Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Ква далавера, той човека се жалваше, че не може даже интернета да си плати...
изображение.png

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 22 минути, Miusuka написа:

То един дюнер... Оня само чука по ламарината и само картофи слага. Викам му сложи малко месо стига си чукал по ламарината и тъпчеш само картофи. Ама не иска да ми даде един само с месо. Казах му че не съм вегетарианец и картофи и марули да не ми слага.

Кажи някоя далавера и аз да изкарам някой лев (евро де).

Ми....примерно рановиране 60 детски площадки. Не минаваш по обществена поръчка. Чисти евраци за 5 рс,ховора по телрфон. Стига да знаеш, с кого си пиеш ракията

преди 7 часа, Miusuka написа:

Не ходя защото вече няма карти по 14 дена както при социализма за 47 лева...

Сори, бро, ама... Писна̀ ми да ти дотирам морето, а ти да се фалиш насам-натам, че това и онова тогава ти били безплатни... или почти безплатни.

При въпрос „ При социализъмъ беше ли по-добре за нацията, за българското и България, България , а не НРБ или РБ или царство България. Отговор- Да, Беше по-добре за Българското за Перспективата за Българското Наследство. за самият шанс за Оцеляване, по-добр беше за Нацията , статистически по-добре за народа, но по-зле за Индивидуалиста , по-зле за Отделното българско частно семейство , но по-добре за Общия Български Род !

преди 10 часа, Miusuka написа:

Кажи някоя далавера и аз да изкарам някой лев (евро де).

Директор на водопад е далавера ,но и за това са нужни връзки topsecret2

ЗАВОДЪТ ЗА ПИШЕЩИ МАШИНИ „МАРИЦА“ – КОГАТО ПЛОВДИВ ПРАВЕШЕ МАШИНИ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

През 1967 г. в Пловдив е представена първата българска пишеща машина „Марица“.

А зад нея стои цял завод.

В най-силните си години Заводът за пишещи машини произвежда хиляди машини годишно, а продукцията му не остава само в България.

50 000 пишещи машини се изнасят за Европа, а близо 30 000 – за САЩ.

В завода работят стотици хора – механици, монтажници, инженери и специалисти, а „Марица“ се превръща в една от индустриалните емблеми на Пловдив.

През 80-те години машините все още се произвеждат за вътрешния пазар и за износ.

После идват 90-те.

Компютрите започват да заменят пишещите машини.

Следва приватизацията.

През 1996 г. 52% от завода преминават към приватизационен фонд „Албена инвест холдинг“, а през 1999 г. започва продажбата и на останалия държавен дял.

Производството постепенно губи смисъл.

Пишещата машина, която само няколко години по-рано е била модерна техника, вече изглежда като технология от друга епоха.

И така „Марица“ изчезва от производствената карта.

Днес на мястото на старото предприятие вече има друга индустриална дейност.

Но за пловдивчани името „Марица“ остава свързано с едно време, когато България не само използваше техника, а я произвеждаше и изнасяше по света.

Помните ли „Марица“?

Имате ли такава пишеща машина у дома?

А някой от вашето семейство работил ли е в завода?

2026-09-04-10-17.png

преди 16 часа, laplandetza написа:

img%5D

...

При въпрос „ При социализъмъ беше ли по-добре за нацията, за българското и България, България , а не НРБ или РБ или царство България. Отговор- Да, Беше по-добре за Българското за Перспективата за Българското Наследство. за самият шанс за Оцеляване, по-добр беше за Нацията , статистически по-добре за народа, но по-зле за Индивидуалиста , по-зле за Отделното българско частно семейство , но по-добре за Общия Български Род !

преди 2 часа, laplandetza написа:

img%5D

(поясненията, свързани с времевия континуум/датировката - мои)

Братле, отметай (маркирай) ги като реализирани тия заготовки, дето вече сме ги публикували, че ше се омотаме и ше ни олепят. Шото аре, аз съм ти фен, ама тук знаеш ли колко хора ни чекат да се омажем. Верно че до постижението на PigМan9FatМan9 ... royalpiggy бе, кралското гуци, авторът на тая тема... Сеш се... оня дето в най-добрите си времена успя да пльосне 3 (три) пъти (а ти, пак тогава, само два), един и същи текст (со се диаграмите), в един пост. Та... и срещу него (апропо, той още е тук, макар и в друго амплоа) да тичаме, се тая, ама... Пази се сам, та да те пази и Господ... или Общият Български Род, - по-нерелигиозните...

едит: язе съм така с вицовете, ама ем ми не дреме, ем със "ситуационните" вицове е така. Само казвам на колегата Велев и част от емиграцията къде да се смеят и... и наново ескадроните летят…

на 2.09.2026 г. в 22:47, communismatic написа:

Искаш да кажеш, че приемането на европейската валута и слагане край на нашата такава, която властва на наша територия над 140 години е "всяко нещо"? Къде в Конституцията пише, че трябва да приемем еврото през 2026-та? Я дай да видя...

Официални данни? Къде? Къде се вижда, че дълга ни е 100% от БВП-то? Ти нормален ли си изобщо... Даже ми постна цитат... естествено от ИИ, в който става ясно, че дълга ни не е толкова. А иначе били "официални данни"?!

Добре, питам те... как сума ти построени заводи от социализма съществуват и до днес, че и са сред най-крупните данъкоплатци? Нали уж били бълвали "боклуци"?

Аха, ясно... "Нефтохим", "Кремиковци", "БГА Балкан" не са ли от приватизацията на ОДС? Имаш ли идея, че "Кремиковци" е обявен във фалит във време, когато точно преди началото на голямата финансова криза от 2009-та цената на желязото е в своят пик? И металургичният ни комбинат е фалирал... Много странно, наистина. На какво ли се дължи? Комунистите сигурно?

Аха, т.е. VW избират Турция заради решение на Ердоган, но... накрая не избират Турция. ОК, разбрах...

Извинявай, на какъв език, да ти се обясни, че България е икономическо посмешище в европейските класации?! На мандарин?

Това ли е утехата на държавата, която произвеждала компоненти за 80% от новите коли в Европа!?

Аз имам чувството, че ти си някакъв много странен човек, който си живее в някакъв си свой розов терариум. Ти наясно ли си, че цялата инфраструктура е строена през соца? Да не говорим, че дори огромна част от кадрите са завещани от оня период. В смисъл... ясно ми е, че за теб България в момента е някакъв титан в автомобилостроенето, ама... това е доста далеко от истината. Капиталът и инвестициите... Уау...

Кои са тия "модерни" заводи, би ли уточнил? Дай ми 20 завода, които са нещо огромно в икономически план и са строени след идването на демокрацията...

Днешния ни стандарт... на последно място по доходи в ЕС? Това е наистина впечатляващо постижение.

Николай Цеков!? Тоя ще е поредният титан на мисълта...

Първо, за приемането на еврото и Конституцията – Договорът за присъединяване на България към ЕС от 2005 г. е ратифициран от българския парламент, публикуван в Държавен вестник и според чл. 5, ал. 4 от Конституцията е част от вътрешното ни право с предимство пред законите. В този договор България изрично пое правно задължение да приеме еврото, когато покрие критериите. Никъде в Конституцията не пише конкретна година, защото датата се определя от покриването на критериите и решението на Съвета на ЕС.

Второ, за външния дълг и 100-те процента – през март 1990 г. правителството на Андрей Луканов обявява мораториум (официален фалит) върху плащанията по външния дълг. Дългът от $10.6–10.8 милиарда при сринатия валутен курс и БВП на страната в края на 80-те години (изчислен по реалния пазарен курс на долара, а не по измисления от БКП "1 долар = 0.85 лева") представляваше точно над 100% от БВП. Точно затова държавата фалира, остана без валутен резерв и въведе купонната система. Това са документи от архивите на БНБ и Доклада на банковата комисия от 1990 г., а не "измислици".

Трето, за "крупните заводи, съществуващи и днес" – кои са тези заводи? Нефтохим Бургас, Аурубис Пирдоп, КЦМ Пловдив или Девня Цимент? Тези заводи оцеляха и станаха "големи данъкоплатци" ЕДВА СЛЕД КАТО в тях бяха налети милиарди евро ЧАСТНИ западни инвестиции за пълна модернизация, нови екологични филтри и нови технологии. При соца те бълваха отрови и работеха на загуба за соц лагера.

Четвърто, за "Кремиковци" – Кремиковци беше икономически труп още от създаването си. Заводът е построен на място без суровини – желязната руда се караше с кораби от Украйна до Варна и оттам с влакове до София, а готовата продукция се връщаше обратно. Това е пълен икономически абсурд, устойчив само при изкуствени съветски субсидии. През 2008 г., въпреки високите цени на метала, комбинатот фалира, защото беше разграбен от "червени" висши管理тори и защото сметките му за газ и ток надвишаваха стойността на произведеното желязо.

Пето, за 20-те завода след демокрацията – ето ти не 20, а ключови гиганти, построени "на зелено" след соца:

1. Заводът за асансьори на Otis

2. Заводът за автокабели на SE Borde netze (Казанлък и Сливен)

3. Заводът за автомобилни светлини od Odelo (Пловдив)

4. Заводът за автоелектроника на Sensata Technologies (Пловдив)

5. Заводът за лагери на SKF (Сопот)

6. Заводът за автокомпоненти на Yazaki (Ямбол, Сливен, Димитровград)

7. Заводът за хидравлични елементи на Festo (София)

8. Заводът за софтуер и автоелектроника на Bosch (София)

9. Заводът за битова техника на Liebherr (Радиново)

10. Заводът за сградна автоматизация на Schneider Electric (Пловдив)

11. Заводът за фарове на Visteon (София)

12. Заводът за стъкло на Шишеджам (Търговище) - най-големият на Балканите

13. Заводът за фармацевтични продукти на Хювефарма (Пещера)

14. Заводът за соларни панели и елементи на Melexis (София)

15. Соларният гигант за задвижвания АББ (Петрич и Раковски)

16. Заводът за автокомпоненти на Montupet / Linamar (Русе)

17. Заводът за авиокомпоненти на Latecoere (Пловдив)

18. Заводът за сензори на Integrated Micro-Electronics (Ботевград)

19. Логистичните центрове на JYSK и DHL (Божурище)

20. Заводът за хартия и опаковки на VP Brands / Smurfit Kappa

Шесто, за "посмешището и стандартът" – $35,000 БВП на човек по паритет на купувателната способност е най-високият стандарт на живот, който България е имала в цялата си история. Да, на последно място сме В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , но сме пред всички държави извън ЕС от бившия соц блок.

Учители се пенсинират с пенсии 760 -930 евро, равняващи се като покупателна способност на 400-480 лева тогава, което никога не е било през соца.

ИИ само за храната, парното и тока: През 1985 г. с учителска пенсия от 130 лв. си купувал 50 кг сирене или 28 кг свинско месо. Днес с учителска пенсия от 1650 лв. (840 евро) си купуваш 117 кг сирене и 137 кг месо – над 2 до 4 пъти повече храна!

А за "евтиния соц ток и парно": през зимата на 1985 г. сметките за енергия на един тристаен апартамент са били около 30 лв. – т.е. четвърт от учителската пенсия (23%). Днес зимните сметки от 300 лв. са едва 18% от същата тази пенсия.

Така че митът за "богатия соц пенсионер" приключва тук. Цифрите не лъжат.

Така че, докато ти плачеш за фалиралите соц чудовища, модерната българска икономика произвежда и изнася повече, отколкото соца някога е сънувал.

Накратко, аз много харесвам капитализма и ненавиждам социализма, ако можех бих се изпикал на него, защото друго не заслужава, но съм против идиотската политика на ЕС. Считам, че да си русофил или русофоб е еднакво идиотско. България няма вечни приятели, има вечни интереси. Против съм за членството ни в ЕС, но съм за НАТО, трябва да има някой да ни пази, няма как. Против съм за помощта за Украйна, включително хуманитарната, нека тези юнаци да се бият сами. Срещу политиката на Иран съм, смятам че този режим трябва да бъде премахнат, но Тръмп започна войната като Путин неподготвен и без да си направи сметката.

на 3.09.2026 г. в 7:02, Бохемеца написа:

Това е пак същото. Завършва с :

Отклонява искането на 51 народни представители от 51-вото Народно събрание за установяване на противоконституционност

Никъде не пише "окончателно отхвърли и отклони искането за референдум". Пише само че отклонява молбата на 51 народни представители да се произнесе по случая.

Празни приказки. Покажи къде КС е постановил че "отхвърля искането за референдум"

Да ти отклонят искането е по-лошо от отхвърляне. Това означава, че нямаш право да го искаш! Ако ти го разгледат и отхвърлят, значи имаш право да го искаш, т.е. допустимо е, но искането ти е неоснователно. Разбра ли ме сега?

на 2.09.2026 г. в 23:07, NewRedDragon написа:

Аз имам, точно колкото ми трябва, по 2, 3, т, 5...зависи колко балъка, кът тебе ще натисна. Имам 3 паспорта и т.н.

А, онова беше на крузчето по дунав и се плаше на 6 или 12 часа.

ПС: по ред причини /имам имот/, аз нет пам само на 1 от 3 ISP.

Кажи и на баща си, че ....може да има ядове, по устав

И ти ли прекалено рано прекали с пиенето?

преди 35 минути, Мечо Хубавеца написа:

Пето, за 20-те завода след демокрацията – ето ти не 20, а ключови гиганти, построени "на зелено" след соца:

1. Заводът за асансьори на Otis

2. Заводът за автокабели на SE Borde netze (Казанлък и Сливен)

3. Заводът за автомобилни светлини od Odelo (Пловдив)

4. Заводът за автоелектроника на Sensata Technologies (Пловдив)

5. Заводът за лагери на SKF (Сопот)

6. Заводът за автокомпоненти на Yazaki (Ямбол, Сливен, Димитровград)

7. Заводът за хидравлични елементи на Festo (София)

8. Заводът за софтуер и автоелектроника на Bosch (София)

9. Заводът за битова техника на Liebherr (Радиново)

10. Заводът за сградна автоматизация на Schneider Electric (Пловдив)

11. Заводът за фарове на Visteon (София)

12. Заводът за стъкло на Шишеджам (Търговище) - най-големият на Балканите

13. Заводът за фармацевтични продукти на Хювефарма (Пещера)

14. Заводът за соларни панели и елементи на Melexis (София)

15. Соларният гигант за задвижвания АББ (Петрич и Раковски)

16. Заводът за автокомпоненти на Montupet / Linamar (Русе)

17. Заводът за авиокомпоненти на Latecoere (Пловдив)

18. Заводът за сензори на Integrated Micro-Electronics (Ботевград)

19. Логистичните центрове на JYSK и DHL (Божурище)

20. Заводът за хартия и опаковки на VP Brands / Smurfit Kappa

Нито един български!

Например чисто българския при социализма Стъкларски завод в Търговище стана турски Шишеджам. Иди ги питай работниците какво получават и при какви условия работят.

Всички печалби се изнасят навън.

преди 3 часа, Miusuka написа:

ЗАВОДЪТ ЗА ПИШЕЩИ МАШИНИ „МАРИЦА“ – КОГАТО ПЛОВДИВ ПРАВЕШЕ МАШИНИ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

През 1967 г. в Пловдив е представена първата българска пишеща машина „Марица“.

А зад нея стои цял завод.

В най-силните си години Заводът за пишещи машини произвежда хиляди машини годишно, а продукцията му не остава само в България.

50 000 пишещи машини се изнасят за Европа, а близо 30 000 – за САЩ.

В завода работят стотици хора – механици, монтажници, инженери и специалисти, а „Марица“ се превръща в една от индустриалните емблеми на Пловдив.

През 80-те години машините все още се произвеждат за вътрешния пазар и за износ.

После идват 90-те.

Компютрите започват да заменят пишещите машини.

Следва приватизацията.

През 1996 г. 52% от завода преминават към приватизационен фонд „Албена инвест холдинг“, а през 1999 г. започва продажбата и на останалия държавен дял.

Производството постепенно губи смисъл.

Пишещата машина, която само няколко години по-рано е била модерна техника, вече изглежда като технология от друга епоха.

И така „Марица“ изчезва от производствената карта.

Днес на мястото на старото предприятие вече има друга индустриална дейност.

Но за пловдивчани името „Марица“ остава свързано с едно време, когато България не само използваше техника, а я произвеждаше и изнасяше по света.

Помните ли „Марица“?

Имате ли такава пишеща машина у дома?

А някой от вашето семейство работил ли е в завода?

2026-09-04-10-17.png

1. Технологията: Българската пишеща машина "Марица" всъщност е законен лицензен клон (и копие) на западногерманската машина Typewriter Type 10 на фирмата Typewriter Works / Adler-Triumph. За пореден път "великият соц упгрейд" е просто сглобяване на западна технология от 60-те години.

2. Защо фалира? Самият текст си го казва: през 90-те идват компютрите. Докато Западът през 80-те вече масово внедряваше лични компютри (IBM PC, Apple, Commodore), в Пловдив до последно се бълваха механични пишещи машини от 60-те години! Това е все едно днес някой да се хвали, като произвежда пейджъри или фонокарти.

3. Изнасяха ли за САЩ? Да, изнасяха се единични бройки на безценница (дъмпингови цени) през съветски търговски централи, само и само държавата да заграби малко жива западна валута (долари), за да си плаща лихвите по външния дълг.

преди 4 минути, Miusuka написа:

Нито един български!

Например чисто българския при социализма Стъкларски завод в Търговище стана турски Шишеджам. Иди ги питай работниците какво получават и при какви условия работят.

Всички печалби се изнасят навън.

1. За "чисто българския" стъкларски завод в Търговище: Старият соц завод беше морално остарял, бълваше бракувано стъкло с огромни загуби и тровеше региона. "Шишеджам" построи чисто нов гигант "на зелено" с над 1 милиард долара частни инвестиции. Днес там работят хиляди българи с високи заплати, осигурени на реалния си доход, с модерна техника и работно облекло, а не в сажди и мизерия като през соца.

2. Къде отиват "всички печалби"? Това е най-голямата заблуда! Заводът може да е собственост на чужд инвеститор, но над 80-90% от генерирания ресурс остава в България:

• Заплати и осигуровки за българските работници и инженери (налята пряка ликвидност в българските семейства).

• Данъци към българската държава и местните общини (за училища, болници и инфраструктура).

• Плащания към български доставчици (ток, газ, логистика, охрана, поддръжка, транспорт). За чуждия инвеститор остава само чистата печалба (обикновено 5-10%), която той много често реинвестира отново тук в нови производствени мощности!

1. Алтернативата с "чисто българските" заводи: Видяхме ги през 80-те – "чисто български", без конкуренция, произвеждащи за съветския пазар, които през 1990 г. доведоха държавата до 10.8 милиарда долара външен дълг и фалит. Защото когато един завод е "държавен и български", печалби няма, а загубите ги плаща целият народ през купони и инфлация.

Днес тези над 350 "чужди" завода правят компоненти за цяла Европа, плащат милиарди за български заплати и правят БВП на България такъв, какъвто соца никога не е сънувал. И между другото – никой не спира български бизнесмени да инвестират и да правят заводи. Имаме десетки такива (като "Хювефарма", "Фантастико", "Фикосота" и т.н.), но на вас винаги друг ви е виновен.

преди 2 часа, инж. lebel написа:

Братле, отметай (маркирай) ги като реализирани тия заготовки, дето вече сме ги публикували, че ше се омотаме и ше ни олепят. Шото аре, аз съм ти фен, ама тук знаеш ли колко хора ни чекат да се омажем. Верно че до постижението на PigМan9FatМan9 ... royalpiggy бе, кралското гуци, авторът на тая тема... Сеш се... оня дето в най-добрите си времена успя да пльосне 3 (три) пъти (а ти, пак тогава, само два), един и същи текст (со се диаграмите), в един пост. Та... и срещу него (апропо, той още е тук, макар и в друго амплоа) да тичаме, се тая, ама... Пази се сам, та да те пази и Господ... или Общият Български Род, - по-нерелигиозните...

едит: язе съм така с вицовете, ама ем ми не дреме, ем със "ситуационните" вицове е така. Само казвам на колегата Велев и част от емиграцията къде да се смеят и... и наново ескадроните летят…

преди 2 часа, инж. lebel написа:

Въпроса беше , при социализъмъ беше ли по-д0бре? Отговора е категоричен относно гледната точка на Нацията, т.е. в интерес на нацията -Да, беше по-добре. Съгласни сте предполагам. Разума говори - Общество без Идейна и ценностно-морална система, без дългосрочен план и стратегия е обречено на залиняване и изгубване, на смърт като уникална група хора. При сициализЪмЪ беше налична идеологията , а в даден период имаше сериозен стратегически план, през периода на зрелия соц. строеж беше налично всичко необходимо за множене на нацията и „хомогенизиране“, самата Идеология предоставяше силни световни обяности-социалистически държави и пр. Сила и Сигурност и т.н.т. Нямаше възможност за културно-социално-религиозно-духовна диверсия и война срещу нас. Нямаше как циганите да не продължат в хомогенизацията и да се ,цивилизоват“ нямаше как съседи - Турция да овладява социал-културно и религиозно и икономически цели региони на България и пр. Нямаше как да има индивидализъм и хедонизъм и пр. налагани силово от либерастите, нямаше как да има парадиращи педе-унгели и разни неопределени същества, нямаше да има зелени сделки и ртозови понита и пр. Вероятно щеше да се събуди интернационализма чрез Идеологията на Комунизма и материализма , т.е. щеше да има агресивна Глобализация , но много по-различна.Всеки народми нация от соцлагера, яеше да остави своето „наследство“ , нищо нямаше да изчезне -просто така в бездната на забравата.

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:
  1. Технологията: Българската пишеща машина "Марица" всъщност е законен лицензен клон (и копие) на западногерманската машина Typewriter Type 10 на фирмата Typewriter Works / Adler-Triumph. За пореден път "великият соц упгрейд" е просто сглобяване на западна технология от 60-те години.

2. Защо фалира? Самият текст си го казва: през 90-те идват компютрите. Докато Западът през 80-те вече масово внедряваше лични компютри (IBM PC, Apple, Commodore), в Пловдив до последно се бълваха механични пишещи машини от 60-те години! Това е все едно днес някой да се хвали, като произвежда пейджъри или фонокарти.

3. Изнасяха ли за САЩ? Да, изнасяха се единични бройки на безценница (дъмпингови цени) през съветски търговски централи, само и само държавата да заграби малко жива западна валута (долари), за да си плаща лихвите по външния дълг.

Айде отново!

Всичко българско и родно трябва да се оплюе и омаловажи.

преди 3 минути, Miusuka написа:

Айде отново!

Всичко българско и родно трябва да се оплюе и омаловажи.

Цитирам ти ИИ. Такъв е той, омаложава всичко българско и родно. Интересуват го само фактите. Сухар!

Фактите и цифрите не са "патриотични" или "предателски" – те са просто факти. Когато цифрите показват, че режимът е фалирал три пъти (1960, 1972 и 1987 г.), това не е "оплюване на родното", а съдебна медицинска експертиза на един провал. Патриотизъм е да искаш България да е богата, модерна и свободна европейска държава, а не затворен съветски затвор с празни рафтове!

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Цитирам ти ИИ. Такъв е той, омаложава всичко българско и родно. Интересуват го само фактите. Сухар!

Фактите и цифрите не са "патриотични" или "предателски" – те са просто факти. Когато цифрите показват, че режимът е фалирал три пъти (1960, 1972 и 1987 г.), това не е "оплюване на родното", а съдебна медицинска експертиза на един провал. Патриотизъм е да искаш България да е богата, модерна и свободна европейска държава, а не затворен съветски затвор с празни рафтове!

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Фалирането е нещо различно. Заемите са в изпълнение на международните социалист. задължения на България към СССР и СИВ и Варшавски договор. Те са нищо и уж фалирането е нищо.Ако другарите от върхушката в СССР бяха пожелали - щяха да продължат по плана да стриоят „системата“ до предкомунистическо общество и тогава никаква световна финансова система не би оцеляла, т.е. парите се обезценяват-дълговете се топят , западната система влиза в дълготрайна и голяма криза-т.е. Това беше „тайното оръжие на СССР“ Строежа на Комунизма - от там полагане основите на Нова Световна Цивилизация. Съветските другари искаха да са „барони. , а не да са „татко Барба“ т.е. добрите чичковци -дали „огъня„ на слабия човек.

....................

Сега пак сте се разпуснали, вашите големци Големеят в някакъв Филм, във своя фантазйорски глобален офис. Нямате идеи, нямате смислова плътност, вие сте едни балони -готови за пукане, няма План, няма Цел, няма Път...........нещо в Мрака трябва да ви стресне смъртоносно, за да се събудите !

преди 7 минути, laplandetza написа:

Фалирането е нещо различно. Заемите са в изпълнение на международните социалист. задължения на България към СССР и СИВ и Варшавски договор. Те са нищо и уж фалирането е нищо.Ако другарите от върхушката в СССР бяха пожелали - щяха да продължат по плана да стриоят „системата“ до предкомунистическо общество и тогава никаква световна финансова система не би оцеляла, т.е. парите се обезценяват-дълговете се топят , западната система влиза в дълготрайна и голяма криза-т.е. Това беше „тайното оръжие на СССР“ Строежа на Комунизма - от там полагане основите на Нова Световна Цивилизация. Съветските другари искаха да са „барони. , а не да са „татко Барба“ т.е. добрите чичковци -дали „огъня„ на слабия човек.

....................

Сега пак сте се разпуснали, вашите големци Големеят в някакъв Филм, във своя фантазйорски глобален офис. Нямате идеи, нямате смислова плътност, вие сте едни балони -готови за пукане, няма План, няма Цел, няма Път...........нещо в Мрака трябва да ви стресне смъртоносно, за да се събудите !

Започвай пиенето привечер и приключвай с него преди 22 часа. И обезателнобутилката да е с бандерол и мезе. Ще си ми благодарен, ако ме послушаш.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Започвай пиенето привечер и приключвай с него преди 22 часа. И обезателнобутилката да е с бандерол и мезе. Ще си ми благодарен, ако ме послушаш.

След като няма какво да кажеш , разбирам си съгласен , че през СоциализЪмЪ беше по-добре.

преди 1 минута, laplandetza написа:

След като няма какво да кажеш , разбирам си съгласен , че през СоциализЪмЪ беше по-добре.

На луд или пиян не се противоречи.

На луд или пиян не се противоречи.

Така е, дойде време-отново на мислещите да викат луди- така бяха и истинските комунисти- викаха им глупаци, луди и пр.

преди 2 минути, laplandetza написа:

Така е, дойде време-отново на мислещите да викат луди- така бяха и истинските комунисти- викаха им глупаци, луди и пр.

Точно така, свестните днес, мислят за луди...Така е писал поета... Само че за пияните нищо не е писал...

Точно така, свестните днес, мислят за луди...Така е писал поета... Само че за пияните нищо не е писал...

Съгласен си- през Социализъмъ беше по-добре.

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Да ти отклонят искането е по-лошо от отхвърляне. Това означава, че нямаш право да го искаш! Ако ти го разгледат и отхвърлят, значи имаш право да го искаш, т.е. допустимо е, но искането ти е неоснователно. Разбра ли ме сега?

Пълни глупости.

Просто прекалено много пъти се въртеше в публичното пространство лъжата че КС бил забранил референдума и ти си клъвнал.

И на друг го бях казвал: Признай си че си сбъркал. Не боли. Няма да паднеш на никого в очите. Напротив, можеш да спечелиш уважение с такава постъпка.

преди 43 минути, Бохемеца написа:

Пълни глупости.

Просто прекалено много пъти се въртеше в публичното пространство лъжата че КС бил забранил референдума и ти си клъвнал.

И на друг го бях казвал: Признай си че си сбъркал. Не боли. Няма да паднеш на никого в очите. Напротив, можеш да спечелиш уважение с такава постъпка.

Когато фактите говорят, дори и аз мълча...Само че случаят не е такъв.

Ако не вярваш на мене, повярвай на ИИ: Когато Конституционният съд ОТКЛОНИ искането да бъде отменено решението на Народното събрание, с това той:

1. Повърди, че решението на НС да не се провежда референдум е окончателно и валидно.

2. Постави юридическа точка на казуса – такъв референдум ПРАВНО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ, защото противоречи на вече ратифицирани международни договори и на Конституцията.

Да твърдиш, че след като КС е отклонил делото, референдумът "все още е възможен", е все едно да загубиш дело на последна инстанция във Върховния съд и да викаш: "Ама той съдът не ми забрани, той просто отклони жалбата ми!" Така че съветът ти важи с пълна сила. Не боли. Да си признаеш, че не разбираш конституционно право и си объркал "отклоняване поради недопустимост" с "право на референдум", е първата стъпка да спреш да се излагаш. И аз преди това решение си мислех, че искането не е противоконституционно, въпреки че видни юристи бяха категорични, че е...

Всъщност в така поставената тема е закодиран разчитащият на подсъзнателен отговор въпрос: Да си млад ли е по-добре или да си стар?

Въпрос, който подправен и с безспорни лъжи... примерно, че по време на социализма не е имало режими на тока, дефицити, корупция, престъпност и прочее), обезсмисля съществуването на темата. Освен за членовете на кръга "Маясъл", които не са успели (няма и да успеят) да проумеят, че хубавите спомени от онова време са такива заради младостта им, а не заради социализма. И за някои други, но за осребряването (и тогава, и сега) на любовта им към социализма - друг път.

Апропо, не знам дали някой от понатрупалите години сегашни апологети на соца се замисля къф джакпот би ударил, ако на сегашните си години, с дължащите се на тях болести, попадне в прегръдките на тогавашното "безплатно" здравеопазване (за което спомените, ако има изобщо такива, се изчерпват с ваденето на медицинско за работа). Нямам предвид 150-200-те лежащи места в тогавашната правителствена болница, а обикновените болници, с необикновените (тук няма ирония) лекари, но и с необикновения дефицит на нормални лекарства, апаратура и консумативи за простолюдието. Каквото и да е здравеопазването сега (а то не е цвете). Колкото и кусури да има.

Поинтересувайте се (или пък недейте) каква беше смъртността сред възрастните, следствие на... примерно, толкова честото при тях падане, чупене на тазобедрена става (шийката), залежаването (щото това беше достъпното за простосмъртните "лечение" ... консервативно, на по-научен език) и прехода от гипсовото корито в ковчега.

едит: спомням си един хирург в Работническа (днешна V Градска) болница, в която всички бяхме длъжни (не знам извън София как се процедираше) да заверяваме издадените откъдето и да е (даже и от Пирогов) болнични листове.

Сутрин, опашка 15-тина души, пичът закъснява половин час, цъфва мрачен, оглежда притихналата опашка* и отбелязва:

- Кво бе, наспаате се, наебaaте се... и цъфнаате тука...

Просто се сетих... тогава се разсмях, смея се и сега...

* - от мен да знаете - ако някой твърди, че нещо е соц, не го приемайте на доверие. Огледайте го и ако няма опашка, начи никаквъв соц не е. Опашката за соца е като... като... като "Дружбата със СССР... тоест тъй жизнено необходима, като слънцето и въздуха за всяко живо същество".

Това не съм го казал аз, а Г. Димитров.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.