Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 48 минути, Miusuka написа:

Разбрах, че нищо не си разбрал.

Капиталистическата икономика е печеливша само за частника (собственика) като принадената печалба идва от експлоатацията на хиляди работници, които не печелят почти нищо. Така и баба знае.

Мiusuka, когато свършат аргументите за качеството и икономиката, винаги се стига до учебника по политикономия от 1950 г. и "експлоатацията на пролетариата". Само че пропускаш една малка подробност: при "злия капитализъм" този "експлоатиран" работник си купува собствен автомобил, пътува свободно по света, има домакинство, пълно с модерна техника, и решава сам за кого да работи. При социализма държавата беше единственият монополен работодател и капиталист. Тя определяше мизерни заплати, решаваше дали имаш право на апартамент след 20 години чакане, налагаше дефицит на основни стоки и забраняваше на работника да напуска или да протестира (защото тогава го обявяваха за "враг на народа"). Ако при капитализма баба знае как да направи работеща икономика със висок стандарт за обикновения човек, то при социализма и баба видя, че "борбата срещу експлоатацията" завърши с празни рафтове, купонна система и фалит на цялата държава.

Така че въпросът е прост: предпочиташ ли да си "експлоатиран" със свобода и висок стандарт, или "освободен" с купони за захар и чакане за Лада?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 20 минути, Мечо Хубавеца написа:

Само че пропускаш една малка подробност: при "злия капитализъм" този "експлоатиран" работник си купува собствен автомобил, пътува свободно по света, има домакинство, пълно с модерна техника, и решава сам за кого да работи.

Това е само на рекламните стикери и дипляни. Иди ги питай на терен западните работници. И нас ни лъгаха с това и с "Американската мечта" а тя се оказа лъжа и то розова.

преди 22 минути, Мечо Хубавеца написа:

дали имаш право на апартамент след 20 години чакане,

На запад не чакат, защото цял живот са на квартира. Питай някой познат западняк да ти каже.

преди 23 минути, Мечо Хубавеца написа:

Така че въпросът е прост: предпочиташ ли да си "експлоатиран" със свобода и висок стандарт, или "освободен" с купони за захар и чакане за Лада?

Въпроса е дали да чакаш 20 години за Лада или като те заболи или засърби някъде и влизаш в първата срещната поликлиника или болница и те лекуват. При това ти правят сърдечна операция без пари. Или всички зъби с пломби или коронки за без пари. Знаеш ли колко западняци искат да запишат децата си в колеж, ама нямат пари. А при соца тук завършваш висше безплатно. И то на високо ниво. Знаеш ли какво учене и дисциплина имаше тогава?

преди 21 минути, Miusuka написа:

Това е само на рекламните стикери и дипляни. Иди ги питай на терен западните работници.

Не е вярно! Ти никога не си работил нищо "на Запад". То няма и как, де

преди 23 минути, Miusuka написа:

Иди ги питай на терен западните работници. И нас ни лъгаха с това и с "Американската мечта" а тя се оказа лъжа и то розова.

Няма какво да питам! 16 от 21 години бях наемен работник. Собствен автомобил имах на 3-тия месец..... Да, втора ръка....

преди 25 минути, Miusuka написа:

На запад не чакат, защото цял живот са на квартира. Питай някой познат западняк да ти каже.

Е, тази квартира, няма ли си СОБСТВЕНИК? За ипотека, чувал ли си?

преди 26 минути, Miusuka написа:

Въпроса е дали да чакаш 20 години за Лада или като те заболи или засърби някъде и влизаш в първата срещната поликлиника или болница и те лекуват. При това ти правят сърдечна операция без пари. Или всички зъби с пломби или коронки за без пари. Знаеш ли колко западняци искат да запишат децата си в колеж, ама нямат пари. А при соца тук завършваш висше безплатно. И то на високо ниво. Знаеш ли какво учене и дисциплина имаше тогава?

Вземи се гръмни!

преди 30 минути, Miusuka написа:

Верно ли в коя паралелна вселена заработваш

преди 21 часа, communismatic написа:

Само да вметна, че "Фесто" са бизнес партньори на баща ми... Такива простотии ръсиш, че няма накъде. 😆

Дефинирай бизнес партньори. Купува си пневматика от тях?

преди 23 часа, Мечо Хубавеца написа:

"чистата и вкусна" храна от соца се крепеше на масово пръскане с вече забранени и отровни пестициди (като ДДТ),

Ох боже! И кво си прочел ти от Уйкипедия за ДДТ? Докато горите на България ги секат за последно тук и сега - след 89та година. Тук и сега. Ама отиде на майната си, да ми носиш вода от десетия кладенец.

Айде чЕти:

https://chitanka.info/text/27653-biologija-za-vsichki/57#textstart

преди 8 часа, kaldata1 написа:

Ей ви ги кадрите. Ей ви го "наследството".

Извинявай, ама... ти дето си петрохански гласоподавател, да възроптаваш за състоянието на София, при положение, че Терзиев е вероятно най-некадърният кмет на София...

преди 4 часа, Gencho 123 написа:

Но хайде да сме нисходителни, той е доказал, че толкова си може.

Това го твърди бай Генчо Умния, който от 20 "дискусии" към настоящият момент в половината от тях дори не е разбрал, за какво конкретно се спори. Не можах, да разбера... това, че "Маджаров" си отглеждали телета, как по-точно кореспондира с малоумната ти теза, че сега имало качествени продукти? В смисъл, как навърза едното с другото? Питам, щото и по тая тема избяга с 200 км/ч.

Та какви простотии съзря този път във връзка с Фесто в България (само да вметна - те имат R&D и производство у нас). В

С какво се занимават "Фесто"? Предполагам, че са някакъв водещ български производител на световно равнище? Нали?

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Първо, правова държава е тази, в която законът важи еднакво за всички – и за премиера, и за редовия гражданин, а полицията спазва спазването на закона, а не пази идеологията на една партия.

Аз те питам, да ми дадеш пример с такава държава, няма нужда да ми даваш тълкуванието...

През соца "законът" беше каквото каже Партията, а милицията можеше да бие почти всеки, което дори по тогавашните закони беше престъпение.

Така е, да. Сега е доста по-различно? Примерно, ние сега нали сме правова държава? Ми, що нямаше референдум за влизането ни в Еврозоната тогава?

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Първо, ако нашите заводи бяха наистина толкова "качествени и конкурентни", защо към 1989-1990 г. държавата беше в банкрут (фалитът на Луканов), а външният дълг надхвърляше 10 милиарда долара?

Държавата е била в банкрут поради няколко основни причини. Наливане на страшно много пари в заводи, които просто са нерентабилни. Доколкото си спомням, само в ЗТМ "Радомир" са загробени към 5-6 милиарда долара, при това по официални данни. Там лично Горбачов стопира проекта с нашите хора и японците от "Коби Стийл". Отделно бих добавил и АЕЦ "Белене", който също бастиса страшно много пари на НРБ. Просто голямата грешка на хората около Живков е била, че не се насочват средствата към стратегическо планиране в икономиката... Други причини са "Възродителният процес" и факта, че в един даден момент няма кой да обира зеленчуците и плодовете от ТКЗС-тата, стрелбата срещу Папата и прочее. Извинявай, ама "СОМАТ" във всички стадии на развитие е била най-голямата транспортна фирма вероятно в целият свят. Бай Иван Умния наричаше тая фирма "посмешище", говорим за същият, дето смяташе, че ние сме по-напред икономически от руснаците...

Второ, за кабелите и ключалките – ако си мислиш, че днешният автомобилен кабел е парче мед с изолация, значи си останал в 70-те години.

Какво да мисля? Ние произвеждаме кабели и ключалки, а в Германия, Франция, Италия... дори Румъния произвеждат автомобилите. И кой обира печалбата, според теб? Ние ли?

Това изисква прецизно инженерство, автоматизация и сертификации, каквито тогавашната индустрия дори не е сънувала.

Брато, имам чувството, че си живееш в някакъв си свой измислен свят... Ти наясно ли си, че дори VW не иска да инвестира тук, понеже просто няма кой да работи!? Мангалите ли да вкараме в производството? Или мигрантската измет, която почна да приижда на талази? ОК, айде така ще задам въпроса си... Нали щеше да идват мощни инвестиции след приемането на еврото? Какво стана с тях? Защо завода за батерии на Кирчо Тъпото не се случи?

Трето, за "непечелившите заводи": непечеливша беше целата социалистическа икономическа система, която натрупа 10 милиарда долара външен дълг и доведе държавата до фалит и мораториум върху плащанията през 1990 г.

Тъй ли? Колко е сега външният ни дълг, би ли пояснил?

А това, че днес шепа заводи от онова време работят и плащат данъци, се дължи единствено на фактa, че бяха приватизирани от чужди и български частни инвеститори, които наляха стотици милиони евро за западно оборудване, уволниха партийните директори и изцяло смениха технологиите. Социализмът не ги е "оздравял" – той ги остави с огромен дълг, морално остаряла техника и неконкурентна продукция. Частният капитал и пазарната икономика ги спасиха.

Тъй ли? Значи когато се оздравяват - соца няма връзка там, ама когато не се оздравяват - тогава соца има връзка? Малко ми е двоен тоя аршин... Не знам.

преди 5 минути, parmobil написа:

Дефинирай бизнес партньори. Купува си пневматика от тях?

Кво значение има лично за теб? И кво стана с последната ни "дискусия"? Нещо и по тоя параграф стана смешен и жалък...

преди 23 часа, Мечо Хубавеца написа:

Никой не ти отрича младостта

Айдее - пак пущи латерната.

преди 9 минути, communismatic написа:

Кво значение има лично за теб? И кво стана с последната ни "дискусия"? Нещо и по тоя параграф стана смешен и жалък...

Явно повече от 30 г. и аз съм бизнес партньор с Festo и Camozzi.

преди 1 минута, parmobil написа:

Явно повече от 30 г. и аз съм бизнес партньор с Festo и Camozzi.

Да. Та... защо нерентабилните заводи и електроцентрали от соца са най-големите данъкоплатци у нас? Коя е причината, според теб? Питам теб, щото нали си супер наясно и по тая тема.

преди 19 минути, ох боже! написа:

Ох боже! И кво си прочел ти от Уйкипедия за ДДТ? Докато горите на България ги секат за последно тук и сега - след 89та година. Тук и сега. Ама отиде на майната си, да ми носиш вода от десетия кладенец.

Айде чЕти:

https://chitanka.info/text/27653-biologija-za-vsichki/57#textstart

Бай дъ уей - тая книжка съм си я купил от Дом на книгата в Плевен и съм я прочел, както и много друти на същата тема, когато бях седми клас. Така че молим ти се жив да си, още от врмето на моята младост, както се пее в песента на твоята латерна - не;

а от времето на моето детство съм се интересувал и запознал с тая тема.

Айде нема нужда, такъв дето се инфромира набърже от Уйкипедия и ИИ„ да ми обяснява как стоят нещата по тия въпроси. Прочее, и аз ползвам и Уйкипедия и ИИ, та не е нещо кой знае кво на днешно време.

преди 1 минута, communismatic написа:

Да. Та... защо нерентабилните заводи и електроцентрали от соца са най-големите данъкоплатци у нас? Коя е причината, според теб? Питам теб, щото нали си супер наясно и по тая тема.

Които са чия собственост? А чу ли, че наскоро смениха един човек в Козлодуй, който каза, че и там не е цветущо положението.

Правилно ли си спомням, че беше споменал "Нефтохим" между горните?

преди 2 минути, parmobil написа:
преди 7 минути, communismatic написа:

Които са чия собственост? А чу ли, че наскоро смениха един човек в Козлодуй, който каза, че и там не е цветущо положението.

Откак не е държавна собственост, ситуацията и с АЕЦ Козлодуй и с ВЕЦовете и с язовирите (всичките посторени и бълващи ток и вода през соца) не е цветущо. Абе комунистите ги направиха, днешните мушмуроци ги строшиха. Трудно им е и да ги строшат, но трошат. Кой строй бил десен и кой бил ляв е най-интересният въпрос, на който ни един кУрифей (особено като тебе), не се наема да отговори.

Куче влачи рейс - рейса е направен от комунистите. Кучетата са свещени животни днес.

преди 1 минута, ох боже! написа:

Откак не е държавна собственост, ситуацията и с АЕЦ Козлодуй и с ВЕЦовете и с язовирите (всичките посторени и бълващи ток и вода през соца) не е цветущо. Абе комунистите ги направиха, днешните мушмуроци ги строшиха. Трудно им е и да ги строшат, но трошат. Кой строй бил десен и кой бил ляв е най-интересният въпрос, на който ни един кУрифей (особено като тебе), не се наема да отговори.

Куче влачи рейс - рейса е направен от комунистите. Кучетата са свещени животни днес.

Козлодуй си е държавна собственост. Друг въпрос е кое правителство кого назначава там и в НЕК и т.н.

преди 13 минути, parmobil написа:

Които са чия собственост?

Кво значение има коя собственост са, при положение, че уж бяха "нерентабилни"? Би ли пояснил с умната си глава?

преди 14 минути, parmobil написа:

А чу ли, че наскоро смениха един човек в Козлодуй, който каза, че и там не е цветущо положението.

Точно така, по-добре да махаме АЕЦ-а, ще караме само на ВЕИ-та.

преди 14 минути, parmobil написа:

Да, той... Костов що го даде на руснаците, така и така си споменал "Нефтохим", та най-накрая да разбера истината.

ЯМБОЛЕН – ЯМБОЛ: ЗАВОДЪТ ЗА ХИМИЧЕСКИ ВЛАКНА, КОЙТО СПРЯ, ЗАРАБОТИ ОТНОВО И ПОСЛЕ ЗАГУБИ БИТКАТА

В Ямбол някога работи един от големите химически комбинати на България – „Ямболен“.

Произвеждат се полиестерни влакна и полиестерна коприна за текстилната промишленост и за износ.

Но към края на 90-те години заводът вече има сериозен проблем – технологията е остаряла, производството е енергоемко, а конкуренцията от Азия предлага продукция на много по-ниски цени.

През 1999 г. „Ямболен“ спира работа.

По това време целият състав от около 2000 души е освободен.

Започва процедура по ликвидация.

И тогава се случва нещо неочаквано.

След приватизацията през април 1999 г. новият собственик възстановява производството.

През юли заводът отново заработва.

На работа се връщат 1050 души, а планът е производствените мощности да бъдат натоварени на 95%.

Държавата продава 67% от капитала за 1,2 млрд. стари лева, а купувачът поема ангажимент за инвестиции от 8,89 млрд. стари лева и за запазване на производството на полиестерни влакна и коприни.

Но възстановяването не се оказва трайно.

Дълговете са огромни.

Към края на март 1999 г. задълженията на дружеството са над 3,66 млрд. стари лева.

Остарялото оборудване и силната международна конкуренция продължават да тежат върху предприятието.

„Ямболен“ е поредният голям завод, който показва колко трудно българската индустрия успява да се адаптира към новия пазар.

От 2000 работници до спиране на производството.

После отново 1050 души и надежда за спасение.

А след това – нови проблеми и постепенно свиване.

Днес името „Ямболен“ все още съществува като дружество, но онзи огромен химически комбинат, който някога е бил важна част от индустрията на Ямбол, вече е история.

Помните ли „Ямболен“?

Работили ли сте там?

Имате ли снимки от комбината, цеховете или хората, които са работили там?

Покажете ги в коментарите.

2026-09-01-20-30.png

Козлодуй си е държавна собственост. Друг въпрос е кое правителство кого назначава там и в НЕК и т.н.

Верно бе - държавна е. Друг е въпроса на коя държава. На коя държава е собственост електроразпределението? Чия държава е българската държава. Питаш за кое правителство. Аз питам, чие прваителство - на коя държава. Не е българската. Тва ако е българско првителство, аз съм български трамвай.

Тва ако е дясна обществна и икономическа система, а соца лява - и ти си трамвай, а не само аз.

Та откак икономиката се раздържавява, а държавата работи примерно за частни бенефициенти на държавни субсидии (такива като частните собственици на фотоволтаиците), и на тов му викат пазарна икономика...

А аз съм обяснявал много пъти, че именно монополът над държавната власт е най-важната частна собственост, която е майката и бащата, алфата и омегата на всички монополи. Които, представи си, даже и по каноните на днешните идеолози са антипазарна икономика. Растат монополите, растат ли растат - а идеолозите не могат да ни обяснят, защо става тоя номер. Ама продължават да си балтавят за няакаква пазарна икономика, която строяала и създавала. А защо през соца се създаде това, което днешната система може само да руши?

В днешната система, я която частният собственик и частната собственост били свещени. И в която държавните субсидии са най-важните неща за всеки проспериращ частен собственик. Който не може да си изтрие и г.за без държавна помощ, ама де бре ли претендира, че е демюрг.

... А комунистите кога управляваха България построиха АЕЦ и го пуснаха в експлоатация само петнайсетина години след първата в света АЕЦ. И потреблението на ток тогава от България, вкл. домакинствата беше в пъти по-голямо от днешното. Това сигурно означава, че и производството на ток от България под ръководството на Комунистическата парития ще да е било по-голямо от днешното. В пъти!

Винаги съм знаел, че можеш от едно изречение да прецениш човека отсреща, ти не си по-различен с цветущия си език. Но хайде да сме нисходителни, той е доказал, че толкова си може.

Той има въпросчета, разбираш ли. И ги смята за неудобни. Той не гледа какво казваш и какво пускаш. Той просто се заяжда детински. Дадох му линк на интервю между Дилов и Манджуков, който (Манджуков) обясняваше за военното производство в България, а той ми заобяснява какъв бил Дилов. Нищо за казаното от Манджуков, за купените лицензи, за производството. Не и не. Дилов бил не знам какъв си.

Толкова от мен за този момък. И го казвам със самочувствието на бизнес партньор на Festo, Siemens, Mitsubishi, Camozzi.

преди 18 минути, ох боже! написа:

Абе, Мечко, я ми кажи, тия рибки зад Трихогастерите Косби и Рибата- нож, дето са на заден план на клипчето кви беха, че съм позабравил - айде, нали много ги разбираш тия работи?

Кво самочувствие от теб, ти си тотално несъстоятелен тип. Тотално несъстоятелен тип, пак да повторя. Няма нито една тема, по която да си писал, в която да не си писал някакви зверски простотии. Та, както обикновено... отново въпроса ми остана без отговор. Това е от многото самочувствие и многото акъл в главата.

преди 13 минути, communismatic написа:

Кво значение има коя собственост са, при положение, че уж бяха "нерентабилни"? Би ли пояснил с умната си глава?

Точно така, по-добре да махаме АЕЦ-а, ще караме само на ВЕИ-та.

Да, той... Костов що го даде на руснаците, така и така си споменал "Нефтохим", та най-накрая да разбера истината.

Да разбирам ли, че Нефтохим е сред най-големите данъкоплатци и Костов не е сбъркал?

Да разбирам ли, че Нефтохим е сред най-големите данъкоплатци и Костов не е сбъркал?

Искаш да кажеш, че Костов, който подари рафинерията на държавата, от която ни зависи икономиката, за да ни извиват ръцете, не е сбъркал? Другите въпросчета, що така пак реши, да ги подминеш? Нещо пак избирателно отговаряме... Най-достойният тип тук, без никакво съмнение. Пича си отговаря само на постове, на които му харесва. Това ще е от многото акъл, пак да подчертая. Много бизнеси, много акъл, много пари, много самочувствие, много интелект...

току-що, communismatic написа:

Искаш да кажеш, че Костов, който подари рафинерията на държавата, от която ни зависи икономиката, за да ни извиват ръцете, не е сбъркал? Другите въпросчета, що така пак реши, да ги подминеш? Нещо пак избирателно отговаряме... Най-достойният тип тук, без никакво съмнение. Пича си отговаря само на постове, на които му харесва. Това ще е от многото акъл, пак да подчертая. Много бизнеси, много акъл, много пари, много самочувствие, много интелект...

Пак ли ме вадиш от зоната на комфорт, коуч? Нали рафинерията е на любимата ти матушка. Дълги години се обясняваше, че не са внесли каквото трябва у нас, а ти ми ги даваш за най-първите данъкоплатци. Последно?

Аз имам един бизнес - произвеждам машини по поръчка. Ти си имаш бизнес с бургери. Защо си мислиш, че ме караш да се чувствам неудобно?

преди 8 минути, parmobil написа:

Нали рафинерията е на любимата ти матушка. Дълги години се обясняваше, че не са внесли каквото трябва у нас, а ти ми ги даваш за най-първите данъкоплатци. Последно?

Да, бе, умни ми бизнесменю... Питам те, що Костов хариза рафинерията на руснаците? Колко пъти да задавам един и същ въпрос? Нали уж си голям бизнесмен, въртиш пари а-у... Да не се окаже, че с мангалите бъркаш бетон на някой строеж. Щото извинявай, ама... хич не ми изглеждаш на човек, дето да има фирми. Ти не ми изглеждаш даже да имаш и собствен апартамент. По-скоро още живееш с родителите си. И то ако евентуално са живи. Та... да видим, дали ще благоволиш да отговориш.

преди 9 минути, parmobil написа:

Аз имам един бизнес - произвеждам машини по поръчка. Ти си имаш бизнес с бургери. Защо си мислиш, че ме караш да се чувствам неудобно?

Имаш бизнес - *уя му... Абсолютно никакъв бизнес нямаш. То и руснаците нямаха яйца за по 90 рубли, ама после се извъртя. Колкото имаш бизнес, толкова и руснаците нямат яйца за по 90 рубли.

преди 12 минути, parmobil написа:

Пак ли ме вадиш от зоната на комфорт, коуч?

Абсолютно, да. Щом така и не смееш да ми отговориш на въпросите толкова време.

преди 1 час, Miusuka написа:

Помните ли „Ямболен“?

Работили ли сте там?

Имате ли снимки от комбината, цеховете или хората, които са работили там?

Покажете ги в коментарите.

Хайде сега дайте хора снимки от комбината, покажете ги в коментарите 🤣

В какъв контекст изобщо ги копираш тези неща, четеш ли какво пише, има ли смисъл от подобни копирания без грам мисъл да вложиш вътре..

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.