Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

CS GO насича на Linux Ubuntu 22.04

Featured Replies

Здравейте! Опитвам се да подкарам CS GO на Ubuntu 22.04, но насича и не става за игра. Има ли някакво решение за този проблем? Мисля, че всички драйвъри са up-to-date. Не знам каква може да е причината. Самата система е доста по-лека от Windows, но тази игра насича.

Разрешен от Гост

• Решение

sudo apt install libtcmalloc-minimal4

/home/user/.steam/debian-installation/steamapps/common/Counter-Strike Global Offensive/bin > отваряш папката в терминала и поставяш > cp /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libtcmalloc_minimal.so.4.5.9 libtcmalloc_minimal.so.0

Много странно. Сигурен ли си, че всички драйвъри са както трябва и работила ли е преди това на друга ОС? Покриваш ли минималните? Спомням си, че преди около половин година я пробвах на Дебиан нисък/среден клас лаптоп и вървеше идеално без да правя абсолютно нищо. Свалих Стийм, инсталирах я и я пуснах. Препускасше с над 110 fps на средни и 1920х1080.

Провери хубаво драйвъри. Не виждам причина native игра като CSGO да не работи добре ако покриваш изискванията.

преди 8 часа, stickynotessavelives написа:

Не виждам причина native игра като CSGO да не работи добре ако покриваш изискванията.

На тая игра изискванията са ѝ сериозно занижени. Когато бях с 1050 Ti и 32 ГБ РАМ, според изискванията трябваше да лети, но тя не летеше, а накъсваше яко на ниски и средни настройки. Чак с 1660 Ti тръгна перфектно на високи настройки.

Друг е въпросът, че по принцип убунтуто изисква да му правиш пълна библиотечна клизма, за да подкара нейтив игра.

преди 2 часа, Валсо написа:

Друг е въпросът, че по принцип убунтуто изисква да му правиш пълна библиотечна клизма, за да подкара нейтив игра.

Нали уж Убунту е noob-user-friendly и всички трябвало да работи? Никога не съм използвал Убунту директно, но имам опит с Дебиан и ПопОС(която е базирана на Убунту ЛТС) и там също всичко работи без главоболия. Доста учудващо Убунту да хълца на нейтив игри, особено след всички усилия, които полагат, за да я превърнат в система за средностатистическия потребител.

преди 6 часа, stickynotessavelives написа:

Нали уж Убунту е noob-user-friendly и всички трябвало да работи?

Еми не съм много съгласен с това твърдение. Даже обратното - ако искаш да накараш някого да се отврати от линукс и да не го погледне повече, пробутай му убунту и неговите деривати - гарантирано до 2 седмици се е върнал към бозата! Няколко месеца използвах убунту и него-базирани деривати, после минах на мента и я използвах близо 4 години, която също е дериват на убунту и реално погледнато смених само цвета на логото :D , дериватът си остана същия, както и милионите му проблеми. Ето ти едно подробно обяснение как да направиш библиотечна клизма на всьо що е дебиан-убунту-базирано, за да подкараш дори и нейтив линукс игра:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?f=230&t=107135

преди 1 час, Валсо написа:

Еми не съм много съгласен с това твърдение. Даже обратното - ако искаш да накараш някого да се отврати от линукс и да не го погледне повече, пробутай му убунту и неговите деривати - гарантирано до 2 седмици се е върнал към бозата! Няколко месеца използвах убунту и него-базирани деривати, после минах на мента и я използвах близо 4 години, която също е дериват на убунту и реално погледнато смених само цвета на логото :D , дериватът си остана същия, както и милионите му проблеми. Ето ти едно подробно обяснение как да направиш библиотечна клизма на всьо що е дебиан-убунту-базирано, за да подкараш дори и нейтив линукс игра:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?f=230&t=107135

Този пост е от 2017. Нещата не са особено актуални, особено ако използваш Лутрис и нейтив Сетийм. На ПопОС и Дебиан 11 трябваше да инсталирам единствено Лутрис, всичко е включено вътре. Репакове от Фитгърл, релийзи на Емпреса: добавяш файла в Лутрис и го инсталираш както на уиндоус. Не се занимаваш с друго, без уайн конфигурации без уайн стейджинг. На Дебиан трябваше само да инсталирам драйвъри, в последния релийз може и те да са включени.

А огромна част от Стийм игрите идват с Протон и работят точно както на уиндоус: 
 Screenshotfrom2023-07-1919-34-44.png.51bebe9459d8f997c35c123319179dfc.png

преди 17 часа, stickynotessavelives написа:

Този пост е от 2017. Нещата не са особено актуални, особено ако използваш Лутрис и нейтив Сетийм. На ПопОС и Дебиан 11 трябваше да инсталирам единствено Лутрис, всичко е включено вътре. Репакове от Фитгърл, релийзи на Емпреса: добавяш файла в Лутрис и го инсталираш както на уиндоус. Не се занимаваш с друго, без уайн конфигурации без уайн стейджинг. На Дебиан трябваше само да инсталирам драйвъри, в последния релийз може и те да са включени.

А огромна част от Стийм игрите идват с Протон и работят точно както на уиндоус:

Постът е от 2017-та, но си важи с пълна сила за всичко що е дебиан и негови деривати, вкл. и убунту деривати.

На арч не трябва да му правя никакви клизми или да инсталирам глупости като лутрис. Инсталирам само драйвъра за видеото, виното, цъкам два пъти на екзето и играта тръгва. А ако е нейтив за линукс, всичко е същото, но без виното. И в двата случая не се занимавам с глупости да инсталирам 100 000 допълнителни пакети, да инсталирам лутрис и др.

Игрите не идват с протон, ти трябва да си избереш версията на протон в настройките на стийм и стийм ще го свали. Ако не избереш нищо, ще те пита за всяка, следователно игрите не идват с протон.

И в двата случая не се занимавам с глупости да инсталирам 100 000 допълнителни пакети, да инсталирам лутрис и др.

Що продължаваш да натякваш глупости? Това че ТИ не можеш да го направаш, не означава, че грешката е в Debian/Ubuntu/PopOS/whatever ...

Цъкай си там по фенбойския Арч и не се занимаваи с неща, които не са ти в квалификацията да се справяш с тях.

На арч не трябва да му правя никакви клизми или да инсталирам глупости като лутрис.

Валс, ти никога не си използва Арч (както го рабирам аз), и твоето е Арч-дериват.

На Арч няма да му "мине" празна парола или парола със интервал в нея

Дори тъпите офце искат поне 8 символна парола с големи и малки букви и цифри, щото са офце. На Каламарес и други "подобрения" върви и простото ентър/без парола (пробвай и така, стига с тез интервали).

преди 22 часа, Валсо написа:

Даже обратното - ако искаш да накараш някого да се отврати от линукс и да не го погледне повече, пробутай му убунту и неговите деривати - гарантирано до 2 седмици се е върнал към бозата!

А това вече са АБСОЛЮТНИ глупости. Ти си повече от вреден за каузата Линукс!

Добре сте се ориентирал явно при вас има проблем при използване на хардуера или драйвъри. Не казвам че ви е повреден компа просто несъвместимост. Пробвайте да инсталирате нещо от тези и да видим дали ще има проблем.

https://www.reddit.com/r/linux_gaming/comments/rf03dt/benchmark_results_for_csgo_opengl_on_several/

преди 2 часа, MZ/X написа:

А това вече са АБСОЛЮТНИ глупости. Ти си повече от вреден за каузата Линукс!

След 4 години използване на Мента, мога да дам много примери защо Дебиан и неговите деривати (сред които е и убунтуто) са вредни за линукс каузата.

преди 2 часа, на40 написа:

Валс, ти никога не си използва Арч (както го рабирам аз), и твоето е Арч-дериват.

На Арч няма да му "мине" празна парола или парола със интервал в нея

:D

Отдавна вече не използвам това, което си мислиш, а е чист арч.

spacer.png

Колкото до паролата - парола с интервал в нея минава, но само в графичната среда. Така че по време на инсталацията му въвеждам парола 1234 и после като тръгне графичната среда, я сменям с по-сложна от две думи с интервал между тях и паролата бива приета.

преди 5 часа, Валсо написа:

глупости като лутрис

Лутрис е библиотека за игри, идва с виното и протон като допълнително удобство. Можеш и само с виното да минеш: инсталираш го и всичко работи. Това, че ти специално трябва да правиш клизми преди да подкараш нейтив игра ми звучи като skill issue. Дебиан и диривати не са за всеки *wink wink*

преди 5 часа, Валсо написа:

Постът е от 2017-та, но си важи с пълна сила за всичко що е дебиан и негови деривати, вкл. и убунту деривати.

Това е напълно невярно и не знам по какъв начин да ти обясня, че откакто започнах да използвам Дебиан преди 4 години нито веднъж не съм имал проблемите, които ти твърдиш че съществуват. Сигурно ще е по-лесно да ти обясня защо Супергърл има точно един добър сезон и всичко след това не заслужава да бъде излъчвано, а на Мелиса най-добрата продукция се намира в TheFappening, не в Netflix.

на 14.07.2023 г. в 19:56, nujnika написа:

Здравейте! Опитвам се да подкарам CS GO на Ubuntu 22.04, но насича и не става за игра. Има ли някакво решение за този проблем? Мисля, че всички драйвъри са up-to-date. Не знам каква може да е причината. Самата система е доста по-лека от Windows, но тази игра насича.

Здравей , защо не инсталираш Линукс МИНТ ? :)

Аз показах , че на Минта всичко върви дори и LOL !

За съжаление не играя на игри но доста съм инсталирал и подкарал!!!:)

преди 32 минути, Валсо написа:

След 4 години използване на Мента, мога да дам много примери защо Дебиан и неговите деривати (сред които е и убунтуто) са вредни за линукс каузата.

Направо закопаваш напъните на Ментата да имат "нещото" wine-installer.

Ти си искал да я "яздиш" и да си на ръба на вълната на софтуера. А те са искали и правили (и правят) нещо друго.

A на LMDE само името му е такова. 2/3 , вероятно и повече, си е Мента/Убунту. Т.е. работи/настройва се много по-различно от всеки нормален Дебиан. Но да, по-добрата канелена версия на Ментата е тя (с уговорката, че въпреки всичко си е Дебиан).

на 14.07.2023 г. в 19:56, nujnika написа:

първо си пусни https://webglsamples.org/aquarium/aquarium.html и виж с какви кадри върви и на колко риби, ако на 100 риби вади под 60 кадъра определено нямаш работещ opengl...

• Автор

Здравейте, на същия лаптоп и под Windows работи добре.

Вероятно е да пробвам под Mint, но ми се иска да остане Ubuntu, защото не ми се занимава наново само заради тази игра.

Наистина може би имам проблем с openGL, ще пробвам това с рибите и аквариумът да видим какво ще стане.

на 15.07.2023 г. в 10:32, Teemo написа:

/home/user/.steam/debian-installation/steamapps/common/Counter-Strike Global Offensive/bin > отваряш папката в терминала и поставяш > cp /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libtcmalloc_minimal.so.4.5.9 libtcmalloc_minimal.so.0

А това какво прави всъщност?

преди 6 минути, nujnika написа:

Здравейте, на същия лаптоп и под Windows работи добре.

Вероятно е да пробвам под Mint, но ми се иска да остане Ubuntu, защото не ми се занимава наново само заради тази игра.

Наистина може би имам проблем с openGL, ще пробвам това с рибите и аквариумът да видим какво ще стане.

Защо държиш на Убунту ? :rolleyes:

Аз бих го сменил веднага , на секундата !

Една преинсталация става за 10-15 минутки ! :)

Под минт всичко върви със лекота ! :cool:

• Автор
преди 8 минути, Звяра!!! написа:

Защо държиш на Убунту ? :rolleyes:

Аз бих го сменил веднага , на секундата !

Една преинсталация става за 10-15 минутки ! :)

Под минт всичко върви със лекота ! :cool:

В краен случай може и така да стане. Иначе не държа просто не ми се занимава.

току-що, nujnika написа:

Указва пътя, към правилните библиотеки.

• Автор
преди 21 минути, Teemo написа:

Указва пътя, към правилните библиотеки.

Благодаря много! Ще го пробвам това първо. Мисля, че имам проблем с OpenGL-а.

• Автор
на 15.07.2023 г. в 10:32, Teemo написа:

Това помогна доста всъщност. Благодаря много! Пак се усеща лек лаг, но нищо общо с преди.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.