазари започват да изчезват, а електронната индустрия е изправена пред конкуренция, за която много от предприятията не са подготвени.

През 1991 г. в ЗЗУ все още работят 3022 души.

Само няколко години по-късно мащабът вече е съвсем различен.

През 1999 г. държавата продава 80% от капитала на ЗЗУ.

След приватизацията производството постепенно се свива и в крайна сметка изчезва.

Цеховете и сградите започват да се използват за различни частни дейности.

Така мястото, където някога работят хиляди специалисти и се произвежда високотехнологична електроника, постепенно губи основното си предназначение.

От завод за запаметяващи устройства остава предимно индустриалната база.

Един от символите на пловдивската електроника приключва историята си не с един ден на затваряне, а с постепенно изчезване на самото производство.

1968 г. – започва изграждането.

1971 г. – започва производството.

3022 работници през 1991 г.

1999 г. – приватизация.

След това – край на производството.

Помните ли ЗЗУ – Пловдив?

Работили ли сте там?

Имате ли снимки от завода, цеховете, машините или колегите?

Покажете ги в коментарите.

Нека видим как е изглеждал ЗЗУ, когато Пловдив е бил един от центровете на българската електроника.

2026-09-01-10-33.png

Една братовчедка работеше там. Мой вуйчо пък беше строител - инж,контрол на водопроводната система- тъкмо се беше върнал от чужбина и за година беше преназначен на обекта.

No image preview

6,4 хил. реакции · 2,3 хил. споделяния | Вижте София през...

Вижте София през 90-те - 1990 година

Не е Кайро.

Това е София няколко месеца след падането на соца - уж 26-тата икономика в света, с разбити улици, вехти скърцащи трамваи, пазари като в Ориента (че и даже зурна се чува), вехти облекла, стари трошки, очукани фасади и прах навсякъде.

Ей ви ги кадрите. Ей ви го "наследството". Да видим ли как изглежда един френски/ФРГ/испански град през 1990-та?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.