Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма за изравняване volume на мп3ка? НЕ питам за replay gain програми.

Featured Replies

Като прекараш някоя мп3ка през анализ (примерно в mp3gain), то показва volume-а на всяка песен и на всяка е различен:

meHRcYE.png

Та търся програма, която да изравни това volume и на всичките песни да стане примерно 89.5. Това не е риплей гейн, нещо друго е, но не знам какво, както и дали ме разбрахте какво искам да направя.

Разрешен от цър-вул

• Автор
преди 22 минути, цър-вул написа:

Процесът се нарича нормализиране (normalize). Може с mp3gain 

Толкова години я използвах тази програма в уиндоус, а не знаех, че може такива неща! Благодаря за линка!

За да не вдига друга тема - има ли такъв плеър за видео, който да изравнява говора и музиката?

Забелязал съм, че в някои филми когато актьорите говорят нивото е ниско, но след това музиката е силна.

преди 1 час, Валсо написа:

Толкова години я използвах тази програма в уиндоус, а не знаех, че може такива неща! Благодаря за линка!

Е то реално пак си се иска GAIN-Normalize щеш или не.

преди 11 минути, dimy написа:

За да не вдига друга тема - има ли такъв плеър за видео, който да изравнява говора и музиката?

Само ако имаш източниците като отделни пътечки. Ако са вече смесени няма как. Иначе всеки себеуважаващ се редактор има такава функция.

Ако се търси по-простичка програма може да използваш Avidemux и да вдигнеш цялото ниво (вдига целия канал говор + музика, но няма как) и после не прекодира файла ако си избрал Copy за видео output.

https://help.presentations2go.eu/editing/AudioVolumeinAvidemux.html

преди 7 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Само ако имаш източниците като отделни пътечки. Ако са вече смесени няма как. Иначе всеки себеуважаващ се редактор има такава функция.

Ако се търси по-простичка програма може да използваш Avidemux и да вдигнеш цялото ниво (вдига целия канал говор + музика, но няма как) и после не прекодира файла ако си избрал Copy за видео output.

https://help.presentations2go.eu/editing/AudioVolumeinAvidemux.html

Не, нямам източниците, нямам пътечките. Имам, да речем, един филм изтеглен от гъ*змундата със слаб говор и много силна музика. И така.

преди 7 минути, dimy написа:

Не, нямам източниците, нямам пътечките. Имам, да речем, един филм изтеглен от гъ*змундата със слаб говор и много силна музика. И така.

Нищо не можеш да направиш тогава. Само да вдигнеш общото ниво на целия звук, както писах!

Ако не беше музика отдолу, а някакъв паразитен шум може да се изчисти донякъде в аудио редактор и да се постигне горе-долу някакъв резултат, но за музика нищо не можеш да направиш. Просто си вдигни целия канал или си намери читав релийз (ако въобще има). Ако пък не искаш да вдигаш нивото на звука на говора, а искаш да намалиш музиката, то пак става с всеки видео или аудио едитор, но трябва да вдигаш на парче, автоматично няма да стане.

Виждаш една графика на звука, и ако вдигнеш с автоматичен normalize, това ще вдигне до нивото на най-високия пик (а обикновено има такива каквито прегарят) и няма да ти предложи да вдигне нивото с николко дедибела. Ако го двигнеш ръчно ще го изгориш звука (премодулираш). Затова режиш парчетата с висок и им сваляш нивото до тези с говора и после вдигаш на цялото парче (вече като са изравнени пиковете). Или режеш парчетата с нисък и само на тях им вдигаш нивото докато не стигнат тези на високите нива (но за мен първия начин е по-добър, защото при втория може да се усетят разлики в нивата между парчетата, освен ако не сложиш някакъв транзишън между тях,  но пак ще изглеждат като кръпки).

преди 35 минути, dimy написа:

Може да опиташ с еквалайзер като завишиш честотите при 800Hz, 1kHz,2kHz с 3-6db

Wondershare Filmora

• Автор
преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Това, което споменах в заглавието на темата беше гейн усилването, което е максимум до +12 децибела, като върви на стъпки от по 1.5 децибела. Нормализирането е това, което ми трябваше, но, както казах, нямах идея, че мп3гейн можел и да нормализира, мислех, че може само да усилва и намалява.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Може да опиташ с еквалайзер като завишиш честотите при 800Hz, 1kHz,2kHz с 3-6db

Wondershare Filmora

Братчед, не искам да прекодирам филма! Търся плеър, който ги може тея работи. Ако има ...

@dimy, ти изтрещя ли или просто не четеш/не гледаш:

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Може да опиташ с еквалайзер

Какво прекодиране в еквалайзър?

преди 1 час, цър-вул написа:

@dimy, ти изтрещя ли или просто не четеш/не гледаш:

Какво прекодиране в еквалайзър?

То така или иначе той няма да му помогне, защото е за noise reduction. Музиката е доста по-силна от който и да е noise. Както казах (а го казвам, защото и съм се занимавам и защото съм гледал колегите аудиорежисьори - т.нар. от нас "звукари") как обработват подобни звуци. А той иска и без прекодиране и ако може и да е автоматична. Няма такова животно.

преди 1 час, Валсо написа:

Това, което споменах в заглавието на темата беше гейн усилването, което е максимум до +12 децибела, като върви на стъпки от по 1.5 децибела. Нормализирането е това, което ми трябваше, но, както казах, нямах идея, че мп3гейн можел и да нормализира, мислех, че може само да усилва и намалява.

Мосълта ми е, че това пак се нарича gain операция (или още както каза и @цър-вул Нормализация). Гарвана има много ръководства по въпроса ако ти трябват относно подобна тематика в един друг форум.

Wondershare Filmora е едитор, нали???

преди 7 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, видео едитор е. Платен.

Да - и ми го препоръчаха... а аз не искам едитор, искам плеър. Ако има такъв, де.

преди 11 минути, dimy написа:

Да - и ми го препоръчаха... а аз не искам едитор, искам плеър. Ако има такъв, де.

Ти май не искаш да вденеш. Плеър хептен няма да ти помогне. На смесен звук можеш да вдигнеш САМО целия канал. VLC може да усилва над лимита от 100% но толкова. Ще трябва ръчно да усилваш и намаляваш желаните участъци. За постоянен (перманентен) ефект ще трябва да се потрудиш с някои едитор. Тогава вече плеъра ще е без значение.

https://geekswipe.net/technology/computing/increase-vlc-volume-800/

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Ти май не искаш да вденеш. Плеър хептен няма да ти помогне. На смесен звук можеш да вдигнеш САМО целия канал. VLC може да усилва над лимита от 100% но толкова. Ще трябва ръчно да усилваш и намаляваш желаните участъци. За постоянен (перманентен) ефект ще трябва да се потрудиш с някои едитор. Тогава вече плеъра ще е без значение.

https://geekswipe.net/technology/computing/increase-vlc-volume-800/

Е, значи със 100-200 думи ми казваш, че не може. Можеше и по-кратко.

оК.

• Автор
преди 8 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Само ако имаш източниците като отделни пътечки. Ако са вече смесени няма как.

Зависи. Ако филмът е MKV и може да изкара аудио пътечките, може да ги конвертира. Това, което той описва е точно гадният, много мразен от мен DTS, който блъскат като побъркани на всички филми и сериали. Единственото решение, което съм намерил досега, е да конвертирам аудио пътечката в AC3 формат (на който максималният му битрейт е 640 kbps) и да я върна обратно в контейнера, като махна DTS-а. При повечето сериали и филми това е 100%-ово решение, при други има малко подобрение, да кажем 50%, но не изцяло.

преди 3 часа, Валсо написа:

Зависи. Ако филмът е MKV и може да изкара аудио пътечките, може да ги конвертира. Това, което той описва е точно гадният, много мразен от мен DTS, който блъскат като побъркани на всички филми и сериали. Единственото решение, което съм намерил досега, е да конвертирам аудио пътечката в AC3 формат (на който максималният му битрейт е 640 kbps) и да я върна обратно в контейнера, като махна DTS-а. При повечето сериали и филми това е 100%-ово решение, при други има малко подобрение, да кажем 50%, но не изцяло.

Е нали това казвам и аз. Зависи как е export-нат файла. То и при MOV ProRes можеш да изкараш пътечките. Ако обаче файла е експортнат с една смесена пътечка и гориш каквото и да правиш. Гонене на вятърни мелници.

преди 10 часа, dimy написа:

Братчед, не искам да прекодирам филма! Търся плеър, който ги може тея работи. Ако има ...

Както вече писах в поста си използвай еквалайзер, ако софтуера на аудио картата няма такъв то този на видео плейъра също ще свърши работа. Ако искаш обаче да проявиш със софтуер липсваш канал - няма да се случи. DTS е многоканално аудио, ако го възпроизеждаш на стерео високоговорители е нормално да ти липсват детайли от аудио потока.

преди 9 часа, B-boy/StyLe/ написа:

той няма да му помогне

Абе, много често 15/31-канален еквалайзър (например Equalizer APO) успява да направи "изравняване" на АЧХ на потока.

преди 15 минути, цър-вул написа:

Абе, много често 15/31-канален еквалайзър (например Equalizer APO) успява да направи "изравняване" на АЧХ на потока.

Много зависи от самия звук, но в повечето случаи е загубена кауза. Като са 8 и повече пътечки -3 за фонова музика, няколко за микрофоните на актьорите, няколко за аудио ефектите, някои за дублажите (ако има такива) и става една... А и за мен е далеч по-лесно да си ги мина в дадена програма и после да не се занимавам персонално с всеки отделен файл с equalizer според дадения файл, защото обикновено настройките за 1 файл, не са ок за друг файл. Дори при mp3 се отказах да избирам equalizer за всеки жанр музика която свири. Но тук е вече всеки за себе си.

Аз съм имал проекти с по над 16 аудио пътечки. Да не говорим, че понякога нарочно се слага собствена музика за да се заглуши тази от някое събитие, защото и там вече искат права и тогава какъвто и еквалайзер да се ползва нищо няма да помогне. То това е и идеята.

То по-дразнещото е и как всяко предаване или реклама е с различна сила на звука. То нали и там имаше глоби ако има прекалено голяма разлика в нивата, защото както си гледаш едно тихо филмче, оставяш телевизора пуснат, отиваш да пуснеш една вода и гръмва някоя реклама, която може да разтресе целия блок и трябва да си играеш с дистанционното след всяко предаване да усилваш/намаляваш (като един вид еквалайзер и там).

Може да опита и със сигурност ще има някакъв ЛЕК ефект (по-добре от нищо), но да не очаква чудеса.

Иначе като говорим за еквалайзери, навремето много харесвах нещата на Timeworks - Mastering Compressor и Equalizer-a им. Сега има нови и по-добри сигурно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.