Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Струва ли си да минеш от Windows към Linux?

Featured Replies

преди 2 минути, the professor написа:

линукс не иска хардуер, windows иска, също и некадърно написаните игри и програми...

А на какво работи? И преди да ми отговориш - да ти кажа, че имам тук едни дърти системи да ми сложиш последния Mint и да видим как пали ...

• Отговори 130
  • Прегледи 16,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

1.Windows не е бавен, трябва си нужния хардуер. 2.Бъгове и грешки има при всяка една ОС. 3. Линукс не е гейминг ориентирана ОС. Ползва се за съвсем други неща. 4. Не знам какво си чел,

• Емил Костов
    Емил Костов

Пак ти идва нещо в повече ракията!

• Белгиеца
    Белгиеца

Това което си струва е да си купиш едно евтино ССД и да си го инсталираш у компютъра и на него да си качиш един от многото Линукси по твой вкус. Та имаш си Уиндоус там където ти е сега, плюс и един

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

А на какво работи? И преди да ми отговориш - да ти кажа, че имам тук едни дърти системи да ми сложиш последния Mint и да видим как пали ...

Аз съм човека, пращай да видим дали няма да го инсталирам и да работи?

Да ти кажа ли, не само че ще работи ами ще ЛЕТИ , много по-добре ще е отколкото със джам XP!

П.П., Забравих да кажа, че всичко това е БЕЗПЛАТНО и НЯМА ВИРУСИ!:cool:

преди 7 минути, Звяра!!! написа:

Емо, точно това и аз показвам, което ти казваш!

Съвсем спокойно я инсталирам и още по-спокойно я играя, ти продължавай да си твърдиш, че линукс не става за игри! :cool:

Това, че някои хора са свикнали на джама да натискат само next бутона и не могат да си инсталират една игра не е основание, че Линукс не става за игри!

Не казвам, че НЕ става а че не се използва за игри, понеже не се пишат или правят за него. След време някои от тях ги преправят и за Линукс. Мога да ти извадя стотици игри, които няма да тръгнат на тази платформа и ти добре го знаеш.

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Недей да спориш. Те направо линукс на Нокиа с фенерче го подкарват и даже им остава РАМ. 

преди 16 минути, the professor написа:

не ми се връща да чета. но има и безплатен proxmox, който е алтернатива на wmware

Който не чете, а се обажда...

Щеше да видиш какво съм/сме писали и без излишни - не знам какво е това... Заяждания ?

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не казвам, че НЕ става а че не се използва за игри, понеже не се пишат или правят за него. След време някои от тях ги преправят и за Линукс. Мога да ти извадя стотици игри, които няма да тръгнат на тази платформа и ти добре го знаеш.

Ами хем е така, хем не е....

Във последния клип показах как LOL която уж е само за win, върви и на линукс!

Темата е Струва ли си да минеш от Win на Линукс?

Казах вече че всичко е безплатно, казах че няма вируси, показах че става и за игри, вървят и се играят.

Казах ли, че няма сини екрани, забивания, забозвания, провлачвания и не прави нищо което не желая да се прави, като например ъпдейтите. Как е при уин, няколко часа за да се ъпдейтне? Е тук е по желание и става за минутка!

Струва си да минеш на Линукс, все повече хора го правят вече и ще дойде ден, уина ще е безплатен но никой няма да го ползва!:cool:

преди 11 минути, Звяра!!! написа:

Ами хем е така, хем не е....

Във последния клип показах как LOL която уж е само за win, върви и на линукс!

Темата е Струва ли си да минеш от Win на Линукс?

Казах вече че всичко е безплатно, казах че няма вируси, показах че става и за игри, вървят и се играят.

Казах ли, че няма сини екрани, забивания, забозвания, провлачвания и не прави нищо което не желая да се прави, като например ъпдейтите. Как е при уин, няколко часа за да се ъпдейтне? Е тук е по желание и става за минутка!

Струва си да минеш на Линукс, все повече хора го правят вече и ще дойде ден, уина ще е безплатен но никой няма да го ползва!:cool:

Какъв ти е хардуера?

преди 18 минути, plamen_petrov_80 написа:

Какъв ти е хардуера?

SNIMKA-OT-2023-04-09-16-21-02.png

Здравей,

Linux за теб не е една операционна система, а много между които да избираш
Linux дистрибуция е готов пакет от софтуер, който включва

• ядрото на операционната система Linux (което си общува с хардуера)
  • потребителски софтуер - например Google Chrome
  • помощен софтуер като package manager и графична среда - това как си теглиш софтуера и как са ти подредени отворените програми

Всеки един от тези избори оказва влияние, защото:

• може даденото ядро да е твърде старо/ново и да не поддържа добре твоя хардуер
  • може да имаш package manager, който да не ти предоставя най-най-най новите приложения, защото дадената дистрибуция е съсредоточена върху стабилност вместо функционалности
  • графичната среда може да е с повече функционалности за сметка на бързина

Вируси
Реално вируси на Linux няма за обикновенни потребители, защото ти като потребител трябва да ескалираш привилегиите (завишиш правата) на дадена програма като си въведеш паролата, за да може тя да прави пакости. В сравнение при Windows не се  прави разлика между процесите и всичките имат големи права да достъпват и променят части от операционната система.

Линукс е безплатен, но струва твоето време

Линукс изисква инвестиция от време, за да му свикнеш на това как са разпределени папки и как се инсталира софтуер и т.н.

След това като свикнеш ще искаш да променяш някои неща и това обикновено става като започнеш да учиш за това как самата операционна система или помощен софтуер работи. Това отнема огромно време, защото софтуерът при Linux се изгражда от малки програмки към по-големи. По тази причина ще трябва да учиш много повече програмки, като под програмки имам предвид терминални програми, където се пишат команди.

Зависи от това коя дистрибуция ще избереш може софтуерът в нея да не е стабилен и да имаш постоянни проблеми да обновяваш неща и да изпълняваш "магически" команди от интернет с надежда да се оправи.

Игри

Знам че има специални дистрибуции за играене на игри, но не мога да дам съвет какви игри успешно работят при тях.

Wine приложението помага някои Windows приложения да сработват (включително игри) и също така има игри от Steam

В заключение

Ако имаш време, Linux е интересен и ще ти помогне да не си обикновен потребител на софтуер. Ще можеш сам да си пишеш малки програмки след известно време, чрез комбиниране на команди в терминала.
Най-популярна дистрибуция за нови потребители е Ubuntu ( https://ubuntu.com ), като има flavors на Ubuntu, които променят графичната среда да наподобява Windows на външен вид. Разгледай и други дистрибуции, но стой далеч от такива, които се наричат "rolling update linux distros". Софтуерът при тях идва директно от програмиста на всяка една програма и няма никакви гаранции дали е стабилен и дали работи добре с останалата част от операционната система.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

То било лаптоп, лошо няма.

Два са, но не мога да намеря снимката на другия а съм сигурен че съм качвал.

SNIMKA-OT-2023-05-23-12-40-24.png

Oще не съм чел цялата тема.

Кви команди под Линукс бе хора! В редки случаи ползвам Midnight Commander. За пръв път ми се наложи да пиша команди... ПОД Windows 11. Докер само тъй се пуща. Под Линукс е на 2 порядъка по-лесно, дори го има в репото.

Човъркал съм около 10-тина дистрота на Линукс, вкл. на хардуер с 24 мегабайта (не гигабайта) RAM, и процесор от рода на първите Raspberry Pi.

Убунту си има шарен repo, Дебиан МХ не е шарен, ама за сметка на това магазинът е в пъти по-зареден.

Набираш в търсачката кво ти трябва, и цъкваш да се инсталира. Това е.

п.с. Да, не е за 3D гейминг. Ако и да ме убеждават, че през Steam повечето неща вървят. Дори Епълските не са за гейминг. Драйвери излизат първо за Windows.

Аз като ви казвам, че над 80% които пишем в темата сме със Линукс вие.....

Ако се преброим в БГ май повече от половината ще са с Линукс?

преди 33 минути, ano написа:

Вируси
Реално вируси на Linux няма за обикновенни потребители, защото ти като потребител трябва да ескалираш привилегиите (завишиш правата) на дадена програма като си въведеш паролата, за да може тя да прави пакости. В сравнение при Windows не се  прави разлика между процесите и всичките имат големи права да достъпват и променят части от операционната система.

Една корекция.  Същата възможност я има и при Windows, но рядко (основно, служебните машини) се работи в потребителски акаунт, с ограничени права 

преди 2 минути, Звяра!!! написа:

И то - като броим само десктоп и лаптоп машините. Ако включиш и смартфоните и таблетите с Андроид (също Линукс) - съотношението става друго.

Aз не съм някакъв фанатик, 10 пъти предпочитам Linux, десетина години съм на тая ОС, споделям лични впечатления.

Ползвам Windows като съм на работа, заради колегите. Докато инсталираме нещата минава седмица и нещо, и няма начин да свикваме с нова ОС.

Под Линукс не съм имал проблеми с бацили и нямам антивирусна. За таш ак си пуснах ClamAV под Линукс, намери хиляди мизерии на Windows-ките дялове. За верификация отидох на https://www.virustotal.com/gui/home/upload  и той потвърди.

Windows е незаменим за гейминг.

MacOS е за ламери, аз на такова не съм работил, до колкото се ориентирам му се кефят, щото е правен за лелки.

Linux е за работа. Дори Asure предлагат Линукс хостинг, а Win от версия 10 има вградена поддръжка на Linux, който ползвах като единствен вариант за Docker. Линукчиите ги домързяло да прекомпилират хипервайзъра, и да не ви разправям къв гърч е да се подкара Докер под Уиндоус.

Под Линукс се пуска с 2 клика.

преди 1 час, Звяра!!! написа:

Не можеш поради ред причини! Но да, повече от потребителите тук имат Линукс или са се сблъсквали с него. Аз използвам Ubuntu. Винаги закачам хард диск на тази машина, за да го проверя или да преточа информацията. Помагал ми е доста.

на 26.04.2023 г. в 18:23, petie1 написа:

Веднъж програмист завинаги програмист хихи

Веднъж механик = вечен механик!!! ;) = Не ме интересе дали си по софта или харда ... :) = Все сте,,,, или садисти или мазохисти ... :) 

Нека и аз да се изкажа по въпроса.

Въпросът на темата е: "Струва ли си да минеш от Windows към Linux?"

Разбира се, че си струва! Годината е 2023г. и Линукс операционните системи са доста напреднали, вече не се свеждат до terminal, който няма добър потребителски интерфейс - вече имат хубав, лесен за разбиране потребителски интерфейс.

Линукс е толкова сигурна система, колкото е и Windows. Ако си наясно с киберсигурността и не сваляш случайни файлове от рискови сайтове, примерно, операционната ти система няма да се зарази с вируси. В мнозинството случаи, заразяването с вирус е по вина на потребителя.

Линукс е безплатна операционна система, която не съдържа tracker-и, bloatware, spyware, както и няма насилствени актуализации. Също така, Линукс е безплатна операционна система.

Ако имаш БЕЗПЛАТНА операционна система, която е добра колкото Уиндоус, че и по-добра в някои случаи, защо да даваш пари и да плащаш силно надценени цени за някакъв bloatware, артефакт, random noise (Уиндоус) от зората на Интернет?

Например, купуването на лаптоп, който има ненормално висока цена, защото има пре-инсталиран Уиндоус, е по-малко логично от това да купиш евтин лаптоп, който е евтин, защото няма пре-инсталиран Уиндоус, след което да му инсталираш Линукс.

Защо да даваш пари за Уиндоус, щом можеш да използваш Линукс - безплатно, като никой няма да ти иска пари за лицензи и никой няма да ти пуска телеметрия, шпионски софтуер и т.н...

Аз съм решил за себе си, че Уиндоус 10 ще е последната версия на Уиндоус, която ще използвам. След като се прекрати поддръжката на Уиндоус 10, просто ще инсталирам Линукс на устройствата си.

Няма смисъл да плащам пари за Уиндоус 11, както и да плащам пари всеки път, когато на Майкрософт им хрумне да пуснат "нова" и "революционна" версия на Уиндоус, която всъщност е същата като предишната версия, но с променен дизайн, което създава илюзия за новост.

на 23.05.2023 г. в 12:04, Звяра!!! написа:

все повече хора го правят вече и ще дойде ден, уина ще е безплатен но никой няма да го ползва!

Да, така е! По мое мнение, няма икономически логическа причина, поради която да използваш Уиндоус в днешно време. Единствената причина, поради която Уиндоус все още съществува е, че идва пре-инсталиран и готов за употреба, което го прави удобен за хората, които нямат технически познания в областта, не знаят как да сменят операционната система или просто им е необходим компютър за базисни цели като обикновено сърфиране в Интернет, гледане на клипове, четене на статии и т.н... Това са хората, които не са tech savvy и не са запознати с неща като Синия екран и "регистъра", който може да направи системата неизползваема, ако се появи корупция...

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Имало ли хора, да дават пари за Windows 🙂

Почти всички фирми дават и то - доста пари. Те ... хора ли са?

преди 2 часа, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Няма смисъл да плащам пари за Уиндоус 11, както и да плащам пари всеки път, когато на Майкрософт им хрумне да пуснат "нова" и "революционна" версия на Уиндоус, която всъщност е същата като предишната версия, но с променен дизайн, което създава илюзия за новост.

преди 1 час, jhoro написа:

Почти всички фирми дават и то - доста пари. Те ... хора ли са?

Аз визирах нашето охранителче, дето гърби за минимална заплата.

Луда работа, точно за Windows да дава пари. Инсталирал съм десетки, да не кажа стотици ОС на М$, и една стотинка не са видели от мен. От времето на 3.1, всъщност от DOS още.

преди 2 часа, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Да, така е! По мое мнение, няма икономически логическа причина, поради която да използваш Уиндоус в днешно време. Единствената причина, поради която Уиндоус все още съществува е, че идва пре-инсталиран и готов за употреба, което го прави удобен за хората, които нямат технически познания в областта, не знаят как да сменят операционната система или просто им е необходим компютър за базисни цели като обикновено сърфиране в Интернет, гледане на клипове, четене на статии и т.н...

А, ако си вадиш хляба с DTP софтуер? Или анимация, нелинйно видео и подобни - какво правиш? Имаш избор м/у Windows и MacOS! За професионална работа, няма реални Linux алтернативи. И в двата случая, развързваш кесията, но по различен начин

Много изместихте темата, прочетете отново първия коментар.

Служебни офис копютри, разни кампании, фирми, какво следва? Банките забравихте и фотошопа. Някой режисьор няма ли да се изкаже?

Заслужава си!

Линукс сега и завинаги!❤️

преди 1 минута, Звяра!!! написа:

Банките забравихте и фотошопа.

На който му е зор Фотошоп, няма да пита тия въпроси.

Банките кво?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.