Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 15 часа, Мечо Хубавеца написа:

Полша е длъжна по договор да приеме еврото, но съзнателно бави процеса, като не влиза във Валутния механизъм (ERM II). За разлика от Полша, България е във валутен борд от 1997 г., който е фиксиран към еврото и автоматично ни държи в ERM II. Това са коренно различни валутни модели.

Аха, т.е. поляците не могат, да влязат в Еврозоната, понеже били с друг валутен модел. Ти си уникален, заклевам се. Прави впечатление и че си вярваш на глупостите яко.

Твърдението ти, че бордът "пази от дългове", показва пълно непознаване на финансовия механизъм.

Естествено, че е така...

Брутният външен дълг на България достига 66.1 млрд. евро към края на май, или 53.1% от брутния вътрешен продукт, показват данните на Българската народна банка. На годишна база той нараства с 25.5%, като значителна част от увеличението се обяснява с промени в баланса на БНБ след присъединяването към еврозоната.

Когато държавата ти забранява свободна обмяна и крие истината с измислен официален курс от 0.97 лв, пазарната стойност се формира там, където има реално търсене.

Мойто момче, долара между едновремешните мутри се е обменял на 1 към 5 не за друго, а защото долара е бил дефицит. Ако утре хляба стане дефицит, то със сигурност цената му ще нарасне многократно. Така работи пазарната икономика. Направо е абсурдно, че се налага, да обяснявам подобни елементарни неща.

В България има десетки мандри, които произвеждат 100 процента чисто краве сирене по БДС на цени между 14 и 16 лева за килограм.

Тъй пак да повторя, че баща ми се занимава с това. На мен да ми обясняваш е доста смешно...

Малко над 500 евро е средната... Друг е въпросът, че аз се движа след пенсинери, които взимат доста над 500 евро, но това е без значение за спора ни...

Аха, ясно...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 13 часа, Бохемеца написа:

И това автоматично означава че медицината тогава не е била безплатна? И друг път съм виждал опонент да не може да си защити позицията, но повярвай ми, този ти аргумент доста напред в класацията на неадекватните изказвания.

Има ли в правото постулат, който гласи: "всичко, което не е забранено е позволено"? Има , нали?

Ти тук твърдиш ли че КС не е забранявал референдума?

Не мисля че има какво смислено да се добави по случая. На теб ако ти е скучно и си решил да пишеш глупости, само защото няма какво друго да правиш, намери си друг. Аз бях до тук.

1. За „безплатната“ медицина:

Да ти еВа безплатната медицина, която не ти осигурява всичко, от което се нуждаеш! Отиваш да ти правят операция за херния и ти казват, платна не слагаме, но ако някога започнем да слагаме, платната ще бъдат безплатни. И ти подскачаш от радост. Ами ако е нещо по-сериозно като пейсмейкър? Тази безплатна медицина трябва някой да я плати. Този някой е държавата. За да я плати държавата, трябва да ги вземе от някъде тези пари. Познай от кой (кои) ще ги вземе по един или друг начин?

П.П. Ако в момента медицината беше като тази през соца, майка ми (86 г.) и баща ми (90 г.) вече нямаше да са живи.

2. За фундаменталната ти грешка в правото:

Постулатът „Всичко, което не е забранено, е позволено“ важи единствено за гражданите. Граждани обаче не могат да се жалват пред КС. При държавните органи и Конституционния съд важи точно обратното правило (принципът на законността): позволено им е САМО това, което им е изрично възложено от закона и Конституцията. Да ползваш принцип за граждани, за да аргументираш действията на КС, показва колко „дълбоко“ познаваш материята.

3. За диспозитива и референдума:

Аз ти казах абсолютната истина — КС никога не формулира диспозитиви от рода на „Забранява се референдум“, а обявява акта за противоконституционен. Ти се хвана за думите, за да избягаш от същината.

Когато фактите свършат, остават само квалификациите за „неадекватни изказвания“, „глупости“ и демонстративното напускане на диспута.

Когато фактите свършат, остават квалификациите за „неадекватни изказвания“, „глупости“ и демонстративното напускане на темата.

Приятен ден и със здраве!

преди 46 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. поляците не могат, да влязат в Еврозоната, понеже били с друг валутен модел. Ти си уникален, заклевам се. Прави впечатление и че си вярваш на глупостите яко.

Естествено, че е така...

Мойто момче, долара между едновремешните мутри се е обменял на 1 към 5 не за друго, а защото долара е бил дефицит. Ако утре хляба стане дефицит, то със сигурност цената му ще нарасне многократно. Така работи пазарната икономика. Направо е абсурдно, че се налага, да обяснявам подобни елементарни неща.

Тъй пак да повторя, че баща ми се занимава с това. На мен да ми обясняваш е доста смешно...

Аха, ясно...

Когато липсват познания по макроикономика, иронията е най-лесният изход. Ето фактите, които пропускаш:

1. За Полша и валутния борд: Полша е с плаващ курс на злотата и съзнателно отказва да влезе в ERM II, защото ползва девалвацията на валутата си като инструмент за износ. България е във Валутен борд с твърдо фиксиран курс от 1997 г. и няма право на самостоятелна парична политика. Ако за теб плаващ курс и валутен борд са „един и същ валутен модел“, потърси първия учебник по „Макроикономика“.

2. За фундаменталната ти грешка с дълга: Цитираш Брутен външен дълг (който включва заемите на частните фирми, търговските банки и междуфирмените задължения) и го бъркаш с Държавен дълг! Валутният борд забранява на БНБ да кредитира държавата, благодарение на което държавният ни дълг е около 28% от БВП — сред най-ниските в целия ЕС. БНБ не отговаря за заемите на частните компании.

3. За долара и черния пазар: Сам себе си обори. Когато държавата наложи изкуствен курс от 0.97 лв. и забрани търговията, се появява дефицит. А реалният пазарен курс се формира на черния пазар (1 към 5). С това просто потвърди, че 0.97 лв. беше измислена хартиена цифра, а не пазарна стойност.

4. За сиренето и баща ти: С цялото ми уважение към баща ти и мандрата му, цените по рафтовете в магазините не се определят от неговия семеен бизнес. Чисто краве сирене по БДС на цени 14-16 лв./кг има в почти всяка верига.

Ще се повторя, живял съм по онова време, затова питай и си записвай. Радвай се, че соцът отдавна си замина. Баща ти щеше да бачка в някой завод и нямаше да вади такива пари от частен бизнес. Роден си 1991 г., ако не беше си заминал соца, историята се променя и почти сигурно нямаше да си роден. Ефектът на пеперудата....

Приказките за „глупости“ не заместват разликата между държавен дълг и външен дълг. Със здраве!

По случай тази знаменателна дата - 9/Септември, да си спомним какъв велик прогрес ни донесе БКП и братския СССР, включително и в образованието :

image.png

И това са анализи които са се правили в онези години т.е. за 30 години (между 50-те и 80-те) сме увеличили образователното равнище едва с 2,19 години (измерено от соц. другарите). Демек сами си признаваме, че нещата се развиват доста бавно в иначе прогресивния социализъм, който ни образова повсеместно 🤣С други думи самите управляващи България признават, че показателите не са добри т.е. и това се оказва един мит, който се разпространява до днес (за великото образование тогава).

Някой знае ли кога ще започнат да се провеждат манифестациите, че ми ходи на манифестация?

преди 7 минути, Звяра! написа:

Някой знае ли кога ще започнат да се провеждат манифестациите, че ми ходи на манифестация?

И задължителните бригади - имаше от всичко по много. На пролет, на есен.. кой когато, важното е да сме на полето. Ученици, работници, няма значение - работата и училището може да почакат, но продукцията на полето не ! Кога пак 😅

преди 23 минути, Мечо Хубавеца написа:

За Полша и валутния борд: Полша е с плаващ курс на злотата и съзнателно отказва да влезе в ERM II, защото ползва девалвацията на валутата си като инструмент за износ

Да, бе... мойто момче, аз те питам, те що не са приели еврото? Нали уж било задължение по Конституцията. Кво ми се правиш на разбирач, и двамата знаем, че не си. Факт е, че те са дори по-дълго от нас в Европейският съюз, а изобщо не смятат и да влизат там, т.е. говориш ми пълни глупости, които дори и потвърди.

преди 25 минути, Мечо Хубавеца написа:

Валутният борд забранява на БНБ да кредитира държавата, благодарение на което държавният ни дълг е около 28% от БВП — сред най-ниските в целия ЕС.

А, валутният борд забранявал на БНБ. Благодаря, че потвърди и тия мои думи, които уж бяха "глупости", според теб.

преди 26 минути, Мечо Хубавеца написа:

А реалният пазарен курс се формира на черния пазар (1 към 5).

Ми не, реалният курс се формира на базата на държавният износ и държавният внос, а не на това какво налагали като конвертиране някакви безмозъчни мутри. Обясних и защо смятам така.

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:

Чисто краве сирене по БДС на цени 14-16 лв./кг има в почти всяка верига.

Да, бе, професоре... Обясних ти, че "чистото" краве сирене не е изобщо "чисто", не знам, на какъв език, да ти го обясня вече...

преди 28 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ще се повторя, живял съм по онова време, затова питай и си записвай.

Мхм, добре... Забавлението явно продължава.

преди 28 минути, Мечо Хубавеца написа:

Приказките за „глупости“ не заместват разликата между държавен дълг и външен дълг. Със здраве!

Държавният дълг не е ли И външен дълг? Или демократите как по-точно го наричате?

преди 13 минути, Gencho 123 написа:

Демек сами си признаваме, че нещата се развиват доста бавно в иначе прогресивния социализъм, който ни образова повсеместно

Бай Генчо Умния пак поства нещо, което очевадно не разбира. Кога идват комунистите на власт? Колко години след 1952-ра? Благодаря ти много...

току-що, Gencho 123 написа:

И задължителните бригади - имаше от всичко по много. На пролет, на есен.. кой когато, важното е да сме на полето. Ученици, работници, няма значение - работата и училището може да почакат, но продукцията на полето не ! Кога пак 😅

И задължително всеки учи и знае руски език.

Кога ли пак ще го задължат да се учи. Въпрос на време е.

преди 3 минути, communismatic написа:

Бай Генчо Умния пак поства нещо, което очевадно не разбира. Кога идват комунистите на власт? Колко години след 1952-ра? Благодаря ти много...

Очевадно русенския оракул трябва навсякъде да се обади, след като определи фирми като Либхер и Фесто за смешни, сега нови напъни. Спри се бе момче, малко можеш да починеш, то вярно лудия умора няма, ама твойто е диагноза 🤣Имаше една приказка - на всяко гърня мерудия, ама ти от къде да знаеш.

image.png

Това е при великия социализъм по който толкова много залиташ 🤣При това статията е от 80-те т.е. след като вече над 30 години се налага дикатурата на пролетариата у нас.

преди 8 минути, Gencho 123 написа:

По случай тази знаменателна дата - 9/Септември, да си спомним какъв велик прогрес ни донесе БКП и братския СССР, включително и в образованието :

image.png

И това са анализи които са се правили в онези години т.е. за 30 години (между 50-те и 80-те) сме увеличили образователното равнище едва с 2,19 години (измерено от соц. другарите). Демек сами си признаваме, че нещата се развиват доста бавно в иначе прогресивния социализъм, който ни образова повсеместно 🤣С други думи самите управляващи България признават, че показателите не са добри т.е. и това се оказва един мит, който се разпространява до днес (за великото образование тогава).

преди 8 минути, Gencho 123 написа:

image.png

Направили са нещо като самокритика другарите. Имаше един период, когато беше много модерна....

преди 13 минути, communismatic написа:

Да, бе... мойто момче, аз те питам, те що не са приели еврото? Нали уж било задължение по Конституцията. Кво ми се правиш на разбирач, и двамата знаем, че не си. Факт е, че те са дори по-дълго от нас в Европейският съюз, а изобщо не смятат и да влизат там, т.е. говориш ми пълни глупости, които дори и потвърди.

А, валутният борд забранявал на БНБ. Благодаря, че потвърди и тия мои думи, които уж бяха "глупости", според теб.

Ми не, реалният курс се формира на базата на държавният износ и държавният внос, а не на това какво налагали като конвертиране някакви безмозъчни мутри. Обясних и защо смятам така.

Да, бе, професоре... Обясних ти, че "чистото" краве сирене не е изобщо "чисто", не знам, на какъв език, да ти го обясня вече...

Мхм, добре... Забавлението явно продължава.

Държавният дълг не е ли И външен дълг? Или демократите как по-точно го наричате?

С всеки следващ пост копаеш все по-дълбоко дъно в икономическата си некомпетентност. Ето да си запишеш новите уроци:

1. За Държавния и Външния дълг (Пълна анаalfабетизация): Питаш: „Държавният дълг не е ли И външен дълг?“

Държавният дълг бива вътрешен (към български банки и държатели на ценни книжа) и външен (към чужди кредитори). Но цитираният от теб Брутен външен дълг включва целия частен сектор — заемите на частни фирми от чужбина, депозитите на чужденци и междуфирмени задължения! БНБ и държавата НЕ отговарят за заемите на частните компании. Да твърдиш, че фирма „X“, взела заем от чужбина, е „държавен дълг“, е абсолютен абсурд.

2. За Договорите на ЕС и Полша: ЕС няма „Конституция“ — има Договор за функционирането на ЕС. В него няма краен срок за приемане на еврото. Задължението е обвързано с влизане във Валутно-курсовия механизъм (ERM II). Полша ползва вратичката, че никой не може да я задължи да влезе в ERM II. България е във Валутен борд (еквивалент на ERM II) от 27 години! Това са фундаментално различни стратегии. Разликата е, че Полша има собствена парична политика и плаваща злота, с която си спасява износа, затова за нея има смисъл да стои извън ERM II. България е във Валутен борд от 1997 г. – за нас левът отдавна Е евро, но без да имаме право на глас в ЕЦБ (поне формално) и без защитните механизми на Еврозоната. Да бавиш еврото при Валутен борд означава да плащаш цената на еврозоната, без да ползваш дивидентите ѝ. Лошото е, че цените скочиха много още миналата година, което няма как да не е и заради приемането на еврото според мен. Освен това голяма част от страните в Еврозоната са много задлъжнели, което не ме кефи. И трето, много трудно се излиза от Еврозоната. Това е като да сключиш брак без да имаш възможност за бърза раздяла със съпругата... Това ми е личното мнение...

3. За долара и курса при соца: Какъв износ и внос те гони при изкуствено определен от БКП курс 0.97 лв.? Пазарна цена се образува там, където има свободно търсене и предлагане. Когато държавата забранява валутата и я държи в дефицит, единственият РЕАЛЕН пазарен курс е този на черния пазар (1 към 5). Всичко останало беше пропагандна хартиена цифра.

4. За сиренето по БДС: БДС (Български държавен стандарт) изисква 100% пастьоризирано мляко, закваска, сол и мая, с минимум 60 дни зреене. Да обявиш, че официалният държавен стандарт е измама, просто защото не съвпада с цените на семейния ви бизнес, не е аргумент, а субективно мнение.

Като не разбираш разликата между частен външен дълг и публичен държавен дълг, поне не прави демострации на непознаване на материята. Със здраве!

преди 30 минути, Звяра! написа:

И задължително всеки учи и знае руски език.

Не знам дали знаеш, но човек се тренира в такъв дъжд. Нещо, което не те убие, те прави по-силен. Партията се грижеше да станем по-силни...През 1953 г. Жуков прави учение при което се ползва ядрен взрив. Ти ми пишеш за някакъв си дъжд...

Няма свършване на заводите построени при социализма....

РАДИОЗАВОДЪТ НА ВАРНА – 5000 ДУШИ И РАДАРИ ЗА КОРАБОПЛАВАНЕТО

Във Варна някога има завод, в който работят около 5000 души.

Познат е като Радиозавода, а по-късно като „Черно море“.

Производството му е далеч от обикновената битова електроника.

Заводът произвежда радионавигационна и радиолокационна апаратура, радари и навигационни системи за военната промишленост и гражданското корабоплаване.

През 80-те „Черно море“ вече е огромен научно-производствен комплекс. През 1981 г. е създаден НПК „Черно море“, а по-късно структурата преминава към Комбинат „Електрон“.

Има и нещо особено интересно.

Още през 90-те, когато много предприятия вече започват да се разпадат, във Варна продължават опитите за производство на нови поколения радари със западни партньори.

Но пазарът се свива.

Военните поръчки намаляват.

А персоналът започва да се топи.

От около 5000 души броят им пада първо до около 750, а по-късно до няколкостотин.

През 1999 г. предприятието е приватизирано.

Следват години на съдебни спорове, финансови проблеми и съкращения.

Само няколко десетилетия по-рано тук работят хиляди специалисти и се произвежда техника, използвана в корабоплаването.

Днес голяма част от стария производствен комплекс вече е история, а част от терените и сградите са премахнати.

5000 души → няколкостотин → почти никакъв спомен за някогашния мащаб.

Но ако сте били във Варна преди години, вероятно познавате някого, който е работил в Радиозавода.

Работил ли е някой от вашето семейство там?

Имате ли снимки от „Черно море“, старите цехове или продукцията?

Покажете ги в коментарите.

2026-09-09-14-36.png

преди 4 часа, Gencho 123 написа:

При това статията е от 80-те т.е. след като вече над 30 години се налага дикатурата на пролетариата у нас.

Да, кажи безумно умно момче такова. Имаш ли идея колко процента е неграмотното население при последното официално проучване до идването на комунистите на власт. Ти си уникален, заклевам се. Не знам, каква е тая неистова мания постоянно да коментираш неща, от които нищо не разбираш. Та... чакам да ми кажеш. Изгарям от любопитство.

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Държавният дълг бива вътрешен (към български банки и държатели на ценни книжа) и външен (към чужди кредитори). Но цитираният от теб Брутен външен дълг включва целия частен сектор — заемите на частни фирми от чужбина, депозитите на чужденци и междуфирмени задължения! БНБ и държавата НЕ отговарят за заемите на частните компании. Да твърдиш, че фирма „X“, взела заем от чужбина, е „държавен дълг“, е абсолютен абсурд.

Тъй, да обясня пак на това човекоподобно, което очевадно не умее, да чете с разбиране. Вместо да ми питаш за всяко нещо тоя скапан ИИ (както и в конкретният случай), може поне да хванеш някоя книга и да попрочетеш нещо. Щото не искам да те обиждам, ама ти дето УЖ си юрист, който те знае, даже и по собствената си професия си същият некомпетентНИК. Тъй... да обясня на човека, дето е толкова умен, че за абсолютно всяко нещо пита ИИ. Това е понеже е изключително умен, много умнота се наблюдава при него. Махането на валутният борд донася по-ниски лихви при взимането на кредити, както и по-висок кредитен рейтинг за страната ни. А ние много добре си познаваме управляващите. Ти ако не ги познаваш, аз лично ги познавам доста добре.

Според Министерство на финансите и актуалната средносрочна бюджетна прогноза, държавният дълг на България ще нараства със значителен темп през следващите години, като се очаква да достигне 44,7 млрд. евро (33,2% от БВП) през 2027 г. и около 50,5 млрд. евро (35,2% от БВП) до края на 2028 г.

преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

ЕС няма „Конституция“ — има Договор за функционирането на ЕС. В него няма краен срок за приемане на еврото.

Аха, то нямало краен срок. Честно ли бе човек!? Ми, то нали и аз това твърдя. Ти си уникален, заклевам се... Не знам от вас двамата с бай Генчо кой е по-умен.

Какъв износ и внос те гони при изкуствено определен от БКП курс 0.97 лв.?

Юристе, ти дето съвсем сериозно ми написа, че курса се определял на "Магура"... в смисъл, по-добре недей писа нищо повече.

4. За сиренето по БДС: БДС (Български държавен стандарт) изисква 100% пастьоризирано мляко, закваска, сол и мая, с минимум 60 дни зреене. Да обявиш, че официалният държавен стандарт е измама, просто защото не съвпада с цените на семейния ви бизнес, не е аргумент, а субективно мнение.

Тотално несъстоятелен тип, пак да поясня.

преди 4 часа, Звяра! написа:

Тир, да няма да ни нападат пак руснаците? Ти ще си първият, който ще им го... Нали? :)

Тира бил голям гларус...

преди 2 часа, Flashback написа:

Като каза други форуми, Дзверо се беше регистрирал във форума "bg-mamma" и се беше наврял в някаква тема, в която пишеха само самотни жени, предлагаше им да се опознаят извън форума. За негово съжаление бг-мамите много бързо го усетиха, че му хлопа дъската и набързо го сиктирдосаха, а Дзверо избесня и впоследствие се изпокара с тях. 🤣🤣🤣

преди 35 минути, laplandetza написа:

През социализЪмЪ беше по-добре...............................

Като е по-добре иди в Русия, кой те спира?

преди 2 минути, dxg1 написа:

преди 2 минути, dxg1 написа:

В Русия е капитализЪмЪ , така както ц САЩ и в много други държави.

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

1. За „безплатната“ медицина:

Да ти еВа безплатната медицина, която не ти осигурява всичко, от което се нуждаеш! Отиваш да ти правят операция за херния и ти казват, платна не слагаме, но ако някога започнем да слагаме, платната ще бъдат безплатни.

Ако приемем че е съществувало безплатно здравеопазване, опорката ти ще се окаже невалидна. Разбирам те. Не ти се "пада по гръб".

преди 6 часа, Мечо Хубавеца написа:

обявява акта за противоконституционен.

Така и не можа да покажеш такива думи. Ако го беше сторил, нямаше да спорим. Ето какво се е случило според мен:

1. тази лъжа беше повтаряна в пространството хиляди пъти

2. убеден че си прав го написа и тук

3. след като провери... оказа се че си налапал кукичката

4. сега не ти се иска да се окажеш рибка в очите на околните

5. по тази причина пробваш да се изкараш прав, пишейки глупости

Ако мислиш да продължаваш да пиеш на тази тема, покажи къде КС обявява референдума за противоконституционен, в противен случай няма смисъл да продължаваш.

преди 14 минути, laplandetza написа:

В Русия е капитализЪмЪ , така както ц САЩ и в много други държави.

А за капитализма какво мислиш?

преди 30 минути, dxg1 написа:

преди 30 минути, dxg1 написа:

Нека се разберем - съществуват много „видове“ социализЪм. Ако се върнем към „теорията“ онзи социализъм, който е само етап по пътя към комунизЪмЪ - никъде не се е състоял - той е само теория. В НРБ -си имаше един особен тип социализъм- съветско-балкано-славяно-български тип-Уникална Система-близка до другите в СИВ , но все пак уникална.

За какъв капитализЪм? , принципно капитализЪм като част от цялостна „цивилизационна система“ каквато е в момента-т.е. Глобалната ситуация -е примитивна и нищожна система, система-спирачка за Прогреса-в най-широк смисъл- прогрес „материален“ и прогрес- „духовен“.

преди 40 минути, Бохемеца написа:

Ако приемем че е съществувало безплатно здравеопазване, опорката ти ще се окаже невалидна. Разбирам те. Не ти се "пада по гръб".

Така и не можа да покажеш такива думи. Ако го беше сторил, нямаше да спорим. Ето какво се е случило според мен:

1. тази лъжа беше повтаряна в пространството хиляди пъти

2. убеден че си прав го написа и тук

3. след като провери... оказа се че си налапал кукичката

4. сега не ти се иска да се окажеш рибка в очите на околните

5. по тази причина пробваш да се изкараш прав, пишейки глупости

Ако мислиш да продължаваш да пиеш на тази тема, покажи къде КС обявява референдума за противоконституционен, в противен случай няма смисъл да продължаваш.

1. Първото решение на КС (февруари 2024 г.): КС обяви провеждането на такъв референдум за противоконституционно (чл. 85 и чл. 5, ал. 4 от Конституцията във връзка с чл. 9, ал. 1 от ЗПУГДВМС). Мотивът: въпросът засяга вече ратифициран международен договор (Договора за присъединяване към ЕС), по който допитвания са правно недопустими.

2. Процедурата с президента (май – декември 2025 г.): Президентът внесе ново предложение – този път за отлагане на приемането. След като председателят на Народното събрание опита да го спре, КС реши, че предложението по процедура задължително трябва да се гласува от депутатите. На такова мнение бях и аз. Като върна референдума на президента, Киселина все едно каза, НС това съм аз. Вживя се в ролята на краля Слънце под давлението на ГЕРБ и ДПС. На 3 декември 2025 г. Народното събрание го гласува и го отхвърли.

3. Второто произнасяне на КС (януари 2026 г.): В този случай аз си мислех, че като се иска само отлагане на референдума, предложението на президента не е противоконституционно. След обжалване на отхвърлянето, КС препотвърди позицията си от 2024 г. Гражданско допитване за отлагане или отмяна е противоконституционно (чл. 84, т. 5 от Конституцията), тъй като парламентът няма правомощие едностранно да променя или дерогира поети международни ангажименти, а резултатът от подобен референдум би бил правно неизпълним. Оказа се, че съм сгрешил и си го признах... По първият ти въпрос. Колко пъти да ти повтарям, че това формално безплатно през соца не ме устройва. Баща ми си плати за тазобедрената става през 2011 г. 3 600 лева. Ако беше това по времето на соца, нямаше да плати нищо, но и става нямаше да има, въпреки че в края на 80те години вече е имало изкуствени стави. През 2018 г. му сложиха пейсмейкър безплатно. През соца пак нямаше да даде пари, но и пейсмейкър нямаше да има... Опитай се да проумееш, че това, което изглежда аванта, не винаги е добро...

преди 27 минути, Мечо Хубавеца написа:
  1. Първото решение на КС (февруари 2024 г.): КС обяви провеждането на такъв референдум за противоконституционно (чл. 85 и чл. 5, ал. 4 от Конституцията във връзка с чл. 9, ал. 1 от ЗПУГДВМС). Мотивът: въпросът засяга вече ратифициран международен договор (Договора за присъединяване към ЕС), по който допитвания са правно недопустими.

2. Процедурата с президента (май – декември 2025 г.): Президентът внесе ново предложение – този път за отлагане на приемането. След като председателят на Народното събрание опита да го спре, КС реши, че предложението по процедура задължително трябва да се гласува от депутатите. На такова мнение бях и аз. Като върна референдума на президента, Киселина все едно каза, НС това съм аз. Вживя се в ролята на краля Слънце под давлението на ГЕРБ и ДПС. На 3 декември 2025 г. Народното събрание го гласува и го отхвърли.

3. Второто произнасяне на КС (януари 2026 г.): В този случай аз си мислех, че като се иска само отлагане на референдума, предложението на президента не е противоконституционно. След обжалване на отхвърлянето, КС препотвърди позицията си от 2024 г. Гражданско допитване за отлагане или отмяна е противоконституционно (чл. 84, т. 5 от Конституцията), тъй като парламентът няма правомощие едностранно да променя или дерогира поети международни ангажименти, а резултатът от подобен референдум би бил правно неизпълним. Оказа се, че съм сгрешил и си го признах... По първият ти въпрос. Колко пъти да ти повтарям, че това формално безплатно през соца не ме устройва. Баща ми си плати за тазобедрената става през 2011 г. 3 600 лева. Ако беше това по времето на соца, нямаше да плати нищо, но и става нямаше да има, въпреки че в края на 80те години вече е имало изкуствени стави. През 2018 г. му сложиха пейсмейкър безплатно. През соца пак нямаше да даде пари, но и пейсмейкър нямаше да има... Опитай се да проумееш, че това, което изглежда аванта, не винаги е добро...

преди 1 час, Бохемеца написа:

Иначе те разбрах - не е имало безплатно здравеопазване в България. Ще продължаваш да носиш от девет кладенеца вода за да го докажеш. Щом държиш да се излагаш - продължавай в същият дух. Твоя воля.

преди 2 часа, Бохемеца написа:

Иначе те разбрах - не е имало безплатно здравеопазване в България. Ще продължаваш да носиш от девет кладенеца вода за да го докажеш. Щом държиш да се излагаш - продължавай в същият дух. Твоя воля.

Сега го четох решението от 2024 г.. Прав си за буквата — КС няма решение, в което с правен диспозитив да казва изречението „референдумът е противоконституционен“, защото КС simplesmente отклони жалбата срещу отказа на Парламента (Решение № 3/2024 г.). Фактическото положение обаче остава същото: Народното събрание го отхвърли именно поради противоречие с Договора за ЕС (ЗПУГДВМС), а КС потвърди, че Парламентът е действал абсолютно законно, като го е спрял.

"Отхвърля искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г., с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, прието от Народното събрание на 07.07.2023 г. (обн. ДВ, бр. 60 от 14.07.2023 г.)."

В мотивите обаче пише: "Преценката за момента, когато държава членка с дерогация е готова да приеме еврото, т.е. изпълнила е конвергентните критерии, установени в член 140, §1 ДФЕС, се извършва не едностранно от националния парламент на държавата членка, а от Съвета на Европейския съюз, по предложение на Комисията, след консултация с Европейския парламент, след обсъждане в Европейския съвет и след препоръка, отправена от квалифицирано мнозинство от членовете на Съвета, представляващи държавите членки, чиято парична единица е еврото. Това означава, че българският парламент, след доброволното включване на България във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM ІІ), с едностранно свое действие не може да определи конкретна дата, до която няма да приема еврото, защото това би било пренаписване на установените в член 140 ДФЕС условия и ред за приемане на еврото, каквото е в несъответствие с правото на Европейския съюз и е конституционно недопустимо."

Имало е безплатно здравеопазване в България, но сегашното, което е частично платено (здравни осигуровки за работещите, символична такса при преглед и повечето консумативи) е много по-добро от тогавашното формално безплатно здравеопазване. Обясних ти защо. За теб обаче е важна авантата. Качествето не те интересува...

преди 55 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сега го четох решението от 2024 г.. Прав си за буквата — КС няма решение, в което с правен диспозитив да казва изречението „референдумът е противоконституционен“

Благодаря.

преди 56 минути, Мечо Хубавеца написа:

Имало е безплатно здравеопазване в България

Благодаря.

преди 14 часа, communismatic написа:

Имаш ли идея колко процента е неграмотното население при последното официално проучване до идването на комунистите на власт. Ти си уникален, заклевам се. Не знам, каква е тая неистова мания постоянно да коментираш неща, от които нищо не разбираш. Та... чакам да ми кажеш. Изгарям от любопитство.

Как е възможно най-интелигентния и умния в този форум да не знае, чак изгаря от любопитство. Нещо ти се сгромолясаха утопиите по социализма, да вземеш да смениш прякора с нещо друго може би 🤣 След като стана ясно, че самите твои другари комунисти си признават за изоставането в образованието, странно какво още може да не ти е ясно. А редовно се биеш в гърдите колко си начетен, покажи го поне веднъж. Никой от нас останалите няма твоите претенции за знания, никой не се хвали толкова колкото ти успяваш 😄Може би и за това ще провериш в кварталния магазин, там знаят май повече и от теб, но пък ти се заклеваш най-редовно, та знае ли човек изобщо.

image.png

Изяснете си какво е утопия. Седгашната ви „система“ е изградена от лъжи, маниполации, заблуди и откровенни масови престъпления в заблуждение и измама. Това доближава ли се до „утопия“ или е Престъпление срещу човечеството?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.