Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Имаш напредък, не с дни а с часове даже. Както показах няколко пъти, твоите другари от БКП са написали през 80-те години оценка на нивото тогава. Самите те признават, че не сме на достатъчно добре образовани. Нормално можем да направим извод, че явно е мит, приказката за високото ниво на образование преди 1989 година. Можеш отново да го прочетеш, ако мислиш, че е по-различно написаното от комунистите тогава. В отговор се включваш за кой ли път да "унижаваш" просто защото не можеш елементарни неща да прочетеш и разбереш. Явно факта, че нещо не съответства на твоята комунистическа натура, значи не е вярно (малоумна теза за да сме по-точни). Сиреч, твоите другари, комунистите са малоумни, след като самите те са го написали. Още едно унижение от теб, браво !

Обаче това не е достатъчно, за да си по-убедителен, ти решаваш да добавиш какво било преди 9/Септември (което няма никаква връзка с написаното от мен). Понякога зависимостите които намираш са достойни за психологически трилър🤣

image.png

Не ти ли се струва странно, син на бизнесмен да харесва социализма? Това навява на мисълта, че или баща му има големи проблеми в бизнеса или той не е син на баща си.... Може и да има и други хипотези. Ти как мислиш?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

През 2025 г. дефицитът официално беше около 3%. Друг е въпросът как го постигнаха и колко беше реален.

Аха, значи към момента бяха "факти", а сега се оказа, че не било "факти". Ясно... Т.е. и по тоя параграф - пак гредЪ.

Българският Конституционен съд забрани референдума въз основа на чл. 85 от нашата Конституция и чл. 9 от ЗПУГДВМС, които забраняват референдуми по вече ратифицирани международни договори.

Къде конкретно в закона пише, че трябва да приемем еврото, след като покрием критериите?

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

Прочети го това няколко пъти и си го запиши.

Не спирам да си записвам, да ти кажа... Толкова много верни неща, направо не мога да им насмогна...

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

Възрастният човек през 1934 г., който тогава е бил на 60 години, е бил 10-годишно дете през 1884 г. – броени години след Освобождението, когато в България все още не е имало изградена училищна мрежа. Образователната система на една държава не може да се върне назад във времето, за да образова със задна дата хората, родени през 19 век. Тя образова децата.

Брато, ти направо си неспасяем случай, заклевам се. От Освобождението до 1934-та са минали почти 60 години, оня ми върти мантрата, че възрастните не трябвало да се гледат, и то при положение, че повече от половината народ по това време не може да чете и пише. Баси невменяемите хора, заклевам се. Колко процента от въпросното население не е било "дете" след Освобождението? Айде, така да задам въпроса си...

преди 16 минути, Мечо Хубавеца написа:

33 процента дълг от БВП е сред най-ниските нива в целия свят и е напълно устойчиво ниво.

Да, бе, умни ми юристе, човеко който МОЖЕ да мисли. 33% дълг е сега, обясних и колко е нараснал, а ние сме в Еврозоната от близо половин година, това се опитвам да ти набия в изключително пълната с акъл кратуна, ама явно все още не успявам... Много е тежко положението определено.

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

Когато аргументите ти се сринат, минаваш на подмятания и вулгарни квалификации.

Никакви подмятания, направо ти казвам в прав текст, че си тотално несъстоятелен човек. Кви подмятания, боли ме шмайзера за теб.

преди 14 минути, Gencho 123 написа:

Имаш напредък, не с дни а с часове даже.

Бай Генчо Умния пак се мъчи да разсъждава. Зададох конкретен въпрос, колко процента от населението преди 9-ти септември е било абсолютно неграмотно. Естествено, че ти не знаеш, понеже главата ти е пълна с адски много акъл... От там нататък няма какво да коментирам повече.

току-що, Miusuka написа:

Шегуваш ли се? Генчо и мислене...

Какво е общото между всички фенове на утопията наречена социализъм - липса на грамотност и разсъждение. Поради елементарния факт, че нямат аргументи винаги минават в атака на личността отсреща - или е глупав, или малоумен или някой друг бисер ще измислят. Все така "разумни" доводи при соц другарите 🤣

преди 7 минути, communismatic написа:

Аха, значи към момента бяха "факти", а сега се оказа, че не било "факти". Ясно... Т.е. и по тоя параграф - пак гредЪ.

Къде конкретно в закона пише, че трябва да приемем еврото, след като покрием критериите?

Не спирам да си записвам, да ти кажа... Толкова много верни неща, направо не мога да им насмогна...

Брато, ти направо си неспасяем случай, заклевам се. От Освобождението до 1934-та са минали почти 60 години, оня ми върти мантрата, че възрастните не трябвало да се гледат, и то при положение, че повече от половината народ по това време не може да чете и пише. Баси невменяемите хора, заклевам се. Колко процента от въпросното население не е било "дете" след Освобождението? Айде, така да задам въпроса си...

Да, бе, умни ми юристе, човеко който МОЖЕ да мисли. 33% дълг е сега, обясних и колко е нараснал, а ние сме в Еврозоната от близо половин година, това се опитвам да ти набия в изключително пълната с акъл кратуна, ама явно все още не успявам... Много е тежко положението определено.

Никакви подмятания, направо ти казвам в прав текст, че си тотално несъстоятелен човек. Кви подмятания, боли ме шмайзера за теб.

1. Относно "къде в закона пише, че сме длъжни": Пише го в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) – чл. 140, във връзка с Договора за присъединяване на България към ЕС (ратифициран от българския парламент през 2005 г.). Според него всяка страна членка има правно задължение да приеме еврото след изпълнение на критериите (единствената официална дерогация е за Дания). Ратифицираният международен договор има предимство пред националното законодателство съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията на РБ.

2. Относно "факт" ли е дефицитът от 3%: Официално отчетените данни от НСИ, Евростат и Министерството на финансите са правен и икономически факт. Това, че дефицитът се удържа рамково около 3% чрез определени бюджетни техники или забавяне на капиталови разходи, е нормален бюджетен процес, а не "оборяване на факта". Факт е крайният отчетен процент, който покрива критерия.

3. Относно демографията, възрастните и 1884 г.: Продължаваш да бъркаш как работи натрупването на грамотност в една държава. През 1878 г. заварката от Освобождението е над 95% неграмотност. Хората, които са били на 15–20 години тогава, през 1934 г. вече са на 70–75 години. Образователната система на Царство България за 50 години успехи изгражда училища и обучава поколенията, родени СЛЕД Освобождението, смъквайки неграмотността при младите до под 15%. Държавата няма как да вкара 70-годишни орачи в училищните скамейки със задна дата.

4. Относно държавния дълг и просташкия тон: Продължаваш да бъркаш 33% дълг с някаква катастрофа. Отново за справка: прагът по Маастрихт е 60%, а средното за ЕС е над 80%. Дали дългът е 23% или 33%, България е и остава една от най-ниско задлъжнелите държави в целия Европейски съюз. А относно изрази като "боли ме шмайзера" и обидите ти – те са най-сигурният индикатор за липсата на каквито и да било аргументи от твоя страна.

Послушай ме, направи си ДНК тест дали си син на баща си. Не е нужно да го разгласяваш, това са лични неща.

Не ти ли се струва странно, син на бизнесмен да харесва социализма? Това навява на мисълта, че или баща му има големи проблеми в бизнеса или той не е син на баща си.... Може и да има и други хипотези. Ти как мислиш?

Не знам как да се изразя деликатно за този образ. Нещата са толкова трагични при него, че както казваш вероятно бизнесмена не е баща му. Трудно е да намериш логика при такива разпокъсани приказки от този човек. Не може да каже 2 смислени изречения едно след друго, а обичайните му аргументи спрямо другите са личностни атаки – почва да го избива на агресия и простотия. За такъв като него е измислена приказката – не се разправяй с глупака, защото той ще те принизи на неговото ниво, а там той е непобедим.

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Не знам как да се изразя деликатно за този образ. Нещата са толкова трагични при него, че както казваш вероятно бизнесмена не е баща му. Трудно е да намериш логика при такива разпокъсани приказки от този човек. Не може да каже 2 смислени изречения едно след друго, а обичайните му аргументи спрямо другите са личностни атаки – почва да го избива на агресия и простотия. За такъв като него е измислена приказката – не се разправяй с глупака, защото той ще те принизи на неговото ниво, а там той е непобедим.

Е, чак пък трагично. Яде и пие на корем, чати във форума, получава всичко наготово.... Едва ли работи. Кой ще го вземе на работа? Ти би ли го взел? Жена ми на няколко пъти ми прави забележка, че си пиша с хора на много по-ниско ниво от моето. Казва, напиши им един път, като не могат да го разберат, си е техен проблем. Губиш си времето с тях.

преди 12 минути, communismatic написа:

Аха, значи към момента бяха "факти", а сега се оказа, че не било "факти". .

в закона пише, че трябва да приемем еврото, след като покрием критериите

От там нататък няма какво да коментирам повече.

Ще опитам да манипулирам твоите свободни съчинения, както ти правиш всеки път, да видим какво ще излезе сега 🤣Както се казва с твоите камъни по твоята глава. Записвай си, не е срамно !

преди 10 минути, Мечо Хубавеца написа:

Според него всяка страна членка има правно задължение да приеме еврото след изпълнение на критериите (единствената официална дерогация е за Дания).

Да, така е. Виждаме, че Полша е приела еврото. О, грешка... те не са приели еврото, щото нямали борд и не били в "чакалнята". Тотално абсурден тип, пак да поясня.

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Официално отчетените данни от НСИ, Евростат и Министерството на финансите са правен и икономически факт. Това, че дефицитът се удържа рамково около 3% чрез определени бюджетни техники или забавяне на капиталови разходи, е нормален бюджетен процес, а не "оборяване на факта". Факт е крайният отчетен процент, който покрива критерия.

Тъй... Пак да повторя - тотално абсурден тип.

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

През 1878 г. заварката от Освобождението е над 95% неграмотност. Хората, които са били на 15–20 години тогава, през 1934 г. вече са на 70–75 години.

А, благодаря за помощта. Така... Та... останалите дето са били по-млади или не са били родени, как по-конкретно не се вкарват в статистиката. Питам човека, дето е супер наясно с нещата.

Дали дългът е 23% или 33%, България е и остава една от най-ниско задлъжнелите държави в целия Европейски съюз.

Аз му обяснявам, че държавата почва да се набълбуква с кредити, оня ми обяснява, че дълга бил добре засега и нямало никакви проблеми. ТОТАЛНО АБСУРДЕН ТИП, ПАК ДА ПОВТОРЯ!

Ти прави сметка какви юристи имаме в днешно време... После съдебната система била виновна.

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Жена ми на няколко пъти ми прави забележка, че си пиша с хора на много по-ниско ниво от моето.

Мда. Помня, че и умния фен на ПП-ДБ ми обясняваше, че не съм му бил на нивото. Вие двамата сте долу-горе на един акъл... Има логика, наистина...

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Е, чак пък трагично. Яде и пие на корем, чати във форума, получава всичко наготово.... Едва ли работи. Кой ще го вземе на работа? Ти би ли го взел? Жена ми на няколко пъти ми прави забележка, че си пиша с хора на много по-ниско ниво от моето. Казва, напиши им един път, като не могат да го разберат, си е техен проблем. Губиш си времето с тях.

Преди време влизах във форума за да търся съвет относно покупка на грамофон и т.н. Покрай това не знам как видях тази тема за социализма и си викам, виж ти, интересно ще е. То се оказа пълна глупост и загуба на време - когато опиташ да покажеш нещо смислено, от среща една необяснима агресия, лични нападки, никакви аргументи и разум. Всеки път си казвам, спирам, няма смисъл 🤣Ще видим кога пак ще си губя времето тук. Няма никаква добавена стойност няма нито диалог, нито опит за нещо да се коментира по същество. Затова и го удрям понякога на шега, и ги вземам на подбив. Сега му изтрих част от писаното в моя отговор, както обичайно той самият прави, та малко да се посмеем поне 😂

Кой сериозен човек днес би седнал да защитава нещото наречено социализъм. Може би някакви като Иво Христов и Искра Баева.

преди 5 минути, communismatic написа:

Да, така е. Виждаме, че Полша е приела еврото. О, грешка... те не са приели еврото, щото нямали борд и не били в "чакалнята". Тотално абсурден тип, пак да поясня.

Тъй... Пак да повторя - тотално абсурден тип.

А, благодаря за помощта. Така... Та... останалите дето са били по-млади или не са били родени, как по-конкретно не се вкарват в статистиката. Питам човека, дето е супер наясно с нещата.

Аз му обяснявам, че държавата почва да се набълбуква с кредити, оня ми обяснява, че дълга бил добре засега и нямало никакви проблеми. ТОТАЛНО АБСУРДЕН ТИП, ПАК ДА ПОВТОРЯ!

Ти прави сметка какви юристи имаме в днешно време... После съдебната система била виновна.

1. Относно Полша и Договора за ЕС: Полша има абсолютно същото задължение по ДФЕС да приеме еврото. Разликата е, че Полша съзнателно забавя изпълнението на критериите (не влиза в ERM II / "чакалнята"), за да бави процеса политически. Това не значи, че няма задължение – значи, че го заобикаля. В България правителствата и парламентът ратифицираха договорите и подадоха молба за ERM II, с което задействаха правната процедура. Да бъркаш политическото забавяне от една държава с липса на правно задължение е елементарно непознаване на европейското право.

2. Относно статистиката от 1934 г. и децата: Продължаваш да се оплиташ в елементарна аритметика. Тези, които са родени СЛЕД Освобождението (между 1878 г. и 1924 г.), се вкарват в статистиката точно като "младо и средно поколение". И статистиката от 1934 г. показва ясно: при тях неграмотността слиза под 15-20%, а при децата в градовете е под 10%. Общият процент на неграмотност за ЦЯЛОТО население се вдига именно от най-възрастните cohorts (родените преди 1878 г.), които през 1934 г. са били над 55–60 години.

3. Относно "набълбукването с кредити" и 33%: Твърдението, че държава с 23-33% дълг от БВП се "набълбуква с кредити", е икономически абсурд. България е на второ място в целия ЕС по най-нисък дълг след Естония. Прогнозираният ръст на дълга е за финансиране на капиталови инвестиции и отбрана – нещо, което правят абсолютно всички европейски държави.

4. Относно личните обиди за "юристите": Когато човек няма аргументи по Европейското право, няма аргументи по математика и няма аргументи по история, му остава единствено да вика с главни букви и да обижда представители на "съдебната система". С това просто потвърждаваш пред целия форум кой разполага с факти и кой – с емоционални изблици.

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Кой сериозен човек днес би седнал да защитава нещото наречено социализъм.

Има изпеднали хора, които търсят на кого да си излеят гнева. Има и такива, които просто обичат да се заяждат. Чудят се какво да правят, скучно им е...

Държавите били длъжни да влизат в Еврозоната, но пък Полша е толкова длъжна, че чак забавяла влизането си и не била в Еврозоната. Пак да повторя - човека е юрист, даже това му е и професия. Неграмотността се измервала спрямо младото население, но в същото време от Освобождението до 1934-та са минали почти 60 години и повече от половината от населението е неграмотно, но те тия не се броят, понеже младите били по-образовани тогава... А, да... България била влязла при 3% дефицит и това било факт, но реално България влезе при 3,5% дефицит... и явно това също е факт.

Тотално несъстоятелен тип, пак да повторя.

За всички е ясно, че през социализЪмЪ беше по-добре !

Поради тая причина, разни големоглавци с големи атмосвери налягане - пикат руска нафта и бензин и ритуално на жълтите павета драскат клечката с кибрит от „Коми„.

От тези големоглавци остава само жълто-синия украински байряк !

преди 8 минути, Gencho 123 написа:

То се оказа пълна глупост и загуба на време - когато опиташ да покажеш нещо смислено, от среща една необяснима агресия, лични нападки, никакви аргументи и разум.

Бай Генчо Умния говори за "никакви аргументи и разум"... 😆

преди 3 минути, БаалБек написа:

@communismatic , защо целия форум ти се подиграва? 🤣

Баалбек, ти специално да говориш за подиграване... Момичето което е толкова умно, че е неспособно да напише нещо свое, та затова постоянно копира всякакви простотии от социалните мрежи. Не си ли на работа по това време, между другото? Може да се засечете с тира тая вечер...

преди 11 минути, communismatic написа:

Държавите били длъжни да влизат в Еврозоната, но пък Полша е толкова длъжна, че чак забавяла влизането си и не била в Еврозоната. Пак да повторя - човека е юрист, даже това му е и професия. Неграмотността се измервала спрямо младото население, но в същото време от Освобождението до 1934-та са минали почти 60 години и повече от половината от населението е неграмотно, но те тия не се броят, понеже младите били по-образовани тогава... А, да... България била влязла при 3% дефицит и това било факт, но реално България влезе при 3,5% дефицит... и явно това също е факт.

Тотално несъстоятелен тип, пак да повторя.

Аз няма да коментирам, написах достатъчно по тези въпроси. Който желае да си напише мнението.

преди 28 минути, Мечо Хубавеца написа:

И кои го приеха. Тия които народната милиция е изпуснала и са яли малко пердах. Но тъй като народната милиция рядко греши, то тоя закон го приеха враговете с партиен билет и така започна подмазването им на запада, разграбване на построеното от народа при социализма. Всъщност жълтопаветните гейлиберали от градско-селската десница предадоха България и окрадоха построеното от народа. Идва им края не се плаши....

преди 1 минута, Miusuka написа:

И кои го приеха. Тия които народната милиция е изпуснала и са яли малко пердах. Но тъй като народната милиция рядко греши, то тоя закон го приеха враговете с партиен билет и така започна подмазването им на запада, разграбване на построеното от народа при социализма. Всъщност жълтопаветните гейлиберали от градско-селската десница предадоха България и окрадоха построеното от народа. Идва им края не се плаши....

Аха, законът е приет от врагове с партиен билет. По туй време управляваше СДС...Тия ли бяха с партийни билети? Ама чакай и тях ли ги е била милицията, че вече се обърках?

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Аха, законът е приет от врагове с партиен билет. По туй време управляваше СДС...Тия ли бяха с партийни билети?

Да. Естествено. Ти сега ли разбра.

Всички бяха с партиен билет.

преди 16 минути, communismatic написа:

Баалбек, ти специално да говориш за подиграване... Момичето което е толкова умно, че е неспособно да напише нещо свое, та затова постоянно копира всякакви простотии от социалните мрежи. Не си ли на работа по това време, между другото? Може да се засечете с тира тая вечер...

Разбира се, че ти се подиграваме. Просто сме възпитани.

преди 6 минути, parmobil написа:

Разбира се, че ти се подиграваме. Просто сме възпитани.

Затова ли пляскаш постоянно лъжи по мой адрес?

преди 21 минути, Miusuka написа:

Да. Естествено. Ти сега ли разбра.

Всички бяха с партиен билет.

И щото са с врагове с партиен билет, решили да обявят комунистическият режим за престъпен? Друга причина няма?

И така да е, законът е влязал в сила преди повече от 26 години и не е отменен.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.