Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 29 минути, Miusuka написа:

Аз имам много против Петър Младенов.

Той беше един от ярките представители на категорията: "Врагът с партиен билет".

Няма угодия.

Всичко е относително. Сравни го с някого, когото по не харесваш и ще видиш, че ще ти допадне. Ето, аз покрай Радев, зех да харесвам Първанов.

Както и да е, словесото "угодия" ме сети за виц...

- Поздравления! Операцията мина успешно! Вече сте жена!
- К'ва жена бе, нали щяхте апендектомия да ми правите!
- Ейии, това жените нямате угодия!

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 часа, communismatic написа:

Аха, а тия дето са родени преди тях, те изобщо не попадат в списъка? Много интересно... Явно образованието ги е прескачало. 😆

Аха, т.е. то е толкова задължително, че чак не е задължително. ОК, разбрах...

Кога съм твърдял нещо подобно? Или че ЕЦБ ще тегли дълг вместо нас? Ще спреш ли постоянно да правиш внушения поради тоталната си безпомощност?

Опитай се образоваш 50 годишен дъртак? Не че е невъзможно, но трудно се получава, а и той трябва да издържа семейство? Задължително е на хартия. Можеше да се протака още, което исках и аз. Само че умниците, Боко, Роско, Шиши, Слави и Асансьора през 2025 г. решиха друго. А те са избрани от народа. Подадоха конвергентен доклад и като ни одобриха с маскираните данни, ни приеха. Маскирани или не, приеха ги. Това е положението. Връщане назад няма. Референдум е противоконституционен. Най-после разбра ли? Кой спомена, че като влезем в еврозоната ще задлъжнеем още? Не ме карай да ти цитирам какво си писал.

преди 1 минута, communismatic написа:

Не случайно има и такова движение "Български клек". И ний сме дали нещо на света както се казва. https://physicalculturestudy.com/2017/05/08/the-history-of-the-bulgarian-split-squat/

преди 32 минути, Мечо Хубавеца написа:

На Мечо не можеш да му стъпиш на малкият пръст. През 1986 го на баща ми му предлагаха да му купят 60 кв.м. панелка почти в центъра на Варна за 100 000 лева. Той отказа. Сега една такава панелка струва около 200 000 евро. Кога е струвала повече тази панелка?

Извинявай Мечо, ама на всички пръсти може да ти се стъпи. Ти все едно се смееш че компютрите при социализма били по-бавни от сегашните. И от тук правиш извода че социализма бил слаб.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Опитай се образоваш 50 годишен дъртак? Не че е невъзможно, но трудно се получава, а и той трябва да издържа семейство? Задължително е на хартия. Можеше да се протака още, което исках и аз. Само че умниците, Боко, Роско, Шиши, Слави и Асансьора през 2025 г. решиха друго. А те са избрани от народа. Подадоха конвергентен доклад и като ни одобриха с маскираните данни, ни приеха. Маскирани или не, приеха ги. Това е положението. Връщане назад няма. Референдум е противоконституционен. Най-после разбра ли? Кой спомена, че като влезем в еврозоната ще задлъжнеем още? Не ме карай да ти цитирам какво си писал.

Напротив, това са митове, че нямало връяане назад. Става сравнително лесно, но се иска подготовка и осигоряване на геополитически , икономически и военни съюзи и „приятелства“

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Референдум е противоконституционен.

преди 23 часа, Мечо Хубавеца написа:

КС няма решение, в което с правен диспозитив да казва изречението „референдумът е противоконституционен“

?!?

преди 8 минути, Miusuka написа:

Извинявай Мечо, ама на всички пръсти може да ти се стъпи. Ти все едно се смееш че компютрите при социализма били по-бавни от сегашните. И от тук правиш извода че социализма бил слаб.

Никога не съм отричал ролята на научно- техническият прогрес, даже веднъж поправих Генчо или Волен, че на това се дължи по-голямата продължителност на живота. Само че вие твърдите, е през соца сте живели по-добре, което за повечето хора не е вярно. Сега в Беларус е почти соц. По-добре ли живеят от нас?

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Никога не съм отричал ролята на научно- техническият прогрес, даже веднъж поправих Генчо или Волен, че на това се дължи по-голямата продължителност на живота. Само че вие твърдите, е през соца сте живели по-добре, което за повечето хора не е вярно. Сега в Беларус е почти соц. По-добре ли живеят от нас?

По-добрия живот се има предвид като цяло, а не за отделни неща като бананите или че апартамента ти станал от 100 хиляди лева на 200 хиляди евро. Ако това е по-добрето за теб - добре.

преди 14 минути, laplandetza написа:

Напротив, това са митове, че нямало връяане назад. Става сравнително лесно, но се иска подготовка и осигоряване на геополитически , икономически и военни съюзи и „приятелства“

Има естествено. Само бой, еВане и умрял не се връща... Само че на каква цена?

преди 1 минута, Miusuka написа:

По-добрия живот се има предвид като цяло, а не за отделни неща като бананите или че апартамента ти станал от 100 хиляди лева на 200 хиляди евро. Ако това е по-добрето за теб - добре.

Като цяло имам предвид.

преди 8 минути, Бохемеца написа:

?!?

?!? И какво като няма?

Има естествено. Само бой, еВане и умрял не се връща... Само че на каква цена?

Като цяло имам предвид.

Всяка цена е оправдана, ако Действието, този Стратегически Ход е за Спасение, Оцеляване. Дори и да станете като онези в авганистан и, или Северна Корея. Важно е да Има Българското за още векове-всяка цена, дори милиони жертви е Приемлива!

преди 2 минути, laplandetza написа:

Всяка цена е оправдана, ако Действието, този Стратегически Ход е за Спасение, Оцеляване. Дори и да станете като онези в авганистан и, или Северна Корея. Важно е да Има Българското за още векове-всяка цена, дори милиони жертви е Приемлива!

Някакъв налудничав ентусиазъм те е обзел.... Откога е това?

преди 8 минути, Мечо Хубавеца написа:

Като цяло имам предвид.

Значи трябва като цяло и сега да имаш предвид с наркоманите, клошарите ровещи в кошовете (а уж сега заплатите били по-големи от тия при социализма), функционално неграмотните младежи, не ходили на бригади и да се научат на труд, разхайтени и перещи се на учителите и никакво уважение неизпитващи към възрастните и т.н.н.

Това ли ти харесва това. Защото и това е част от цялото. А има и още лоши неща сега в сравнение със социализма. За социализма може да изброиш 2-3 и то не са съществени и определящи.

Нищо такова. Това е моята Програма, така съм „програмиран“ Ако Главна Цел е да Запазим Българския Завет и Наследство, то пътя пред мен е отворен за Всякакви Решения- просто така съм устроен и така „работя„- аз съм „войник„ - soturi - Оръжието на Съдбата-буквално това означава сотури-войн, боец- Острието, оръжието на Провидението, Вестителяносещ Смърт!

преди 6 минути, Miusuka написа:

Значи трябва като цяло и сега да имаш предвид с наркоманите, клошарите ровещи в кошовете (а уж сега заплатите били по-големи от тия при социализма), функционално неграмотните младежи, не ходили на бригади и да се научат на труд, разхайтени и перещи се на учителите и никакво уважение неизпитващи към възрастните и т.н.н.

Това ли ти харесва това. Защото и това е част от цялото. А има и още лоши неща сега в сравнение със социализма. За социализма може да изброиш 2-3 и то не са съществени и определящи.

Наркоманството е нещо много лошо, но е личен избор като цигарите, алкохола, преяждането, хазарта... Специално за наркотиците попаднеш ли веднъж в капана измъкването е много трудно. Само че решението да се надрусаш за първи път е било твое. През соца нямаше наркотици, защото хората нямаха валута и нямаше пазар за тях, а и милицията биеше лошо. Клошари е нормално да има. Като не иска да работи, да рови в кофите ... За тези разхайтени младежи се сърди на родителите им, не на капитализма...

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Наркоманството е нещо много лошо, но е личен избор като цигарите, алкохола, преяждането, хазарта... Специално за наркотиците попаднеш ли веднъж в капана измъкването е много трудно. Само че решението да се надрусаш за първи път е било твое. През соца нямаше наркотици, защото хората нямаха валута и нямаше пазар за тях, а и милицията биеше лошо. Клошари е нормално да има. Като не иска да работи, да рови в кофите ... За тези разхайтени младежи се сърди на родителите им, не на капитализма...

Не е личен избор, така както и пушене и пиене -то е много повече. Това е Сложен Социум -Култура и Живот на масите и групите , на Обществото.

През соца имаше наркотици и те бяха..............„достъпни„ за подбрани, а подбора го правеха и българските служби и съветските и в някои случаи „вражеските“ Наши и съвецки „агенти“ прихващаха деца от Номенклатура и по-горни етажи на властовата система.

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Наркоманството е нещо много лошо, но е личен избор като цигарите, алкохола, преяждането, хазарта..

Глупости.

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Като не иска да работи, да рови в кофите ...

Глупости. Не помниш ли по битиви или нова преди доста (10-15) години дадоха как една учителка (май по химия беше) ровеше в кошовете. Искаш да работи ли за 70 години?

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

За тези разхайтени младежи се сърди на родителите им, не на капитализма...

Може и на родителите да се сърдим, ама те са жертва имено на капитализма. Нямат времето и спокойствието както при социализма да си гледат децата. А и тъпото "парите следват ученика" пък не дава шанс и на учителите да възпитават младежите. Пак заради капитализма.

преди 2 минути, Miusuka написа:

Глупости.

Глупости. Не помниш ли по битиви или нова преди доста (10-15) години дадоха как една учителка (май по химия беше) ровеше в кошовете. Искаш да работи ли за 70 години?

Може и на родителите да се сърдим, ама те са жертва имено на капитализма. Нямат времето и спокойствието както при социализма да си гледат децата. А и тъпото "парите следват ученика" пък не дава шанс и на учителите да възпитават младежите. Пак заради капитализма.

преди 2 минути, Miusuka написа:

Глупости.

Имаше случаи на пенсионери -вишисти и научни работници от бивше ГДР и от бившия блок къде рабиваха магазини, хапваха салам хляб и сирене и си чакаха местната полиция да ги прибере на топло - просто хората останали без близки със совиалистическите пенсии-не ги вкарват в затвора , просто никой съд не иска да ги осъди ефективно за десетките такива дребни престъпления.

преди 30 минути, Miusuka написа:

Глупости.

Ами какво да е, ако не е личен избор? В казармата пропуших по личен избор. Вярно искаше ми се като останалите да искам да ме сменят на поста, да изпуша една цигара. От тарикатлък пропуших, от тарикатлък ги отказах, но беше личен избор... Ами аз познавам доста учителки бивши и настоящи и нито една от тях не за оплакване, не че не искат по-големи заплати и пенсии...Щом е стигнала да рови по кофите, значи се е провалила в нещо. Защо да виним капитализма за това? А така и родителите били жертва на капитализма... Провалилият се винаги търси оправдания...

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Сега в Беларус е почти соц. По-добре ли живеят от нас?

Няма как да знаем какво е положението сега, но по време на Ковид-а със сигурност. Там затваряне на стадото в кошари нямаше. Да се чуди човек как все още има живи хора.

преди 1 час, Miusuka написа:

Да бе, 60 квадрата панелка във Варна била 100 000лв. през 1986-та. Ясно е че пръстчето му е заседнало на нулата и самоволно е прибавило няколко знака

преди 35 минути, Бохемеца написа:

Няма как да знаем какво е положението сега, но по време на Ковид-а със сигурност. Там затваряне на стадото в кошари нямаше. Да се чуди човек как все още има живи хора.

Да бе, 60 квадрата панелка във Варна била 100 000лв. през 1986-та. Ясно е че пръстчето му е заседнало на нулата и самоволно е прибавило няколко знака

Бохемеца, когато фактите за стандарта на живот притиснат соц-носталгията, веднага се вади картата с Ковид и Лукашенко.

1. За стандарта: По данни на Световната банка и МВФ, БВП на глава от населението (по покупателна способност) в България е близо двойно по-висок от този в Беларус. Средната заплата в България е над 1200 евро., а в Беларус е около $550–600. Да не говорим за правото да пътуваш, работиш и търгуваш свободно из цяла Европа.

2. За Ковид „чудото“ в Беларус: Режимът на Лукашенко просто спря да публикува реалната статистика за смъртността и писваше Ковид като „пневмония“. Данните за надвишената смъртност (excess mortality) показаха застрашителни нива, но в авторитарна държава с държавна медия това лесно се замита под килима.

3. Населението на Беларус е по-младо от нашето поради факта, че много по-трудно могат да отидат да работят в чужбина. Това се отразява на смъртността от ковид.

Нашата беше първа в Европа не само поради хлабавите мерки и ниската ваксинация, но и поради по-старото и съответно по-болно население.

Ако липсата на карантина срещу цената на двойно по-ниски заплати и липса на елементарни политически свободи за теб е „по-добър живот“, изборът си е твой субективен. Цифрите за икономиката обаче казват съвсем друго.

Сто хиляди лева един човек предложи на баща ми. Той веднага отказа, ако беше се пазарил можеше да вдигне цената поне още малко. Такива са били пазарните цени на апартаментите в центъра.

Твърдението, че в Беларус „не е имало никакви мерки“, е политически мит, поддържан от публичната реторика на Александър Лукашенко (който съветваше хората да пият водка, да карат трактори и да ходят на сауна). В реалността мерки имаше, но бяха децентрализирани и неофициални, а ваксинационната кампания в Беларус всъщност изпревари тази в България.

1. Процент на ваксинираното население (Беларус vs. България)

Въпреки че Беларус не въведе задължителна ваксинация, държавният апарат и здравната система постигнаха значително по-висок процент на покритие от България, използвайки предимно руската ваксина Sputnik V и китайската Sinopharm:

• Беларус: Напълно ваксинирани срещу COVID-19 са около 64% – 65% от населението (над 6 милиона души).

• България: Напълно ваксинирани са едва около 30% – 31% от населението, което остави България на последно място в Европейския съюз.

(Основната разлика бе липсата на силно антиваксинално движение в Беларус и засиления натиск през държавните предприятия и институции за ваксиниране на служителите).

2. Наистина ли в Беларус нямаше никакви мерки?

Не, това е мит. Имаше сериозно разминаване между това какво говореше Лукашенко по телевизията и какво всъщност се случваше на терен:

Какво НЯМАШЕ (Защо се създаде митът):

• Нямаше общ национален локдаун (Lockdown): Заводите, магазините, ресторантите и границите не бяха официално затворени с декрет от президента.

• Спортните първенства продължиха: Футболният и хокейният шампионат не бяха спрени през пролетта на 2020 г., което беше медиен феномен в цяла Европа.

Какво ВСЪЩНОСТ ИМАШЕ (Скритите мерки):

1. Локални карантини и училища: През април–май 2020 г. Министерството на образованието удължи пролетните ваканции на учениците, а университетите масово преминаха на дистанционно или хибридно обучение.

2. Самоизолация за заразени и контакти: Здравното министерство на Беларус издаде регулации за задължителна 14-дневна домашна карантина за пристигащи от чужбина и за доказани контакти от „първо ниво“.

3. Масков режим: През есента на 2020 г. и отново през октомври 2021 г. в почти всички области (включително Минск) беше въведен задължителен масков режим за обществения транспорт, търговските центрове и закритите пространства.

4. Тиха децентрализация: Градоначалниците и директорите на заводи имаха право сами да въвеждат дистанционна работа и дезинфекционни протоколи.

3. Каква беше цената на беларуския модел?

Основният проблем в Беларус не беше пълната липса на мерки, а криенето на статистиката.

Докато България отчиташе всеки случай и влезе в световните черни хроники по смъртност, Беларус просто престана да подава реални данни:

• Официално Минск отчете малко над 7 000 починали от COVID-19 за целия период на пандемията — цифра, която независимите математически и демографски модели определиха като абсурдна.

• Според проучвания на база надвишена смъртност (Excess Mortality) и изтекли данни от електронната система на беларуското здравеопазване, реалният брой на жертвите от пандемията в Беларус е между 50 000 и 60 000 души — нива на смъртност на глава от населението, много близки до тези в Източна Европа (включително България). Смъртните случаи просто бяха записвани като „тежка пневмония“, „сърдечен арест“ или „респираторна недостатъчност“.

преди 38 минути, Мечо Хубавеца написа:

Бохемеца, когато фактите за стандарта на живот притиснат соц-носталгията, веднага се вади картата с Ковид и Лукашенко.

1. За стандарта: По данни на Световната банка и МВФ, БВП на глава от населението (по покупателна способност) в България е близо двойно по-висок от този в Беларус. Средната заплата в България е над 1200 евро., а в Беларус е около $550–600. Да не говорим за правото да пътуваш, работиш и търгуваш свободно из цяла Европа.

2. За Ковид „чудото“ в Беларус: Режимът на Лукашенко просто спря да публикува реалната статистика за смъртността и писваше Ковид като „пневмония“. Данните за надвишената смъртност (excess mortality) показаха застрашителни нива, но в авторитарна държава с държавна медия това лесно се замита под килима.

3. Населението на Беларус е по-младо от нашето поради факта, че много по-трудно могат да отидат да работят в чужбина. Това се отразява на смъртността от ковид.

Нашата беше първа в Европа не само поради хлабавите мерки и ниската ваксинация, но и поради по-старото и съответно по-болно население.

Ако липсата на карантина срещу цената на двойно по-ниски заплати и липса на елементарни политически свободи за теб е „по-добър живот“, изборът си е твой субективен. Цифрите за икономиката обаче казват съвсем друго.

Сто хиляди лева един човек предложи на баща ми. Той веднага отказа, ако беше се пазарил можеше да вдигне цената поне още малко. Такива са били пазарните цени на апартаментите в центъра.

Ако имаш твое мнение ще го прочета, кореспонденцията ти с ИИ си я запази за себе си. Виж на мен какво ми излиза под всеки негов отговор:

ChatGPT е ИИ и може да допуска грешки.

преди 8 часа, Мечо Хубавеца написа:

Опитай се образоваш 50 годишен дъртак?

Сиреч, отново не ме разбра. Майната му, то и без това дискусия няма.

Референдум е противоконституционен.

Той е противоконституционен, но за Полша не е, понеже те не били в борд. Разбрах, да... Има доста логика, личи си, че доста са ти ясни нещата.

Най-после разбра ли?

Човека, дето дори не е ясно и каква теза защитава точно, че постоянно си върти гъзицата не съм аз, така че тоя въпрос да ми го задаваш е доста смешно.

Кой спомена, че като влезем в еврозоната ще задлъжнеем още? Не ме карай да ти цитирам какво си писал.

Извинявай, ти бавноразвиващ ли си? Дадох ти дори официална информация. Сега... ако и това не можеш да осмислиш - там не е моя вината, съжалявам.

преди 10 часа, Мечо Хубавеца написа:

Щом е стигнала да рови по кофите, значи се е провалила в нещо. Защо да виним капитализма за това?

Защото при социализма нямаше да рови в кофите, а при капитализма - рови.

**************************************************************************************

********************************************************************************************

Нямат свършване заводите построени при социализма

**********************************************************************************************************

„ДИАМАНТ“ – РАЗГРАД: ЗАВОДЪТ ЗА СТЪКЛО, КОЙТО ИЗЧЕЗНА

В Разград някога се издига огромен завод, произвеждащ плоско стъкло.

„Диамант“ – Разград.

Историята му започва през 1961 г., когато е пуснат в експлоатация заводът за плоско стъкло „Дянко Стефанов“.

Това не е малко предприятие. Заводът се превръща в един от символите на индустриалния Разград, а продукцията му се използва в строителството и промишлеността.

Десетилетия наред оттук излизат стъклени изделия, а около завода работят стотици хора.

После идват 90-те.

Държавното предприятие е преобразувано в „Диамант“ АД и започва приватизацията.

Производството постепенно се свива.

Заводът губи пазари, натрупват се финансови проблеми и започват съкращения.

Накрая идва и физическият край.

Огромният стъклен завод е разрушен.

Днес на мястото, където някога са работили хора, машини са произвеждали стъкло и са пристигали влакове със суровини, вече няма онзи завод.

Останали са снимките.

И спомените на хората, които са прекарали години от живота си там.

Разград имаше „Диамант“. Днес има само историята на „Диамант“.

Работил ли е някой от вас в завода?

Имате ли снимки от „Диамант“ – Разград от времето, когато работеше? Покажете ги.

Files.fm
No image preview

png: 2026-09-11_09-38.png

Visit this link to download: 2026-09-11_09-38.png
преди 2 часа, Miusuka написа:

**************************************************************************************

********************************************************************************************

**********************************************************************************************************

„Диамант“ – Разград.

Историята му започва през 1961 г., когато е пуснат в експлоатация заводът за плоско стъкло „Дянко Стефанов“.

Това не е малко предприятие. Заводът се превръща в един от символите на индустриалния Разград, а продукцията му се използва в строителството и промишлеността.

Десетилетия наред оттук излизат стъклени изделия, а около завода работят стотици хора.

После идват 90-те.

Днес на мястото, където някога са работили хора, машини са произвеждали стъкло и са пристигали влакове със суровини, вече няма онзи завод.

Останали са снимките.

Имате ли снимки от „Диамант“ – Разград от времето, когато работеше? Покажете ги.

Files.fm
No image preview

преди 2 часа, Miusuka написа:

„Диамант“ – Разград.

После идват 90-те.

Останали са снимките.

Имате ли снимки от „Диамант“ – Разград от времето, когато работеше? Покажете ги.**********************************************************************************************************

„Диамант“ – Разград.

После идват 90-те.

Останали са снимките.

Files.fm
No image preview

Аха, разбирам те. Значи социализмът според теб беше добър строй, защото пазеше неудачниците от провал. Провалите или несгодите понякога са част от живота. През соца имах наематели, които живееха във влажна маза без баня и само с една малка мивка без топла вода в тоалетната. Не ровеха в боклука. Бяха работещи хора. Тях защо не ги опази соца да не живеят във влажна маза? Ами войниците? Защо не опази соца войниците в казармите да живеят по 40 -50 човека в спално без достъп всеки ден до баня и топла вода? Вярно е някои поделения имаше топла вода в умивалнята, но не и баня. Защо соца не осигури нормален живот на тези хора?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.