Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:
преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Когато фактите говорят, дори и аз мълча...Само че случаят не е такъв.

Ако не вярваш на мене, повярвай на ИИ: Когато Конституционният съд ОТКЛОНИ искането да бъде отменено решението на Народното събрание, с това той:

1. Повърди, че решението на НС да не се провежда референдум е окончателно и валидно.

2. Постави юридическа точка на казуса – такъв референдум ПРАВНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ, защото противоречи на вече ратифицирани международни договори и на Конституцията.

Да твърдиш, че след като КС е отклонил делото, референдумът "все още е възможен", е все едно да загубиш дело на последна инстанция във Върховния съд и да викаш: "Ама той съдът не ми забрани, той просто отклони жалбата ми!" Така че съветът ти важи с пълна сила. Не боли. Да си признаеш, че не разбираш конституционно право и си объркал "отклоняване поради недопустимост" с "право на референдум", е първата стъпка да спреш да се излагаш. И аз преди това решение си мислех, че искането не е противоконституционно, въпреки че видни юристи бяха категорични, че е...

Когато фактите говорят, дори и аз мълча...Само че случаят не е такъв.

Ако не вярваш на мене, повярвай на ИИ: Когато Конституционният съд ОТКЛОНИ искането да бъде отменено решението на Народното събрание, с това той:

1. Повърди, че решението на НС да не се провежда референдум е окончателно и валидно.

2. Постави юридическа точка на казуса – такъв референдум ПРАВНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ, защото противоречи на вече ратифицирани международни договори и на Конституцията.

Да твърдиш, че след като КС е отклонил делото, референдумът "все още е възможен", е все едно да загубиш дело на последна инстанция във Върховния съд и да викаш: "Ама той съдът не ми забрани, той просто отклони жалбата ми!" Така че съветът ти важи с пълна сила. Не боли. Да си признаеш, че не разбираш конституционно право и си объркал "отклоняване поради недопустимост" с "право на референдум", е първата стъпка да спреш да се излагаш. И аз преди това решение си мислех, че искането не е противоконституционно, въпреки че видни юристи бяха категорични, че е...

Аз виждам с какво решение е излязъл КС. Не ми трябват интерпретации и тълкувания на ИИ, Уикипедия и подобни, но ти щом му вярваш безрезервно, ето ти още един негов отговор:

1. решил ли е КС да не се провежда референдум?

ChatGPT каза:

Ако имате предвид референдума за еврото, отговорът е: да, на практика той няма да се проведе, но КС не е взел решение „забранява се провеждането на референдум“.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, инж. lebel написа:

Всъщност в така поставената тема е закодиран разчитащият на подсъзнателен отговор въпрос: Да си млад ли е по-добре или да си стар?

Не е вярно! Не става въпрос за носталгия по преминалата младост.

преди 3 минути, Miusuka написа:

А за какво? Само не почвай с утопията за един по-добър свят, нали?

преди 1 час, parmobil написа:

Тук се видя че за някои добрия свят е да си купят Мерседес на другия ден, вместо да чакат за Лада 15 години. В това им се свежда представата за добър свят.

преди 1 час, Miusuka написа:

То е като да си дон Кихот и да се биеш с вятърните мелници и отбор амеба има толкова акъл, колкото мелниците. Обаче може да са неостроъгълни, но пък упорити.

преди 1 час, parmobil написа:

Например може да се започне и с това:

2026 09 04 20 14

преди 4 минути, Miusuka написа:

Тук се видя че за някои добрия свят е да си купят Мерседес на другия ден, вместо да чакат за Лада 15 години. В това им се свежда представата за добър свят.

Защо непременно Мерседес? Не можеше ли Москвич/Жигули? Но поне да е в рамките на 6 месеца. Но ние се отплеснахме с автомобили.

Добър свят е дефицит. Да чакаш и да се редиш по списък за нормални неща като спалня, ъглови кревати, секция за хола, телевизор, пералня, тухли, паркет, чушки, месо. Да връщаш вторични суровини, за да ти дадат бележка и да си купиш книга или телефонен указател.

Както казват руснаците - какую страну просрали!

преди 3 часа, Бохемеца написа:

Аз виждам с какво решение е излязъл КС. Не ми трябват интерпретации и тълкувания на ИИ, Уикипедия и подобни, но ти щом му вярваш безрезервно, ето ти още един негов отговор:

1. решил ли е КС да не се провежда референдум?

ChatGPT каза:

Ако имате предвид референдума за еврото, отговорът е: да, на практика той няма да се проведе, но КС не е взел решение „забранява се провеждането на референдум“.

Никой никога не е твърдял, че КС излиза с диспозитив: "Забранява се референдум". Съдът не е административен орган, за да издава забрани. КС се произнася по съответствието с Конституцията. Когато КС отклони искането да отмени решението на Народното събрание, правният резултат е точно този: решението на НС остава в сила и референдум НЯМА ДА ИМА.

Да се хващаш за това, че съдът е ползвал думата "отклонява", а не "забранява", е все едно съдията да ти напише "Жалбата ви е недопустима и делото се прекратява", а ти да излезеш от зала и да викаш: "Ура, съдията не ми забрани!"

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

В този договор България изрично пое правно задължение да приеме еврото, когато покрие критериите. Никъде в Конституцията не пише конкретна година, защото датата се определя от покриването на критериите и решението на Съвета на ЕС.

Брато, говориш пълни глупости. Няма такова задължение, страната ни да приема еврото, когато покриела критериите. Това са абсолютни смехории, най-малкото защото няма как Полша дето е от 2004-та член на Европейският съюз да не смята изобщо да влиза в Еврозоната. Да не говорим, че само мега невменяем тип, може да си вярва, че управляващите ни не направили референдум, понеже се съобразявали с Конституцията. Това са абсолютни смехории. Не се проведе референдум, понеже населението е крайно негативно спрямо влизането ни в Еврозоната, което от дистанцията на времето показа, че дори са били прави. Именно поради тази причина и месеци наред (миналата година по това време), гледахме по "медиите" всякакви умнокрасиви простаци, дето ни убеждаваха, какви мощни инвестиции щяло да има след влизането ни там. Пак да повторя, аз съм русенлия... в момента, нито "Вите Аутомотив" имат работа, нито "Линамар", нито "Дунарит". Не само, че няма никакви инвестиции, а работата в момента е дори в пъти по-зле от преди една година. Естествено, че в случаят причината не е в еврото, ама от това евро видяхме само и единствено висока инфлация, вдигнати данъци, продънен бюджет и нищо друго. Само да вметна, че писах сума ти пространни постове по тоя въпрос, дадох дори прословутата статия от "Политико", където с половин уста се призна, че НСИ правят всякакви стъкмистики само и само да ни набутат там, но в края на краищата те така и не успяха да докарат дефицита до 3%, та влязохме отново през задният вход. И не съм твърдял нищо друго, не защото съм страшен икономист, а защото е пределно ясно, че няма как страната ни, дето е абсолютно икономическо посмешище в ЕС, да покрие критериите, а според Кокорчо Полша да не можела да ги покрие. Единствено, дето дълга ни спрямо БВП е по-нисък спрямо средният за ЕС, но това се дължи на валутният борд, който вече го няма.

Дългът от $10.6–10.8 милиарда при сринатия валутен курс и БВП на страната в края на 80-те години (изчислен по реалния пазарен курс на долара, а не по измисления от БКП "1 долар = 0.85 лева") представляваше точно над 100% от БВП.

Кой е реалният курс би ли уточнил? Колко се е обменял един долар? Много ще ми е интересно кой пък ще е тоя "реален" курс. Да не стане само като с документите на Пламен Умния, дето твърдеше едно, размахваше някакви страници тук, а се оказа, че отново не е разбрал, какво конкретно се твърди във въпросният документ. Та... интересно ще ми е кой реалният курс лев за долар.

Трето, за "крупните заводи, съществуващи и днес" – кои са тези заводи? Нефтохим Бургас, Аурубис Пирдоп, КЦМ Пловдив или Девня Цимент? Тези заводи оцеляха и станаха "големи данъкоплатци" ЕДВА СЛЕД КАТО в тях бяха налети милиарди евро ЧАСТНИ западни инвестиции за пълна модернизация, нови екологични филтри и нови технологии. При соца те бълваха отрови и работеха на загуба за соц лагера.

Сиреч, ти искаш въпросните заводи да не бъдат пипани с пръст 50-60 години за да продължат да функционират. Става все по-забавно...

Пето, за 20-те завода след демокрацията – ето ти не 20, а ключови гиганти, построени "на зелено" след соца:

Пак се уповаваме на ИИ, както обикновено... Само с един бърз поглед установявам, че даже ИИ пак те е излъгал. Завода на "Биовет" е строен през соца, дори и аз го знам това, при положение, че съм 91-ви набор. По-добре да не тръгна да проверявам другите, че ще стане мазало.

Шесто, за "посмешището и стандартът" – $35,000 БВП на човек по паритет на купувателната способност е най-високият стандарт на живот, който България е имала в цялата си история.

Първо, каква е тая "купувателна" способност, би ли уточнил? Щото взех много да се бъркам... Второ, много е забавно, че масово се бърка инфлацията с реалният растеж на доходите на българина.

Да, на последно място сме В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , но сме пред всички държави извън ЕС от бившия соц блок.

Мда, страшно утешение...

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

През 2008 г., въпреки високите цени на метала, комбинатот фалира, защото беше разграбен от "червени" висши管理тори и защото сметките му за газ и ток надвишаваха стойността на произведеното желязо.

Аха, айде пак комунистите виновни...

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

Учители се пенсинират с пенсии 760 -930 евро, равняващи се като покупателна способност на 400-480 лева тогава, което никога не е било през соца.

Боже, ела и си прибери вересиите... Това е толкова абсурдно като твърдение, че дори не знам, дали има смисъл да го коментирам. Колко е била цената на хляба, киселото мляко, сиренето, кашкавала и билета за градският транспорт през соца? И колко е сега? Да не говорим за качеството...

преди 3 минути, communismatic написа:

Брато, говориш пълни глупости. Няма такова задължение, страната ни да приема еврото, когато покриела критериите. Това са абсолютни смехории, най-малкото защото няма как Полша дето е от 2004-та член на Европейският съюз да не смята изобщо да влиза в Еврозоната. Да не говорим, че само мега невменяем тип, може да си вярва, че управляващите ни не направили референдум, понеже се съобразявали с Конституцията. Това са абсолютни смехории. Не се проведе референдум, понеже населението е крайно негативно спрямо влизането ни в Еврозоната, което от дистанцията на времето показа, че дори са били прави. Именно поради тази причина и месеци наред (миналата година по това време), гледахме по "медиите" всякакви умнокрасиви простаци, дето ни убеждаваха, какви мощни инвестиции щяло да има след влизането ни там. Пак да повторя, аз съм русенлия... в момента, нито "Вите Аутомотив" имат работа, нито "Линамар", нито "Дунарит". Не само, че няма никакви инвестиции, а работата в момента е дори в пъти по-зле от преди една година. Естествено, че в случаят причината не е в еврото, ама от това евро видяхме само и единствено висока инфлация, вдигнати данъци, продънен бюджет и нищо друго. Само да вметна, че писах сума ти пространни постове по тоя въпрос, дадох дори прословутата статия от "Политико", където с половин уста се призна, че НСИ правят всякакви стъкмистики само и само да ни набутат там, но в края на краищата те така и не успяха да докарат дефицита до 3%, та влязохме отново през задният вход. И не съм твърдял нищо друго, не защото съм страшен икономист, а защото е пределно ясно, че няма как страната ни, дето е абсолютно икономическо посмешище в ЕС, да покрие критериите, а според Кокорчо Полша да не можела да ги покрие. Единствено, дето дълга ни спрямо БВП е по-нисък спрямо средният за ЕС, но това се дължи на валутният борд, който вече го няма.

Кой е реалният курс би ли уточнил? Колко се е обменял един долар? Много ще ми е интересно кой пък ще е тоя "реален" курс. Да не стане само като с документите на Пламен Умния, дето твърдеше едно, размахваше някакви страници тук, а се оказа, че отново не е разбрал, какво конкретно се твърди във въпросният документ. Та... интересно ще ми е кой реалният курс лев за долар.

Сиреч, ти искаш въпросните заводи да не бъдат пипани с пръст 50-60 години за да продължат да функционират. Става все по-забавно...

Пак се уповаваме на ИИ, както обикновено... Само с един бърз поглед установявам, че даже ИИ пак те е излъгал. Завода на "Биовет" е строен през соца, дори и аз го знам това, при положение, че съм 91-ви набор. По-добре да не тръгна да проверявам другите, че ще стане мазало.

Първо, каква е тая "купувателна" способност, би ли уточнил? Щото взех много да се бъркам... Второ, много е забавно, че масово се бърка инфлацията с реалният растеж на доходите на българина.

Мда, страшно утешение...

Аха, айде пак комунистите виновни...

Боже, ела и си прибери вересиите... Това е толкова абсурдно като твърдение, че дори не знам, дали има смисъл да го коментирам. Колко е била цената на хляба, киселото мляко, сиренето, кашкавала и билета за градският транспорт през соца? И колко е сега? Да не говорим за качеството...

Нямаше свобода!

Това на какъв език искаш да ти го напиша за да го асимилираш?

Тир, предпочитам сериозни теми, да дискутирам с хора на ниво. А ти не си от тях. Или ще говориш по същество, или изобщо не ми коментирай простотиите си....

преди 1 минута, communismatic написа:

Тир, предпочитам сериозни теми, да дискутирам с хора на ниво. А ти не си от тях. Или ще говориш по същество, или изобщо не ми коментирай простотиите си....

Tir за мен е герой от една от любимите ми игри GoW Ragnarok.

По темата, ето ти сериозно мнение.... беше хубаво, но не бяхме свободни!

Един гълъб затворен в клетка, дори и с най-хубавото жито да го храниш и с най-чистата вода да го поиш си остава затворен в клетката. Комунизма е същото колкото и да го хвалиш! ;)

С кво те ограничаваха комунистите? Да слушаш Кондьо ли? И в ония години си бил подмазвач... То се вижда как постоянно си мениш мнението за Румен Радев през 10 минути...

Иначе, пак Волен е на линия. Много е странно, как винаги двамата са "на линия" по едно и също време. Голямо съвпадение...

преди 14 минути, communismatic написа:

Да не говорим за качеството...

Ти откъде знаеш какво е било качеството по соца, след като дори не си бил роден тогава.

Недей да говориш наизуст. Излагаш се. 😅

току-що, Волен написа:

Ти откъде знаеш какво е било качеството по соца, след като дори не си бил роден тогава.

Е, всеки случай надали ще слушам теб, дето се хвалеше, че си купуваш "качествена храна" от щандовете на Billa.

Даже имало и хляб от лимец! 😆😆😆

преди 18 минути, communismatic написа:

Брато, говориш пълни глупости. Няма такова задължение, страната ни да приема еврото ...

Пак говориш наизуст, батка. Излагаш се.

България беше юридически длъжна да приеме еврото.

Задължението произтича от Договора за присъединяване на България към Европейския съюз (подписан през 2005 г.) и Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Правната рамка включва следните основни моменти:

• Статут на държава с дерогация: С влизането си в ЕС на 1 януари 2007 г. България получи статут на „държава членка с дерогация“. Това означава временна отсрочка от въвеждането на единната валута, докато страната изпълни икономическите и правните критерии за конвергенция (т.нар. Маастрихтски критерии).

• Липса на клауза за отказ (Opt-out): Единствената държава в ЕС с официална и постоянна клауза за отказ от еврозоната е Дания. За всички останали страни членки присъединяването към еврозоната е правно обвързващо задължение, а не въпрос на последващ избор или нов референдум.

• Времева рамка: Договорите на ЕС не поставят фиксиран краен срок или дата за приемането на еврото, а обвързват процеса с покриването на макроикономическите критерии (инфлация, бюджетен дефицит, държавен дълг, дългосрочни лихвени проценти и двугодишен престой в Маастрихтския механизъм ERM II).

Честно ли бе човек? Що сума ти държави са извън Еврозоната? Те не са ли длъжни? Да не е задължението само за нас? Питай пак ИИ, да видим, какво ще отговори...

С кво те ограничаваха комунистите? Да слушаш Кондьо ли? И в ония години си бил подмазвач... То се вижда как постоянно си мениш мнението за Румен Радев през 10 минути...

Иначе, пак Волен е на линия. Много е странно, как винаги двамата са "на линия" по едно и също време. Голямо съвпадение...

Нали ти го написах, гълъб затворен в клетка. Нямаш свобода, каквото ти кажат, това приемаш за истина. Северна Кореа ако не знаеш станаха световни шампиони по футбол. Разбира се, че това е лъжа, но ако попиташ някой кореец, ще ти каже, че не си всичкия си. Комунизма е същото, запада загнива, разпада се, те са ни врагове, путя е велик, резията най-великото нещо на света...

Реално си затворен в клетка и вярваш на всичките лъжи които ти се казват.

За Волен дали е на линия или не, не ми дреме, но на теб май ти бърка в дупиту и това ме радва! ;)

преди 1 минута, Звяра! написа:

За Волен дали е на линия или не, не ми дреме, но на теб май ти бърка в дупиту и това ме радва! ;)

100% e така, да. Аз съм човека, който пише от 20 акаунта едновременно, понеже навсякъде го осмиват... ;)

преди 3 минути, Звяра! написа:

Нали ти го написах, гълъб затворен в клетка.

Кофти работа е без чалга по цял ден...

100% e така, да. Аз съм човека, който пише от 20 акаунта едновременно, понеже навсякъде го осмиват... ;)

Извинете, вие явно сте кифладжия. Никой друг не се излага така като вас. 🤣😂

Ахахах. Тука 'секи, който в главата си има саде вятър, се смята за Дон Кихот.

А розата на ветровете, във всяка от въпросните добре проветрени кухарки, некак странно наподобява петолъчка.

преди 3 минути, communismatic написа:

Няма проблеми, не ми пречи, ако щеш и от 1000 акаунта пиши, все ми е едно! ;)

току-що, Волен написа:

Извинете, вие явно сте кифладжия. Никой друг не се излага така като вас. 🤣😂

Мани майтапа, ама понеже си изключително умно момче, поне недей да пишеш едновременно от 2-3 акаунта, понеже прави впечатление. Имай го предвид за в бъдеще...

преди 9 минути, communismatic написа:

Кофти работа е без чалга по цял ден...

На мен не ми е кофти! ;)

Не допада чалгата, слушам главно Българска Народна Музика!

на 3.09.2026 г. в 21:40, Miusuka написа:

Глупости!

Аз не слушах, не ходих на манифестации и пак ходих на море....

Бягай да плачеш на шефчетата си за снимката. Платен болен соц трол пиянка пенсионер

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.