Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Статично и Динамично IP настройки

Препоръчан отговор

Здравейте,

Обадиха ми се от интернет доставчика да сменя настройките на рутера си от статично IP на динамично и ако не го направя ми казаха, че ще ми спрат интернета.  Защо трябва да ги сменям ? Някой има ли представа? Имам устройства който нямат достъп до интернет ако не използвам статичната настройка на рутера.  
От интернет доставчика ми обясниха, че дори и с динамичната настройка ще имам статично IP което не звучи правилно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 54
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

А по договор как сте с динамичен или статичен IP адрес? Какво общо имат устройствата в локалната ви мрежа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, може с настройка по DHCP да имаш статичен IP адрес. Да не си преподписвал договор скоро? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

А по договор как сте с динамичен или статичен IP адрес? Какво общо имат устройствата в локалната ви мрежа?

По договор е със статично IP. Не знам какво общо имат, но не работят ако настройката не е на статично IP.  Първоначално, представител на интернет доставчика ми го настрой със статично IP, а сега ми казват да го сменя защото ще ми спрат интернета. Наистина не разбирам защо. 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Да, може с настройка по DHCP да имаш статичен IP адрес. Да не си преподписвал договор скоро? 

Да.  Преподписах договор. Това как е свързано ? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, MountainTop написа:

По договор е със статично IP. Не знам какво общо имат, но не работят ако настройката не е на статично IP.  Първоначално, представител на интернет доставчика ми го настрой със статично IP, а сега ми казват да го сменя защото ще ми спрат интернета. Наистина не разбирам защо. 

Ако оборудването е на интернет доставчика си ги извикай да ти го настроят отново. Може да си правят промени по мрежата. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не може, но може да не се сменя с друг!

преди 6 минути, MountainTop написа:

Да.  Преподписах договор. Това как е свързано ? 

Ако по договор е статичен, не би трябвало да ви задължават!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Не може, но може да не се сменя с друг!

Хайде де, че не може. Услугата на Vivacom FiberNet e точно по този начин и можем да се хванем с теб на каквото си пожелаеш! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, MountainTop написа:

Обадиха ми се от интернет доставчика да сменя настройките на рутера си от статично IP на динамично и ако не го направя ми казаха, че ще ми спрат интернета.

На мен ми се обади лично Бил Гейтс и ми каза че ако не си сменя биоса с новия ПРАСиос ша ми спрат уиндоуса.:helpwanted3:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Хайде де, че не може. Услугата на Vivacom FiberNet e точно по този начин и можем да се хванем с теб на каквото си пожелаеш! 

Статичният адрес се конфигурира ръчно /статичен адрес/, когато се ползва DHCP се получава адрес динамично /динамичен адрес/. Какви други начини познаваш, изключаем тунелни протоколи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Статичният адрес се конфигурира ръчно /статичен адрес/, когато се ползва DHCP се получава адрес динамично /динамичен адрес/. Какви други начини познаваш?

Да, добавя се ръчно като се оторизира МАК адресът на клиентското устройство като на WAN порта настройките са по DHCP. И това не е само при Виваком. Оптиспринт ( друг такъв доставчик са по същият начин).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, добавя се ръчно като се оторизира МАК адресът на клиентското устройство като на WAN порта настройките са по DHCP. И това не е само при Виваком. Оптиспринт ( друг такъв доставчик са по същият начин).

Говориш за сървърната страна , че се резервира IP адрес по мак адрес на клиента , това не отменя , че клиента е с динамичен адрес /получава адреса по DHCP/!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Говориш за сървърната страна , че се резервира IP адрес по мак адрес на клиента , това не отменя , че клиента е с динамичен адрес /получава адреса по DHCP/!

И е същото със статичен, колкото и да не ти харесва моят отговор. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И е същото със статичен, колкото и да не ти харесва моят отговор. 

Резервиран динамичен адрес, не е като статичн адрес! Най-малкото в първият случай доставчика , ако реши ще ти смени адреса, а във втория не може какъвто е и случая!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, Bubbles написа:

На мен ми се обади лично Бил Гейтс и ми каза че ако не си сменя биоса с новия ПРАСиос ша ми спрат уиндоуса.:helpwanted3:

На пък ми звъннаха от ORACLE и ми казаха на ушенце - от днес, ще има поддръжка на кернел 5.19 за VirtualBox. Започват поетапно, от Бургас. Там имало, най - много желаещи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, MountainTop написа:

Ти в LAN нищо няма да променяш - нека тези джаджи да са си със статични IP адреси от вътрешната мрежа. Както смениш WAN на DHCP, ще видиш какъв IP адрес ще получи рутера на WAN порта и ще ползваш този адрес за достъп до джаджите от външни мрежи. Толкова.

ПС: Стига адреса, който ще получи рутера да е публичен, защото, ако ISP реорганизира нещо мрежата си, може да попаднеш зад техен НАТ. Тогава вече ще има драми

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

Ти в LAN нищо няма да променяш - нека тези джаджи да са си със статични IP адреси от вътрешната мрежа. Както смениш WAN на DHCP, ще видиш какъв IP адрес ще получи рутера на WAN порта и ще ползваш този адрес за достъп до джаджите от външни мрежи. Толкова.

ПС: Стига адреса, който ще получи рутера да е публичен, защото, ако ISP реорганизира нещо мрежата си, може да попаднеш зад техен НАТ. Тогава вече ще има драми

Чак пък да има драми..... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Чак пък да има драми..... :) 

Като загубиш досъп до рутера и услугите, които изкарва към публична страна заради подмяна с частен адрес за някои хора е повече от драма!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Като загубиш досъп до рутера и услугите, които изкарва към публична страна заради подмяна с частен адрес за някои хора е повече от драма!

Никой няма да ти сложи частен IP адрес просто така. Освен това ако рутерът е на доставчика той си е негов и не е длъжен да ти дава въобще достъп. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Никой няма да ти сложи частен IP адрес просто така. Освен това ако рутерът е на доставчика той си е негов и не е длъжен да ти дава въобще достъп. 

Аааа, Емо, точно вие го направихте това с ЕОN - изведнъж се оказах зад NAT :) Не, че "драмата" не се реши с едно (макар и дълго) телефонно обаждане :)

Инач - да никой не длъжен да дава достъп до собственото си оборудване в клиентската страна, но все пак говорим за достъп до услуги в LAN! А това си е моя мрежа и имам право да си я менажирам, според нуждите си

:beer11:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Случвало се ... дали грешка волна или неволна на ISP е друг въпрос. Веднага мога да ти дам пример с твоя работодател. За пореден път като се преминава към високоскоростни планове и подмяна на мрежова инфраструктура , забравят случайно да споделят, че новият план не включва това , че си ползвал публичен адрес със стария план, а ще бъдеш вкаран с частен адрес в локалният им сегмент от публична страна .... та те изнудят после още там колко беше 2лв. към таксата за публичен адрес. да си подкараш нещата отново! :drum2:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Аааа, Емо, точно вие го направихте това с ЕОN - изведнъж се оказах зад NAT :) Не, че "драмата" не се реши с едно (макар и дълго) телефонно обаждане :)

Инач - да никой не длъжен да дава достъп до собственото си оборудване в клиентската страна, но все пак говорим за достъп до услуги в LAN! А това си е моя мрежа и имам право да си я менажирам, според нуждите си

:beer11:

Не сме го направили ние, просто ти е спряна старата услуга и ти е пусната новата и някой е забравил да ти добави статичен IP адрес, което след твоето обаждане е направено. 

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Случвало се ... дали грешка волна или неволна на ISP е друг въпрос. Веднага мога да ти дам пример с твоя работодател. За пореден път като се преминава към високоскоростни планове и подмяна на мрежова инфраструктура , забравят случайно да споделят, че новият план не включва това , че си ползвал публичен адрес със стария план, а ще бъдеш вкаран с частен адрес в локалният им сегмент от публична страна .... та те изнудят после още там колко беше 2лв. към таксата за публичен адрес. да си подкараш нещата отново! :drum2:

Не се забравя, но това е друга тема. Просто компанията си смени политиката за новите абонати и те се уведомяват. Не може безразборно да се раздават публични ИП адреси. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не може безразборно да се раздават публични ИП адреси. 

Едни юнаци тука, във Варна го правят още от времето на влизането си на пазара, като ISP :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, NewRedDragon написа:

Едни юнаци тука, във Варна го правят още от времето на влизането си на пазара, като ISP :) 

Това си го направиха самите потребители. Правят глупости по сайтове, форуми игри и като им блокират IP адреса рестарт на оборудването и хоп с нов публичен IP адрес. Е сега вече няма да е така. Или ще стоиш зад CGNAT или като имаш статичен или статични IP адреси ще внимаваш какво правиш с тях. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Не се забравя, но това е друга тема. Просто компанията си смени политиката за новите абонати и те се уведомяват. Не може безразборно да се раздават публични ИП адреси. 

Да повторя, че не става въпрос за нови абонати, а за надграждане с друг план с по-високи скорости, като абонатите вече ползват нет с публичен адрес !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Това си го направиха самите потребители. Правят глупости по сайтове, форуми игри и като им блокират IP адреса рестарт на оборудването и хоп с нов публичен IP адрес. Е сега вече няма да е така. Или ще стоиш зад CGNAT или като имаш статичен или статични IP адреси ще внимаваш какво правиш с тях. 

Тук съм напълно съгласен с теб!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...