Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си да минеш от Windows към Linux?

Featured Replies

преди 21 минути, Звяра!!! написа:

И последно, тия пичове които са писали във темата ти 90% от тях са линуксджии и са ти писали от някой Линукс включително и аз!:hush: Дъ ни мъ издадеш че ти казвам?:cool:

Е ми, да направи като грухи грухев - инсталира си Линукс и започва, 30 теми на ден.

• Отговори 130
  • Прегледи 16,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

1.Windows не е бавен, трябва си нужния хардуер. 2.Бъгове и грешки има при всяка една ОС. 3. Линукс не е гейминг ориентирана ОС. Ползва се за съвсем други неща. 4. Не знам какво си чел,

• Емил Костов
    Емил Костов

Пак ти идва нещо в повече ракията!

• Белгиеца
    Белгиеца

Това което си струва е да си купиш едно евтино ССД и да си го инсталираш у компютъра и на него да си качиш един от многото Линукси по твой вкус. Та имаш си Уиндоус там където ти е сега, плюс и един

@- Factory. мина ли вече?

преди 1 минута, KK Dawning - Kruger написа:

Е ми, да направи като грухи грухев - инсталира си Линукс и започва, 30 теми на ден.

При него положението е по-сложно. Той борави със секретни материали и го е страх да не го следят и хакнат.

• Автор
преди 1 минута, vpvelev написа:

@- Factory. мина ли вече?

Е как да мина, аз исках мнение и 70% във темата е спам, а някои го разбират че искам за гейминг, лаптопа е добър и я карам дадената игра на 150-200-320 FPS.
Никога не бях на Linux, нито знам от къде се тегли освен замундата, а дали е по-добър от уиндоуса.... май това е спор като "Левски - ЦСКА", "Барса - Реал Мадрид", ...
Важното е да няма толкова бъгове както лицензирания уиндоус, да е по лек от уиндос, CS:GO да върви по-леко и сърфирането, където навсякъде се крие по-някое вирусче, а шибаната закупена антивирусна 
Malwarebytes e боза ^^' ...

преди 6 минути, - Factory. написа:

Е как да мина, аз исках мнение и 70% във темата е спам,

За съжаление така е не само тук, но и из целия нет. Трябва да си се научил вече да отсяваш зърното от плявата.

Никога не бях на Linux, нито знам от къде се тегли освен замундата

Сакън! Линукс само от там (замундата) не се тегли. Всяко линукс дистро си има сайт и от там тегли. Всичко е безплатно и легално.

Важното е да няма толкова бъгове както лицензирания уиндоус, да е по лек от уиндос, CS:GO да върви по-леко и сърфирането, където навсякъде се крие по-някое вирусче, а шибаната закупена антивирусна 

Най-добре е сам да си го пробваш и отговориш, защото така зададен въпроса от теб, ще води до много и различни отговори. И само ще се объркаш повече.

преди 5 минути, - Factory. написа:

Е как да мина, аз исках мнение и 70% във темата е спам, а някои го разбират че искам за гейминг, лаптопа е добър и я карам дадената игра на 150-200-320 FPS.
Никога не бях на Linux, нито знам от къде се тегли освен замундата, а дали е по-добър от уиндоуса.... май това е спор като "Левски - ЦСКА", "Барса - Реал Мадрид", ...

Добре !

Кажи си параметрите, на машината.

Ако става за виртуалка, само да пробваш и ако ти хареса - да си минеш вече, на Линукс. Илри направо, инсталация на машината.

Замунда - изобщо няма да влизаш в нея. 99% от програмите, са безплатни. Платените - няма да ги ползваш...

Всичко ще ти обесним.

преди 11 минути, - Factory. написа:

Още малко спам по темата ти!

SNIMKA-OT-2023-04-26-19-52-12.png

SNIMKA-OT-2023-04-26-19-52-24.png

SNIMKA-OT-2023-04-26-19-52-43.png

SNIMKA-OT-2023-04-26-19-52-57.png

Още искаш ли?

• Автор
преди 16 минути, KK Dawning - Kruger написа:

Добре !

Кажи си параметрите, на машината.

Ако става за виртуалка, само да пробваш и ако ти хареса - да си минеш вече, на Линукс. Илри направо, инсталация на машината.

Замунда - изобщо няма да влизаш в нея. 99% от програмите, са безплатни. Платените - няма да ги ползваш...

Всичко ще ти обесним.

AMD Radeon 5600M, Ryzen 5 5600H, 16GB RAM, 512 SSD, LenovoLegion 5 

Колеги, кой ще пише ? Да не драскаме, едно и също.

Добре, ето сега ви направих и клип, гледайте!

Сега ще направя и на друга игра, изчакайте малко.:)

• Автор
преди 8 минути, Звяра!!! написа:

Добре, ето сега ви направих и клип, гледайте!

Сега ще направя и на друга игра, изчакайте малко.:)

Не можеш ли да свалиш Steam-a?

преди 5 минути, - Factory. написа:

Не можеш ли да свалиш Steam-a?

Какво е това Steam-a? Не разбирам?

Бъгването (под бъгване да се разбира - бързодействие) на ОС си зависи освен от качествата на самия ОС, така и от способностите на зад (или пред) клавиатурното у-во. 

преди 1 минута, AAUUXX написа:

install-steam-launcher.png?trim=1,1&bg-c

Искате да инсталирам Steam ли?

За какво е това и какво прави?

преди 17 минути, - Factory. написа:

AMD Radeon 5600M, Ryzen 5 5600H, 16GB RAM, 512 SSD, LenovoLegion 5 

Инсталираш VirtualBox от "Windows host" . 

Ще ти препоръчам, две системи, които са доста лесни и с малки изисквания. Linux Lite  Linux Mint като на минта - аз лично съм свикнал с Xfce Edition.

При твоята система, заделяш шест ядра и максимум видео памет. Всичко си пише но, ето ти едно клипче, да гледаш. 

Сигурно малко ще ти е объркано, при дяловете - остави го на all files in one partition

Като влезеш ще трябва да ъпдейтнеш и ъпгрейднеш. Има едни файл мениджъри, не знам дали ще се справиш. Затова - старомодния:

Отваряш терминала и пишеш 

- sudo apt update

Като свърши

-sudo apt full-upgrade

Ще отнеме малко време.

После инсталираш Wine 

Пак в терминала пишеш

- sudo apt install wine64 wine32 -y

Като свърши, пишеш

- wineboot

И следваш инсталатора

Ако всичко е наред, теглиш си каквото искаш, във формат .exe, десен на файла и Open with Wine

edit

Забравих, преди инсталацията на Линукс, задели и осем гига памет.

Ако има нещо неясно - питай.

Изобщо не е трудно.

преди 1 час, KK Dawning - Kruger написа:

преди 13 минути, KK Dawning - Kruger написа:

Инсталираш VirtualBox от "Windows host".

Хайде без простотии! Отдолу Windows, после виртуалката, най-отгоре Линукс ...
Съвсем ще бъгяса!

Прави си инсталационен носител и стартира в демо режим. https://ubunlog.com/bg/instalar-ubuntu-pasos/

Опитайте Ubuntu

преди 1 минута, jhoro написа:

Хайде без простотии! Отдолу Windows, после виртуалката, най-отгоре Линукс ...
Съвсем ще бъгяса!

Прави си инсталационен носител и стартира в демо режим. https://ubunlog.com/bg/instalar-ubuntu-pasos/

Опитайте Ubuntu

Хайде без простотии, ти !!!!! 

А ? Какво ще кажеш ?

Мда, може и да има проблем с Леново, не са много френдли към Линукс тези лаптопи.
Едно време потребителите пишеха за подкарани лаптопи под линукс, ноо в днешно време никой вече не си дава зор...
https://www.linux-laptop.net/

Но все пак намерих това:

https://github.com/cszach/linux-on-lenovo-legion

Във всички случаи OP ще трябва да експериметира при инсталацията.
А тъй като не е инсталирал въобще Линукс, нещата се закучват.

По-добре е да даде лаптопа си на някой разбирач да му инсталира Линукс, щото е твърде вероятно да се наложат компилации на драйвери за wifi/bluetooth като най-често проблематични при екзотични лаптопи.

Или ако иска да го инсталира под ръководството на всички ни тук, то трябва да предостави пълната хардуерна информация на лаптопа си от Windows, чрез AIDA64 и подобни, или поне msinfo32. Или пък чрез Линукс Live дистро и съответно dmidecode и lspci.Да видим хардуера и има ли драйвери за него под Линукс.

Макар че от такава информация не може да се гарантира работоспособност на други проблематики като клавиатура-мултимедийни клавиши, тъчпад, пръстов отпечатък.

Но ако има желание за експериментиране и приемлив компромис за нетръгващи под линукс неща - има решение за всеки лаптоп.

преди 1 час, Звяра!!! написа:

какво е "бавен като уиндоуса"???

Ето това

Helix pomatia 89a.jpg

Значи към автора на темата, Линукс не е охлюв! Да се знае, дано си видял клиповете защото ги изтрих!

Може да маркираш "РЕШЕНИЕ"!:cool:

преди 3 минути, MZ/X написа:

Мда, може и да има проблем с Леново, не са много френдли към Линукс тези лаптопи.
Едно време потребителите пишеха за подкарани лаптопи под линукс, ноо в днешно време никой вече не си дава зор...

Абсолютни измислици! Имам 3 лаптопа Леново - двата стари, а третия направо е архивен.

На по-новите е Lubuntu 20.04.6 LTS (Focal Fossa), а на най-стария - Lubuntu 18.04.5 LTS (Bionic Beaver), че до там са 32-битовите.

преди 1 минута, jhoro написа:

Абсолютни измислици! Имам 3 лаптопа Леново - двата стари, а третия направо е архивен.

На по-новите е Lubuntu 20.04.6 LTS (Focal Fossa), а на най-стария - Lubuntu 18.04.5 LTS (Bionic Beaver), че до там са 32-битовите.

Ок! Назначен си за главен инсталиращ тогава, помогни му да инсталира Линукс на този конкретен Леново  лаптоп.

преди 1 минута, MZ/X написа:

Ок! Назначен си за главен инсталиращ тогава, помогни му да инсталира Линукс на този конкретен Леново  лаптоп.

Стига да поиска.

Пп.

преди 12 минути, KK Dawning - Kruger написа:

Хайде без простотии, ти !!!!! 

А ? Какво ще кажеш ?

Да се разкараш!

преди 2 часа, MZ/X написа:

Къф Левски, като FreeBSD е червен ?! Начи е "Само ЦСКА!", хехе

:drunk:Това, че съм и военен не означава, че по-предпочитам суню джони пред червено ... :) 

Иначе може и да съм от "Берое". ;) 

:)

само Сливен!!!

преди 18 минути, petie1 написа:

Ето това

Цъ ...

Това е:

Съновник хамелекон, да сънуваш хамелекон - Sanovnik.at

Дали е дащен??? :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.