Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заключен дял на хард диск със Bitlocker

Featured Replies

Здравейте имам сериозен проблем със забравена парола за Bitlocker.Харда е разделен на два дяла C и G: ,G: е заключен със Bitlocker.Опитах да намеря ключа за възстановяване но без успех.Има ли някакви варианти за премахване на криптирането защо на този дял имам хиляди снимки . Уиндоуса е 11 ако това има значение.

По-скоро не.

I cannot find the BitLocker password and recovery key. Can I recover data after formatting the BitLocker drive?

The answer is No. BitLocker drive encryption is a full-disk encryption method. Even if you formatted the drive and the encryption is removed, the erased data is still encrypted and needs a password to be decrypted; otherwise, the data you restored is just unintelligible text.

Тук има някакви изброени тулчета в секцията Method 2, но колко са ефективни не мога да коментирам:

https://iboysoft.com/bitlocker/unlock-bitlocker-without-password-recovery-key.html

преди 31 минути, цър-вул написа:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/security/information-protection/bitlocker/bitlocker-recovery-guide-plan
и
Hasleo Bitlocker Data Recovery
Diskinternals EFS Recovery
Elcomsoft Advanced EFS Data Recovery
но не са безплатни!

Пак няма да стане. Тези програми могат да възстановяват загубени/изтрити файлове от криптирани дялове, но искат парола за целта. Това, е ако той има паролата, но е изтрил файловете. А без парола ще възстанови неизползваеми файлове. Не мисля, че има програма, която може да ги декриптира без паролата. То иначе би било безполезен този Bitlocker. Същото и с TrueCrypt/VeraCrypt. Понякога потребителя е най-големия си враг. :)

Цитат

От сайта на Hasleo:

Step 1. Select a Drive to Start
        Run Hasleo BitLocker Data Recovery, select the disk or partition where you lost your files, then click "Scan" button to start.

Step 2. Enter Password or Recovery Key to scan for Lost Files
        Enter the BitLocker Password or Recovery Key
, it will list all found BitLocker encrypted partitions, select the partition you want to recovery data from then click "Scan" button to start scanning.

Step 3. Preview and Recover
        Preview the found files from the scanning result with the help of the panel, filter and searcher, then select the files you need and Click Recover button to recover the files.

Select a Drive to Start

току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Тези програми могат да възстановяват загубени/изтрити файлове от криптирани дялове, но искат парола за целта.

Не е така.
Лично съм ползвал Elcomsoft Advanced EFS Data Recovery за диск със липсваш ключ...И си свърши работата. След дъълго и напоително (много часове) сканиране

преди 3 минути, цър-вул написа:

Не е така.
Лично съм ползвал Elcomsoft Advanced EFS Data Recovery за диск със липсваш ключ...И си свърши работата. След дъълго и напоително (много часове) сканиране

Ами супер тогава. Тях не съм ги чеквал. Оууу 150-300 евра... Но първата специално е безполезна според описанието си.

Ключа обикновенно се съхранява в майкрософт акаунт. Ако имате, влезте си в акаунта и ако машината е регистрирана там сте късметлия, ако не колегите по-горе са ви дали възможните варианти.

• Автор

Пробвах няма съхранен ключ

Ще трябва да обикалям по сервизите,информацията в диска ми е много важна няколко хиляди професионални снимки.Ако трябва ще се плаща защото снимките са много по ценни от няколко стотин лева

Моят се заключи от една флашка, която не беше извадена когато компютъра рестартира. Проверих си в личния акаун и в този от работата, но нямаше ключ. Един колега "изкопа" от някъде линк за влизане- различен от този, който аз имах и за мое учудване там имаше ключ. Нямам представя как стана този фокус тъй като се логнах със същия акаунт. Един от двата линка е ТОЗИ или ТОЗИ

Както казах по-горе, ако устройството не е регистрирано в акаунта ви няма да има и генериран ключ. Остава ви варианта с платена програма за декриптиране и достатъчно търпение.

Ключа би бил в майкрософт акаунта ЕДИНСТВЕНО ако при активиране на битлокера е била избрана тази опция за съхранението му.

А имате ли нещо общо с въпросния потребител тук? Нещо много голямо съвпадение на подобен потребител (като никнейм), само че сега с парола на БИОС-а:

https://www.kaldata.com/forums/topic/316522-как-да-премахна-парола-на-bios-а/

На мен ми е все едно, но ако сте едно и също лице отстрани изглежда, че се опитвате да влезете в чужда машина. Да си забравите и паролите на Bitlocker-a и на Bios-a би било крайно необичайно и съмнително. :)

Изрови абсолютно всички флашки и  всякакви карти които ги имаш и които можеш да свържеш към компютъра си обстойно - програмата ти предлага да си запишеш ключовете от Bitlocker точно на такива носители и може ако си ги записал на такъв в някоя от тях и ключа да си видиш, както и можеш да си ги препишеш и ръчно.

Аз имам 28 криптирани устройства с Bitlocker и за всички тях ключовете им съм си ги съхранил на няколко места, включително и в облаци

Трябвало е да си пазиш ключа на видно място което е постоянно под окото ти - как си допуснал да си ги затриеш изобщо?!:ohmy:

Не съм чул някой да декриптира диск на Bitlocker. Не знам, може би във FBI да имат някоя вратичка, иначе - не.

Пича да се напряга и да си спомни паролката, иначе - много студена вода. Или - кинти за разни програмки, дето не е сигурно нищо.

А следващия път - да си записва паролата на две различни места.

преди 55 минути, grizly написа:

Трябвало е да си пазиш ключа на видно място което е постоянно под окото ти - как си допуснал да си ги затриеш изобщо?!:ohmy:

Ако изобщо е неговата система. Виж ми предишния коментар...

Паролите се слагат за да не може сулю и пулю да имат достъп до съответната система!А глупав човек помни, умен човек си записва!

преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

На мен ми е все едно, но ако сте едно и също лице отстрани изглежда, че се опитвате да влезете в чужда машина. Да си забравите и паролите на Bitlocker-a и на Bios-a би било крайно необичайно и съмнително. :)

Май и двамата ще излезем прави със съмненията си... :handshake:

Цитат

Като е втора употреба, обади ли се на човека от когото си го взел? Ако е от фирма, със сигурност няма да има парола.

Остава и вариант 3... да е краден.

...вариант 4 - неоторизиран достъп до лаптопа на половинката или ... нещо по-сериозно.

Е той може наистина да има или просто така да си говори. Реално няма как да знаем и да се докаже. Аз лично смятам, че съвпаденията са прекалено много, но може и да греша.

Нали не очакваш да ти каже, че ползва чужд лаптоп/система? :)

• 2 месеца по-късно...
  • Автор
на 4.06.2023 г. в 16:52, B-boy/StyLe/ написа:

А имате ли нещо общо с въпросния потребител тук? Нещо много голямо съвпадение на подобен потребител (като никнейм), само че сега с парола на БИОС-а:

https://www.kaldata.com/forums/topic/316522-как-да-премахна-парола-на-bios-а/

Нито имам нещо общо с въпросния потребител нито го познавам.И не сме едно и също лице ако толкова те интересува.

• 4 месеца по-късно...

Подхващам темата, защото ме интересува. Може ли криптиран с Bitlocker лаптоп, да отключа като вляза с Hiren Boot и да спря криптирането. Или пък направо нова инсталация на операционна система? Няма нищо важно на хард диска. А, ако заменя хард диска с нов?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.