Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов 3,5'' HDD диск

Featured Replies

Последния ми 3 ТБ диск започна да дава лоши сектори точно след третата година, като му свърши гаранцията, а в началото, като беше на няколко месеца, беше заменен гаранционно. Вече диск с по-малко от 5 години гаранция не вземам, затова 4 ТБ го взех с 5 години гаранция.

• Отговори 71
  • Прегледи 6,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами аз го ползвам от няколко години и не е мръднал. Ползвам го и за игри (че няма място за тях на системния при SSD-то, че съм само с 512GB там), ползвам го за работа, за кеширане на рендировки при ви

• Сървърните дискове често са доста шумни, покарай шумните охлаждания на сървърите това не прави впечатление, но в нормален комп са доста неприятни. Аз лично бих взел 5400 об/с Ironwolf (независимо

• Аз в последно време ползвам само на HGST Hitachi и вече не бих погледнал друга "марка". Малко по-скъпи, но хем са бързи, хем са тихи, хем са надеждни и са и по-хладни от X300 Toshiba-та, която бях взе

Публикувани изображения

WD не са лоши в момента съм с един 2.5 инча 1тб вече от близо 3 години го ползвам за склад. И е много тих а преди това имах пак на WD 2тб който също в ръцете, ми си изкара, много време и ми беше излишен, де та го бях дал комплект с готов комп на един приятел да го ползва. И няколко месеца след това ми звъни да си взема щайгата. И аз знам че всичко си е наред по нея  гледам а страничния капак го няма викам майната му все ми е тая за него. Ами като погледнах дъното лошо ми стана гледам платката по средата черти има и най накрая, като се вгледах по добре, то разцепено по средата и оправия няма, А горкия хард сложен в долния край на кутията уж да не го забележа ама го видях целия сдъвкан все едно е бит с пирони а то кучето на моя приятел го нагризало. Та общо взето като цяло WD  не са чак толкова лоши.

• Автор

А какво мислите за допълнителната гаранция от 2 години на ardes ?

https://ardes.bg/product/4tb-seagate-ironwolf-st4000vn006-267404

Искат ми допълнително 42 лв за "удължена гаранция с 2 години" т.е. гаранцията на този диск би трябвало да стане 5 години.

преди 1 час, П.Петров написа:

Искат ми допълнително 42 лв за "удължена гаранция с 2 години" т.е. гаранцията на този диск би трябвало да стане 5 години.

Добър избор!

преди 13 часа, П.Петров написа:

Здравейте.

Трябва ми нов HDD диск 3,5 " 4 TB. Диска ще се ползва за сторидж т.е. не е задължително да е мега бърз.

...

Щом няма да е системен диск то всеки става. Но пример, ако ще се сторват и инкрементални бекъпи , торенти и пр. бих си взел Seagate Ironwolf NAS . CMR технология на запис, цената е приемлива за такъв диск, но най-важното, което трябва да се знае за да няма проблем с диковете е че трябва да се ползва качествено захранване.

преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, аз това го видях, но и друго видях - има информация, че 006 са с 2 плочи, за разлика от 008, които са били с 3. Та, 1 плоча по-малко, неимоверно повече кеш ... да ви напомня на нещо? :D

преди 7 минути, Rammkopf написа:

Да, аз това го видях, но и друго видях - има информация, че 006 са с 2 плочи, за разлика от 008, които са били с 3. Та, 1 плоча по-малко, неимоверно повече кеш ... да ви напомня на нещо? :D

За там вече не знам. Тук има някаква тема с подобни оплаквания:

https://forums.servethehome.com/index.php?threads/latest-seagate-ironwolf-4to-st4000vn006-supposed-to-be-cmr-behaves-like-smr-in-zfs-raidz-rebuild.37585/

преди 2 часа, П.Петров написа:

Да , този също става,  дори е на по-хубава цена! За гаранцията е личен избор, аз лично не бих доплатил!

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

https://forums.servethehome.com/index.php?threads/latest-seagate-ironwolf-4to-st4000vn006-supposed-to-be-cmr-behaves-like-smr-in-zfs-raidz-rebuild.37585/

Мхм ... :) Мина ми през ума, че не е невъзможно да са изобретили и хибридни плочи - 33% от пистите, които са най-близо до периферията на плочата и се въртят най-бързо, да са SMR, останалите 67%, които се приближават към центъра и се въртят по-бавно, да са CMR. Което би означавало, че дисковете са пак с единична записваща, но вече с двойна четяща глава - наглед излишно усложение, но ако сметката им се е вързала "цифром" ...

Така или иначе, няма как да знаем. По любимата ми аксиома на Боб Хвърлей, нищо не е невъзможно, но за сметка на това, никога не е сигурно.

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Изглежда не е подходящ за RAID масиви !

преди 22 часа, П.Петров написа:

Но все си мисля че производитела за да дава дълга гаранция значи знае какво е сложил в тоя диск.

преди 11 часа, П.Петров написа:

Това доплащане по-качествен ли ще направи диска?

• Автор
преди 30 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това доплащане по-качествен ли ще направи диска?

По качествен няма да стане. Но ако изгори между 3 та и 5 та година (очевидно Пламене), ще трябва да ми го сменят.

Сега гледам този ST4000VN008

Има доста мнения в моите любимци Амазонци

https://www.amazon.com/Seagate-IronWolf-5900RPM-Internal-3-5-Inch/dp/B07H289S79/ref=sr_1_2?crid=3IFTEOSC36DU8&keywords=Seagate+IronWolf+4TB&qid=1667322854&qu=eyJxc2MiOiIxLjcxIiwicXNhIjoiMS4yNSIsInFzcCI6IjAuODMifQ%3D%3D&sprefix=seagate+ironwolf+4tb%2Caps%2C440&sr=8-2

И мисля вместо ST4000VN006 да си взема ST4000VN008 от jar и да не давам парите за допълнителната гаранция а да идат за 008.

Какво ще кажете пичове?

След като последни ми seagate се повреди точно след като си изкара гаранцията, както вече писах, в момента ползвам WD red pro, за който споменах по-горе и е с 5 годишна гаранция.

преди 43 минути, Raze написа:

След като последни ми seagate се повреди точно след като си изкара гаранцията, както вече писах, в момента ползвам WD red pro, за който споменах по-горе и е с 5 годишна гаранция.

Аз също вече не бих заложил на тях. Макар да имам модели, които дори още са на 100% здраве (говоря за един 20 годишен сигурно 80GB и един 250GB на 16-18 години)....доста други (един 750GB и един SSHD 2TB изкараха едва 4-5 години). В момента моята лична класация е (Hitachi/HGST/WD/TOSHIBA/Seagate). Сега предполагам, че сървърните модели на който и да е бранд биха били по-издръжливи и по-скъпи разбира се, но все пак бих избрал HGST без значение за какво ще се ползва. Интересното е, че Seagate би трябвало да имат добри дискове след като погълнаха толкова много компании (maxtor/quantum/samsung hdd бизнеса - още помня spinpoint моделите) и други, но в последно време сякаш ми загубиха доверието нещо.

Да попитам и аз макар че не е точно по темата въпроса ми. Този модел на Hitachi  да ли още се произвежда също ми направи, впечатление че и в продавалниците, рядко се среща.

261243198_1486674885037373_4414434749001619852_n.jpg

Едва ли, защото това е стар диск като модел и характеристики. Може да го има някъде залежал по складовете, но едва ли се произвежда в момента.

То реално Hitachi вече няма. Купиха ги WD и HGST се продават под техния бранд като ги разделиха малко и с Toshiba.

Е аз ще съм вероятно от малцината, които са имали дерт основно с дискове на WD. Като започнем от зеленото недоразумение, минем през синьото, та и това черното, особенно при 2.5" ! Хитачито същата работа, те за това май се и събраха. Вероятно са пооправили нещата, но последните 10г. само на Seagate залагам !

преди 14 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Едва ли, защото това е стар диск като модел и характеристики. Може да го има някъде залежал по складовете, но едва ли се произвежда в момента.

Аз питам щото диска си работи само платката даде фира помислих че и диска е заминал но се оказа че работи. Проверих го като взех на един познат същия, хард и сложихме, неговата платка и веднага завъртя и диска се показа в ОS. Но няма как да взема на човека платката а и по продавалниците както написах рядко се срещат което си е нормално за стар модел спрян от производство.

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Аз питам щото диска си работи само платката даде фира помислих че и диска е заминал но се оказа че работи. Проверих го като взех на един познат същия, хард и сложихме, неговата платка и веднага завъртя и диска се показа в ОS. Но няма как да взема на човека платката а и по продавалниците както написах рядко се срещат което си е нормално за стар модел спрян от производство.

Що се занимаваш с толкова стар диск? Толкова ли нямате средства за едно SSD? Време и нерви най-малко ще си спестите!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Що се занимаваш с толкова стар диск? Толкова ли нямате средства за едно SSD? Време и нерви най-малко ще си спестите!

Е аз съм с SSD но този хард исках да му намеря платка и да го оставя като резерва за склад. А и ми харесва в него това че винаги ми е държал ниски температури и лятото повече от 30 градуса не е надвишавал.

• Автор
преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Аз също вече не бих заложил на тях. Макар да имам модели, които дори още са на 100% здраве (говоря за един 20 годишен сигурно 80GB и един 250GB на 16-18 години)....доста други (един 750GB и един SSHD 2TB изкараха едва 4-5 години). В момента моята лична класация е (Hitachi/HGST/WD/TOSHIBA/Seagate). Сега предполагам, че сървърните модели на който и да е бранд биха били по-издръжливи и по-скъпи разбира се, но все пак бих избрал HGST без значение за какво ще се ползва. Интересното е, че Seagate би трябвало да имат добри дискове след като погълнаха толкова много компании (maxtor/quantum/samsung hdd бизнеса - още помня spinpoint моделите) и други, но в последно време сякаш ми загубиха доверието нещо.

Hitachi и HGST ги няма вече. Лошото е че за HDD тата монополистите са Seagate и WD. Taka че тази класация скоро няма да е актуална. Тези HGST дето се мотаят още, скоро няма да се виждат....

преди 2 часа, vlado1985 написа:

Владко!

Снимай този 2,5 инчов диск от долната страна - където му е платката. Но направи снимка така, че да може да се чете по нея или най малкото снимката ти да е добра. Имам 3 диска 2,5 инчови, на които платките са явно здрави, но имат сериозен проблем с механиката. Ако е еднаква с някоя от моите, ще ти пратя целият диск по еконт. Да опиташ и с нея. Напиши тук 2-3 думи. И се извиняваме на постналия темата, че пишем за странични неща.

преди 11 минути, Kolev72 написа:

Владко!

Снимай този 2,5 инчов диск от долната страна - където му е платката. Но направи снимка така, че да може да се чете по нея или най малкото снимката ти да е добра. Имам 3 диска 2,5 инчови, на които платките са явно здрави, но имат сериозен проблем с механиката. Ако е еднаква с някоя от моите, ще ти пратя целият диск по еконт. Да опиташ и с нея. Напиши тук 2-3 думи. И се извиняваме на постналия темата, че пишем за странични неща.

Чичо Стефчо харда е hitachi по горе съм качил снимка а сега ти пращам снимка с платката. Мерси все пак и жив и здрав да си ти и цялото семейство!

313972734_2161317430736853_4102704415215666077_n.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.