Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс Минт 21 спря да вижда Уиндоус дяла.

Featured Replies

На лаптопа ми (Леново Т420) има инсталирани на различни дялове W10 Pro и Минт 21. От известно време (не съм забелязал от кога точно, но не е повече от месец) делът W10  не се вижда от Линукса - получава се грешка "unable to mount W10" , a Gparted дава  и още "missing sofyware package, ntfs-3g/ ntfsprogs". Разбрах, че това е спец драйвър за четене на ntfs данни, но не знам как да го преинсталирам или поне да проверя целостта му.

Разрешен от Гост

• Решение
преди 24 минути, Илиян Пиперов написа:

но не знам как да го преинсталирам или поне да проверя целостта му.

sudo apt-get install ntfs-3g
  • Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

W10 - работи ли коректно?

При гасене и рестарт на W10  все същото ли в е Linux?

Да , "десетката" работи както трябва, а ако стартирам линукс от "live disk" всичко е наред. За съжаление нямам архив на системната част само , за да пробвам да я възстановя.

Благодарности и на двамата! Интересно ясна ли е причината на проблема?

преди 1 час, Илиян Пиперов написа:

Интересно ясна ли е причината на проблема?

Размонтирал ти се е дяла при спирането на Минт и после не се е монтирал автоматично :)

преди 3 часа, vpvelev написа:
sudo apt-get install ntfs-3g

Ами мисля че няма нужда от този драйвър защото пождръжката му вече е вградена новите версии на ядрото и вече се води отменен

• 4 седмици по-късно...
на 18.05.2023 г. в 22:23, petie1 написа:

Ами мисля че няма нужда от този драйвър защото пождръжката му вече е вградена новите версии на ядрото и вече се води отменен

Щом GParted му дава, че ntfs-3g липсва, значи нищо не е вградено в ядрото. При Арч може и да е вградено, но при дистрота като Мента и Дебиан, които с години карат с една и съща версия на ядрото е малко вероятно ntfs-3g да е вграден.

• 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
на 15.06.2023 г. в 8:21, Валсо написа:

Щом GParted му дава, че ntfs-3g липсва, значи нищо не е вградено в ядрото. При Арч може и да е вградено, но при дистрота като Мента и Дебиан, които с години карат с една и съща версия на ядрото е малко вероятно ntfs-3g да е вграден.

ntfs-3g мисля, че никога няма да бъде вграден в ядрото, в ядрото се ползва друг драйвер и не всички дистрибуции го вграждат...

преди 3 часа, the professor написа:

ntfs-3g мисля, че никога няма да бъде вграден в ядрото

Зависи. Мента и Убунту ползват generic ядро. Ако девелъпърите на generic ядрото решат да вградят драйвъра, ментата няма 'де да 'оди и ще го ползва с вграден ntfs-3g драйвър.

Някъде четох, че при арч бил вграден в ядрото, но въпреки това го имам инсталиран като отделен пакет, вероятно инсталиран като зависимост. Аз отдавна нямам NTFS файлови системи и този драйвър не ми е трябвало да го инсталирам. Вече всичко е XFS, отпреди 4 дни даже и руут дялът е XFS.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.