Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, andiay написа:

Всяка колективизация е кражба.....

Не и доброволната.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Ама ти вярно си функционално неадекватен.

преди 23 минути, andiay написа:

Какво е разпределението вътре в тези аграрни стоки?

Какво влиза в определението аграрни стоки?

преди 24 минути, andiay написа:

сиреч ниска донадена стойност

Каква е тази измишльотина - донадена стойност.

И как така направи сравнение само с Нидерландия, а не с Румъния, Италия или Германия?

Титан в мисълта си.

Колкото и да отричаш ти пишеш неверни неща, тоест глупости.

Ставаш скучен.

преди 2 часа, BANKATA написа:

Баш комунягите унищожават традициите в селското стопанство с клелкивизацията.

Традиционно български култути са заменени със западни такива, с по-голям добив но по-лоши хранителни качества.

Как прави влакът когато отива в Россия?

Пуфффф,пуфффф, пуфффф, паф. Едва, едва.

Как прави влакът когато се връща в България от Россия?

Пуф,пуф,пуф, паф. Много бързо.

Choo Choo Vintage GIF by US National Archives

преди 11 минути, БаалБек написа:

Селскостопански стоки....

преди 12 минути, БаалБек написа:

Каква е тази измишльотина - донадена стойност

Не знаеш кво е донадена стойност?

Принадена стойност - взаимозаменяеми понятия са....

Принадена стойност знаеш ли какво е?

преди 14 минути, БаалБек написа:

И как така направи сравнение само с Нидерландия, а не с Румъния, Италия или Германия?

Защото е с по-малка площ от нас, а е първенец....

Защото ти бях посочил пример с нея и преди това....

Защото требе да се сравняваш с най-добрите....

преди 17 минути, БаалБек написа:

Титан в мисълта си.

Тцъ, просто ти не си се научила да мислиш....

преди 18 минути, БаалБек написа:

Колкото и да отричаш ти пишеш неверни неща, тоест глупости.

Остава и да го докажеш....

Кое от написаното от мен не е вярно, душице, и най-вече защо не е вярно...

преди 19 минути, БаалБек написа:

Ставаш скучен.

Е, ти пък си ми забавна.....

Глупостта винаги ме забавлява....

преди 8 часа, BANKATA написа:

Не и по начина който се направи след '44. То не е било колективизация, а кражба.

А какъв е начина? Както стана след избухването на демокрацията '89 ли?

Преди поне произвеждахме зеленчуци, меса, млечни, изнасяхме ... Доматите и сиренето за салатата бяха вкусни, а ракията с нея - истинска. Сега едни тарикатчета лапат субсидии и нищо не произвеждат. Нямало смисъл. Вместо на полето и във фермите висят по пътищата и площадите с искания за по-високи изкупни цени, помощ от държавата и каквото там им ражда главата. Ядем плодове и зеленчуци от Турция и Македония, че даже от Полша. Месото ни е от Германия, сухото мляко за млечните - от Холандия, а шоколадите и десертчетата за малките - от бог знае какви концерни-богове на индустриалната химия. Такава колективизация ли имаш предвид?

Ей, едни хора пееха навремето "45 години стигат", ама 35 - явно не. Малко са. Дано не се налага да ви чакаме и вие да ги навъртите 45 докато се осъзнаете у к'ъф филм сте. Ако изобщо успеете, де. Че като гледам ...

преди 9 часа, АСПЕКТ написа:

Как прави влакът когато отива в Россия?

Пуфффф,пуфффф, пуфффф, паф. Едва, едва.

Как прави влакът когато се връща в България от Россия?

Пуф,пуф,пуф, паф. Много бързо.

Choo Choo Vintage GIF by US National Archives

За неразбралите това е виц. Едно време влаковете, шлеповете по Дунава бяха до горе пълни и за Россия. Още дори им останало в езика на Россия думата пипер. Болгарский сладкий перец.

А обратно от Россия към България празни. Сиреч ограбването продължава и до днес. Интересът клати феса.

преди 2 часа, Шофера написа:

А какъв е начина? Както стана след избухването на демокрацията '89 ли?

Преди поне произвеждахме зеленчуци, меса, млечни, изнасяхме ... Доматите и сиренето за салатата бяха вкусни, а ракията с нея - истинска. Сега едни тарикатчета лапат субсидии и нищо не произвеждат. Нямало смисъл. Вместо на полето и във фермите висят по пътищата и площадите с искания за по-високи изкупни цени, помощ от държавата и каквото там им ражда главата. Ядем плодове и зеленчуци от Турция и Македония, че даже от Полша. Месото ни е от Германия, сухото мляко за млечните - от Холандия, а шоколадите и десертчетата за малките - от бог знае какви концерни-богове на индустриалната химия. Такава колективизация ли имаш предвид?

Ей, едни хора пееха навремето "45 години стигат", ама 35 - явно не. Малко са. Дано не се налага да ви чакаме и вие да ги навъртите 45 докато се осъзнаете у к'ъф филм сте. Ако изобщо успеете, де. Че като гледам ...

Ако не беше насилствено открадното нямаше да изнасяме, нямаше да произвеждаме ли?

Преди '89 българина масово яде домашно произведени плодове и зеленчуци. От там ти идват заблудите.

А за благоуханието в месарските магазини няма да кажа нищо.

преди 2 минути, BANKATA написа:

Ако не беше насилствено открадното нямаше да изнасяме, нямаше да произвеждаме ли?

Преди '89 българина масово яде домашно произведени плодове и зеленчуци. От там ти идват заблудите.

Ми, сега нали се върнаха земите, частна земя. Европейски фондове, милиарди. Има ли износ? Печалба?

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

Има ли износ? Печалба?

А де- има или няма?

Пък и да има - ти ще усетиш ли?

преди 14 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, сега нали се върнаха земите, частна земя. Европейски фондове, милиарди. Има ли износ? Печалба?

Като си унищожил традицията в семействата голям праз.

Това че някога дядо/баща ти е бил звмеделец или животновъд не те прави и теб такъв.

Но съм сигурен че и това ще ти е трудно да го разбереш.

преди 53 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, сега нали се върнаха земите, частна земя.

Някой си ги продадоха ,други под рента ,когато свършат парите от земите ще връщат социализъма :)

преди 51 минути, BANKATA написа:

Като си унищожил традицията в семействата голям праз.

Това че някога дядо/баща ти е бил звмеделец или животновъд не те прави и теб такъв.

Но съм сигурен че и това ще ти е трудно да го разбереш.

Това, какво общо има със ситуацията.

Други аргументи нямате ли от твоята партия на пудела или всичките са от вида Ad hominem? Ad hominem circumstantiae?

преди 57 минути, АСПЕКТ написа:

Това, какво общо има със ситуацията.

Други аргументи нямате ли от твоята партия на пудела или всичките са от вида Ad hominem? Ad hominem circumstantiae?

Това. Че като върнеш на някого имоти след 45 години в повечето случаи не знае какво да ги прави.

Не ти трябват никакви пудели, а малко акъл да го разбереш.

на 1.05.2024 г. в 23:16, andiay написа:
на 1.05.2024 г. в 22:47, БаалБек написа:

Селскостопански стоки....

И не смееш да ги напишеш, защото...?

на 1.05.2024 г. в 23:16, andiay написа:

Не знаеш кво е донадена стойност?

Принадена стойност - взаимозаменяеми понятия са....

Фантазиите ти нямат край. Вярно си живееш в измислен от теб свят, а не в реалния.

В икономиката няма такива измишльотини като твоите. Има принадена стойност и добавена стойност. ДОНАДЕНА стойност е само в твоята глава и измисления и въобръжаем свят, в който си се потопил дълбоко и няма излизане. И затова аргументите са "безаналогови", защото са пълни глупости.

Ако успееш да излезеш от твоя свят и дойдеш в реалния ти пожелавам - Весели празници!

на 2.05.2024 г. в 9:56, BANKATA написа:

Това. Че като върнеш на някого имоти след 45 години в повечето случаи не знае какво да ги прави.

Не ти трябват никакви пудели, а малко акъл да го разбереш.

И тогава, че са попаднали на имотите на държавата, тя държавата, поне знае какво да ги прави, какво да ги прави имотите, е проблем?

преди 46 минути, АСПЕКТ написа:

И тогава, че са попаднали на имотите на държавата, тя държавата, поне знае какво да ги прави, какво да ги прави имотите, е проблем?

Това ли успя да сътвориш след 4 дни размишления по въпроса?

преди 30 минути, BANKATA написа:

Това ли успя да сътвориш след 4 дни размишления по въпроса?

Ми, аз не кисна във форумът 24/7 дни. Имам работа. Хвърлям понякога едно око.

преди 4 часа, БаалБек написа:

Фантазиите ти нямат край. Вярно си живееш в измислен от теб свят, а не в реалния.

В икономиката няма такива измишльотини като твоите. Има принадена стойност и добавена стойност. ДОНАДЕНА стойност е само в твоята глава и измисления и въобръжаем свят, в който си се потопил дълбоко и няма излизане. И затова аргументите са "безаналогови", защото са пълни глупости.

Ако успееш да излезеш от твоя свят и дойдеш в реалния ти пожелавам - Весели празници!

Не го кори. Като се напият в кръчмата така си говорят...Принадена, донадена все тая...

на 4.05.2024 г. в 12:52, БаалБек написа:

Здравей, душице....

Кое да не смея да напиша бре?

Написал съм го ясно - аграрни стоки=селскостопански стоки....

Не ти е ясно кое се определя за селскостопански стоки ли?

Искаш да ти ги изброявам една по една ли?

Тцъ, душице....

Твоята вяра в това, че можеш да прикриеш тоталната си неадекватност по даден въпрос, чрез атакуване на лична основа е безкрайна....

Но.... желаното не е реалност, за твое съжаление.....

Тцъ, реалният икономически термин е добавена стойност....

Но... за удобство в българският език се ползват и синонимите на добавена - принадена или донадена....

Добавена стойност се ползва като счетоводен термин....

Принадена като микроикономически термин....

Донадена е синоним, няма нормален човек, със средна езикова и функционална грамотност, който да тръгне да спори за думата....

Избрах донадена, защото принадена ми звучи много марксистки....

Характерно за българският език (който е относително богат език) е, че има много думи с едно и също значение....

Английският е беден език и там една дума, често има няколко значения....

Добавен, принаден, донаден на английски е added....

Затова и там термина за счетоводство е added value, а микроикономическия е value added....

Обръщат местата....

Започваш да приличаш на червейче, което изведнъж е загубило прикритието на буцата пръст и почва да се усуква и гърчи в опит да скрие същността си....

Пак ще поамнайстя - това, че един невеж индивид смята нещо за глупост и заявява, че е глупост, не означава, че е глупост....

Глупост е да се хващаш като удавник за сламка за някаква дреболия и да я ползваш като "аргумент", че всичко написано от мен било глупост....

Нали показа онези графики като "доказателство", че съм бил написал лъжа....

За пореден път ще те помоля, вместо да се занимаваш с личността ми, да посочиш с какво точно графиките опровергават написаното от мен...

Но..... а дано, ама надали.....

Не разбираш нито написаното, нито графиките...

Иначе не би ги посочила като "доказателство", нямат никаква връзка с моето мнение, което обявяваш за лъжа и глупост....

Благодаря за пожеланията....

Всеки ден се опитвам да превръщам в празник....

По-често се получава....

Защото имам доста точна представа за реалността и какво мога да очаквам от нея....

На теб ти пожелавам да се научиш да мислиш....

И преди да коментираш нещо, поне да знаеш, какво коментираш...

Или пък си остани обикновено рупорче - тенекиена душица....

Животът си е твой....

на 4.05.2024 г. в 16:56, Мечо Хубавеца написа:

Не го кори. Като се напият в кръчмата така си говорят...Принадена, донадена все тая...

И каква е разликата между донадена и принадена бре меченце пишман юридическо?

Или като си пийнеш в кръчмата и си вярваш?

преди 14 часа, andiay написа:

Нали показа онези графики като "доказателство", че съм бил написал лъжа....

За пореден път ще те помоля, вместо да се занимаваш с личността ми, да посочиш с какво точно графиките опровергават написаното от мен...

Само си виж колко си написал, а не можеш да напишеш какво са аграрни (селскостопански) стоки.

Ти действително си живееш в свой фантастичен свят. Това твоето как ще си го коментираш, освен като глупост?

на 1.05.2024 г. в 20:16, andiay написа:

Земеделският ни износ някога е бил равномерно разпределен между зърнени култури, плодове, зеленчуци, като последните две категории са тези с по-високата донадена стойност....

Днес земеделският ни износ представлява почти само зърнени култури - жито, царевица, слънчоглед - все неща с изключително ниска донадена стойност - суровини....

И пак ще те попитам: Можеш ли опишеш какво са аграрни стоки? Преработвателни предприятия, които излизат с готова продукция влизат ли в твоят свят на аграрните стоки?

А що се касае за глупостта  ти - донадена стойност...

преди 14 часа, andiay написа:

Избрах донадена, защото принадена ми звучи много марксистки....

Характерно за българският език (който е относително богат език) е, че има много думи с едно и също значение....

Английският е беден език и там една дума, често има няколко значения....

Добавен, принаден, донаден на английски е added....

Затова и там термина за счетоводство е added value, а микроикономическия е value added....

Обръщат местата....

Е по-жалко оправдание не бях чела. Не ти се отдава. Но във фантастичния свят на Анедей всичко е оправдано и всяко нещо може да замени друго и да си обръщат местата. ;) Там глупостта не е такава, каквато е в реалността.

преди 45 минути, БаалБек написа:

Само си виж колко си написал, а не можеш да напишеш какво са аграрни (селскостопански) стоки.

Ти действително си живееш в свой фантастичен свят. Това твоето как ще си го коментираш, освен като глупост?

И пак ще те попитам: Можеш ли опишеш какво са аграрни стоки? Преработвателни предприятия, които излизат с готова продукция влизат ли в твоят свят на аграрните стоки?

Е по-жалко оправдание не бях чела. Не ти се отдава. Но във фантастичния свят на Анедей всичко е оправдано и всяко нещо може да замени друго и да си обръщат местата. ;) Там глупостта не е такава, каквато е в реалността.

Стига му обръща внимание и му се връзва. Човекът си има заболяване. Към такива хора би трябвало да се отнасяме с разбиране, а ти постоянно го кориш. 

преди 11 минути, БаалБек написа:

Здравей душице.....

Толкова малко пишеш, а толкова много се издаваш, че нямаш и грам компетентност....

Казах ти - желаното от теб не е реалност....

преди 15 минути, БаалБек написа:

Мхм, влизат....

Там донадената / принадена / добавена стойност е най-висока....

преди 17 минути, БаалБек написа:

Е по-жалко оправдание не бях чела.

Не бъркай обяснение с оправдание....

Глупостта винаги е следствие на незнание, а ти успешно доказваш, че нищо не знаеш....

преди 21 минути, БаалБек написа:

Не ти се отдава.

Е, на теб мисленето не ти се отдава, но нема да предирям...

преди 22 минути, БаалБек написа:

Но във фантастичния свят на Анедей всичко е оправдано и всяко нещо може да замени друго и да си обръщат местата. ;) 

Радвам се, че собствената ти необразованост те забавлява....

Мен също....

Нищо не съм заменял, нито съм обръщал местата....

Обръщане на местата има в английската терминология, както ти обясних....

Ползвам синоними, за да избегна термина "принадена стойност", който е формулиран и от Маркс и касае съвсем друго нещо....

Добавена стойност пък в България се ползва за фискални цели....

Кое още не си разбрала?

Мен ако питаш - нищо не си в състояние да разбереш...

Но... във фантазиите на "тенекиените душици" всичко е наопаки....

"Тенекиеният човек в неговия огледален свят"....

преди 34 минути, БаалБек написа:

Там глупостта не е такава, каквато е в реалността.

Мхм, в реалността ти я дефинираш много точно....

Във виртуалното пък опитваш да я скриеш като обявяваш всичко, което неуката ти главица не е в състояние да осмисли за глупост.....

Е, невъзможно е да ти се получи, но пък е забавно....

Лично мен, глупостта винаги ме забавлява, еле па коги си верва, че мое да се прикрие......

Благодаря ти, че ме усмихна в началото на работната седмица....

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Стига му обръща внимание и му се връзва. Човекът си има заболяване. Към такива хора би трябвало да се отнасяме с разбиране, а ти постоянно го кориш. 

Сиги освен пишман юрист, меченцето стана и пишман лекар...

Пишман Мечо...

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ще се съглася с теб.

Донадения свят на @andiay е мултиизмерен.

На Анедей веднага излезе на показ свенливостта му. Аха да напише нещо конкретно, но то се плъзна и видоизмени.

преди 20 минути, andiay написа:
преди 1 час, БаалБек написа:

Здравей душице.....

Толкова малко пишеш, а толкова много се издаваш, че нямаш и грам компетентност....

Казах ти - желаното от теб не е реалност....

преди 1 час, БаалБек написа:

Мхм, влизат....

Там донадената / принадена / добавена стойност е най-висока...

Толкова си може.

преди 22 минути, andiay написа:

Благодаря ти, че ме усмихна в началото на работната седмица....

Успешно лечение....

преди 7 часа, БаалБек написа:

Ще се съглася с теб.

Донадения свят на @andiay е мултиизмерен.

На Анедей веднага излезе на показ свенливостта му. Аха да напише нещо конкретно, но то се плъзна и видоизмени.

Толкова си може.

Успешно лечение....

Нека бъдем позитивни. А...недей чете много, личи си, лошото е, че не винаги може да осмисли написаното...Имам приятели адвокати, които понякога защитават такива като него и зор виждат... Мислят, че знаят повече от защитника си .... Същото става и по време на граждански дела. Там хубавото е, че може страната да не присъства, освен в специални случаи... П.п. Има и много такива случаи с пациенти на жена ми. Мислят си, че лекарите нищо не разбират...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.