Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането и минали животи?

Featured Replies

преди 4 часа, *S197* написа:

Пенсията ти я определя една държавана структура и нищо друго.

Принципно в ,, Земният живот " се работи докато можеш , даже да вземаш пенсия .

• 5 месеца по-късно...
  • Отговори 228
  • Прегледи 22,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• ще  се преродиш в руснак  и ще те пратят на фронта да се биеш  с украинци 

• След като не може да познае числата от тотото, което пускал редовно - не е никакъв магьосник и пророк! 😁

• Ти си интелигентен човек, но понякога задаваш странни въпроси. Например при Християнството обект на поклонение е Христос, а кой да бъде главното действащо лице в Анжелизма?? Естествено Сан А

преди 14 часа, Solly написа:
Цитат

Буда също предава инфо чрез опитностите си и твърди че е видял всичките си прераждания.

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:
Цитат

Това трябва да се види, т.е. дай източник! :) => Може и в темата са "Будизъм за любопитни", за да не преместваме аспекта на тази тема.

За миналите животи на Буда се говори в така наречените будистки сутри и разкази наречени джатаки. Това е голяма по обем литература, и е нужно да се цитират много текстове, ако искаме да се запознаем с предишните прераждания на Буда .

Твърди се, че Гаутама Буда след просветлението си, си спомнил хиляди от миналите си животи. Тези истории са дали началото на огромно количество будистка литература. Разказите за миналите животи на Буда, джатаките, включват 357 минали живота като човек, 66 като бог и 123 като животно.

...............................

Джатака ( санскрит за „Свързани с раждането“ или „Истории за раждане“) са обемна литература, произхождаща от Индийския субконтинент, която засяга главно предишните раждания на Гаутама Буда както в човешка, така и в животинска форма.

Най-голямата известна колекция е Jātakatthavaṇṇanā на школата Theravada, като текстова част от Пали канона , включена в Khuddaka Nikaya на Sutta Pitaka . [ 5 ]

За будистките традиции джатаките илюстрират многото животи, действия и духовни практики, които са необходими по дългия път към състоянието на Буда . [ 1 ] Те също така илюстрират великите качества или съвършенства на Буда (като щедрост ) и преподават будистки морални уроци, особено в рамките на кармата и прераждането

https://en.wikipedia.org/wiki/Jataka_tales

Сутра от събраните истории за делата на Буда в минали животи [仏本行集経] (Chin Fo-pen-hsing-chi-ching;  Butsu-hongyō-jikkyō ) : Произведение в шестдесет тома, преведено на китайски от Джнанагупта през периода от 587 до 591 г., съдържащо биографията на Шакямуни и тези на много от неговите ученици, както и описания на делата на Шакямуни в миналите му съществувания. Това е един от най-подробните разкази за живота на Шакямуни в китайски превод. Тази сутра е разделена на три части. Първата част говори за Шакямуни в неговите минали съществувания, пробуждането на стремежа му към просветление, последвалото му прераждане в рая Тушита и слизането му от това небе, за да влезе в тялото на майка си, Мая. Втората част обхваща периода от раждането на Шакямуни до първото му завъртане на колелото на Закона, т.е. първата му проповед. Третата част се отнася до неговата учителска дейност и живота на неговите ученици.

https://www.nichirenlibrary.org/en/dic/Content/S/322

преди 46 минути, Solly написа:

Това е голяма по обем литература, и е нужно да се цитират много текстове, ако искаме да се запознаем с предишните прераждания на Буда .

Е, не можеш да синтезираш въпросната като есе ли?! 

Какво ти липсва?

Не умееш ли да го опишеш със свои думи? Колкото и да не ти е несъвършено словото, то всеки будист може да спретне текст представляваш концепцията в прераждането и то на български език! 

Едва ли Буда е писал въпросните писания! Примерно: Сподели когато Буда е бил котка или тигър! Какво му се е случило, кой го е убил. Бил ли е ползван за храна?

Все трябва да има спомени от това: Да си храна! => Това ще е вид доказателство, че си се преродил. Как е станал храна? Как е задоволил нужните на този който го е изял? Успял ли е да го разубеди да не яде повече животни? 

Повечето неща в будизма са хипотези, т.е. те не са доказателства! Не питам, защо преродения Буда в момента не яде месо, а какво е да си мръвка? 

Въобще: Човек който не е страдал, то няма как да разбере какво е страданието! А, основното в будизма е то! 

Ако това ти е трудно, то сподели твои страдания? Толкова ли се гнусиш от тях? В кой предишен живот си страдала и от какво? 

Само човек изживял определено страдание е компетентен в него! Останалото е заблуда! 

Опит само с четене не става!!! Трябва да го изживееш! 

Затова и кратко, в рамките на една страница вземи направи ретроспекция на прераждането. Нямаш време ли? Ангажирана си с работа ли? Изпитваш трудности ли в изразяването на чувствата си ли? 

Ай, как разбра, че месото е вредно за човек? Но, не с аргументи взети от някакво четиво! Нямаш ли спомен от предишен живот?! Опиши когато си било храна как си се чувствало? 

Няма как това да е доказателство, че Буда е съградил концепцията си на база опит! Буда кога е бил храна? 

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Ай, как разбра, че месото е вредно за човек? Но, не с аргументи взети от някакво четиво!

Толкова ли ви е трудно да проумеете, че в убийството на живо същество, не може да има капка състрадателност, милост и духовност!

Буда проповядва точно това:

Буда казал на Махамати: „Яденето на месо има безброй обиди. Всички бодхисатви трябва да култивират своята голяма милост и състрадание, така че да не ядат месо. Сега ви казвам накратко предимствата на това да не ядете месо и престъпленията на яденето на месо, моля, слушайте внимателно.

Махамати, виждам, че от безначално време, поради навика да се яде месо и алчността за вкусове на месо, живите същества се убиват и нараняват взаимно в безкрайни цикли, така че те са отделни от мъдреците и страдат от раждания и смърти.“

„Махамати, човек, който яде месо, може да изплаши живите същества, които го видят, затова знаем, че яденето на месо го прави големия враг на всички живи същества. Следователно Бодхисатвите трябва да култивират милост и състрадание, за да се съберат и учат всички живи същества, те не трябва да ядат тези живи същества. Месото не е храна за мъдреци и мъдри хора. Яденето на месо е скандално известно и се критикува от мъдреците. Следователно, Махамати, за да се съберат и научат всички живи същества, Бодхисатвите не трябва да ядат месо.”

Махамати, наблюдавайки по този начин, ние знаем, че смъртта е голямо страдание и е страшно нещо. За всяко живо същество, той самият се страхува от смъртта, как би могъл да яде месото на другите? Затова, Махамати, всеки, който иска да яде месо, трябва първо да разпознае болката от разрязването на собственото си тяло, а след това да разпознае болките на всички живи същества и след това да се откаже от яденето на месо.

„Махамати, виждам, че в света всяко месо се получава от телата на живи същества. затова казвам, че яденето на месо е грях, който унищожава семето на Татхагата. Затова не позволявам да се яде месо.”

„Аз не ям месо и не позволявам на другите да ядат месо, по този начин убеждавам хората да практикуват поведение на Бодхисатва, възхвалявам неяденето на месо и убеждавам хората да гледат на всички живи същества като на свои деца.

https://buddhaweekly.com/lankavatara-sutra-eating-meat-countless-offences-buddha-teaches-root-great-suffering/

преди 23 минути, (:IdioibI:) написа:

Затова и кратко, в рамките на една страница вземи направи ретроспекция на прераждането.

Хората са изписали хиляди томове на тази тема, а ти искаш да побера това в една страница. Още повече че за предубедените хора, не една, а хиляди страници да се изпишат, те пак ще си останат с предубежденията и нагласите които имат.

преди 14 минути, Solly написа:

Толкова ли ви е трудно да проумеете, че в убийството на живо същество, не може да има капка състрадателност, милост и духовност!

Не, на теб ти е трудно друго: Да покажеш красивото от да си състрадателен, милостив и духовен! 

Малоумно ли си и не си ли разбрало, че съм грешник? Толкова ли ти е трудно да споделиш чувствата си от хубавите неща? 

Не изисквай от невежа да мисли като теб! 

Покажи съвършенството си и своята състрадателност. 

Примерно: Дарих това, това, онова на някой. Направих го щастливо! 

Проявих милост към този, онзи и т.н. Направих ги щастливи!

Споделих духовността с този, онзи и т.н. Те станаха щастливи и успели!

Все си се загнездило в прераждането и преживяваш и преживяваш някаква агония от предишни животи. 

Това проумяваш ли го? Или ... се правиш на интересно?! Всеки може да чете, но не и да сподели със свои думи добрините си! 

Кое ти е трудно? 

На мен ми е лесно, т.е. всичко е почти както в мечтите ми. Остана само още една мечта. Това е! Действам и не ме интересува кой страда! 

Ползвай силата си към нуждаещите се, а не към такива като мен които нямат нужди вече!  

преди 3 минути, (:IdioibI:) написа:

Покажи съвършенството си и своята състрадателност. 

Примерно: Дарих това, това, онова на някой. Направих го щастливо! 

Тук не става въпрос за теб или за мен. В темите разискваме принципите и концепциите в различните религии и учения.

Не знам защо приемате толкова лично нещата! А може би както казва народът : Гузен, негонен бяга.

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Не изисквай от невежа да мисли като теб! 

Не изисквам и не очаквам!

преди 8 минути, Solly написа:

Тук не става въпрос за теб или за мен. В темите разискваме принципите и концепциите в различните религии и учения.

Не знам защо приемате толкова лично нещата! А може би както казва народът : Гузен, негонен бяга.

Напротив, т.е. ние защитаваме тезите си! 

Показваме моите принципи и твоите принципи. Разчитаме, че другите са разумни. 

И, не аз се чувствам гузен, а по-скоро ти се чувстваш гнусно, че си човешко същество! 

Избора е извън нас! 

За момента не аз трябва да доказвам, че няма прераждане, а ти, че има, но със свой опит!!! :) 

Помолих те за нещо, но ти се измъкваш пак с копи/паст! 

Толкова ли ти е беден словореда? 

Покойният професор Иън Стивънсън от Университета на Вирджиния проведе повече от 20 години изследвания върху автентичността на разказите за прераждания, които професор Джим Тъкър продължава.

• Тези двама професори са написали няколко книги за прераждането. Добра книга е „Двадесет случая, предполагащи прераждане“ от Иън Стивънсън. Между другото, професор Стивънсън става будист по-късно в живота си, вероятно поради обучението си (вижте „Прераждането като доктрина и опит“ от Франсис Стори (2003 г.); първо издание 1975 г.). Той споменава това във въведението, което е написал към тази книга от Франсис Стори; Сканирах това въведение: „ Въведение към „Прераждане от Историята на Франсис – Иън Стивънсън “.
  • Ето видео, което обсъжда работата на покойния д-р Иън Стивънсън, д-р Джим Тъкър и колеги от Университета на Вирджиния:
  • И как бихме могли да обясним раждането на такива вундеркинди като Джереми Бентам, който вече на четвъртата си година можеше да чете и пише на латински и гръцки? Джон Стюарт Мил чете гръцки на тригодишна възраст и пише история на Рим на шестгодишна възраст. Бабингтън Маколи написва сборник по световна история на шест години. Бетовен изнася публични концерти, когато е на седем; Моцарт е писал музикални композиции преди шестата си година. Волтер чете басните на Лафонтен, когато е на три години.
  • Не изглежда ли безкрайно по-вероятно всички тези вундеркинди и гении, които в много случаи идват от неграмотни родители, вече в предишни раждания да са положили основите на своите необикновени способности?

https://puredhamma.net/dhamma/evidence-for-rebirth/

преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

Показваме моите принципи и твоите принципи.

Моите принципи са в съответствие с будистките принципи, защото ги считам за най-хуманни и морални!

За да докажем, че едни принципи са по-добри от други, следва да докажем, че те са добри за всички и не нараняват нито едно живо същество!

Смеещите се емотикони, които поставяш при обсъждане на толкова сериозни теми, говорят за умственото ти и морално състояние!

преди 16 минути, Solly написа:

И как бихме могли да обясним раждането на такива вундеркинди

Е, сподели спомени от когато си било на 4 години тогава. :) Какво си направило? :) 

Примерно: Аз на 2.5г. носех на батко си сливи от един имот на дядо ни. И това бе първия ми грях! :) Докато се видим ги бях изял! :) Сам бях изминал 1.8 км. и се бях върнало. 

Питай някой родител как се е чувствал, ако 2.5-то му дете изчезне от района на жилището му. 

Но, първия ми хубав спомен бе: Когато защитих един мой съученик от по-едър гамен. Бях някъде 10 годишен. 

И, верно не съм вундеркинд, но доста успехи имам и прочие.  

Та, не говори за това кой как е станал, а ти защо не може да си като тях? 

Кое ти пречи, кога за първи път си страдало. Как информацията от предишния ти живот ти помогна да успееш в сегашния? 

Това не са аргументи, а споделяш чужди изживявания! Те не са доказателство, че има прераждане! = Да, хипотези много, но доказателство = няма!!! 

преди 20 минути, Solly написа:

Покойният професор

Сподели опит, а не чужд опит или прочие от покойник. Той в момента в какво се преродил въпросния покойник? 

Първото основание, за да търся причините за страданието, беше моята баба. 

Тя беше изключително добър, честен, почтен и вярващ човек, спазваше всички пости и ежедневно се молеше на Бог. Но въпреки това, последните години от живота й, минаха в страдание. Тя ослепя напълно и прекара няколко години на легло. Осъзнавайки, че не е достатъчно да бъдеш добър, вярващ и почтен човек, започнах да търся причините за страданието.

След това започнах да наблюдавам живота на мои близки, познати и далечни хора, и търсех отговори за нещата, които се случват в живота им. Нито една от другите религии нямаше адекватно, логично и рационално обяснение защо на добри хора, а и на малки деца, се случват толкова лоши неща.

преди 37 минути, Solly написа:

След това започнах да наблюдавам живота на мои близки, познати и далечни хора, и търсех отговори за нещата, които се случват в живота им. Нито една от другите религии нямаше адекватно, логично и рационално обяснение защо на добри хора, а и на малки деца, се случват толкова лоши неща.

Аз стигнах до своите пра-прародители. 

И, виждал съм как баща ми полагаше грижи за майка си в последните ѝ дни.  = Не сподели, че страда, а винаги се усмихваше когато усещаше, че сме край нея. 

После доста време анализирах (по ваше му кармата), но разбрах, че страданието е временно. 

Отделно, че майка почина в ръцете ми. => Не, видях страдание! Малко преди да почине се смеехме и си говорихме за внуците ѝ. Да, бе тъжен момент, но точно тогава разбрах, че не е важно страданието, а да продължим добрите им дела на нашите мъртви. 

И, по-важно: Адекватното, логичното и рационалното мислене не е към страданието, а към бъдещото поколение. т.е. човек не трябва да се движи като рак назад или на страни, а да мисли за какво хубаво да направи за своите близки. 

Интересно бе усещането да видиш как душата полита. Тихо и безмълвна. НО, не и в следствие на опиум! 

НО, по-хубаво е: Да видиш как нещо се ражда!!! :) 

Онзи ден братовчеда показа внука си. :) Сам преди родителите му се бе събудил и беше се изправил в коша си. :) 

Та @Solly , търси адекватни, логични и рационални обяснения за това как един живот се заражда и израства, а не защо някой е страдал. Или желаеш да се преродиш в страдащ подобно на баба си ли? => Сънуваш ли я, Как? Положила ли си усилия, за да я облекчиш в последния момент? Как?

Знаеш ли в какво се е преродила? Баба ти! Как се свързва с теб? Не ти ли споделя как е "там"?

Мисленето ти е нормално за човек, намиращ се в авидя - невежество, заблуда, според Будизма.

Цитат

Авидя (санскрит; пали: avijjā; тибетска фонетика: ma rigpa) обикновено превеждана като „невежество“ или „заблуда“ в Будизма и Индуизма се дефинира по повече или по-малко различни начини. Авидя може да се дефинира в будистките учения като: Неразбиране на четирите благородни истини

преди 40 минути, (:IdioibI:) написа:

Не видях страдание!

В теб липсва състрадателност, затова не приемаш страданието като страдание, без значение дали се отнася за хора или животни!

преди 35 минути, Solly написа:

Мисленето ти е нормално за човек, намиращ се в авидя - невежество, заблуда, според Будизма

В теб липсва състрадателност, затова не приемаш страданието като страдание, без значение дали са хора или животни!

И защо "обръщаш прожекторите" към мен? :) 

Защо не се върнеш по темата и дадеш обяснения по отношение на прераждането?

И считаш, че си вещ будист ли или не си като мен невежо? :)

Покажи знания, а не само с копи/паст! => Нали си адекватно и логично мислещо и рационално същество? 

Аз не се срамя, че съм невежа, но да пробутваш, че съм заблуден е признак на ниска твоя култура! 

Дори не ти е понятно какво ми липсва в момента. но как с твоята негативна конотация правиш добро? 

Когато затвориш очите на много мъртъвци, то ще разбереш в какво се е изразявало моето състрадание и към кого! 

Или желаеш да поканя тук като доказателство всички близки на починалите ли? = Забрави!!! Те знаят!!! 

Много лесно може да упрекнеш някой, че му лисва състрадателност, но въвеждаш другите в заблуда! Защо?

преди 52 минути, (:IdioibI:) написа:

И считаш, че си вещ будист ли или не си като мен невежо?

Никога не съм твърдяла, че съм будист. Това, че приемам, че Будизмът дава най-рационални отговори на въпросите ми, не ме прави будист. Аз дори не твърдя, че вярвам, а посочвам, че приемам като най-логични техните обяснения за живота. 

преди 53 минути, (:IdioibI:) написа:

Аз не се срамя, че съм невежа, но да пробутваш, че съм заблуден е признак на ниска твоя култура! 

Посочих, че според Будизма се намираш в състоянието авидя!

преди 16 минути, Solly написа:

Никога не съм твърдяла, че съм будист. Това, че приемам, че Будизмът дава най-рационални отговори на въпросите ми, не ме прави будист. Аз дори не твърдя, че вярвам, а посочвам, че приемам като най-логични техните обяснения за живота. 

Само каза, че "ние" не сме значими. ;) 

Дай повече своя информация за прераждането! Свой опит! => Нали си адекватно и с логическо и рационално мислене!?

= Очаквам вещ отговор на знаещ какво е прераждането!!! Какво чакаш> Защо се измъкващ с чужди съчинения!?

Споели неща от предишното си прераждане!!! Нали вярваш в него?! Или и това не си твърдяло??? :) 

п.п. Животно било ли си или чакаш да се преродиш в такова? 

п.п. И това е защото жена ми има спомени преди да се роди! -> Но това е друга тема!

преди 54 минути, (:IdioibI:) написа:

Дай повече своя информация за прераждането! Свой опит! =

Ти имаш ли свой опит с Христос? Виждал ли си го на живо, за да вярваш на всичко писано и казано за него? Имаш ли личен опит с възкресението? Колко пъти си умирал и възкръсвал?

Мога да ти цитирам много източници за прераждане, които ти предубедено няма да приемеш. Затова не виждам смисъл да ги цитирам на човек с предварително изградени нагласи.

Истинските будисти изучават учението на Буда с години и дори твърдят, че един живот не е достатъчен, за да се изучи цялото му учение.

преди 54 минути, (:IdioibI:) написа:

Само каза, че "ние" не сме значими.

Не съм "казвала" подобно нещо. Само посочих какъв си според будистите. Всяка една религия и учение има свои критерии според които определя тези които не ги следват с определени понятия.

Например юдеите, определят тези които не са евреи като гои. Мюсюлманите наричат гяури или неверници, тези които не вярват в Аллах. Християните твърдят, че само вярващите в Христос ще бъдат спасени, а останалите ще бъдат Хвърлени в Огненото езеро. По същият начин и будистите определят, че тези които не вярват в тяхното учение, са невежи и заблудени, или тънат в авидя.

преди 10 часа, Solly написа:

Не изисквам и не очаквам!

Концепцията е да се прави добро .

А яденето на месо ни е издигнало в развитието ни , защото - повече енергия и полезно вещества като протеините , в по - малко количество .

преди 45 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Концепцията е да се прави добро .

А яденето на месо ни е издигнало в развитието ни , защото - повече енергия и полезно вещества като протеините , в по - малко количество .

Разбира се, всеки сам избира дали да тъне в авидя, или да се издигне на по-високо ниво в духовното си развитие.

Но при всички положения, яденето на месо, е свързано с убийство и насилие, и като такова не може да се квалифицира като добро. Така че - ако искаш наистина да си добър и да отидеш в Рая, следва да се откажеш от месото!

преди 1 час, Solly написа:

. Така че - ако искаш наистина да си добър и да отидеш в Рая, следва да се откажеш от месото!

Като попаднах в отвъдното пред Бога , и Той ми каза че съм за рая , си подпийвах и си хапвах месо. Не че се считам за еталон но до този момент консумирах месо и алкохол ,така че не е яденето на месо ,защото Бога ни е дал да ядем месо и да пием алкохол докато разпускаме . 

Ти имаш ли свой опит с Христос?

Защо бягаш от въпросите за прераждане? = Споделяй по темата! 

Да, имам опит по отношение на Христос и неговото възкресение, но адекватно ли си или малоумно да отклоняваш темата за прераждането

Християните твърдят, че само вярващите в Христос ще бъдат спасени, а останалите ще бъдат Хвърлени в Огненото езеро.

Това е лъжа! Не се научи да казваш спрямо коя Църква!? Коя Библия и т.н. !?

По общо: Твоята лукавост е видна. Уж си с рационално мислене, а до момента не си ползвала правилна логика! = Знанията ти по ред дисциплини е под всякакво ниво. 

Кратко: Научи се на общуване, т.е. концентрирай се върху темата!!! Иначе все едно отсреща е застанало зомби! 

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин

Не съм "казвала" подобно нещо.

Цитирам те:

Цитат

Тук не става въпрос за теб или за мен.

-> Темата е за преражданията! 

До момента не даде свой опит с него! Нито пък доводите на Буда по отношение на яденето са логични

Попитах те: Как се е чувствал Буда когато е бил "мръвка"? => Нали 123 пъти е бил животно? => Колко от тях е бил хищник и колко от тях е бил храна на хищник?  = Споделил ли е това?! 

Отделно: Сподели и твои спомени от предишно прераждане!? 

преди 13 часа, (:IdioibI:) написа:

Аз стигнах до своите пра-прародители. 

И, виждал съм как баща ми полагаше грижи за майка си в последните ѝ дни.  = Не сподели, че страда, а винаги се усмихваше когато усещаше, че сме край нея. 

После доста време анализирах (по ваше му кармата), но разбрах, че страданието е временно. 

Отделно, че майка почина в ръцете ми. => Не, видях страдание! Малко преди да почине се смеехме и си говорихме за внуците ѝ. Да, бе тъжен момент, но точно тогава разбрах, че не е важно страданието, а да продължим добрите им дела на нашите мъртви. 

И, по-важно: Адекватното, логичното и рационалното мислене не е към страданието, а към бъдещото поколение. т.е. човек не трябва да се движи като рак назад или на страни, а да мисли за какво хубаво да направи за своите близки. 

Интересно бе усещането да видиш как душата полита. Тихо и безмълвна. НО, не и в следствие на опиум! 

НО, по-хубаво е: Да видиш как нещо се ражда!!! :) 

Онзи ден братовчеда показа внука си. :) Сам преди родителите му се бе събудил и беше се изправил в коша си. :) 

Това са един вид прераждания - поколенията са се преродили от предците си . 

И не само на близки да се помага , а на всеки на ,който може да помогнеш . 

Като ученик в 7-ми и 8-ми клас ,помогнах на двама да не ги тормозят . След време станаха важни клечки ( а и сега са ) и винаги са готови да ми свършат работа .

Но отдавайки се на духовен живот и проповедничество , не изпитвам нужда да ми помагат , защото съм леко отдалечен вече от светската суета - в името на Бога. Те ми се чудят ,но проповедника не се вплита във светска суета и забогатяване ,за да не изкушава братята си и сестрите си и както пише в Библията "" нека всеки да е по - долен от ближния " 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Това са един вид прераждания - поколенията са се преродили от предците си . 

Цитат

Прераждането е основна концепция в различни духовни и религиозни традиции, като хиндуизъм, будизъм и т.н., според която душата преминава през различни етапи на опита или живота по пътя на своето развитие. 

Да ти я разясня концепцията, че явно много не знаят каква е:

Душата преминава различни етапи на живота си в този свят, но това е в това ти тяло

Буда се е чувствал 357 пъти като човек, 66 пъти като Бог и 123 пъти като животно! 

Няма как душата да смени тялото си!!! Тя се формира в този свят и после "полита" във вечността! 

По-общо: Към момента аз съм се чувствал повече пъти спрямо Буда било то като, човек, било то като бог или било то като животно. = Това обаче не ме прави Буда или по-мъдър от други

Самите писания не ги е писал Буда. Те са възникнали от хората с които той е общувал и са възприели неговия начин на мислене

Самия Буда не се е преродил! За сметка на това има различни школи свързани с неговия начин на мислене! Това обаче не е светоглед! Това е негова представа как е устроен този свят! НО, светът се развива! Принципите му с вехти!!! 

Мнозина четейки религиозна литература считат, че в нея има логика! Не, няма логика, а само и единствено породените чувства от прочетеното! 

Именно чувствата ни отличават от тварите! 

Цитат

Психическо състояние, предизвикано от външни въздействия; душевно преживяване, емоция.

Невежите постъпват като @Solly, т.е. те не разбират, а сляпо вярват в написаното. Не вникват в прочетеното и виж с какво го свързват:

Това е вид безумие!

От момента на раждането до смъртта си човек се развива и, или израства духовно или остава посредствен! 

Принципно: Душата ти след този ти живот отива в "небесното царство" (всемира)! Духът ти възкръсва чрез твоите наследници след като душата се отдели от тленното ти тяло! 

Естествено това прераждане се извърша само и единствено във областта на мозъка ти. 

Не върви един християнин да обяснява на вярващ в прераждането какво е то! 

Многократно помолих @Solly със свои думи да сподели какво е разбрало, а то = чети! ОК, а то може ли да мисли? Може ли елементарно като на 4 годишно дете да обясни въпросната концепция? => Не! => Е, какъв родител е тогава?! 

Ще прощавате, но форумите не са училище за чувства! Тях ги споделяйте с близките си! Тук се общува и се водят дебати по теми които те вълнуват (интересуват). 

Всеки разумен човек може сам да отсее полезното и неполезното. 

Определени хора не разбират как се държат назидателно. Това е свободен форум!!! Ако ти не разбираш, то рано или късно се усеща, че си "куха лейка", "въздух под налягане", "дървен философ" и прочие!

А, кой човек поучава? Тук не съм съзрял мъдър човек! Защо ли? Защото рано или късно се подава на провокации. ;) 

преди 7 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Бога ни е дал да ядем месо и да пием алкохол докато разпускаме . 

:lol6:

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Нито пък доводите на Буда по отношение на яденето са логични

Естествено е, след като самият ти не можеш да мислиш логично, да не виждаш логика!

Колко пъти да ви повтарям, че месото се получава в следствие на насилие и убийство и като такова не може да се приеме като добро. И че духовността е свързана преди всичко с ненасилието и ненавреждането на другите живи същества!

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Самите писания не ги е писал Буда.

Добре че вашата Библия е писана от самия Христос! 🤣

преди 26 минути, Solly написа:

Естествено е, след като самият ти не можеш да мислиш логично, да не виждаш логика!

С този назидателен тон няма да постигнеш нещо! :) 

Дори нямаш представа по каква логика се движат моите мисли. 

За теб е ясно: Твоята логика е по моментите ти чувства! = Самия ти духовен живот е объркан! От там и ценностната ти система също! Като включим и невежеството ти по как е устроен този свят = става "трагико-комична" ситуация! + липса на знания = "Куха мъдрост" се носи между ушите ти! :)

Да, повечето младежи са така. = Пораснали деца с неясно и объркано светоусещане. = Забулили сте се в свои собствени заблуждения и изповядващи грешни принципи за устройството на Света! 

И основната ти грешка е: Слагаш правата на животните над правата на човек! => Абсурд!

Бог да ти прости волните и не волни грехове. Амин = Изчакай следващото си прераждане и да видим дали в човек ще е или във животно, но в момента защитаваш амебите и бактериите. 

И, да те попитам: Има доста болести които върлуват в животните (под формата на микроорганизми (бактерии) и вируси) и при преминаването на въпросните болест носещи живини в човек донасят смърт, то оправдано ли е такова масово убийство на животни в името на човечеството? 

Значи, има полезно убийство на животни и такова което не е! Кой повече страда: човек или животно?! :) 

Животно може ли да е невежо? 

Хипотетично: Животно се е заразило с бяс. Посегнеш ли към него = ще те зарази. Ако няма болница в близост ще умреш! Как ще го лекуваш? Как ще приложиш знания от Буда и какво ще решиш: Да бъде убито или да бъде лекувано? 

Седейки зад клавиатурата и монитора едва ли ще помогнеш на човек или животно!

Аз казах! 

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Дори нямаш представа по каква логика се движат моите мисли. 

хаотично ?

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Самия ти духовен живот е объркан!

веган капиталист ....

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.