Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Кокич изглежда се срамува да си регистрира нов ник като генералисимус Сталин Няма налично описание на снимката.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 14 часа, инж. lebel написа:

То и аз не съм AAUUXX, но ако някой влезе у вас, пообездвижи те (да не стигаме до крайности) и поограби, ако не бях прочел цитираното, щях да съм на мнение, че същият трее си отнесе (понесе) заслуженото. Нищо че не съм почувствал агресия към мен от него.

Но ако твърдиш, че трее съм на мнение, че въпросният, трее да отнесе не заслуженото, а колкото и каквото може... какво пък, в твоя случай няма да ми е трудно да свикна... даже... може и да ми хареса.

Относно кой какво трябвало да отнесе...

Аналогично, мъж бие жена си /или обратното/ и бития се обади на 112 за помощ, но помощта вземе та не дойде в образа на законоприложец, то следва обаждане към родáта, които се мятат на колите/машините и идват да раздадат правосъдие.

преди 19 часа, AAUUXX написа:

Аз не съм чех ,нито унгарец ,българин съм и не съм почувствал агресия от СССР.

Абсолютно правилно, така трябва всеки истински патриот да го каже. Нас не ни интересува, че някъде по света избиват хора, тука в България е спокойно, следователно и в света всичко е наред. Така е имало и американци по време на втората световна война - против това САЩ да влизат във войната. Тях какво ги интересува милиони избити, концлагери, след като у дома им е спокойно, значи агресия няма, нито са я почуствали, нито видели. Такива псевдо патриоти лумпени и у нас има в днешно време - ако подпомагаш Украйна, удължаваш агонията...

И защо трябва Генчовци да са на страната на бандеровците против казаците? Правилно е да сме неутрални. В този конфликт воюват наши освободители от османско владичество. И това вече е доста години след соца. Ляхи и хохли пак искат да бъдат в Полша. Нaвремето Варшава също си беше социалистическа. Тогава те са си мълчали. Дори бандеровци са се натягали да бъдат членове на КПСС.

преди 18 часа, Бохемеца написа:

Всеки от двамата големи си пази сферите на влияние по време на студената война. Русия не допуска капитализма в Чехия и Унгария, САЩ не допускат комунизма в Чили, Панама, Никарагуа, Гранада...

Защо това те учудва?

Учудваме, че според някои хора било въпрос на тълкувание - СССР били за едни освободител, за други окупатор. Въпроса ми беше кого са освободили в Чехословакия (1968) и Унгария (1956). Всъшност няма какво да се учудвам, след като не е било у нас, все едно не се е случвало, нямало агресия. Вероятно същите такива капацитети ще кажат същото и за сегашната война в Украйна. Не е било у нас, всичко е спокойно и нямаме никаква агресия от Русия разбира се. Тези хора едно и също си въртят без много връзка с реалността.

image.png

Българската армия също е участвала в събитията в Чехословакия през 1968 година. Били са изпратени да защитават социалистическия строй. После доста чехи идваха на почивка в НРБ и имаше спорове и разправии с тях защо са против социализма. По-късно и в Полша имаше антисоциалистически развития. Тогава съществуваше Варшавския договор и можеха да се противопоставят на Запада с НАТО.

преди 22 часа, Miusuka написа:

Ти не разбра ли че тук се говори какви заводи е имало при социализма. Това е основното.

И след това се пита какви заводи има сега ПОСТРОЕНИ, ама се има предвид пак български с български собственици. А ти ми показваш чуждестранни фирми.

Това ли е основното - какви заводи е имало през социализма ? Да се направи една отделна тема за соц носталгията и всички твои постове направо там (така или иначе само копираш и постваш носталгично за този период). В случая изобщо не това е основното и да ти припомня, въпроса беше какво се произвежда днес в България ! Вместо да вникнеш в това което сам си написал, ти караш една и съща песен как другите отричали построеното през соца, колко много неща тогава се правеха и .т.н. Малко осмисли какво сам пишеш, преди да бързаш да даваш оценки на останалите.. 😅А един твой съратник по социализма и комунизма веднага заключи, че Фесто и Либхер са смешни фирми и е адски глупаво да се цитират.

image.png

преди 15 минути, Gencho 123 написа:

Това ли е основното - какви заводи е имало през социализма ? Да се направи една отделна тема за соц носталгията и всички твои постове направо там (така или иначе само копираш и постваш носталгично за този период). В случая изобщо не това е основното и да ти припомня, въпроса беше какво се произвежда днес в България ! Вместо да вникнеш в това което сам си написал, ти караш една и съща песен как другите отричали построеното през соца, колко много неща тогава се правеха и .т.н. Малко осмисли какво сам пишеш, преди да бързаш да даваш оценки на останалите.. 😅А един твой съратник по социализма и комунизма веднага заключи, че Фесто и Либхер са смешни фирми и е адски глупаво да се цитират.

image.png

Ти вече съвсем се побърка и не знаеш даже как се казва темата. Прочети отново заглавието.

преди 2 минути, Miusuka написа:

Ти вече съвсем се побърка и не знаеш даже как се казва темата. Прочети отново заглавието.

Естествено, виж как бързо схващаш като искаш. Който не смята, че социализма е било по-доброто време, той се е побъркал 🤣Хайде днес се бавиш, няма ли пак да изкопираш някакви възхвалени очерци за соц заводите. Това го правиш толкова добре, изглежда добре са те обучили другарите, та днес за теб не е никакво усилия да изкопираш десетина публикации.. Хем от една страна казват социализма не бил за материалното, хем постоянно се говори какви заводи имало (демек материалното).

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Хем от една страна казват социализма не бил за материалното, хем постоянно се говори какви заводи имало (демек материалното).

Нали ти предложих. Хайде тоя път започни ти. Показваме игрални филми създадени при социализма и през последните 35 години.

И в духовната сфера социализма е по-добър от сегашното жалко положение (меко казано).

Въпроса на темата е - Беше ли по-хубаво през „социализЪмЪ“ ? Отговора е изцяло субективен , аз незнам. За живот , в смисъла на и за „един хедонист“ , на един „консуматор“ на един „чувственик“ и един слепец „търсещ щастието“ на един индивидуалист и пр., Не , не беше по-хубаво , Сега или в тези 20 години е по-хубаво и то много по-хубаво. Живях богато, макар и скромно, имах много пари , повече от колкото някога съм предполагал че ще имам достъп. Пътувах много, видях много, мислих много, направих много, казах и неказах много. Ще живея кратко и няма да липсвам -много. Това е положението.

При въпрос „ При социализъмъ беше ли по-добре за нацията, за българското и България, България , а не НРБ или РБ или царство България. Отговор- Да, Беше по-добре за Българското за Перспективата за Българското Наследство. за самият шанс за Оцеляване, по-добр беше за Нацията , статистически по-добре за народа, но по-зле за Индивидуалиста , по-зле за Отделното българско частно семейство , но по-добре за Общия Български Род !

преди 4 часа, Gencho 123 написа:

Учудваме, че според някои хора било въпрос на тълкувание - СССР били за едни освободител, за други окупатор. Въпроса ми беше кого са освободили в Чехословакия (1968) и Унгария (1956).

Нали ти написах? Ти не чете ли? Освободили са чехи и унгарци от зараждащият се там капитализъм. По същото време САЩ са освобождавали Чили, Панама, Гренада, Никарагуа и др. от комунизма. Такива са били времената.

Защо това те учудва, че даже и го правиш на въпрос?

преди 3 часа, laplandetza написа:

При въпрос „ При социализъмъ беше ли по-добре за нацията, за българското и България, България , а не НРБ или РБ или царство България. Отговор- Да, Беше по-добре за Българското за Перспективата за Българското Наследство. за самият шанс за Оцеляване, по-добр беше за Нацията , статистически по-добре за народа, но по-зле за Индивидуалиста , по-зле за Отделното българско частно семейство , но по-добре за Общия Български Род !

Пълни глупости. Всички изследователи на социализма с мозък в главата твърдят следното: Партията майка беше измислила перфектната система ти не мислиш — ние мислим вместо теб. Държавата ти намира работа, определя какво ще произвеждаш, колко ще получаваш и дори кога можеш да отидеш на море стига, разбира се, да си бил послушен. Цената на този „ред“ обаче се оказа много по-висока от всяка икономическа сметка. В продължение на десетилетия няколко поколения бяха системно отучвани от лична отговорност, самостоятелно решение и поемане на риск. Животът беше подреден така, че винаги да има някой друг, който да решава вместо теб държавата, партията, началникът. И когато изкуственият балон се спука, последиците бяха неизбежни. Стотици хиляди хора, свикнали някой друг да определя правилата и посоката, изведнъж се оказаха сами в бурята на прехода и свободната икономика. Защото не можеш десетилетия наред да държиш човек в парник, а след това изведнъж да го хвърлиш в джунглата и да очакваш, че ще знае как да оцелее.

преди 13 минути, БаалБек написа:

Пълни глупости. Всички изследователи на социализма с мозък в главата твърдят следното: Партията майка беше измислила перфектната система ти не мислиш — ние мислим вместо теб. Държавата ти намира работа, определя какво ще произвеждаш, колко ще получаваш и дори кога можеш да отидеш на море стига, разбира се, да си бил послушен. Цената на този „ред“ обаче се оказа много по-висока от всяка икономическа сметка. В продължение на десетилетия няколко поколения бяха системно отучвани от лична отговорност, самостоятелно решение и поемане на риск. Животът беше подреден така, че винаги да има някой друг, който да решава вместо теб държавата, партията, началникът. И когато изкуственият балон се спука, последиците бяха неизбежни. Стотици хиляди хора, свикнали някой друг да определя правилата и посоката, изведнъж се оказаха сами в бурята на прехода и свободната икономика. Защото не можеш десетилетия наред да държиш човек в парник, а след това изведнъж да го хвърлиш в джунглата и да очакваш, че ще знае как да оцелее.

Глупости!

Аз не слушах, не ходих на манифестации и пак ходих на море....

преди 1 минута, Miusuka написа:

Глупости!

Ама сега не ходиш, нали? Или ако за тебе морето е 100-150€/ден...да ти имам и "морето"

преди 12 минути, NewRedDragon написа:

Ама сега не ходиш, нали? Или ако за тебе морето е 100-150€/ден...да ти имам и "морето"

Не ходя защото вече няма карти по 14 дена както при социализма за 47 лева...

преди 20 минути, Miusuka написа:

Глупости!

Непослушните са ходили в "Белене" , а не като теб на море. Лъжеш постоянно.

Българска история
No image preview

Белене и лагерите на Народна република България – разгово...

В новия епизод на подкаст "Българска история" ще бъде обсъдена темата за системата от концентрационни лагери (според терминологията на режима трудово-възпитателни общежития) в Народна република Българ
преди 9 минути, Miusuka написа:

Не ходя защото вече няма карти по 14 дена както при социализма за 47 лева...

Няма и да има! За 6,5€.... и дюнер мяма да ручаш!

преди 31 минути, NewRedDragon написа:

Е, за теб 150 евро на ден нали не са никакъв проблем? Преди доста време твърдеше, че ставаш от сън с 200 еврака от бизнесите, които са толкова реални, колкото и Батман е реален...

преди 16 минути, communismatic написа:

Е, за теб 150 евро на ден нали не са никакъв проблем? Преди доста време твърдеше, че ставаш от сън с 200 еврака от бизнесите, които са толкова реални, колкото и Батман е реален...

Ами...с почти толкова ставам. Около 200 -250. Е, от време на време плащам и данъци. Има и безотчетни рушвеъи, мо това пак си е данъл. Държавата има пари, значи....

преди 27 минути, NewRedDragon написа:

Няма и да има! За 6,5€.... и дюнер мяма да ручаш!

То един дюнер... Оня само чука по ламарината и само картофи слага. Викам му сложи малко месо стига си чукал по ламарината и тъпчеш само картофи. Ама не иска да ми даде един само с месо. Казах му че не съм вегетарианец и картофи и марули да не ми слага.

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Ами...с почти толкова ставам. Около 200 -250. Е, от време на време плащам и данъци. Има и безотчетни рушвеъи, мо това пак си е данъл. Държавата има пари, значи....

Кажи някоя далавера и аз да изкарам някой лев (евро де).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.