Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов HDD WD NAS PLUS

Featured Replies

Разрешен от АСПЕКТ

преди 39 минути, Viiipeer написа:

От магазина Pic.bg сега ме набраха - казаха че нямало да уважат и кой да се занимава за хард със само 2 сектора - имало милиони сектори които да се използват.

Също така ме попитаха дали е на декстопа или на NAS и че при следваща проверка можел да си затрие секторите итн.

Има ли връзка че съм прехвърлил важна информация и да не е могла да се запише както от магазина ми казват и това да е повлияло  на грешките?

Също така ми казах че силно не препоръчват харда да се ползва на компютъра за бекъп че ако нещо станело заминавала информацията - със захранването и че трябвало да е в НАС - ами че НАС-а да не би да работи от слънчеви батерии...

По тази логика не виждам с какво е по-различното. Също ме посъветваха веднъж в седмицата да си архивирам диска и да "махам" захранването и диска да бил изключен..... това ме втрещи.

Другото което ми казаха че нямало смисъл да се прави spindown , при въпрос от моя страна.

Нещо несериозно ми се вижда цялото това нещо, като информация предадена от pic.bg

Изрично им споменах че не искам да го ползвам като RAID защото при заминаване на единия диск информацията си заминава автоматично, отново ми казаха че нямало такова нещо.

Е да  де, ама аз дори да искам да направя RAID ще ми се затрие инфото, плюс това конфигурацията ми е два диска по 1TB, един 640GB, :D

Аз си правя ръчно дублиране на данните. Затова съм с 4 вече физически диска и едно SSD на което ми върви Windows OS.

То им милиони, но резервните не са толкова много, а след това вече е проблем - така, че ако диска продължи да трупа - искат не искат ще трябва да ти го сменят.

Това със самопоправянето  - иска им се, няма да стане.

Данните са 0 и 1 - дали са произволни или важни - диска не го интересува.

В NAS с един диск - каквото стане с диска в компютър това ще стане и в NAS, даже от компютър има по-голям шанс да си свалиш нещата.

Има логика в offline архива, но ... това съм правил по следната схема - 2 x 1 ТБ в огледален софтуерен райд - веднъж седмично се прави пълно копие като се пази и копието от предходната седмица и така, скок подскок имаш две седмици назад нещата на диск който не е в система, а данните си ги имаш налични постоянно.

За райда са прави обаче - не при всеки вид отпадането на един диск води до загуба на информация.

Софтуерен райд може да се вдигне и без загуба на данни, но ... това е една друга тема.

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, всеки гледа да печели от незнанието на потребителя. След като си дал пари за Уиндоус, защо трябва да даваш още пари за същото нещо, след като вече го има.

Какво показва тази команда?

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/wmisdk/wmic

wmic diskdrive get status

images?q=tbn:ANd9GcQP-CLmX7a4z4zMi1oKB9C

Ще му върне - ОК

• Отговори 65
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• тогава се оправяй сам  щом знаеш.   баси неблагодарниците ти му отваряш очите той си настоява на неговото...

• Не е смешно, а е тъжно. Ама не го проумява.

• Red Plus е много читава серия. Повече от 50% от работата на един харддиск е да си следи повърхността за грешки и проблеми, в реално време, и да описва състоянието си в един slip list. Това е така, защ

Публикувани изображения

• Автор
преди 35 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, всеки гледа да печели от незнанието на потребителя. След като си дал пари за Уиндоус, защо трябва да даваш още пари за същото нещо, след като вече го има.

Какво показва тази команда?

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/wmisdk/wmic

wmic diskdrive get status

images?q=tbn:ANd9GcQP-CLmX7a4z4zMi1oKB9C

wmic:root\cli>disk drive get status
disk - Alias not found.
wmic:root\cli>diskdrive get status
Status
OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK

wmic:root\cli>

• Решение
преди 22 минути, Viiipeer написа:

disk - Alias not found.
Status
OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK

Значи всичко е ок.

преди 24 минути, Viiipeer написа:

disk - Alias not found.
Status
OK
OK
OK
OK
OK
OK
OK

Значи всичко е ок.

• Автор

Благодаря на всички включили се!

Това се припокрива с информацията получена от pic.bg

преди 5 минути, Viiipeer написа:

Благодаря на всички включили се!

Това се припокрива с информацията получена от pic.bg

Аз изобщо не съм съгласен, диск който за 5 дена прави 2 предназначени сектора - скоро ще ескалира.

Виж кога си го взел, купил си го на място или си го поръчал - ако е така, не чакай да минат 14 дена!

Ако си го взел на място - тогава поне го натовари този диск - примерно запълни го целия веднъж, тествай го и т.н. докато е нов и гаранционен - а не като съветите да го напълниш изгасиш и накрая да се окаже счупен диск на 100 часа работа.

• Автор
преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз изобщо не съм съгласен, диск който за 5 дена прави 2 предназначени сектора - скоро ще ескалира.

Виж кога си го взел, купил си го на място или си го поръчал - ако е така, не чакай да минат 14 дена!

Ако си го взел на място - тогава поне го натовари този диск - примерно запълни го целия веднъж, тествай го и т.н. докато е нов и гаранционен - а не като съветите да го напълниш изгасиш и накрая да се окаже счупен диск на 100 часа работа.

Онлайн поръчка по телефона. Диска е взет на 15.09

Въпроса е аз мога ли да настоявам за нов диск да не ме мотат 30 дни

или задължително се минава гаранционно с чакане или в краен случай връщане на пари?

Пуснал съм HD Tune да "върти" зелените квадрати да покаже дали ще има damaged sectors.  Но ще го оставя цяла да работи през нощта че не се проверява лесно 12TB.

преди 1 минута, Viiipeer написа:

Онлайн поръчка по телефона. Диска е взет на 15.09

Значи имаш право да го върнеш без никакви обяснения до 14 тия ден.

Няма логика да не ги го приемат - нали диска си е супер според тях, ти просто си решил, че не ти ходи на марката автомобил ...

Аз примерно по същата причина мога да върна нов автомобил KIA, защото телефона ми е NOKIA. :)

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Значи имаш право да го върнеш без никакви обяснения до 14 тия ден.

Няма логика да не ги го приемат - нали диска си е супер според тях, ти просто си решил, че не ти ходи на марката автомобил ...

Аз примерно по същата причина мога да върна нов автомобил KIA, защото телефона ми е NOKIA. :)

Това да, но след като съм ги алармирал за проблема да не съм си изгърмял козовете... ако мога така да се изразя :) Май КЗП ме "пази" в 14 дневен срок.

Да не говорим че леко беше кривнала горната ламарина на харда ама го видях след като го получих вкъщи, не се виждаше през фабричната опаковка, но ако е падал при тях 2-та сектора щяха да са ми последна

грижа мисля?

току-що, Viiipeer написа:

Това да, но след като съм ги алармирал за проблема да не съм си изгърмял козовете... ако мога така да се изразя :) Май КЗП ме "пази" в 14 дневен срок.

Ако диска е перфектен както те казват - до 14 имаш право.

Ако диска е проблемен и ти откажат да го вземат - значи е дефектен, значи трябва да го заменят гаранционно иначе пак КЗП.

И в двата варианта си от печелившата страна.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако диска е перфектен както те казват - до 14 имаш право.

Ако диска е проблемен и ти откажат да го вземат - значи е дефектен, значи трябва да го заменят гаранционно иначе пак КЗП.

И в двата варианта си от печелившата страна.

Ще им го "натреса" на 13-тия ден в такъв случай малко да "Развъртя" нещата в диска.

преди 2 часа, Viiipeer написа:

От магазина Pic.bg сега ме набраха - казаха че нямало да уважат и кой да се занимава за хард със само 2 сектора - имало милиони сектори които да се използват.

Също така ме попитаха дали е на декстопа или на NAS и че при следваща проверка можел да си затрие секторите итн.

Има ли връзка че съм прехвърлил важна информация и да не е могла да се запише както от магазина ми казват и това да е повлияло  на грешките?

Също така ми казах че силно не препоръчват харда да се ползва на компютъра за бекъп че ако нещо станело заминавала информацията - със захранването и че трябвало да е в НАС - ами че НАС-а да не би да работи от слънчеви батерии...

По тази логика не виждам с какво е по-различното. Също ме посъветваха веднъж в седмицата да си архивирам диска и да "махам" захранването и диска да бил изключен..... това ме втрещи.

Другото което ми казаха че нямало смисъл да се прави spindown , при въпрос от моя страна.

Нещо несериозно ми се вижда цялото това нещо, като информация предадена от pic.bg

Изрично им споменах че не искам да го ползвам като RAID защото при заминаване на единия диск информацията си заминава автоматично, отново ми казаха че нямало такова нещо.

Е да  де, ама аз дори да искам да направя RAID ще ми се затрие инфото, плюс това конфигурацията ми е два диска по 1TB, един 640GB, :D

Аз си правя ръчно дублиране на данните. Затова съм с 4 вече физически диска и едно SSD на което ми върви Windows OS.

Ше ме прощават от PIC, обаче са много загубена нация. Като ще си купуваш дискове за сториджи и сървъри, само Persy и Senetic.

• Автор
преди 2 минути, Rammkopf написа:

Ше ме прощават от PIC, обаче са много загубена нация. Като ще си купуваш дискове за сториджи и сървъри, само Persy и Senetic.

В какво се крие разликата :) Чисто от интерес.

преди 23 минути, Viiipeer написа:

Да не говорим че леко беше кривнала горната ламарина на харда ама го видях след като го получих вкъщи, не се виждаше през фабричната опаковка, но ако е падал при тях 2-та сектора щяха да са ми последна

грижа мисля?

Това че ламарината му е била леко кривнала е трябвало веднага и незабавно да им го съобщиш че така си го получил, защото сега като нищо могат да те обвинят че ти си я изкривил

Замисли се малко за причините довели до изкривяването на тази ламарина, може и да е изпускан, може и натиснат с нещо да е бил и то бая сериозно...

• Автор
преди 15 минути, grizly написа:

Това че ламарината му е била леко кривнала е трябвало веднага и незабавно да им го съобщиш че така си го получил, защото сега като нищо могат да те обвинят че ти си я изкривил

Замисли се малко за причините довели до изкривяването на тази ламарина, може и да е изпускан, може и натиснат с нещо да е бил и то бая сериозно...

Аз направих видео при разопаковането, за доказателство.

преди 50 минути, Viiipeer написа:

Пуснал съм HD Tune да "върти" зелените квадрати да покаже дали ще има damaged sectors.

Аз бих ползвал hard disk sentinel или Macrorit Disk Scanner за диагностика

• Автор
преди 21 минути, grizly написа:

P.S. Sentinel е адски добра програма, тя ми спаси данните. 

IMG_20230918_205224.jpg

Screenshot_20230918_205305.jpg

преди 35 минути, Viiipeer написа:

В какво се крие разликата :) Чисто от интерес.

В компетенцията и обслужването. Особено от Persy - тези хора вече 30+ години са на пазара, понастоящем специализирани в продажба на мрежови и сървърни компоненти, асемблиране на сървъри и т.н.

Senetic правят луди обороти от сериозна техника и не се правят на интересни с гаранциите.

PIC са просто поредният търговец на компютри и чаркове, a-la Nikem.

Този диск с каква опаковка беше - запечатан в антистатично пликче оригинално заварено или лепнато с лепенка! Сякаш е удрян този диск или падал!?!

• Автор
преди 26 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Този диск с каква опаковка беше - запечатан в антистатично пликче оригинално заварено или лепнато с лепенка! Сякаш е удрян този диск или падал!?!

Да, запечатан в антистатично пликче фабрично не отваряно. Ся имаше да речем по единия краен шев напречно да речем около сант като че да се е "разтворил" шева но не е било като от следа от отваряне. Просто "пропукана" заварка.

преди 26 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Затова направих видео преди да го монтирам. Подозирах че може да е от това - така от завода да го пратят??!?!

преди 46 минути, Viiipeer написа:

Да, запечатан в антистатично пликче фабрично не отваряно. Ся имаше да речем по единия краен шев напречно да речем около сант като че да се е "разтворил" шева но не е било като от следа от отваряне. Просто "пропукана" заварка.

Затова направих видео преди да го монтирам. Подозирах че може да е от това - така от завода да го пратят??!?!

Абсолютно изключено така от завода да го пратят, фирмата не би искала да си развали имиджа и реномето си, нещо се е случило при нещастниците от PIC - как и какво по-точно един господ знае само...

• Автор
преди 5 минути, grizly написа:

Абсолютно изключено така от завода да го пратят, фирмата не би искала да си развали имиджа и реномето си, нещо се е случило при нещастниците от PIC - как и какво по-точно един господ знае само...

Те даже торбичка не ми дадоха, като видях как ми поднасят диска и лошо ми стана... :Д Но принципно така се доставят ако не греша фолирани заводско без кутия.

Ако харда е изпускан няма да му се размине само с преназначените сектори със сигурност и ще трака. Но от това което е споделил автора никъде не е написано дали е претракал или не харда. По скоро както се вижда и от снимката явно е бил претиснат с нещо но едвали от това е проблема и по добре да потърси съдействие от КЗП докато е време.

преди 1 час, Viiipeer написа:

Абе падал е, дали при транспортирането, дали преди това! Аз когато съм купувал скъпи дискове винаги идват в транспортна картонена кутия с наличие на дунапренени уплатнения, нали освен че е в антистатик плик, както са видеокартите пример. Баси фирмата сигурно 5лв. струва такава за 3.5" диск, а той струва колкото нискобюджетен компютър !

• Автор

Със всеки следващ рестарт грешките се трупат....

Утре го разкарвам, след формат дали ще се пазят грешките?

Screenshot 2023-09-19 011923.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.