Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов 3,5'' HDD диск

Featured Replies

Аз видях че е Хитачи, но по вече исках да видя платката. Оформлението и е почти като при мен, но не е същата. И на трите са една и съща платка но единият модел е Тошиба, а другите два нямат горният стикер и не ги зная какви са, а и самият корпус при тях е малко по друг. Ако искаш, да ти направя снимка, мога веднага и да ти я пусна тук.

IMG_20221101_235002.jpg

• Отговори 71
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами аз го ползвам от няколко години и не е мръднал. Ползвам го и за игри (че няма място за тях на системния при SSD-то, че съм само с 512GB там), ползвам го за работа, за кеширане на рендировки при ви

• Сървърните дискове често са доста шумни, покарай шумните охлаждания на сървърите това не прави впечатление, но в нормален комп са доста неприятни. Аз лично бих взел 5400 об/с Ironwolf (независимо

• Аз в последно време ползвам само на HGST Hitachi и вече не бих погледнал друга "марка". Малко по-скъпи, но хем са бързи, хем са тихи, хем са надеждни и са и по-хладни от X300 Toshiba-та, която бях взе

Публикувани изображения

преди 1 минута, Kolev72 написа:

Аз видях че е Хитачи, но по вече исках да видя платката. Оформлението и е почти като при мен, но не е същата. И на трите са една и съща платка но единият модел е Тошиба, а другите два нямат горният стикер и не ги зная какви са, а и самият корпус при тях е малко по друг. Ако искаш, да ти направя снимка, мога веднага и да ти я пусна тук.

Добре снимай ги а снимките ако искаш и на съобщение може да ги пратиш да не се подразни автора с излишни снимки извън темата му!

преди 1 час, П.Петров написа:

Hitachi и HGST ги няма вече. Лошото е че за HDD тата монополистите са Seagate и WD. Taka че тази класация скоро няма да е актуална. Тези HGST дето се мотаят още, скоро няма да се виждат....

Именно. Затова взимайте докато има. :biggrin:

Иначе в момента има достатъчно количество по сайтовете от това, което съм забелязал. Отделно WD запазиха технологията и пак ще ги има само, че не като HGST, а като Western Digital Ultrastar...

А иначе и моделите им Red Pro или Gold (този с хелия) също са много добри.

Така че класацията си остава актуална, но ще се промени на WD/Toshiba/Seagate. :)

Да не съм голословен, най-прясно попълнение в "блек листа ми" :)  HGST , много Убави са !

Диск на 4 години ме изненада сабаляс прекрасно:

1667474073994.jpg

1667474073964.jpg

Е то никой не е казал, че са вечни или нямат дефектни бройки. Дисковете са си консуматив. Има и късмет. Но в backblaze всеки може да си направи равносметка:

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q3-2022/

Zero failures for Q3: Three drives had zero failures this quarter: the 8TB HGST (model: HUH728080ALE604), the 8TB Seagate (model: ST8000NM000A), and the 16TB WDC (model: WUH721816ALE6L0). For the 8TB HGST, that was the second quarter in a row with zero failures. Of the three, only the WDC model has enough lifetime data (drive days) to be comfortable with the calculated annualized failure rate (AFR). As we will see later in this review, this 14TB WDC model has a lifetime AFR of 0.11% with the confidence interval range of just 0.30 at a 95% confidence level.

Това хич не ме отказва от тях.

преди 20 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Диск на 4 години ме изненада сабаляс прекрасно:

Тази програма можеш спокойно да я фърлиш у кофата, защото НИЩО не прави.

Единственият начин да удължиш живота на харда си е да изолираш проблемните сектори извън дяловете си. Т.е. ако щастливо са групирани на едно-две места е да разпарчетосаш диска и оставиш тези групи извън дяловете, с разумен запас  до 1 ГБ отляво и отдясно на проблемните области. Опционно здравите дялове можеш да ги обединиш в 1 (Линукс). Прилагал съм този способ, а най-доброто ми постижение е удължаване живот на хард с 14 хил часа, който бяха го отписали въобще и изхвърлили на 10 хил часа.

Зависи от ситуацията. При мен са помагали различни програми. HDD Regenerator-a ми е помагала е едни случаи, в други съм опирал до MHDD, Victoria, HDSentinel (вградените тестове за поправка), а понякога са помагали средствата на самите производители - Seagate SeaTools, WD Data LifeGuard, дори и CHKDSK /B и т.н. Та аз не бих побързал да я изхвърлям. Защото ситуации бол.

Не съм казал да се изхвърля. Интересно че цитираш все тулове - на файлово ниво. Ами успех им желая на ползващите ги.

преди 1 час, MZ/X написа:

Не съм казал да се изхвърля. Интересно че цитираш все тулове - на файлово ниво. Ами успех им желая на ползващите ги.

А кои са туловете на хардуерно ниво? Изолацията на секторите за която си споменал също е на софтуерно ниво. Така или иначе подобни инструменти имат способността да възстановяват само логически лоши сектори. Ако повредата е на физично ниво нищо няма да помогне. Повечето споменати инструменти правят точно това, маркират секторите и ги изолират (освен ако няма остатъчни добри сектори от spare източника с които направо да ги заместят - но това си го прави и самия диск по време на своята работа чрез firmware си така или иначе). HDDRegenerator поправя с намагнетизиране на повърхността (шефа беше изтървал един лаптоп, който направо беше тотал щета - след HDDRegenerator-a изкара след това диска му изкара още 7-8 години), тулове като WD Lifeguard правят low-level-format с писане на нули по целия диск и т.н. Кой ще помогне зависи от ситуацията, както казах. Лично аз съм имал успех с тях с който временно да удължа живота им докато сменя диска с нов, защото това е единственото истинско лечение. На останалите им пожелавам пък аз въобще да не стигат до тях.

преди 2 минути, цър-вул написа:

Само знам, че има тулове, които добавят битите сектори в скрита таблица на диска и после при работа тези сектори се пропускат.

А така де. Те повечето това правят и ние не откриваме топлата водя. Затова исках да спомене, кои са тези тулове, които работят на не-файлово според него ниво... Аз се сещам единствено за firmware-a ако се наложи да се обновява, както беше с една засегната 750GB партита от Seagate. Тогава след обновяването диска изкара още няколко години. Проблема му беше, че някакъв лог файл се пълнеше и ставаше по-голям отколкото трябваше. Актуализацията коригира това.

@B-boy/StyLe/

В интерес на истината и аз съм ползвал част от изброените тулов, както и други неспоменати. Но успехът е бил краткосрочен, защото въпреки маркираните лоши сектори, до тях се появяват други, и пак дискът почва да трака и дере там.
Абе, като при ковида е - има ли заразени, колкото и да ги карантираш/изолираш, появяват се други, които са в близост. Затова - изолация на цялата област и околовръст! :)

Поправка пускам на диска с цел безпроблемно да дръпна датата от него и после отива в коша, естествено след като го разпробия с дрелката!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Поправка пускам на диска с цел безпроблемно да дръпна датата от него и после отива в коша, естествено след като го разпробия с дрелката!

Да де, това имах предвид и аз.

преди 23 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Лично аз съм имал успех с тях с който временно да удължа живота им докато сменя диска с нов, защото това е единственото истинско лечение.

Колкото да копираш датата или евентуално за TEMP неща. За нищо ценно.

преди 18 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Според мен избързваш, но ако и в целта ти е да се отървеш от хардиск въобще и преминеш на по-надеждната технология - ссд, подкрепям:)

преди 10 минути, MZ/X написа:

Според мен избързваш, но ако и в целта ти е да се отървеш от хардиск въобще и преминеш на по-сигурната технология - ссд, подкрепям:)

Просто не ползвам компрометирана техника - политика на фирмата и то много правилна! Нещо което не работи с нормални параметри се сваля от употреба! В случая ще е с ново SSD ... дори ако някой от райд масив изпищи се подменя целият масив с нови дискове!

преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Просто не ползвам компрометирана техника - политика на фирмата и то много правилна!

Щом е на фирмено ниво - правилно! Те плащат! :)

Явно съм бил с погрешно схващане, че говориш за собствен, платен от джоба си диск...

С риск да ме оплюете, ще кажа, че хард дисковете се скапват най-много от лош захранващ блок. Тези логически лоши сектори се появяват на нови дискове заради лоши напрежения и слаби токове от китайските ментета на захранващи. Виждал съм го на компове на приятели сглобявани на принципа - "най-евтиното". Аз имам дискове на по 10 и 20 години, които не са мръднали. Нямат и един релокиран сектор. Ама са работили винаги с Фортрон, Чийфтек и Енермакс.

Лека вечер на всички!

преди 3 часа, paleto написа:

С риск да ме оплюете, ще кажа, че хард дисковете се скапват най-много от лош захранващ блок. Тези логически лоши сектори се появяват на нови дискове заради лоши напрежения и слаби токове от китайските ментета на захранващи. Виждал съм го на компове на приятели сглобявани на принципа - "най-евтиното". Аз имам дискове на по 10 и 20 години, които не са мръднали. Нямат и един релокиран сектор. Ама са работили винаги с Фортрон, Чийфтек и Енермакс.

Лека вечер на всички!

Възможно е, но аз също съм карал досега с качествени захранвания. Сега съм с EVGA SuperNova G3 750W Gold и съм повече от доволен.

Относителна работа. Диска, за който писах по-назад: ST3000DM008-2DM166 в момента е със следния SMART и за втори път заделях празен дял със лоши сектори, проблема се появи 2-3 месеца след като изтече 3 годишната гаранция, за момента работи и го ползвам:

vtwmPA1.png

Захранването ми е Smart DPS G 750W Gold (thermaltake.com)

Може да е над 5 годишно, но за момента се справя перфектно с конфигурацията от подписа, дори и с overclock на видеокартата.

Освен този диск, другите дискове работят без проблеми, като другия механичен WD 4 TB е с над година и нещо часове работа. За сравнение, SSD на Самсунг е с почти 6 години работа, ADATA е на над 2 години.

Ти си майстор, няма да те уча, но все пак провери визуално как са кондерите, щом захранването вече е на 5 години. 

А това на снимката е първия ми хард диск. Навремето нямаха SMART. Тази марка я няма вече, защото заради една дефектна серия фалираха. Сега му пуснах сърфейс тест. Извинявам се на автора за снимката, ама не мога да не се похваля с тази реликва :)

ScreenShot001.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.