Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, communismatic написа:

Само да вметна, че бай Генчо Умния е толкова наясно с въпросната фирма, че пита ИИ за това какво конкретно произвежда тя... Иначе аз лъжа, пак да подчертая. Според него, аз съм някакъв страшен лъжец. 😆😆😆

Не, заклевам се... уникален форум.

Въпросната фирма ти сам я нарече, че била простотии и това, че съм я посочил за адски тъп пример 🤣Комунист от най-чист вид, ама човек който вярва на Иво Христов и Искра Баева, какво можем да очакваме. Крушата не пада по-далеч от дървото. Трудно е вече да ти следя всичките лъжи, смешно човече , спри се. Прочети поне една книга през живота си и пак се обади.

Не, заклевам се.. уникален комунист. Лъжлив комунист 🤣

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Естествено, че лъжа... как. То си личи, че толкова лъжа, че ти който не пише никакви простотии се уповаваш на ИИ за да ми обясниш, какво произвежда фирмата. Но аз съм страшен лъжец, само не е ясно, за кое конкретно лъжа, ама карай...

Тотално абсурден тип, пак да подчертая.

преди 46 минути, Мечо Хубавеца написа:

Освен това, според закона и Конституцията, въпроси, вече уредени в ратифицирани международни договори (като Договора за присъединяване към ЕС от 2005 г., с който сме поели ангажимент за еврото), не подлежат на референдум.

Пълни глупости. Референдумът не беше дали да влизаме в Еврозоната, а кога да влизаме. Този въпрос не противоречеше на никакво споразумение, противоречеше на желанието на шепа купени български политици да ни вкарат в ЕЗ, и понеже тези политици знаеха какво би казал народа, решиха напълно незаконно да отменят референдума.

преди 4 минути, Бохемеца написа:

Пълни глупости. Референдумът не беше дали да влизаме в Еврозоната, а кога да влизаме. Този въпрос не противоречеше на никакво споразумение, противоречеше на желанието на шепа купени български политици да ни вкарат в ЕЗ, и понеже тези политици знаеха какво би казал народа, решиха напълно незаконно да отменят референдума.

По-забавно беше оправданието на тукашните умнокрасиви, които уж са антикомунисти. Нямало нужда от референдум, било противоконституционно, а на всичкото отгоре приемането на еврото щяло да бъде от голяма полза за България. Така и не уточниха каква реално ще е ползата. Имаше един дето съвсем сериозно ми обясняваше, че можело Путин да ни нападне, ако не го приемем.

преди 1 минута, communismatic написа:

Естествено, че лъжа... как. То си личи, че толкова лъжа, че ти който не пише никакви простотии се уповаваш на ИИ за да ми обясниш, какво произвежда фирмата. Но аз съм страшен лъжец, само не е ясно, за кое конкретно лъжа, ама карай...

Тотално абсурден тип, пак да подчертая.

Хубаво го подчертваш, наистина си тотален абсурд. Кратка хронология на проблясъците на @communismatic на който му трябваха сигурно 20 публикации за да избяга от съчинените от самият него абсурдни писания :

пример с Фесто като фирма която има R&D + Производство в България - простотии и адки тъп пример

Кое е тъпото, простотиите - отговор : Кажи ми какво произвеждат

Фирмата произвежда.... - отговор - Питал е ИИ какво произвеждат

Или наистина си абсурден и без грам познания или се правиш на идиот. След като намираш такава фирма за смешна, то май и двете важат за теб 😄

Не, заклевам се.. уникален комунист. Лъжлив комунист 🤣

Тъй... пак да обясня на изключително интелигентният Генчо. Ти изброяваш редица компании, които у нас са някакъв еталон за продукт с висока добавена стойност. Аз ти пиша, че говориш пълни тъпотии, просто защото съм супер наясно с дейността на "Фесто". Ти през цялото време ми подскачаш, та накрая, след като над 200 пъти те питах, какво конкретно произвеждат, ти реши да питаш ИИ, понеже просто нямаш никакво понятие.

Та... кой е "абсурден" и кой "без грам познания" очаквам на умните, да преценят... Така и не стана ясно, за кое конкретно лъжа, ама карай.

преди 7 минути, communismatic написа:

По-забавно беше оправданието на тукашните умнокрасиви, които уж са антикомунисти. Нямало нужда от референдум, било противоконституционно, а на всичкото отгоре приемането на еврото щяло да бъде от голяма полза за България. Така и не уточниха каква реално ще е ползата. Имаше един дето съвсем сериозно ми обясняваше, че можело Путин да ни нападне, ако не го приемем.

Референдум никога не е имало. Кога, защо...все ми е тая. А, и няма да има. Какъв реферндум, при живи същества, като вад?

Абстрахирайки се от глупостите на разни умни таксиджии, които са гласоподаватели на Бай Тиквун... в момента в Русе и "Дунарит", и "Вите Аутомотив", и "Линамар" са в изключителен упадък от началото на годината. Естествено, че причината не е в еврото, но това само показва, как тия соеви представители из "медиите" у нас, които ни обясняваха, какъв мощен бум на инвестиции щели да дойдат, колко много са познали. И в трите завода се закриват цели сектори, понеже просто няма работа.

Тъй... пак да обясня на изключително интелигентният Генчо. Ти изброяваш редица компании, които у нас са някакъв еталон за продукт с висока добавена стойност. Аз ти пиша, че говориш пълни тъпотии, просто защото съм супер наясно с дейността на "Фесто". Ти през цялото време ми подскачаш, та накрая, след като над 200 пъти те питах, какво конкретно произвеждат, ти реши да питаш ИИ, понеже просто нямаш никакво понятие.

Това което написах, не беше за изключително начетения комунизматик, дето още една книга не е прочел 😆Както многократно стана ясно, ти си онова момче което е с голямото самочуствие на знаещ всичко, няма нужда твоите "добродетели" да ги прехвърляш на другите.

Но явно реши, че можеш и тук да се обадиш и каза, че са простотии и адски тъп пример, защо - очевидно @communismatic така е приценил. Отишъл е гуруто в кварталния магазин и веднага е схванал, че е простотия да даваме Фесто за пример. След като си супер наясно, какъв е смисъла да ми губиш времето с всичките тези глупости които съчини ?? Аз не виждам смисъл, толкова скромен и хрисим човек като теб, който знае всичко толкова добре, да разпитва за това и онова. Нормално е човек да пита ако не знае нещо. Поне умния така би постъпил, при дебилните е друга история..

Другото състояние ти си го знаеш 😅Безмислена наглост и агресия, защо е необходимо всичкото това, какво се опитваш да докажеш ?

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

След като си супер наясно, какъв е смисъла да ми губиш времето с всичките тези глупости които съчини ?

Точно това, което и постигнах - да докажа, че хабер нямаш от нищо. Абсолютно всеки път ти мятам въдицата и всеки път я налапваш... Кой е виновен за това? Аз... или ти? :)

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Аз не виждам смисъл, толкова скромен и хрисим човек като теб, който знае всичко толкова добре, да разпитва за това и онова.

Не съм разпитвал за абсолютно нищо... Нещо си се объркал.

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Безмислена наглост и агресия, защо е необходимо всичкото това, какво се опитваш да докажеш ?

Интересно, как аз съм "агресивен", при положение, че откакто те настъпих за използването на ИИ, направо си пощурял от яд... :)

преди 47 минути, communismatic написа:

Абсолютно е така, да. Аз за разлика от теб не лъжа, а говоря неща, които реално са се случвали в живота ми. А ти човеко, който изобщо не си никакъв бизнесмен си доказан лъжец, при това те хванах няколко пъти да лъжеш. Не случайно темата за въпросните яйца я избягваш умишлено, понеже почти целият форум стана свидетел на всичко това. Нали?

Ти си лъжец от момента, в който ме набеди, че говоря за насилствена мобилизация. Нали? Още не си показал къде съм го написал!

Върти си бургерите, не плащай осигуровки и после кълни държавата, че не те е гледала.

току-що, communismatic написа:

Точно това, което и постигнах - да докажа, че хабер нямаш от нищо. Абсолютно всеки път ти мятам въдицата и всеки път я налапваш... Кой е виновен за това? Аз... или ти? :)

Така кажи, още отначало щях да ти кажа, че си нямам хабер, а тези фирми които изброих са пълна простотия - смешни фирми, не си струва да ги казвам, то Либхер, Фесто са адски тъп пример 🤣Ето съгласихме се, отново ти си умния, можеш вече и книга да прочетеш. Аз съжалявам за моите тъпи примери със скапани западни фирми. Печелиш !!!

току-що, parmobil написа:

Ти си лъжец от момента, в който ме набеди, че говоря за насилствена мобилизация. Нали? Още не си показал къде съм го написал!

Показах ти, дадох ти конкретен скрийншот... Пределно е ясно какво визираш. Поредното ти гнусно внушение...

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Така кажи, още отначало щях да ти кажа, че си нямам хабер, а тези фирми които изброих са пълна простотия

Извинявай, ама ако имаше хабер, нямаше да използваш ИИ за да ми обясняваш какво конкретно произвеждат. То е толкова елементарно, че няма накъде. Щом твърдиш нещо, редно е да ми го обясниш сам, а не да ми ползваш Chat GPT.

Извинявай, ама ако имаше хабер, нямаше да използваш ИИ за да ми обясняваш какво конкретно произвеждат. То е толкова елементарно, че няма накъде. Щом твърдиш нещо, редно е да ми го обясниш сам, а не да ми ползваш Chat GPT.

И ловец съм и рибар съм 🤣Не съм ползвал Chat GPT сигурно поне от 6 месеца, но щом ти го казваш, пишим и това за твоя победа. Ето отново печелиш !!! Добави каквото ти душа иска, ясно е, че няма смисъл да се спори с теб. Вкарай там и някакъв друг ИИ, само един Chat GPT ми се струва слаба работа.

Не било трудно да се изясним с адски тъпите примери и смешни за теб фирми нали 🤣Любопитно кои са сериозните фирми, щом тези не струват.

Това определено е абсолютно авторски пост на бай Генчо Умния. И никаква помощ от ИИ...

преди 41 минути, Gencho 123 написа:

Номенклатурата на фирмата има над 35,000 различни изделия и нормално всеки специалист който се интересува може да намери тази информация. Примерно - пневматика и роботика :

Пневматика - standard cylinders, compact cylinders, rodless cylinders, and rotary actuators that create mechanical motion, Directional control valves, proportional valves, and modular valve manifolds that regulate air direction, pressure, and flow

Автоматизация - pneumatic and electric automation technology, industrial handling systems, and pioneering bionic robots

Това определено е абсолютно авторски пост на бай Генчо Умния. И никаква помощ от ИИ...

мислех, че схвана вече, че ти си умния тук 😅Нали ти казах, пак печелиш !! ти си прав, фирмите са тъпи, глупаво е такива примери да се дават.

не само ИИ го написа, аз нищо досега не съм съчинил сам, още от малък съм с Chat GPT, и така цял живот. Пак позна, наистина впечатляващо за такъв човек като теб.

Само да питам пак... кой е лъжец? Аз... или ти? :)

Айде, приятна ви вечер...

Само да питам пак... кой е лъжец? Аз... или ти? :)

Айде, приятна ви вечер...

приятна вечер и от мен 😀

преди 26 минути, Бохемеца написа:

Кога е бил този референдум? Предложение? Може би не съм бил в страната и не съм разбрал? И защо президент, който абдикира, реши да прави популистки изказвания? Защо не повдигна този въпрос когато размахваше юмрук на жълтите павета? Спомняш ли си, че тогава хората бяха излезли за друго, а не заради Радев, но той се изтъпани? Но защо ли питам човек, който е гласувал за възраждане само за да е на въпреки?

преди 16 минути, communismatic написа:

Показах ти, дадох ти конкретен скрийншот... Пределно е ясно какво визираш. Поредното ти гнусно внушение...

Къде и кога? А виждам само твоя волна интерпретация.

преди 25 минути, communismatic написа:

Абстрахирайки се от глупостите на разни умни таксиджии, които са гласоподаватели на Бай Тиквун... в момента в Русе и "Дунарит", и "Вите Аутомотив", и "Линамар" са в изключителен упадък от началото на годината. Естествено, че причината не е в еврото, но това само показва, как тия соеви представители из "медиите" у нас, които ни обясняваха, какъв мощен бум на инвестиции щели да дойдат, колко много са познали. И в трите завода се закриват цели сектори, понеже просто няма работа.

Ми, добре. Това не значи, че не сте за острел, нали?

преди 6 часа, parmobil написа:

Кога е бил този референдум? Предложение? Може би не съм бил в страната и не съм разбрал?

Най-вероятно така е било, защото тук всички знаеха и за двете предложения за референдум. Потърси за "референдум на Възраждане" и "референдум на Радев" и ще ти излязат данни.

преди 5 часа, Gencho 123 написа:

Хайде сега дайте хора снимки от комбината, покажете ги в коментарите 🤣

В какъв контекст изобщо ги копираш тези неща, четеш ли какво пише, има ли смисъл от подобни копирания без грам мисъл да вложиш вътре..

Как в какъв контекст. Нали се спори «Кто виноват?» и «Что делать?»... или ако трее се изразим по-изискано - кой ни прeeба?.

Човекът ден след ден деликатно ти подсказва отговора. Толкова деликатно, че даже и той не го схваща... Те ти ги "2000 души в Ямболен", "5000 - в ЗЗУ-то Пълдин", "1700 души в Меката на промишлената роботехника в Зарата", "5000 - във Финтекс" - Габрово, "Обувния завод в Добрич - 3300 души", "Радиозаводът във В.Търново - 6000 души", "Комбинатът Михаил Антонов - Гоце Делчев - 4000 души", "Бета - Червен бряг - 8000 души", "Завод Петър Караминчев - Русе" - 1500 души, "Димитър Благоев - Казанлък - 2600 души", "Видахим - Видин - 8000 души"... това по сведения на колегата Miusuka... сведенията на колегата инж. Велев нема ги търся. Постовете му стоят, ама като си е изтрил акаунта трудно се търсят. Но нема и смисъл. Колегата Miusuka е осигурил достатъчно данни. Ще добавя само за пълнота Кремиковци и ватманите на бае ви Ристо52...

Кремиковци - между 20000 и 30000 души, Софийските трамвайни депа - 4000 до 5000 души, от които прибл. 1500 ватмани, явяващи се и горди апартаментовладетели... та виетнамците, войничетата и другите строители на панелките едва им насмогваха...

Брой на заводите и предприятията към края на 80-те (и соца) - 2000 заводи, фабрики и комбинати, а заедно с по-малките производства - над 4000... това според колегата Гугъл.

на 17.08.2026 г. в 21:19, Miusuka написа:

Имаше едно ВРЕМЕ...

Любов и Щастие

Държава с 9 000 000 жители...

Армия...

Граници...

Над 3 000 Завода и Предприятия...

Реки...

Пълни язовири...

Напоителни системи...

Земеделие...

Овощни е зеленчукови градини...

Стада...

Свинекомплекси...

Птицекомплекси...

Овцеферми...

Деца...

Детски градини....

Училища...

Образование...

Болници...

Санаториуми...

Здравеопазване...

Море...

Планини....

Гори...

Минерални извори...

Почивни станции...

Месо...

Сирене...

Мляко...

Кисело мляко...

Здравословно хранене...

Е, банани нямаше!!!

И боклуци нямаше!!!

От горните души (без даже да броя Кремиковци и ватманите) излизат прибл. по 4000 души на завод (47000/11=4273).

Бройката заводи и предприятия, любезно предоставена от колегата Miusuka (подсетете ме после да споделя един виц) е над 3000

Жители - прибл. 9 млн

Деца - между 1.9 и 2.1 млн

Всичко това "преведено" означава - така се колективизирахме, уедрихме, окрупнихме, индустриализирахме, свръхконцентрирахме и урбанизирахме, че в крайна сметка - ни индустрия, ни селско стопанство. И само устите ни големи. И 80-те, следствие дефицитите на пазара, с пресъхващите чужбински заеми вече се внасяха* ... картофи, зеле, чесън, боб, лук... ябълки... ябълки бе... и се докарахме до ...

Доклад на Петър Младенов – генерален секретар на ЦК на БКП – "За състоянието на страната, партията и непосредствените задачи." – прочетен пред пленума на ЦК на БКП на 10 декември 1989 г.

...

Направените през същия период погрешни инвестиции не доведоха и не можеха да до­ведат до позитивно развитие на икономиката. Именно през тези години бяха изградени мощности, които днес не дават нито печалба, нито валута, но затова пък тежат като во­деничен камък на шията на националната икономика. Става дума за обекти, които из­държа цялото общество. Само Заводът за тежко машиностроене в Радомир, който е силно нерентабилен, струва на бюджета над 1,2 млрд. лева.

Сериозни са последиците от строителството на някои мощности в Русе, на леярните заводи в град Раковски и дори от толкова рекламиралото обновление на хими­ческите заводи в Девня. Допуснатата диспропорция между развитието на финалните производства и производството на материали и комплектацията за тях доведе до прекомер­на зависимост на изградените през 70-те и 80-те години мощности на електрониката, химикофармацевтичната промишленост, леката индустрия, машиностроенето и други, а от­тук и на народното стопанство като цяло, от вноса срещу конвертируема валута.

...

Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговор­ност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици. Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на се­ло. Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със „затихващи функции“.

Главният показател за оценка на работа­та беше т. нар. „среден добив от единица обработваема площ“. Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аг­рарно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство.

От традиционен износител България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари.

Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на бъл­гарската икономика от естествените й при­родно-климатични условия, унищожи тради­ции и култура, създавани с векове. ...

"Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние.”

* - Но пък изнасяхме усурийски тигри. Срещу пипер. Ако си спомняте филмчетата "Фокус", Радой Ралин, Борис Димовски, Джони Пенков... и прочее.

Гледай к'ви сте, щехме да забравим вица... той всъщност е лаф на М.М.Жванецки... Трудно быть последней сукой ... вечно кто–то пристраивается сзади!

Академик Иванов къде се е загубил? Кокич при соца и след соца недостатъчно е работил. Сега пенскията му е ниска. Не му стига за алкохол и заради безсъние често виси във форума тук. Пак е с нов ник. Те си го знаят санитарите с инжекциите.

Някак си все пропускате основното. Съветския модел Система е много повече от стапанско-икономо-финансово-социална система . Тя е тотална Обществена и дори Цивилизационна Система. И най-важното „зрелият социализъм“ който беше само междинна цел-етап е Проектиран да бъде Нестабилен- да е Нетраен. Големият план е Изграждане на Комунизъм. След войната Сталин реши да не продължи по Големия План, замрази Прехода и след него другите по инерция./ Това е Общата Картина , която Изписа и Надписа Съдбата на Системата.

ЗВГ – БЛАГОЕВГРАД: ЗАВОДЪТ ЗА ВИСОКОГОВОРИТЕЛИ, КОЙТО ИМАШЕ ШАНС ЗА ЯПОНСКА ПОРЪЧКА ЗА 6 МИЛИОНА ЛИРИ

В Благоевград някога е работел завод, чиито високоговорители и електроакустична техника са били част от българската електронна промишленост.

Това е Заводът за високоговорители „Гроздан Николов“ – ЗВГ.

Предприятието произвежда високоговорители, озвучителни тела и звукови колони, а продукцията му намира пазар и извън България.

През 1996 г., в разгара на промените, ръководството на завода участва в среща с представители на световни електронни компании.

След това японски концерн проявява интерес към шест типа високоговорители, произвеждани в Благоевград.

Говори се за потенциална поръчка за 6 милиона английски лири.

Но възможността така и не се превръща в големия пробив, който заводът очаква.

През същата година ЗВГ е преобразуван в акционерно дружество и е включен в масовата приватизация.

На първата тръжна сесия акции придобиват 35 968 индивидуални участници, а бивши и настоящи работници получават безвъзмездни акции.

Само няколко години по-късно картината вече е съвсем различна.

Поръчките не идват.

Започва продажба на машини и помещения.

Заводът постепенно губи производствения си мащаб.

От място, където някога работят хиляди хора и се произвежда електроника, остава значително по-малко предприятие.

Днес името „Високоговорители“ все още съществува като дружество, но онзи огромен ЗВГ, който благоевградчани помнят, вече е история.

А най-интересното е друго:

Какво щеше да стане, ако онази японска поръчка за 6 милиона лири беше реализирана?

Помните ли ЗВГ – Благоевград?

Работили ли сте там?

Имате ли снимки на завода, високоговорителите или колегите?

2026-09-02-10-50.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.