Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 23 минути, AAUUXX написа:

А не е тъй както казваш ,комунизъм е в пълният си смисъл на това.

Примерно в Китай голяма част от бизнеса е в частни ръце, има конкуренция и пазарна икономика, за разлика от това дето беше при нас. С други думи имаш от една страна една партия (тоталитарна система), но съчетана с капитализъм. Една комбинация която май само там я има. Отделно чисто социално погледнато там нещата са доста далеч от "загниващия" запад в Европа. Та няма кой знае колко социализъм там като се замисли човек, и не е сериозно да се дава за пример за успех на комунизма или социализма (ако има някаква разлика между двете).

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 7 минути, AAUUXX написа:

...

Не съм писал ,че не е имало изключения ,винаги има и сега има също и са повече от тогава по отношение на собствено жилище.

...

И продължаваш.

Хайде това, че изкара цялото множество картотекирани като нуждаещи от жилище (франсето, което за разлика от аауукскса се води софиянец па не беше чувал за тях... бе секи си има некъф номер в живота... най-често да се прави на подвижен храст)) и тия с лихвоточките, дето държавата години наред им ползваше влоговете... та тия всичките ги изкара изключения, това го разбирам... ама те вървяха в пакет с приоритетно картотекираните АБПФК (активните борци) и децата им. Това не го разбирам... Как АБПФК изключение. Те тия последните, се точеха без да свършат и до 89-та... как ше са изключения... не са изключения. Виж останалия народ ... групите ... младите семейства... тва си е изключение. В крайна сметка, мен ме е срам (себа у малоумника) да ти обяснявам как беше в Русе, за теб обаче не е проблем да ми обясниш как е било в София. Маматаситрака.

Толко се оляхте с лъжите, че нема накъде вече да ви окъсяват краката... освен да ви растат навътре.

едит: она па менте войвода христо52 лъжеше, че жилища нямало щото много били дошли от село да стават ватмани. абе...

преди 5 минути, инж. lebel написа:

И продължаваш.

Хайде това, че изкара цялото множество картотекирани като нуждаещи от жилище (франсето, което за разлика от аауукскса се води софиянец па не беше чувал за тях... бе секи си има некъф номер в живота... най-често да се прави на подвижен храст)) и тия с лихвоточките, дето държавата години наред им ползваше влоговете... та тия всичките ги изкара изключения, това го разбирам... ама те вървяха в пакет с приоритетно картотекираните АБПФК (активните борци) и децата им. Това не го разбирам... Как АБПФК изключение. Те тия последните, се точеха без да свършат и до 89-та... как ше са изключения... не са изключения. Виж останалия народ ... групите ... младите семейства... тва си е изключение. В крайна сметка, мен ме е срам (себа у малоумника) да ти обяснявам как беше в Русе, за теб обаче не е проблем да ми обясниш как е било в София. Маматаситрака.

Толко се оляхте с лъжите, че нема накъде вече да ви окъсяват краката... освен да ви растат навътре.

За 6 годони от само странични доходи - бахчаванство и най-вече гледане на домати -суперкачество за износ преди промените се изплати заема за построяване -изцяло до край на много голяма двуетажна къща - кооперация се водеше за 3 семейства близки роднини. Другите пари отделно - за нова кола и пр.

преди 9 минути, инж. lebel написа:

И продължаваш.

По силно е от мен ,социалист съм по съзнание ,а соца си отиде, няма да възкръсне ,затова или хубаво или нищо )

преди 2 часа, Miusuka написа:

И тоя лаф го зная. Все така се измъквате.

Миусука, след толкова „знайни лафове“ така и не чухме един конкретен факт от теб – защо за колите, телевизорите и други дефицитни стоки се чакаше с години, защо биеха в милицията, защо не можеше да си купиш свободно валута на държавен курс, защо не можеше да пътуваш когато поискаш в чужбина и защо голяма част соц заводите фалираха?

Когато аргументите приключат, остава само „знам ви вас“. Със здраве!

преди 11 минути, инж. lebel написа:

едит: она па менте войвода христо52 лъжеше, че жилища нямало щото много били дошли от село да стават ватмани. абе...

Това и аз съм си го мислил ,не е ли вярно ? Логически следва да е ,то и сега също в големите градове квартири трудно се намират евтини.

преди 3 минути, laplandetza написа:

За 6 годони от само странични доходи - бахчаванство и най-вече гледане на домати -суперкачество за износ преди промените се изплати заема за построяване -изцяло до край на много голяма двуетажна къща - кооперация се водеше за 3 семейства близки роднини. Другите пари отделно - за нова кола и пр.

Пич, не те знам къде си живял, но аз в София нямах право и да купя... да КУПЯ 'збийш ли (щото парите ги имах... е в началото за гарсониера)... ако не мина през тия групи... и не само да мина, щото аз си бях в тях... и като крайно нуждаещ се, и като младо семейство... и лихвоточки имах... но дори и в тях, дори и за да купиш... не да получа, а да купя, ставаше с рушвети, връзки и прочее салтанати. Имах пари да купя, но се зарекох че на тия педали от съвета няма да им бутна. И не им бутнах. И не купих. И си отгледах двете деца в две квартири (по 5 години). И не съжалявам. Са, като се обърна назад и се погледна във вътрешното огледало, за повечето тук сигурно съм балък, но аз се харесвам. Без да стигам до нарцисизъм се пак.

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Миусука, след толкова „знайни лафове“ така и не чухме един конкретен факт от теб – защо за колите, телевизорите и други дефицитни стоки се чакаше с години, защо биеха в милицията, защо не можеше да си купиш свободно валута на държавен курс, защо не можеше да пътуваш когато поискаш в чужбина и защо голяма част соц заводите фалираха?

Когато аргументите приключат, остава само „знам ви вас“. Със здраве!

Аз знам само един отговор от зададените ,за заводите ,те фалираха защото системата която ги крепеше се счупи ,няма нищо безкрайно на света звсяко нещо което има начало има и край.

преди 8 минути, laplandetza написа:

Инж. lebel всъщност съвсем точно описва каква беше реалността: за да получиш жилище извън 10 до 20-годишното чакане, трябваше да си „приоритетен“ – АБПФК (Активен борец), с връзки, с протекции, многодетно семейство, партиен актив или луд късмет. Всички останали редови граждани, млади семейства и работници търкаха списъците по десетилетия и си броеха лихвоточките, които накрая държавата обезцени до нищо. Сам го казваш – партийният елит и връзкарите си уреждаха апартаментите приоритетно, а за „останалия народ“ жилището беше лукс и с голямо чакане.

А колкото до историята на laplandetza за доматите – тя е най-доброто доказателство за фалита на тогавашната система.

Първо, да изплатиш двуетажна къща за 3 семейства и да събереш за нова кола от частно „бахчаванство“ за 6 години означава само едно: държавната ти заплата не струваше нищо, а държавното земеделие беше толкова отчайващо и с такъв дефицит, че частната инициатива на един личен парцел правеше чудовищна печалба на черно или на пазара.Второ, за да продадеш „суперкачество за износ“, пак ти трябваше връзка с изкупвателните организации или ТКЗС-то, защото редовият гражданин нямаше право на пряк износ за чужбина.Трето, с парите за колата какво ставаше? Дори и да имаш парите в брой от доматите, за Волга или Лада пак се чакаше 10–15 години на списък в Мототехника. Получаваше се така, че автомобил на старо струваше повече от нов. После имаше период, когато задължаваха да си продаваш колата чрез Мототехника.

Така че тази история не е доказателство колко беше хубаво, а как хората се спасяваха единично с частен труд през уикендите, за да компенсират пълния дефицит на държавната система.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Така е било до към 80-те тогава вече всеки си беше построил жилище или държавата му беше построила общинско със символичен наем които жилища през 90-те ги купиха за 5-6000лв.

Грешиш. Пре 1984 година ведомствена панелка с две стаи и кухня беше с държавна цена около 10 000 лв. Не разрешаваха закупуване при едно дете Двустайно жилище (вече с две деца) го закупихме едва през 1995 година за тогавашни 126 000 лв. При Виденов девалвацията на лева затрудни обикновените хора. Някои други хора се възползваха при отпуснати кредити.

преди 2 минути, attj написа:

Грешиш. Пре 1984 година ведомствена панелка с две стаи и кухня беше с държавна цена около 10 000 лв. Не разрешаваха закупуване при едно дете Двустайно жилище (вече с две деца) го закупихме едва през 1995 година за тогавашни 126 000 лв. При Виденов девалвацията на лева затрудни обикновените хора. Някои други хора се възползваха при отпуснати кредити.

Тези 126000 са били равностони на 12600 лв зареди инфлацията тогава ,зависи от района бяха и цените сега също района определя цената.

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Инж. lebel всъщност съвсем точно описва каква беше реалността: за да получиш жилище извън 10 до 20-годишното чакане, трябваше да си „приоритетен“ – АБПФК (Активен борец), с връзки, с протекции, многодетно семейство, партиен актив или луд късмет. Всички останали редови граждани, млади семейства и работници търкаха списъците по десетилетия и си броеха лихвоточките, които накрая държавата обезцени до нищо. Сам го казваш – партийният елит и връзкарите си уреждаха апартаментите приоритетно, а за „останалия народ“ жилището беше лукс и с голямо чакане.

А колкото до историята на laplandetza за доматите – тя е най-доброто доказателство за фалита на тогавашната система.

Първо, да изплатиш двуетажна къща за 3 семейства и да събереш за нова кола от частно „бахчаванство“ за 6 години означава само едно: държавната ти заплата не струваше нищо, а държавното земеделие беше толкова отчайващо и с такъв дефицит, че частната инициатива на един личен парцел правеше чудовищна печалба на черно или на пазара.Второ, за да продадеш „суперкачество за износ“, пак ти трябваше връзка с изкупвателните организации или ТКЗС-то, защото редовият гражданин нямаше право на пряк износ за чужбина.Трето, с парите за колата какво ставаше? Дори и да имаш парите в брой от доматите, за Волга или Лада пак се чакаше 10–15 години на списък в Мототехника. Получаваше се така, че автомобил на старо струваше повече от нов. После имаше период, когато задължаваха да си продаваш колата чрез Мототехника.

Така че тази история не е доказателство колко беше хубаво, а как хората се спасяваха единично с частен труд през уикендите, за да компенсират пълния дефицит на държавната система.

Ето „моята истина“ , до колкото я разбирам, тогава бях все пак юноша. Работих още от 7-8 годишен, за къщата работих от 14 годишен-бях много здрав и як и дори на 15-16 носих без проблем тухли, цимент, вар и Всичко необходимо, колички с разбъркан бетон, камъни и т.н.т. Влачих арматури и пр., участвах и б бахчаванството. Имахме връзки и тогава е един от малкото пъти в които се възползвахме, малко хора можеха да получат изкупуване и разрешение да се занимават с висококачественно и високодоходно бахчаванство. Дядо ми беше неподкупен и праволинеен, но под натиск на семейството прие компромис и с 2 телефонни разговора до София директно до началник генщаба-канцеларията и до зам.министър реши Въпроси, които хората наистина ги решаваха не за десетилетия, а за Поколения т.е. Нерешими !

преди 5 минути, AAUUXX написа:

Тези 126000 са били равностони на 12600 лв зареди инфлацията тогава ,зависи от района бяха и цените сега също района определя цената.

През 90-те години едностаен в жк Люлин струваше 10 хил долара. Знам от личен опит.

Цените на имотите бяха в долари; евро май още нямаше.

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

Стана ясно, че ти куца математиката, ама ми покажи този брой на катастрофите за който постоянно говориш. Досега само разбрах, че според тебе (твоите усещания), сега били 10 пъти повече от колкото преди 1989. И ако ти ги изкарваш днес 10,000 катастрофи по твое тълкувание, излиза, че преди 1989 е имало едва 1000 катастрофи годишно, това ли е твоето заключение ? Явно на усещания го докарваш, ама с математиката не винаги. Досега държеше, че ти си карал кола преди 1989 и си го усещал, сега пък добавяш и статистиката. Имаш избор, така го разбираш, така го коментираш, нямаме драма.

Tвоята таблица доказа че аз съм прав. Благодаря. Признавам че сам сигурно нямаше да я намеря. Според нея:

Пострадали при ПТП

• 1975г. - 7858

• 1985г. - 6368

• 1995г. - 9981

• 2005г. - 11069

• 2015г. - 9679

Е, кога според теб е по-спокойно по пътищата? Когато има 6-8000 пострадали, или когато пострадалите 9-11 000?!?

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Тези пари за мен тогава бяха около 2000 USD. Цените в големите градове бяха с почти еднаква държавна оценка. Тогава през 1994-1995 година един долар беше с цена 60-70 лв. Сега цената на подобен апартамент е около 150 000 Eвро. Пазя го за внуци.

преди 1 минута, Волен написа:

През 90-те години едностаен в жк Люлин струваше 10 хил долара. Знам от личен опит.

Цените на имотите бяха в долари; евро май още нямаше.

И как я купи тази панелка с доларите ohmy

току-що, AAUUXX написа:

И как я купи тази панелка с доларите ohmy

Какво точно ме питаш? Обменихме последни спестявания в долари и купихме апартамента с пари в брой. Тогава не си спомням да имаше ипотеки.

преди 59 минути, Волен написа:

Явно съвсем си оглупял и изкуфял от възрастта, защото произволно почваш да говориш несвързано. Старост-нерадост.

Това не може да бъде вярно ,не съм толкова стар topsecret

преди 7 часа, Gencho 123 написа:
  преди 10 часа, ох боже! написа:

Бай дъ уе-ей - вчера в Берковица един моторист се преби след гонка с полицията (за съжаелние го познавах, макар да не ми беше приятел). По телевизията може и да са споменали нещо, ама къде е - то на последната страница на вестниците от соца, такава информация беше по-лесна за намиране отколкото днес във времената на интернет. Не бе - не казвам, че ако не си я научили тая информация, не можеш да я намериш в нета. Но трябва първо да си я научил за нея и едва след това, да я намериш - не може обратното. Абе шашава работа, ама айде, ще казваме, че днес има свобода на словото, та да стане още по-шашава и ептем да не знаеш на кой свят се намираш.

Съжалявам за човека. Това, че информацията я има е очевидно, само ти явно намираш проблем да откриеш каквото ти трябва. Разбира се друго си беше изобщо да не се споменава за катастрофи, жертви и убийства - тогава времето е спокойно и всички са щастливи (с иключение на малцината познавали жертвите или по някакъв начин разбрали за случилото се). Важното е, че масата от народа не е виждала и чувала да се случват такива неща през социализма. Щом аз усещам, че тогава беше по-спокойно, значи е така 🤣

dariknews.bg
No image preview

Моторист загина в Берковица: Близките му смятат, че е има...

Моторист загина, след като се блъсна в къща в Берковица. Близките му твърдят, че малко преди инцидента той бил преследван от полицията, предава...

Бай дъ уей, ма ми даваш, баце Дарик нюз. Телевизия нанай. И бай дъ уей, можеш да забележиш че и аз това съм го забелязал от изказването ми. Та в изказването си, казах, че и през соца на последната страница на вестниците тия неща ги казваха. И бяха по-лесно откриваеми. По телевизията вчера не чух нищо по тоя въпрос. (не съм гледал всички телевизии, признавам си - само няколко.

преди 14 минути, laplandetza написа:

Ето „моята истина“ , до колкото я разбирам, тогава бях все пак юноша. Работих още от 7-8 годишен, за къщата работих от 14 годишен-бях много здрав и як и дори на 15-16 носих без проблем тухли, цимент, вар и Всичко необходимо, колички с разбъркан бетон, камъни и т.н.т. Влачих арматури и пр., участвах и б бахчаванството. Имахме връзки и тогава е един от малкото пъти в които се възползвахме, малко хора можеха да получат изкупуване и разрешение да се занимават с висококачественно и високодоходно бахчаванство. Дядо ми беше неподкупен и праволинеен, но под натиск на семейството прие компромис и с 2 телефонни разговора до София директно до началник генщаба-канцеларията и до зам.министър реши Въпроси, които хората наистина ги решаваха не за десетилетия, а за Поколения т.е. Нерешими !

Laplandetza, благодаря ти за тази откровеност! С този пост всъщност сам сложи точка на спора и потвърди абсолютно всичко, което пишем тук.Ти сам го каза: за да получиш право на частно „бахчаванство“, да изкупуват продукцията ти и да си решиш жилищния въпрос, е трябвало дядо ти да направи „две обаждания до София – директно до началник Генщаба и зам.-министър“. И сам добавяш, че за останалите хора без такива връзки тези въпроси са били „нерешими за поколения наред“.

Ето това беше тогавашната система в една изречение: за 99% от хората – дефицит, чакане по списъци с десетилетия и нерешими проблеми. А за единиците с директен телефон до министри и генерали – специални разрешения, бързи пари и изплатени къщи за 6 години. Това не е доказателство, че тогава е било хубаво за народа. Това е класическото доказателство за една шуробаджанашка система, в която без протекция от самия връх на властта си никой, а с връзки си над закона и правилата.

преди 6 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ама чакай – Беларус нали запази същия модел и е почти соц държава? Защо тогава оттам днес не бълват OLED телевизори и всякаква електроника за целия свят? 😀

А защо Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не бълват OLED телевизори за целият свят?

преди 1 минута, Бохемеца написа:

А защо Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не бълват OLED телевизори за целият свят?

Защото и те като нас нямат конкуретно-способно производство.

Нека така да поставим въпроса: ако Белгия, Португалия, Гърция, Австрия и тн. не могат да произвеждат телевизори, защо си мислиш, че ние можем?

току-що, Волен написа:

Кое не може да бъде вярно?

През 90-те години чейндж-бюрата бяха на всеки ъгъл. Родителите ми знаеха, че спестяванията ще им се обезценят, и ги обмениха в долари. След това заедни купихме апартамента на мое име.

Кое ти се вижда нереално в цялата история? Този апартамент аз още го имам.

Това е възможно. Много хора тогава когато започна долара да поскъпва обменяха спесяванията си в долари за да не ги изгубят ,аз и моето семейство изгубихме много пари в този период.

преди 1 минута, Бохемеца написа:

Щото имат предостатъчен внос. Само че през соца нямаше такъв внос и разчитахме на родно и съветско прозводство. Един форумен гений твърдеше, че ако соца беше останал, сме щели да станем като Япония...

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Миусука, това че днес не сглобяваме телевизори с японски кинескопи и не бълваме пушещи мотокари по съветски лиценз, не означава, че нямаме производство.

Навремето при Кеворкян във ВСЯКА НЕДЕЛЯ, Събеседник по желание беше веднъж и Председатела на Българската Федерация по Борба професор Райко Петров. Накрая, Кеворкян го пита, каква мисъл ще остави на предаването в книгата с мисли на събеседниците. И оня казва: "Винаги може още малко."

Тука обаче ти ни казваш друго: Винаги може и по-малко. А може и много по-малко, както се оказа след падането на соца.

Ала за капак, и това на тебе ти е малко и искаш още много по-малко.

...Та викаш, имаме производство, макар и да е много по-малко. Което е хубаво.

преди 4 часа, Miusuka написа:
преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Днешната индустрия не прави цигари за руския пазар, а високотехнологични компоненти за целия свят

Това е за категорията - "най-кратък виц".

Целият виц въобще не беше кратък. А аз даже мислех да му предложа да си пофантазира и още (малко или много - както му хресва)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.