Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов HDD WD NAS PLUS

Featured Replies

Здравейте,

Нов хард на 5 дни това показва HD Tune - имам ли повод за притеснения?

Имам хард WD над 10 години и няма такава грешка, други два имат подобна и те са на 10 години.

Благодаря!

Screenshot 2023-09-17 225253.jpg

Разрешен от АСПЕКТ

• Отговори 65
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• тогава се оправяй сам  щом знаеш.   баси неблагодарниците ти му отваряш очите той си настоява на неговото...

• Не е смешно, а е тъжно. Ама не го проумява.

• Red Plus е много читава серия. Повече от 50% от работата на един харддиск е да си следи повърхността за грешки и проблеми, в реално време, и да описва състоянието си в един slip list. Това е така, защ

Публикувани изображения

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Така дойде в ден 1 или се е получило след това?

Това не мога да кажа, но при всечки случаи не ми се вижда нормално?

Връщай го, щом е в гаранция. Ако е купен online, направо си искай парите и вземи нещо по-читаво.

• Автор

Е....че RED PLUS серията не се ли води читава?

Online pic.bg

преди 8 часа, Viiipeer написа:

Е....че RED PLUS серията не се ли води читава?

Online pic.bg

Red Plus е много читава серия. Повече от 50% от работата на един харддиск е да си следи повърхността за грешки и проблеми, в реално време, и да описва състоянието си в един slip list. Това е така, защото производителите са нясно, че производствени дефекти са неизбежни и всеки диск може да усъмне със случайни проблеми в някоя плоча. По тази причина, всеки харддиск е снабден с резервен брой сектори, където данните биват преместени от лошия сектор, докато още може да се чете от него, преди да се е размагнитил безвъзвратно.

Параметри 1, 7, C5 и C7 изглеждат перфектно, така че един преместен сектор въобще не е проблем. Следи го, все пак. Прави си и скрийншотове периодично. Ако не започнат да се увеличават лошите сектори, нямаш причина за тревога. Този харддиск може да си откара така още 15 години, ако не е някакъв груб дефект.

Ааа, да, значи е започнал да проявява груб дефект. Докато е още нов, заведи рекламация. Уцелил си 1 на милион. :D Връщай го смело, представи им и двата скрийншота, които си пуснал тук, ако поискат някаква анамнеза. По принцип, 100 сектора за нисък клас диск и 200 сектора за висок клас са тоталната границата на отказ. Не виждам Spare Sector Count параметъра в S.M.A.R.T.-а ти, затова ти препоръчвам да направиш един оглед и с инструмента на WD - SSD Dashboard. Нищо, че е писан за SSD-та, работи прекрасно и за HDD-та. Огледай му диагностиката и през този инструмент, за най-сигурно.  3rd Party инструментите, често не разчитат S.M.A.R.T. атрибутите коректно. Разпознават и разчитат универсалните атрибути, но на vendor-specific атрибутите показват глупости, или не ги разчитат въобще.

преди 15 часа, Viiipeer написа:

Нов хард на 5 дни

не е форматиран правилно

или съмнителна операционна система

ползвай EaseUS Partition Master

преди 14 часа, Raze написа:

Връщай го, щом е в гаранция.

и да си купи рузен 7 ако питаш мен 

• Автор
преди 48 минути, Banesc написа:

не е форматиран правилно

Диска е форматиран посредством Windows 11 Device Storage Manger, така че не виждам да е от това?

преди 6 часа, Rammkopf написа:

Ааа, да, значи е започнал да проявява груб дефект. Докато е още нов, заведи рекламация. Уцелил си 1 на милион. :D Връщай го смело, представи им и двата скрийншота, които си пуснал тук, ако поискат някаква анамнеза. По принцип, 100 сектора за нисък клас диск и 200 сектора за висок клас са тоталната границата на отказ. Не виждам Spare Sector Count параметъра в S.M.A.R.T.-а ти, затова ти препоръчвам да направиш един оглед и с инструмента на WD - SSD Dashboard. Нищо, че е писан за SSD-та, работи прекрасно и за HDD-та. Огледай му диагностиката и през този инструмент, за най-сигурно.  3rd Party инструментите, често не разчитат S.M.A.R.T. атрибутите коректно. Разпознават и разчитат универсалните атрибути, но на vendor-specific атрибутите показват глупости, или не ги разчитат въобще.

Това показва през SSD Crucial, понеже SSD-то ми е на тази марка.

Screenshot 2023-09-18 153426.jpg

преди 8 минути, Viiipeer написа:

Диска е форматиран посредством Windows 11 Device Storage Manger, така че не виждам да е от това?

windows e операцинна система а не програма за форматиране

преди 1 час, Banesc написа:

• Автор
преди 7 минути, Banesc написа:

Глупостите ми дойдоха в малко повече.... Нали като инсталираш нов диск те пита в какъв формат да е от там си правиш партишъни/дялове? Същото е като инсталираш Windows....

преди 22 минути, Viiipeer написа:

Това показва през SSD Crucial, понеже SSD-то ми е на тази марка.

Screenshot 2023-09-18 153426.jpg

Харддискът ти е на Western Digital, обаче, затова те накарах да изтеглиш техния инструмент. :) Този на Crucial ще види абсолютно същите неща, каквито и CrystalDiskInfo. Вероятно и в WD SSD Dashboard ще се види същото, но съществива някой и друг процент шанс да излезе още нещо, ако е vendor-specific параметър. Така или иначе, дискът е за смяна, тръгне ли системно да трупа лоши сектори.

С SSD Dashboard можеш и да провериш автоматично на нов фърмуер за диска, мисля. Има вероятност да се окаже и бъг в сегашния, който да се оправи с флашване на нова версия и проблемът да приключи дотук. Опитай, не си чупиш гаранцията по този начин. По-голямата разправия е да връщаш диск и да чакаш после нов.

преди 16 минути, Viiipeer написа:

Глупостите ми дойдоха в малко повече.... Нали като инсталираш нов диск те пита в какъв формат да е от там си правиш партишъни/дялове? Същото е като инсталираш Windows....

тогава се оправяй сам  щом знаеш.

баси неблагодарниците

ти му отваряш очите той си настоява на неговото...

не е форматиран правилно

преди 47 минути, Banesc написа:

преди 21 минути, Banesc написа:

тогава се оправяй сам  щом знаеш.

баси неблагодарниците

ти му отваряш очите той си настоява на неговото...

Тъй не бях се смял дълго време :ski4::lol6::ski4::lol6:

• Автор

Странно, свалих SSD WD Dashboard пише си Health Good!

Ха сега де?

P.S. SMART-a не беше активиран.

Показва същото, само където допустимата грешка е 5, а те до момента са две.

Иначе пише  Health Normal.

преди 2 часа, Banesc написа:

Няма смисъл от допълнителни програми diskpart | Microsoft Learn се справя чудесно.

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

Няма смисъл от допълнителни програми diskpart | Microsoft Learn се справя чудесно.

разбира се

за тва програмисти си губят времето да правят допълнителни програми дето ги има в уиндолс 

преди 21 минути, Viiipeer написа:

Странно, свалих SSD WD Dashboard пише си Health Good!

Ха сега де?

P.S. SMART-a не беше активиран.

Показва същото, само където допустимата грешка е 5, а те до момента са две.

Иначе пише  Health Normal.

Щом са вече два - сменяй го, иначе статоса от добър няма да се промени на лош докато не премине зададените допустими граници от производителя, а има шанс и да ти откажат замяната заради все още допустимия "проблем".

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Щом са вече два - сменяй го, иначе статоса от добър няма да се промени на лош докато не премине зададените допустими граници от производителя, а има шанс и да ти откажат замяната заради все още допустимия "проблем".

От магазина Pic.bg сега ме набраха - казаха че нямало да уважат и кой да се занимава за хард със само 2 сектора - имало милиони сектори които да се използват.

Също така ме попитаха дали е на декстопа или на NAS и че при следваща проверка можел да си затрие секторите итн.

Има ли връзка че съм прехвърлил важна информация и да не е могла да се запише както от магазина ми казват и това да е повлияло  на грешките?

Също така ми казах че силно не препоръчват харда да се ползва на компютъра за бекъп че ако нещо станело заминавала информацията - със захранването и че трябвало да е в НАС - ами че НАС-а да не би да работи от слънчеви батерии...

По тази логика не виждам с какво е по-различното. Също ме посъветваха веднъж в седмицата да си архивирам диска и да "махам" захранването и диска да бил изключен..... това ме втрещи.

Другото което ми казаха че нямало смисъл да се прави spindown , при въпрос от моя страна.

Нещо несериозно ми се вижда цялото това нещо, като информация предадена от pic.bg

Изрично им споменах че не искам да го ползвам като RAID защото при заминаване на единия диск информацията си заминава автоматично, отново ми казаха че нямало такова нещо.

Е да  де, ама аз дори да искам да направя RAID ще ми се затрие инфото, плюс това конфигурацията ми е два диска по 1TB, един 640GB, :D

Аз си правя ръчно дублиране на данните. Затова съм с 4 вече физически диска и едно SSD на което ми върви Windows OS.

разбира се

за тва програмисти си губят времето да правят допълнителни програми дето ги има в уиндолс 

Ми, всеки гледа да печели от незнанието на потребителя. След като си дал пари за Уиндоус, защо трябва да даваш още пари за същото нещо, след като вече го има.

преди 55 минути, Viiipeer написа:

От магазина Pic.bg сега ме набраха - казаха че нямало да уважат и кой да се занимава за хард със само 2 сектора - имало милиони сектори които да се използват.

Също така ме попитаха дали е на декстопа или на NAS и че при следваща проверка можел да си затрие секторите итн.

Има ли връзка че съм прехвърлил важна информация и да не е могла да се запише както от магазина ми казват и това да е повлияло  на грешките?

Също така ми казах че силно не препоръчват харда да се ползва на компютъра за бекъп че ако нещо станело заминавала информацията - със захранването и че трябвало да е в НАС - ами че НАС-а да не би да работи от слънчеви батерии...

По тази логика не виждам с какво е по-различното. Също ме посъветваха веднъж в седмицата да си архивирам диска и да "махам" захранването и диска да бил изключен..... това ме втрещи.

Другото което ми казаха че нямало смисъл да се прави spindown , при въпрос от моя страна.

Нещо несериозно ми се вижда цялото това нещо, като информация предадена от pic.bg

Изрично им споменах че не искам да го ползвам като RAID защото при заминаване на единия диск информацията си заминава автоматично, отново ми казаха че нямало такова нещо.

Е да  де, ама аз дори да искам да направя RAID ще ми се затрие инфото, плюс това конфигурацията ми е два диска по 1TB, един 640GB, :D

Аз си правя ръчно дублиране на данните. Затова съм с 4 вече физически диска и едно SSD на което ми върви Windows OS.

Какво показва тази команда?

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/wmisdk/wmic

wmic diskdrive get status

images?q=tbn:ANd9GcQP-CLmX7a4z4zMi1oKB9C

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.