Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Сиреч, ти за пореден път се включваш в някаква тема без дори да знаеш какво конкретно се коментира. Тук не говорим за някакви фирми, дето да произвеждат нещо у нас, а за някакви големи компании, които да произвеждат нещо, което да допринася за нашата икономика по осезаем начин. А не да ме питаш "Какво значение има, какво произвеждат!?". Това се опитах да го обясня и на оня, дето уж бил юрист по образование, ама и той не го вдяна. Колкото до останалото... ти не разчиташ на никакъв свой интелект, в конкретният случай абсолютно доказано пита Chat GPT/Gemini за това, с какво конкретно се занимава въпросната компания. Пак да преговорим - с тия евтини обяснения, пробвай ги при някой друг. Много трудно ще мине номера при мен. Човек който е наясно с нещата, не се налага да пита някаква тъпа система...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 10 часа, Gencho 123 написа:

При великия бай тошо, средна продължителност на живота към 1989 г. - 68 г. при мъжете и 75 при жените. С безплатното здравеопазване на великия социализъм толкова. Докато при загниващите капиталисти, към същата 1989 година са стигали 72 при мъжете и 79 при жените.

Да, при социализма се живееше определено по-добре. По-млади умираха хората, но в добро здраве. Излиза, че ако вярваме на цифрите средно мъжете са живеели 8 години след пенсиониране, което е близко до сегашното положение - 65 години възраст на пенсиониранте, а средна продължителност 72 години.

Колкото повече ни разсмиваш, толкова по-смешно става. За тебе е тежко, за нас забавно. Продължавай да ни впечатляваш как фирми като Фесто и Либхер за теб са смешни 🤣

комунделите си искат ерекцията нищо че живеят до 64 г

Виж, за какво пледират тук малоумни комсомолци като тоя космимастик със аватар на рашистки престъпници, идея си нямам... сигурно се смята за много "куул" , за върха на интелекта , щото е толкова тъп че не осъзнава колко е тъп .

най кратко казано .

тъпака даже се писал че живее в град моцква....

хахаха.... наистина трябва да се ограничат виртуалните игри .... вредно е за здравето ....

преди 5 минути, miro20 написа:

тъпака даже се писал че живее в град моцква....

Нарочно така съм писал, не искам никой да ме свързва с теб, включително и че сме от един град.

преди 3 минути, communismatic написа:

Нарочно така съм писал, не искам никой да ме свързва с теб, включително и че сме от един град.

Можеше да е български град. Но си рашисткофашистка подлога.

тъпака сложил град от държава която ни е обявила за вражеска .

ми тъп си бре кух.

.

комунделите си искат ерекцията нищо че живеят до 64 г

Виж, за какво пледират тук малоумни комсомолци като тоя космимастик със аватар на рашистки престъпници, идея си нямам... сигурно се смята за много "куул" , за върха на интелекта , щото е толкова тъп че не осъзнава колко е тъп .

най кратко казано .

Сбъркани хора, не знам как да го кажа по-меко да не се обиди. Но той е толкова дебелокож, че точно както казваш, не се осеща колко глупости може да изпише, без да разбере, че така става за смях. Не само не осъзнава това, ами се надъхва още повече 😅Същият образ реши, че фирми като Либхер и Фесто са смешни, и за да може тъпотията му да проличи повече, взе да повтаря като папагал ама какво произвеждали Фесто 😂Да се смееш ли, да плачеш ли. Аз го приемам като някакъв клоун който си избива комплексите тук. Освен да му приемам със смях писанията, май друг смисъл няма. Млад човек вярващ в утопията на комунизма, в правото на Русия да атакува който си поиска.. жалко наистина.

ми тъп си бре кух.

Миро, не знам, дали осъзнаваш, че си един от най-големите клоуни в тоя форум. Така, че каквото и да ми напишеш, по-скоро ще ми звучи като комплимент...

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Но той е толкова дебелокож, че точно както казваш, не се осеща колко глупости може да изпише, без да разбере, че така става за смях.

Така е, да. То "Осеща" се пише с "У", обаче...

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Същият образ реши, че фирми като Либхер и Фесто са смешни, и за да може тъпотията му да проличи повече, взе да повтаря като папагал ама какво произвеждали Фесто

Е, ти не ме опроверга, ако трябва да бъдем честни... 😆

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

.

Сбъркани хора, не знам как да го кажа по-меко да не се обиди. Но той е толкова дебелокож, че точно както казваш, не се осеща колко глупости може да изпише, без да разбере, че така става за смях. Не само не осъзнава това, ами се надъхва още повече 😅Същият образ реши, че фирми като Либхер и Фесто са смешни, и за да може тъпотията му да проличи повече, взе да повтаря като папагал ама какво произвеждали Фесто 😂Да се смееш ли, да плачеш ли. Аз го приемам като някакъв клоун който си избива комплексите тук. Освен да му приемам със смях писанията, май друг смисъл няма. Млад човек вярващ в утопията на комунизма, в правото на Русия да атакува който си поиска.. жалко наистина.

Така е. Тъпака си е тъп, но не осъзнава колко . Страдат околните.

Да, жалко че е млад нахъсан неграмотен утопист комсомолец. Тъп до мозъка на костите си .

Жалко е че не прави дори усилия да прогледне.

преди 8 часа, communismatic написа:

Естествено, ти си крупен бизнесмен отвсякъде. И изобщо не лъжеш за всяко нещо...

Точно толкова крупен, колкото и баща ти, дето си купува пневматиката от FESTO. А ако клиентите пожелаят - Camozzi. Върти си бургерите и не ми обяснявай неща, за които си нямаш хабер.

Приятелчето, дето го имаше, разясни ли ти какво е водоподаване и къде започва ВиК? Защото и там "блестеше" с експертиза.

преди 11 минути, parmobil написа:

Точно толкова крупен, колкото и баща ти, дето си купува пневматиката от FESTO. А ако клиентите пожелаят - Camozzi. Върти си бургерите и не ми обяснявай неща, за които си нямаш хабер.

Естествено, че си крупен бизнесмен. Ти и за нещата в Русия беше супер наясно - и там те видях. Ти си бизнесмен, точно толкова, колкото аз съм тракторист. Нямаш пари и за интернета си сигурно, както оня бакшиш, дето ми се прави на играч.

преди 11 минути, parmobil написа:

Приятелчето, дето го имаше, разясни ли ти какво е водоподаване и къде започва ВиК? Защото и там "блестеше" с експертиза.

Какво съм писал по тоя повод, я дай да видя... :)

преди 1 час, miro20 написа:

Така е. Тъпака си е тъп, но не осъзнава колко . Страдат околните.

Да, жалко че е млад нахъсан неграмотен утопист комсомолец. Тъп до мозъка на костите си .

Жалко е че не прави дори усилия да прогледне.

Като диагноза е, обаче за него е трудно да схване. Напротив ще продължи с безмислените писания и свободни съчинения 😅Принципа е колкото по-заядливо звучи, по-убедително - аргументите обичайно липсват а се разчита на принципа един човек ми каза. Много хора се забиват в техния си балон, и той не е изключение. Няма измъкване, а напротив, надъхва се все повече в утопията наречена социализъм/комунизъм. Особено смешно е когато видиш как сам се цитира, безценно 🤣

на 4.09.2026 г. в 23:03, communismatic написа:

Брато, говориш пълни глупости. Няма такова задължение, страната ни да приема еврото, когато покриела критериите. Това са абсолютни смехории, най-малкото защото няма как Полша дето е от 2004-та член на Европейският съюз да не смята изобщо да влиза в Еврозоната. Да не говорим, че само мега невменяем тип, може да си вярва, че управляващите ни не направили референдум, понеже се съобразявали с Конституцията. Това са абсолютни смехории. Не се проведе референдум, понеже населението е крайно негативно спрямо влизането ни в Еврозоната, което от дистанцията на времето показа, че дори са били прави. Именно поради тази причина и месеци наред (миналата година по това време), гледахме по "медиите" всякакви умнокрасиви простаци, дето ни убеждаваха, какви мощни инвестиции щяло да има след влизането ни там. Пак да повторя, аз съм русенлия... в момента, нито "Вите Аутомотив" имат работа, нито "Линамар", нито "Дунарит". Не само, че няма никакви инвестиции, а работата в момента е дори в пъти по-зле от преди една година. Естествено, че в случаят причината не е в еврото, ама от това евро видяхме само и единствено висока инфлация, вдигнати данъци, продънен бюджет и нищо друго. Само да вметна, че писах сума ти пространни постове по тоя въпрос, дадох дори прословутата статия от "Политико", където с половин уста се призна, че НСИ правят всякакви стъкмистики само и само да ни набутат там, но в края на краищата те така и не успяха да докарат дефицита до 3%, та влязохме отново през задният вход. И не съм твърдял нищо друго, не защото съм страшен икономист, а защото е пределно ясно, че няма как страната ни, дето е абсолютно икономическо посмешище в ЕС, да покрие критериите, а според Кокорчо Полша да не можела да ги покрие. Единствено, дето дълга ни спрямо БВП е по-нисък спрямо средният за ЕС, но това се дължи на валутният борд, който вече го няма.

Кой е реалният курс би ли уточнил? Колко се е обменял един долар? Много ще ми е интересно кой пък ще е тоя "реален" курс. Да не стане само като с документите на Пламен Умния, дето твърдеше едно, размахваше някакви страници тук, а се оказа, че отново не е разбрал, какво конкретно се твърди във въпросният документ. Та... интересно ще ми е кой реалният курс лев за долар.

Сиреч, ти искаш въпросните заводи да не бъдат пипани с пръст 50-60 години за да продължат да функционират. Става все по-забавно...

Пак се уповаваме на ИИ, както обикновено... Само с един бърз поглед установявам, че даже ИИ пак те е излъгал. Завода на "Биовет" е строен през соца, дори и аз го знам това, при положение, че съм 91-ви набор. По-добре да не тръгна да проверявам другите, че ще стане мазало.

Първо, каква е тая "купувателна" способност, би ли уточнил? Щото взех много да се бъркам... Второ, много е забавно, че масово се бърка инфлацията с реалният растеж на доходите на българина.

Мда, страшно утешение...

Аха, айде пак комунистите виновни...

Боже, ела и си прибери вересиите... Това е толкова абсурдно като твърдение, че дори не знам, дали има смисъл да го коментирам. Колко е била цената на хляба, киселото мляко, сиренето, кашкавала и билета за градският транспорт през соца? И колко е сега? Да не говорим за качеството...

Хубаво е, че си набор '91 и търсиш аргументи, но е лошо, когато цитираш неверни неща и бъркаш фундаментални правни и икономически понятия, като дори и ми казваш колко хубаво съм живял през соца, а не съм го разбрал...

Ето ти фактите по точки:

1. Договорът за ЕС, протакането и референдума

Относно задължението: Според Договора за присъединяване на България към ЕС, страната ни е държава-членка с временна дерогация – дерогацията е отсрочка, а не право на постоянен отказ (opt-out имат само бившият член Великобритания и Дания). Можеше ли да се протака? Да, политическо протакане беше възможно и се правеше с години (както прави Полша, като съзнателно не влиза в ERM II). Брюксел не вкарва никого насила.

Защо обаче процесът не може да се спре сега? Когато българските институции подадоха официална молба за конвергентен доклад в първата половина на 2025 година и задействаха крайната процедура за присъединяване, те упражниха държавния суверенитет. Конституционният съд беше категоричен: референдум не може да отменя или блокира международни договорености, които вече са ратифицирани и влезли в сила.

2. За заводите в Русе ("Вите", "Линамар") Спадът в поръчките на автокомпоненти в Русе няма абсолютно нищо общо с еврото. Причината е стагнацията в германския автомобилен сектор (VW, BMW, Mercedes), за които тези заводи са преки поддоставчици. Когато автомобилостроенето в Германия свива производството, Русе усеща свиването. 3. Курсът на долара през 80-те и фалитът на соца. Питаш за курса:В средата и края на 80-те години официалният курс на БНБ за отчетност наистина беше закован около 0.96 – 0.97 лв. за 1 долар (през 70-те беше около 0.85 лв.).Но това беше курс-фантазия за пропаганда. Обикновен български гражданин не можеше да отиде в банката и да си купи долари по 0.97 лв.На реалния черен пазар пред Кореком и по границите 1 долар се продаваше за 4 до 6 лева, а през 1989–1990 г. скочи над 15–20 лева.Когато външният дълг от $10.8 милиарда се изчисли спрямо реалния курс, с който България трябваше да купува валута за изплащането му, той надхвърли реалния БВП. Затова на 29 март 1990 г. БКП обяви официален фалит (мораториум по плащанията).4. За завода "Биовет" и новите заводиДа, площатката на "Биовет" в Пещера съществува от 1954 г. Но новата биотехнологична фабрика на "Биовет" в Разград (за над 400 млн. лв.) и новите мощности в Пещера са построени наново с частен капитал.А какво правим с другите "на зелено": Аурубис (новите металургични инсталации), Селопак, Лемкен, Каолин, Тракия Икономическа Зона (над 100 нови завода край Пловдив), заводите за кабели, сензори и електронни платки в Радомир, Ботевград и Пловдив? Те също ли са от соца?5. Покупателна способност: Соцът срещу Днес (Пенсии и Хляб)

Да сметнем чистата аритметика:

През соца (1985 г.):

Средна пенсия около 110-120 лв.

Хляб = 0.40 лв.

Кисело мляко = 0.23 лв.

Сирене (краве) = 2.60 лв./кг

Днес (учителска пенсия ~1600 лв.):

Хляб = 1.80 лв. .

Кисело мляко = 1.40 лв. .

Краве сирене = 14.00 лв./кг

Фактите са си факти: един пенсиониран учител днес купува между 2 до 2,5 пъти повече основни храни с пенсията си, отколкото през 1985 г..

Само че това са само хранителните продукти. Други неща сега са много по-евтини от тогава. Накратко казано днешният пенсинер живее много по-добре от този през 1985 година.

на 5.09.2026 г. в 9:53, Бохемеца написа:

И аз това казвах, но ти твърдеше друго:

Нямам повече въпроси по темата. Изяснихме казуса. Явно си бил в грешка.

Бохемец, не съм в никаква грешка, просто правиш евтин опит за игра с думи.

1. Юридически факт: КС отклони искането и прекрати производството по делото.

2. Практически резултат: Искането бе окончателно отхвърлено, блокирано и изпратено в кошчето. С това искането за провеждането на референдум бе юридически забранено/недопуснато.

Представи си, че заведеш дело срещу някого, но съдът с определение прекрати делото, защото искът е недопустим и ти върне ИМ. Какво ще кажеш, съдът не отхвърли иска ми? Той само прекрати делото и ми върна исковата молба. КС използва формулировката "отклонява искането и прекратява производството", което на нормален български и правен език значи точно едно: такъв референдум е противоконституционен и няма да има.

Радвам се, че най-накрая разбра реалността. Темата наистина е приключена.

преди 3 часа, miro20 написа:

Можеше да е български град. Но си рашисткофашистка подлога.

тъпака сложил град от държава която ни е обявила за вражеска .

ми тъп си бре кух.

Вече май не сме вражеска държава за Русия. Поне не чак толкова...

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2026/04/20/4904676_kremul_za_radev_vpechatleni_sme_ot_dumite_mu_za_dialog/

както оня бакшиш, дето ми се прави на играч.

преди 3 часа, communismatic написа:

"Оня бакшиш", беше играч и тогава, играч е и сега. Само дето играта е ра,лична, и правилата на играта, ги пишат други хора!

"Оня бакшиш", вчера беше в Италия, след 2-÷ часа, ще напусне Франция и в четвъртък ще бъде /до/ в Мадрид.

преди 54 минути, Мечо Хубавеца написа:

Бохемец, не съм в никаква грешка, просто правиш евтин опит за игра с думи.

Няма игра на думи. Аз само цитирах твой пост, който самият ти после опровергаваш:

на 5.09.2026 г. в 9:53, Бохемеца написа:

И аз това казвах, но ти твърдеше друго:

Нямам повече въпроси по темата. Изяснихме казуса. Явно си бил в грешка.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Накратко казано днешният пенсинер живее много по-добре от този през 1985 година.

Живее, докато не му се наложи по-сложна медицинска интервенция. А ако плаща и наем в някой от големите градове, тогава не ми се мисли.

преди 3 часа, communismatic написа:

Естествено, че си крупен бизнесмен. Ти и за нещата в Русия беше супер наясно - и там те видях. Ти си бизнесмен, точно толкова, колкото аз съм тракторист. Нямаш пари и за интернета си сигурно, както оня бакшиш, дето ми се прави на играч.

Какво съм писал по тоя повод, я дай да видя... :)

Разбира се, че съм по-наясно от теб за РФ. Бизнесмен съм колкото и баща ти. И съм бизнес партньор с FESTO и много други.

А писа, че имаш приятел във ВиК, който ти е обяснил всичко. И ти вече си с експертиза на хидроинженер.

преди 11 часа, Бохемеца написа:

Няма игра на думи. Аз само цитирах твой пост, който самият ти после опровергаваш:

Живее, докато не му се наложи по-сложна медицинска интервенция. А ако плаща и наем в някой от големите градове, тогава не ми се мисли.

Нищо не съм опровергавал. Опитах се да ти обясня, но ти не вдяваш. Най-добре попитай някой юрист да ти обясни това, което аз въпреки усилията ми, не успях. Няма никаква противоречивост в думите ми, просто ти удобно изваждаш фрагменти от контекста.

Здравната каса поема много неща, но не всичко, което е справедливо. Пенсинери наематели имам двама в два различни апартамента в много голям град. Единият работи и си изкарва над 1500 евро отделно от пенсията, а другият получава преводи от Испания. Стриктни платци са. Като не искат да живеят на село, ще си плащат наема...

По онова време не слагаха платна при операция от херния. Сега платното се плаща, но поне го слагат... В момента медицината е много по-напреднала и затова хората живеят повече.

преди 2 часа, Miusuka написа:

May be an image of text

Е, що не го видях за 23 години, от които 16 -17 г. съзнателен живот, при Тошо това добруване?

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

По онова време не слагаха платна при операция от херния. Сега платното се плаща, но поне го слагат... В момента медицината е много по-напреднала и затова хората живеят повече.

Е, що не го видях за 23 години, от които 16 -17 г. съзнателен живот, при Тошо това добруване?

Опитах да го обясня и аз с малко статистика, но уви соц носталгиците не вдяват, трудно се приема реалността :

"При великия бай тошо, средна продължителност на живота към 1989 г. - 68 г. при мъжете и 75 при жените. С безплатното здравеопазване на великия социализъм толкова. Докато при загниващите капиталисти, към същата 1989 година са стигали 72 при мъжете и 79 при жените."

Едва днес ние достигаме нива които са били в Германия, Франция.. към 1990 година. Излиза, че при бай Тошо, въпреки всичкото добруване, сме умирали по-млади, но вероятно в добро здраве..

Освен многото фабрики и заводи изградени при социализма, произвеждащи почти всичко от което се нуждаехме (освен банани) то при социализма разцвет имаше и изкуството, музиката, филмите.

Започвам с музика и филми. Сега за 36 години няма никакво изкуство освен порно и игрални зали и наркотици. Младежите вместо да ходят по бригади и ТНТМ клубове, да творят и създават сега не учат и вземат наркотици. Така се създават офцете които гласуват за вълците.

Така че при социализма не само че се живееше по-добре отколкото сега, но и хората бяха умни, красиви, възпитани и творци...

преди 45 минути, Miusuka написа:

Освен многото фабрики и заводи изградени при социализма, произвеждащи почти всичко от което се нуждаехме (освен банани) то при социализма разцвет имаше и изкуството, музиката, филмите.

Започвам с музика и филми. Сега за 36 години няма никакво изкуство освен порно и игрални зали и наркотици. Младежите вместо да ходят по бригади и ТНТМ клубове, да творят и създават сега не учат и вземат наркотици. Така се създават офцете които гласуват за вълците.

Така че при социализма не само че се живееше по-добре отколкото сега, но и хората бяха умни, красиви, възпитани и творци...

Дали по някога изобщо четеш това което копираш всекидневно. Тези глупости би трябвало средно интелигентен човек да ги забелязва, вместо само да копира безпир 🤣Явно след като се изясни, че икономически социализма беше трагедия, като сигурност по пътищата - имаше повече жертви от сега, като продължителност на живота - по-кратко от сега, минаваме в сферата на културата. Овцете които гласуваха с впечатляващото мнозинство от 99,9% преди 1989 за единствено възможната партия, днес решиха, че така се създавали умни, красиви и възпитани, а не като днес "офце"... 🤣 Да се смееш ли, да плачеш ли от тези проникновения които ни заливат за т.н. социализъм...

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Опитах да го обясня и аз с малко статистика, но уви соц носталгиците не вдяват, трудно се приема реалността :

"При великия бай тошо, средна продължителност на живота към 1989 г. - 68 г. при мъжете и 75 при жените. С безплатното здравеопазване на великия социализъм толкова. Докато при загниващите капиталисти, към същата 1989 година са стигали 72 при мъжете и 79 при жените."

Едва днес ние достигаме нива които са били в Германия, Франция.. към 1990 година. Излиза, че при бай Тошо, въпреки всичкото добруване, сме умирали по-млади, но вероятно в добро здраве..

Все пак да не забравяме и ролята на научно- техническия прогрес за по-голямата продължителност на живота.

При „социализЪмЪ„ доказано и безспорно беше по-добре от гледна точка на Национален, народен и държавен интерес. Това казва историята, всичко друго са глупости и субективни мнения и оценки на по-малко от 350 хил.човека , останалите са на друго мнение - т.е. при сициализъмЪ Беше По- Добре.

От гледна точка на личния и някакъв геупов, семеен, родов и пр. интереси - хора всякакви , безпристрастния анализ е безкомпромисен- интереса на единиците не се отчита ако е в противоречие на Основната Група - Обществото, Народа и от там Национален интерес,

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Все пак да не забравяме и ролята на научно- техническия прогрес за по-голямата продължителност на живота.

Абсолютно вярно, това е валидно в много сфери на живота. Въпроса е, че въпреки това ни убеждават, че едно време е било по-добре макар и по-кратко да сме живеели. Подобно е ситуацията с жертвите при пътните катастрофи - днес имаме наполовина по-малко жертви (разбира се техническия прогрес помага), с 3 пъти повече коли по пътищата, но извода е същия - тогава беше по-добре.. Аргументите опират до личните впечатления 🤣Карал съм кола преди 1989, значи знам много добре колко спокойно беше тогава.. ей такива приказки на маса.

преди 18 часа, Мечо Хубавеца написа:

Когато българските институции подадоха официална молба за конвергентен доклад в първата половина на 2025 година и задействаха крайната процедура за присъединяване, те упражниха държавния суверенитет.

Държавен суверенитет е да се реши да не се пита българският народ, дали да приеме европейската валута? Верно? Това е уникално, заклевам се...

Можеше ли да се протака? Да, политическо протакане беше възможно и се правеше с години (както прави Полша, като съзнателно не влиза в ERM II). Брюксел не вкарва никого насила.

Да, бе. Това приказвам и аз. Благодаря ти, че ме подкрепи.

За заводите в Русе ("Вите", "Линамар") Спадът в поръчките на автокомпоненти в Русе няма абсолютно нищо общо с еврото. Причината е стагнацията в германския автомобилен сектор (VW, BMW, Mercedes), за които тези заводи са преки поддоставчици. Когато автомобилостроенето в Германия свива производството, Русе усеща свиването.

Да, бе, мойто момче, аз самият написах, че напълно логично е, че няма нищо общо с еврото. Само дето точно преди да влезем в Еврозоната умнокрасивите икономисти ни убеждаваха месеци наред, че след като влезем в Еврозоната тук ще потекат пари от инвестиции. Както сами виждаме, това абсолютно не е вярно и това го обяснявах на сума ти умнокрасиви от форума, включително и на гласоподавалите от партия "Петрохан. Имаше един, дето съвсем сериозно ми написа, че не виждал никакви негативи след влизането в Еврозоната. Е, нормално... той ако не излиза от тях си и го издържат родителите му, кво значение има, дали сме с лев или евро.

На реалния черен пазар пред Кореком и по границите 1 долар се продаваше за 4 до 6 лева, а през 1989–1990 г. скочи над 15–20 лева.Когато външният дълг от $10.8 милиарда се изчисли спрямо реалния курс, с който България трябваше да купува валута за изплащането му, той надхвърли реалния БВП. Затова на 29 март 1990 г. БКП обяви официален фалит (мораториум по плащанията)

Да, бе. Ясно. Аз те питам, кой е бил реалният курс по който изчисляваш дълга ни спрямо БВП-то. Щото това с обменянето на долари на "Магура" беше една от мантрите на Пламен Умния, явно сте си лика-прилика. Щом ми го даваш за пример.

Когато външният дълг от $10.8 милиарда се изчисли спрямо реалния курс, с който България трябваше да купува валута за изплащането му, той надхвърли реалния БВП.

Аха...

Но новата биотехнологична фабрика на "Биовет" в Разград (за над 400 млн. лв.) и новите мощности в Пещера са построени наново с частен капитал.

Да, бе. Аз те питам, ти кво очакваш... Тоя завод да не се пипа 100 години? Естествено, че трябва да се инвестира постоянно в него, така се прави бизнес за милиарди.

Фактите са си факти: един пенсиониран учител днес купува между 2 до 2,5 пъти повече основни храни с пенсията си, отколкото през 1985 г..

Кво? Колко е средната пенсия на един учител? Интересно ми е как конкретно го смяташ... Това ще е много забавно за дискутиране. Само за сведение... в момента 400 грама краве сирене на "Маджаров" ти е 6-7 евро кажи-речи. 400 грама, пак да поясня.

преди 21 часа, parmobil написа:

Да, бе, лъжебизнесменино... Ти беше наясно и с Русия, оказа се, че не си наясно дори с цените на хранителните им стоки. Айде да не показвам пак ония скрийншот, че направо ми писнахте на оная работа с вашите лъжи.

преди 21 часа, parmobil написа:

Да, бе. Кво съм писал, нали това те питах. Отговора е, че не съм писал нищо подобно, но просто понеже си тотално безпомощен, започна да вадиш лъжи по мой адрес. Та... чувстваш ли се горд от себе си? Горд от това, че си жалък? :)

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Няма никаква противоречивост в думите ми

Така ли?!? А тогава това какво е?

на 2.09.2026 г. в 12:35, Мечо Хубавеца написа:

Тъй си мислех и аз, ама пустият му КС реши друго... И да и аз бях за референдум, ама кой ме пита...

Конституционният съд (КС) окончателно отхвърли и отклони искането за референдум относно въвеждането на еврото, обявявайки го за недопустимо. [1, 2]

на 4.09.2026 г. в 21:54, Мечо Хубавеца написа:

Никой никога не е твърдял, че КС излиза с диспозитив: "Забранява се референдум".

Този въпрос е приключен. Не виждам смисъл повече да го коментирам. Ясно е написано решението на КС.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.