Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ще стане, когато България приеме Еврото?

Какво ще стане, ако приемем еврото? 28 гласували потребители

1. 1. Какво ще стане, ако приемем еврото?

• България ще се оправи - състоянието на България ще се оправи и държавата ще стане напреднала и утопична
      14%
      4
    • България ще се влоши - състоянието на България няма да се оправи, а ще стане още по-зле
      67%
      19
    • Нищо кой знае какво няма да стане
      17%
      5
    • Не знам / Не съм сигурен / Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 2 минути, BANKATA написа:

Погледни и от добрата страна. Тогава бяхме милионери 😁

Почти всички:) 850лв. беше кутия Victory!

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 331
  • Прегледи 18k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• именно...увеличението ще е двойно.. но... никой няма да вдигне заплата двойно... от 1000лв ще я направят 500евро... значи цените ×2 нагоре... заплата-:2... общо-обеднявам

• The-Walk!nG-Dead
    The-Walk!nG-Dead

Трябва им територията ни, а чрез Еврото, българите масово ще напуснат България за съжаление явно това е и целта.😢

Публикувани изображения

Хърватия вече е приела еврото и всичко е поскъпнало.

https://www.zeit.de/wirtschaft/2023-01/kroatien-euro-einfuehrung-teuerung

След въвеждането на еврото в Хърватия хранителните стоки, услугите, внезапно са поскъпнали значително. Министърът на икономиката ще обяви мерки.

Само 2 дни след въвеждането на еврото все повече потребители се оплакват от поскъпването на хранителните продукти, както и услугите. При кафенета има също поскъпване.

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

След въвеждането на еврото в Хърватия хранителните стоки, услугите, внезапно са поскъпнали значително. Министърът на икономиката ще обяви мерки.

Само 2 дни след въвеждането на еврото все повече потребители се оплакват от поскъпването на хранителните продукти, както и услугите. При кафенета има също поскъпване.

Само да попитам, защото наистина не знам, Хърватия преди да приеме еврото имаше ли валутен борд ? 

Защото ние дори и сега, сме обвързани с еврото и каквото се случва в еврозоната дава отражение и на лева. И хубаво, и лошо. 

Дори, когато имаше дефлация преди няколко години, това беше заради еврозоната. 

преди 22 минути, АСПЕКТ написа:

Инфлация бре.

и тук е така

преди 27 минути, васил козарев написа:

Само да попитам, защото наистина не знам, Хърватия преди да приеме еврото имаше ли валутен борд ? 

Защото ние дори и сега, сме обвързани с еврото и каквото се случва в еврозоната дава отражение и на лева. И хубаво, и лошо. 

Пише за Босна, че е вързана за дойче марката или за еврото. Както е случаят с България. Косово също. За Хърватия, не знам. Но отдавна е 1 евро за 7,4 куни.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Но отдавна е 1 евро за 7,4 куни.

Явно не е ... 

Общо-взето, такъв щеше да е резултата, ако левът не беше обвързан към еврото 2:1 ... 

Преди да почнат инфлационните проблеми у Турция, левът и лирата бяха кажи-речи 1:1 /не баш/ ... 

преди 19 минути, BANKATA написа:

Инфлация бре.

и тук е така

15 до 20 процента инфлация, при положение, че в другите държави от  ЕС  е 6 до 8 процента инфлацията. 

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

20 процента инфлация, при положение, че в другите държави от  ЕС  е 6 процента инфлацията. 

От къде ги докара тези 20%?

преди 7 минути, BANKATA написа:

От къде ги докара тези 20%?

https://m.dir.bg/business/pazari/godishnata-inflatsiya-goni-20-te-protsenta

Годишната инфлация гони 20-те процента

НСИ отчете 18,7 на сто инфлация през септември спрямо същия месец на 2021 г. Какви са процентните (месечни) изменения в пазарните стойности по потребителски групи стоки и услуги

768x.jpg?_=1665995907

Ако става въпрос за България не е 20, много повече е.  Тия стъкмистики дето ги вади НСИ може да си избършат задниците.

Реално:

Техника - 20% и повече нагоре

Хранителни продукти - 50% и нагоре усреднено, щото има някой неща са почти същите ама други са по 2.

Гориво - 50%

Жилища - 30%

Вода - 50%

Ток - 5-8%

Газ - 300%

Услуги - 100% и нагоре

И т.н.

Де факто тока и данъците може да се каже че не са мръднали.

Как ги изчисляват тези 16-17 , само те си знаят.

преди 14 минути, darco написа:

Ако става въпрос за България не е 20, много повече е.  Тия стъкмистики дето ги вади НСИ може да си избършат задниците.

Реално:

Техника - 20% и повече нагоре

Хранителни продукти - 50% и нагоре усреднено, щото има някой неща са почти същите ама други са по 2.

Гориво - 50%

Жилища - 30%

Вода - 50%

Ток - 5-8%

Газ - 300%

Услуги - 100% и нагоре

И т.н.

Де факто тока и данъците може да се каже че не са мръднали.

Как ги изчисляват тези 16-17 , само те си знаят.

Това е инфлацията, измерена чрез Хармонизиран индекс на потребителските цени. Червените колонки са годишната инфлация спрямо същия период на 2021. А през 2021 също имаше инфлация. 

inflaciq.jpg

Аз давам реални примери за поскъпване. Ти пак ми цитираш стъкмистиката на НСИ :) . Аз ям свинско, ти ядеш зеле. Среднонатъкмистично ядем свинско със зеле :) .

преди 1 минута, darco написа:

Аз давам реални примери за поскъпване. Ти пак ми цитираш стъкмистиката на НСИ :) . Аз ям свинско, ти ядеш зеле. Среднонатъкмистично ядем свинско със зеле :) .

И какво общо има поскъпването с методологията за определяне на инфлационните индекси? Какво като нещо е поскъпнало с 20 %, като дохода ти се е увеличил с 50%?

преди 13 минути, darco написа:

Чудесна демонстрация, че си нямаш и хал хабер що е то статистика. Ако инфлацията за VIII. 2022 е 15, а за 2021  10 да речем, нали се сещаш, че това са 25 % спрямо 2020.  За същото време имаш и други фактори, като растежа на работната заплата, което води и до вдигане на цени. 2021 МРЗ е 650, а от 1.4. 2022 е 710, т.е. 10%. Сметна ли ги тия проценти към инфлацията? 

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

И какво общо има поскъпването с методологията за определяне на инфлационните индекси? Какво като нещо е поскъпнало с 20 %, като дохода ти се е увеличил с 50%?

На кой дохода му се е увеличил с 50%? Да има и такива, вероятно има и с повече увеличение :) . За това казвам за свинското и зелето :) .

01 Хранителни продукти и безалкохолни напитки 167
02 Алкохолни напитки и тютюневи изделия 25
03 Облекло и обувки 121
04 Жилища, вода, електроенергия, газ и др. горива 107
05 Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайно поддържане на дома 76
06 Здравеопазване 60
07 Транспорт 53
08 Съобщения 51
09 Развлечения и култура 64
10 Образование 6
11 Ресторанти и хотели 57
12 Разнообразни стоки и услуги 59

Ето ги стоките и услугите, които формират стъкмистиката. Естествено няма подробно кои точно продукти, няма и формула по която всеки да може да си сметне :) . Защо ли :) ? Всеки с глава на раменете може да си направи извод :) .

преди 38 минути, NewRedDragon написа:

Заплатата е увеличиха с 9 процента, ако не бъркам. В България разбира се. И то минималната. Не знам, на кого заплатата е увеличена с 50 процента. Сиреч, ако е взимал 1000 лева, вече взима 1500 лева заплата.

Не съм чел такава новина.

току-що, АСПЕКТ написа:

Заплатата е увеличиха с 9 процента, ако не бъркам. В България разбира се.

Не знам с точно колко. Аз не съм на заплата. На малкото ми персонал, заплататите са увеличени с 20% - до 40% спрямо декември 2021. В едното дружество (където съм миноритарен - с 20%) - 100% спрямо декември 2021. Затова и дивидента ми за 2022 беше някакви кирливи 10 000лв, дето след данъци.....не знам колко ще са - не се занимавам със счетоводството - има си хора за тая работа

преди 2 часа, васил козарев написа:

Има ли значение цялото ти лалане за това какво било или не било в Хърватия бордове, алабализми. Тук като има борд що има кумулативна официална инфлация над 23%(всъщност май дори над 25%, а реалната си я знаем и без НСИ, цени Х2+) за 3 години? Що за същият период в Швейцария процентите са под 5? Извод, борда не ни пази почти от нищо. василка, уж се правиш на умен и наблюдателен. Как си пропуснал такива очеизвадни неща. Не ми отговаряй. Ако можеш и искаш, свали си сам капаците.

преди 4 минути, Sliderum2 написа:

Има ли значение цялото ти лалане за това какво било или не било в Хърватия бордове, алабализми. Тук като има борд що има кумулативна официална инфлация над 23%(всъщност май дори над 25%, а реалната си я знаем и без НСИ, цени Х2+) за 3 години? Що за същият период в Швейцария процентите са под 5? Извод, борда не ни пази почти от нищо. василка, уж се правиш на умен и наблюдателен. Как си пропуснал такива очеизвадни неща. Не ми отговаряй. Ако можеш и искаш, свали си сам капаците.

Бордът няма как и да те пази от инфлация! Особено, след като и в еврозоната има такава!  

Цялото ти изречение е от липсваща предпоставка и направен напълно погрешен извод, продиктуван от личните комунистически убеждения на субекта. 

Самият факт, че си на 50 и си комунист е доказателство за липса на интелект. Останалото са предубеждения, не разбиране на икономиката и прочее неща, по които куткудякаш. 

"Аз може да съм тъп, може и да не го знам, но да си кажа глупавото мнение" - е мотивацията, която подтиква списванията ти. А останалите са длъжни да ти четат глупостите, целта е изпълнена, привлякъл си някакво внимание към анонимната си особа. 

преди 20 минути, васил козарев написа:

Бордът няма как и да те пази от инфлация! Особено, след като и в еврозоната има такава!  

Цялото ти изречение е от липсваща предпоставка и направен напълно погрешен извод, продиктуван от личните комунистически убеждения на субекта. 

Самият факт, че си на 50 и си комунист е доказателство за липса на интелект. Останалото са предубеждения, не разбиране на икономиката и прочее неща, по които куткудякаш. 

"Аз може да съм тъп, може и да не го знам, но да си кажа глупавото мнение" - е мотивацията, която подтиква списванията ти. А останалите са длъжни да ти четат глупостите, целта е изпълнена, привлякъл си някакво внимание към анонимната си особа. 

Не съм споменал нито един път социализъм в мнението ми на което отговаряш, или да съм дал такава страна за пример. Както ти пожелах, свали си капаците и решетките в твоята глава. 

преди 19 минути, Sliderum2 написа:

Не съм споменал нито един път социализъм, или да съм дал такава страна за пример. Както ти пожелах, свали си капаците и решетките в твоята глава. 

Няма какви капаци да свалям. Бордът не му е работата да бори инфлацията. ЕЦБ Юли вдигна лихвения процент, защото инфлацията е висока и да я върне към нива от 2%. 

Защо в България не стана това ? 

Ще ти дам един пример с олиото. Когато цената му се вдигна до 5-6 лв., то се продаваше в магазините олио, произведено от миналогодишната реколта, тоест такова, произведено преди вдигането на дизела. Сиреч, спекула. 

И още тук, правителството на ПП, БСП, ДБ и ИТН не си свърши работата . 

А колко още спекулативни сделки, в колко други отрасли има, мога само да гадая. 

От друга страна, ние сме в много ограничена ситуация откъм парична политика. Не можем да печатаме пари, защото сме във валутен борд, а по закона за БНБ, БНБ не променя основния лихвен %, а само го оповестява. А той се формира на базата на извършени сделки. И в това има логика, защото вдигане на лихв. % няма да ограничи кредитирането веднага, ще го ограничат втвърдените условия на банките към търсещите кредити. 

А за политическата криза, в която се намира страната и парламентът, който приема закони не работи, е съвсееееем друга тема. Но и тя влияе, защото първо : регулаторите не си вършат работата, второ : партиите не поемат отговорност да съставят правителство, трето : полит. криза означава несигурност, а несигурност означава липса на доверие в системата и висока цена на всичко. 

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

https://m.dir.bg/business/pazari/godishnata-inflatsiya-goni-20-te-protsenta

Годишната инфлация гони 20-те процента

НСИ отчете 18,7 на сто инфлация през септември спрямо същия месец на 2021 г. Какви са процентните (месечни) изменения в пазарните стойности по потребителски групи стоки и услуги

768x.jpg?_=1665995907

нали говорим за Хърватия, Къде скочи в България.

преди 1 час, васил козарев написа:

Няма какви капаци да свалям. Бордът не му е работата да бори инфлацията. ЕЦБ Юли вдигна лихвения процент, защото инфлацията е висока и да я върне към нива от 2%. 

Защо в България не стана това ? 

Ще ти дам един пример с олиото. Когато цената му се вдигна до 5-6 лв., то се продаваше в магазините олио, произведено от миналогодишната реколта, тоест такова, произведено преди вдигането на дизела. Сиреч, спекула. 

И още тук, правителството на ПП, БСП, ДБ и ИТН не си свърши работата . 

А колко още спекулативни сделки, в колко други отрасли има, мога само да гадая. 

От друга страна, ние сме в много ограничена ситуация откъм парична политика. Не можем да печатаме пари, защото сме във валутен борд, а по закона за БНБ, БНБ не променя основния лихвен %, а само го оповестява. А той се формира на базата на извършени сделки. И в това има логика, защото вдигане на лихв. % няма да ограничи кредитирането веднага, ще го ограничат втвърдените условия на банките към търсещите кредити. 

А за политическата криза, в която се намира страната и парламентът, който приема закони не работи, е съвсееееем друга тема. Но и тя влияе, защото първо : регулаторите не си вършат работата, второ : партиите не поемат отговорност да съставят правителство, трето : полит. криза означава несигурност, а несигурност означава липса на доверие в системата и висока цена на всичко. 

Интересно тогава като не печатаме пари, с какво плащаме Х2+ цени на стоките. По спомен краят на 2019г, пък и през началото на 2020г, преди да се обяви пандемията, цената на яйцата беше 18 стотинки. Днес е 45 стотинки. С какво ги плащаме тия яйца и с какво се "вдигаха" на няколко пъти заплати. Едва ли е само с пари от вън. Вярно е, че и много заеми поехме, но те се харчеха и за други дейности. Общо взето борда го има само колкото да се разписва по медиите че съществува. 

Я малко по темата сега. Освен основателите на еврозоната, които предварително си бяха нагласили обмяната през екюто...Има ли поне една след това присъединена страна, чието население да не е било шокирано и прецакано при приемане на ессрврото? Верно е, преживели са го някак. Ама що трябва сами да си търсим боя. Мазохисти ли сме?

преди 4 минути, Sliderum2 написа:

С какво ги плащаме тия яйца и с какво се "вдигаха" на няколко пъти заплати.

И стигаме до това какво прави износът и какво вносът. Ще се сетиш ли сам? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.