Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Простакът непобедим ли е, или може да бъде победен? ЧАСТ 2-ра на дискусията

Featured Replies

Тема, актуална в момента във всички сфери на живота- и в политиката, и в обикновенното ежедневие, в работата, ПО ПЪТИЩАТА.... НАВСЯКЪДЕ!

Дайте мнения, дайте и примери. ЗАПОЧВАМЕ 2-рата по-общирна част на дискусията. Какво означава понятието простак, може ли да бъде победен, трябва ли и как> Дайте примери!

Тук във форума има потребители които можем да наречем "простаци".

Например в темата за войната има една групичка от възрастни стари хора, които се водят по акъла на един човек. Те са привърженици на злото и подкрепят страната агресор. Тяхното желание е да се унищожи народа и да се завземе територията на Украйна. Аз съм против всичко това и заради това те се наговарят срещу мен и се държат лошо. Обиждат ме и се заяждат с мен все едно аз съм виновен, че Русия започна война която не може да победи.

Това е типичен пример за простащина.

Преди да се търси начин за справяне с простака, то трябва да се обособи спрямо кой морал??? 

В днешно време повечето хора са атеисти, което ги прави вулгарни спрямо начина по който общуват. Нормално е морален човек да ги игнорира, т.е. да не им обръща внимание, за да не е проводник на простащината. 

Друг е въпроса в кои култури и/или общества и/или етноси се толерира вулгарността и се счита за естествена натура на човек. 

С простолюдието не се води битка!!! Повече са и всякакъв вид забележка и опит да бъдат интегрирани в обществото са обречени на провал. Затова се "назначават" сатрапи, които с груба сила и прочие да ги контролира 

Веси, ти с простак сядала ли си на една маса, за да се храниш и/или, за да общуваш с него, и да разбереш защо е такъв??? 

Така, че по-общо казано: Ти, ако изповядваш сегрегация спрямо простаците, то успехът да те уважават е нула!!! = Не ще ги победиш и то е поради факта, че пред Бог всички сме равни!!! 

Какво излиза: Ти си атеист и не позволяваш друг атеист да има по-свободна форма на изказ и/или поведение. = Което означава, че проблем с простаците имат хора които не вярват в Бог.

Бог ли е сътворил света или Бог те учи да се бориш (воюваш) с простаците, за да ги победиш???!!!  

преди 3 часа, free... написа:

Тук във форума има потребители които можем да наречем "простаци".

Например в темата за войната има една групичка от възрастни стари хора, които се водят по акъла на един човек. Те са привърженици на злото и подкрепят страната агресор. Тяхното желание е да се унищожи народа и да се завземе територията на Украйна. Аз съм против всичко това и заради това те се наговарят срещу мен и се държат лошо. Обиждат ме и се заяждат с мен все едно аз съм виновен, че Русия започна война която не може да победи.

Това е типичен пример за простащина.

Това е пример за евразилопитекщина. Назад в историята и еволюцията са. Не знам дали да го отдаваме на това че са сенилни заради възрастта или винаги са си били такива. По-скоро винаги са си били. Защото познавам и много възрастни хора, които са си съвсем с акъла и не обичат войни и т.н.. Това са някакви двойкаджии от училище, военизирани дядки от пенсионерските клубове в чийто за жалост окаян живот минал в един тоталитарен кафяв режим няма по-голяма радост от казармата им по руски образец и ликуват при всяка новина за присъединени територии към държавата, на която най-много се възхищават или пък за навсякъде където има тоталитарна простащина - където са най-ограничени човешките права, там по правило за тях е най-хубаво. Защото соц скотът разбира реда като подчинение на по-силния. Не случайно за него някакви там с мекоръки професии на комплютри са джендърчета и заслужават бой и казарма. За военолюбивите дядки от службата за държавата и тоталитарните свини на върха на хранителната пирамида по-хубаво няма. Старчоците фенове на казармата знаят, че поне в тяхната младост това е бил редът "да станеш човек", защото най-голям поклон от страх са получавали тия с униформите, които били охраната на свинете на върха. И най-правилно им се стува да запазят тази традиция понеже само тия разбирания са им лесни за асимилация в кухите им кратуни. Че трябва да има задължително някакъв център ориентир за народа (съдят по себе си и мислят, че всички са прости) като например диктатор свиня и други свинчета, около които те да обикалят с униформите си и да репресират тия по-долу, които са добитъка. Работата им е той да не излиза от огражденията на фермата, да рАботи за рОдината до гроб и все така да ражда нова работна ръка, а ако е послушен ще му раздадат по един бахур по Коледа. Самите военни пък ще получат вносна пратка велосипеди за децата си, които се надяват като пораснат да станат свинчета, които да пробутат по-близко да се отъркват до топ свинете в държавата или самия диктатор в центъра на техния свят. Та затова се заяждат, виждат че им разваляш обръча от илюзии, а са на възраст и не им остава друго освен да приказват по форумите как ще наказват друговерци. Те са едно малцинство, но за сметка на това много шумно и вресливо.

По-лесно е умният да постъпва глупаво. На всеки се случва от време на време. Но глупавият човек няма как да постъпи умно, преди да измине един дълъг път на промяна и развитие. Затова и съществуват закони ограничаващи подобни прояви. Това са двете линии по които може да се "победи" простащината. Едната дългосрочна и изискваща време и усилия, а другата - рестриктивна, с краткосрочен ефект. 

Разбира се самите закони не са съвършени, нито се спазват навсякъде и по един и същи начин. Това е добре известно, но обществото не е съвършено и отговаря на развитието на членовете му. 

Примери тук във форума могат да се дадат. Трябва да се отбележи, че за глупавия и неуважаващ другите човек, поведението му си е ок. Той не може да види извън тесните граници на съзнанието си. А и фиксацията върху една определена гледна точка пречи да се видят другите. Това последното важи и за интелигентните хора.

простака се ражда победен, но е с нагласата на победител

преди 1 минута, Kiеli написа:

простака се ражда победен, но е с нагласата на победител

.... и го побутват напред да побеждава...... я виж за изборите  каква фауна е наточ1ила зъбки и нокти.............. бръкнали са в гърленце да се облекчат, че........... се очаква Гювеч!........... в краен случай ЧурбЪ...................

преди 5 минути, laplandetza написа:

.... и го побутват напред да побеждава...... я виж за изборите  каква фауна е наточ1ила зъбки и нокти.............. бръкнали са в гърленце да се облекчат, че........... се очаква Гювеч!........... в краен случай ЧурбЪ...................

при нас идиоти на трон колкото щеш

щом Емили с тротинетката стана звезда...

преди 2 минути, Kiеli написа:

Гледам имате един криптогейзер, плъх - станал премиер...........тоя не е простак но е плъх, мръсник, обладано мекотело. Тея кво ши ги правите?

преди 3 минути, Kiеli написа:

И "Чеченеца".

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Примери тук във форума могат да се дадат.

Рамус

преди 1 час, free... написа:

И "Чеченеца".

Щом търси Коцето, може.

преди 4 часа, Гражданин написа:

Това е пример за евразилопитекщина. Назад в историята и еволюцията са. Не знам дали да го отдаваме на това че са сенилни заради възрастта или винаги са си били такива. По-скоро винаги са си били. Защото познавам и много възрастни хора, които са си съвсем с акъла и не обичат войни и т.н.. Това са някакви двойкаджии от училище, военизирани дядки от пенсионерските клубове в чийто за жалост окаян живот минал в един тоталитарен кафяв режим няма по-голяма радост от казармата им по руски образец и ликуват при всяка новина за присъединени територии към държавата, на която най-много се възхищават или пък за навсякъде където има тоталитарна простащина - където са най-ограничени човешките права, там по правило за тях е най-хубаво. Защото соц скотът разбира реда като подчинение на по-силния. Не случайно за него някакви там с мекоръки професии на комплютри са джендърчета и заслужават бой и казарма. За военолюбивите дядки от службата за държавата и тоталитарните свини на върха на хранителната пирамида по-хубаво няма. Старчоците фенове на казармата знаят, че поне в тяхната младост това е бил редът "да станеш човек", защото най-голям поклон от страх са получавали тия с униформите, които били охраната на свинете на върха. И най-правилно им се стува да запазят тази традиция понеже само тия разбирания са им лесни за асимилация в кухите им кратуни. Че трябва да има задължително някакъв център ориентир за народа (съдят по себе си и мислят, че всички са прости) като например диктатор свиня и други свинчета, около които те да обикалят с униформите си и да репресират тия по-долу, които са добитъка. Работата им е той да не излиза от огражденията на фермата, да рАботи за рОдината до гроб и все така да ражда нова работна ръка, а ако е послушен ще му раздадат по един бахур по Коледа. Самите военни пък ще получат вносна пратка велосипеди за децата си, които се надяват като пораснат да станат свинчета, които да пробутат по-близко да се отъркват до топ свинете в държавата или самия диктатор в центъра на техния свят. Та затова се заяждат, виждат че им разваляш обръча от илюзии, а са на възраст и не им остава друго освен да приказват по форумите как ще наказват друговерци. Те са едно малцинство, но за сметка на това много шумно и вресливо.

Путинофилите според мен са хора които не са доволни от живота си и обвиняват света около тях. За тези хора, неприспособили се в сегашната реалност, но възпитани от бабите си че те са най-,най- вече почват да мразят другите хора и мислят че са по-добре от тях. Тези прости хора не осмислят факта че никой не знае колко е голям кръста на другия, но му завижда и иска неговото. Такива бяха и дядовците им, когато на 09.09.1944г. дойдоха на власт с ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ и командореха, та дори и до сега тази наша държавица. А самите те бяха с изгнила семка, некадърни, прости, отхвърлени от обществото поради непригодност, това са същите като онези безработни махленски бандитчета, които само висят по кафетата и събират информация за всеки.... Мързи ги да работят, да се борят, само искат и искат...... И, когато им е трудно да го получавант, и виждат че хората странят от тях, се озлобяват и какво,... -Появява се Путин и разрушава Света.... Та те веднага стават негови поддръжници! Както е казал комуниста - "След мен и ПОТОП!"

• 1 месец по-късно...
на 29.09.2023 г. в 7:52, bioid написа:

dioib, защо на добрите хора се случват лоши неща?! :)

За да се калят!!! = Не винаги попадат сред добри човеци. Из хората има и такива на които не им е познато доброто. 

Има и друго: На пръв поглед го възприемаш като лошо, но ако вникнеш в него може да отсееш в него доброто което да ползваш. ;) 

...

По темата:

Не знам да ли съм споделил това в ЧАСТ-1, но не съзирам в 2 това:

Да, може да победиш простака, но трябва да станеш по-простак от него! Съвестта обаче ти пречи, защото ти е беден речника и не знаеш как да нахокаш простака, за да му се изцъклят очите и зейне с широко отворена оста в безмълвие. 

За да "победиш" простака, трябва да се научиш да го разбираш. Аз поне се опитвам и на моменти оставам учуден от това, което виждам. А може би не трябва? Тези настойчивост при изявите най-често е обяснявана с търсенето на внимание. Но аз по-скоро виждам като причина неспособността да се пази мълчание - да се задържи това, което е в ума, когато няма необходимост то да бъде изказвано. И следват едни изказвания съвсем ненужни и не на място. Разбира се изказващият ги не е трудно да се самоубеди, че изявите му са важни и значими. И ако му се каже друго, става "лошо". Има хора, които са приказливи по природа. Те са повече емоционални, по-първосигнални,. Може би са по-незрели, по-близо до детското и аз като че ли поставям простаците само в тази група. Трябва да уточня, че обратното не намирам за вярно. Т.е. общителните хора не са задължително простаци, но простаците като че ли винаги са от групата на разговорливите. В тях има неовладяна енергия, която създава вътрешен дискомфорт. И неможейки да я насочат изцяло разумно, следват недообмислени прояви. С времето това поведение се превръща в навик и задръжките, ако ги е имало, започват лесно да се прескачат.

на 7.11.2023 г. в 11:15, Just a Stranger написа:

За да "победиш" простака, трябва да се научиш да го разбираш.

Цъ, тръгнеш ли да го разбираш -> ставаш като него! = Не е необходимо да си ангажираш времето с такъв. 

Остави го сам да си говори!!! ;) 

Ти се занимавай с добрите и културните неща. Оня къ види, че не му обръщаш внимание ке избегъ сам. :) 

• 5 седмици по-късно...

RWS_Tarot_00_Fool.thumb.jpg.153ce0b8844b8f5c5857cd14cbf82215.jpg

Картата от таро всъщност представя простаците много точно. Те сами вървят към пропастта и в този смисъл да ги побеждаваш е безсмислено. Глупакът е първа и последна карта (нула - кръг), което идва да подсаже, че този сюжет ще се повтаря доста дълго - всъщност докато глупакът е глупак. В определен смисъл всеки е глупак и картата символизира живота и прераждането. В торбичката примерно е натрупания личен опит и знания. Но картата може да се отнесе и по-конкретно към простаците, защото при тях са налице същите тенденции, но по-ярко изразени. Всякакви предупреждения (кучето) са безсмислени, дори и да са чисти и добронаверени (цвета на кучето). Погледът витаещ в небето, в собствените представи, показва колко далеч е всъщност глупакът от действителността (пътя). Но за него са важни именно неговите си представи и е сляп за всичко, което не се вмества в тях.

Простакът е непобедим и най-голямото му наказание е да го оставиш в неговите заблуждения. Да си мисли, че е прав и да пропилява живота си в схемата досега.

• Автор
на 10.12.2023 г. в 19:19, chuko написа:

Простакът е непобедим и най-голямото му наказание е да го оставиш в неговите заблуждения. Да си мисли, че е прав и да пропилява живота си в схемата досега.

Да, непобедим е , ама докато си живее в своя измислен свят прави един куп поразии, понякога доста фатални.

• 5 месеца по-късно...

Дрън- дрън, ама ги публикуват

За да се научите как ефективно да използвате техниките на реториката (ораторството) в словесен двубой, ви е необходима определена психологическа подготовка.

- Придобиване на увереност в себе си, в своята дейност, в способностите си. Чувството за увереност ще ви позволи спокойно, без излишни емоции и без да губите достойнство, да отговорите на критиката, дори тя да е изразена в груба форма.

- Развиване на състояние на душевно равновесие. Неуравновесените хора бързо се дразнят и поради това губят, когато се налага да поставят събеседника на място.

- Овладяване на разнообразни начини и средства за ефективно общуване: правилна аргументирана реч, интонация, жестикулация, мимики.

- Да се научите да разбирате събеседника си, неговото/нейното емоционално състояние, отношение към вас, вашия бизнес и т.н.

Такова възприемане на партньора ви в общуването ще ви позволи да изберете правилния тон, съдържанието на речевата атака и да отговорите на „удара“ на опонента. Всички тези психологически умения са необходими не само в ситуация на грубост от страна на събеседника, но и при всяко общуване. Повечето хора ги усвояват още от детството, но не всеки ги има напълно оформени. В този случай трябва да се занимавате със социално-психологически тренинг, той е добър за развиване на комуникативните умения и за овладяване на начините за отразяване на психически атаки от страна на събеседника.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/psihologija-na-rechevata-ataka-kak-da-se-nauchim-da-postavjame-nahalnicite-na-mjastoto-im-news_2226956.html © Actualno.com
Речта ни е богата на изразни средства и дава много възможности да поставим на мястото си нахалниците. Не без основание за хората, които са в състояние да победят опонента с една дума, се казва, че имат остър език. Ето някои ефективни техники.

1. Най-добрата защита е нападението. В отговор на груба забележка или упрек не се оправдавайте, а веднага кажете на опонента си оплакването си от неговото поведение, действия, позиция. И го направете по такъв начин, че събеседникът да изпита чувство за вина, това ще го лиши от чувството за превъзходство.

2. Сменете черното с бяло. Събеседникът ви е изразил недоволство от поведението ви? Намерете положителни аспекти в действията си и ги изразете. Това ще обърка нахалника и ще ви даде психологическо предимство.

3. Ефектът „Слаб!“. Това е ефективна психологическа техника, която работи безотказно. Ако човекът е недоволен от работата ви, предложете му да я свърши сам, да я направи по-добре, да покаже как се прави. По правило това предложение срива високомерието на критика.

4. Игнориране. Това не е точно реторичен подход, но е ефективна техника. Няма нищо по-хубаво от презрителното мълчание в отговор на забележките им. Особено ако мълчанието е придружено от снизходителна усмивка. Използвайки техниките на реториката, опитайте се да не се подхлъзнете до нивото на хапливостта и обидите. Това е не само неприлично и неефективно, но и доказва, че твърденията на събеседника ви сериозно засягат. Не угаждайте на наглите хора с раздразнението и обидите си.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/psihologija-na-rechevata-ataka-kak-da-se-nauchim-da-postavjame-nahalnicite-na-mjastoto-im-news_2226956.html © Actualno.com

преди 19 часа, Търсещ истини написа:

аргументирана реч

Те ти такова нещо няма. :) особено правилна. 

Има словоред! Спрямо опонента си и/или слушателите да можете с подходящо слово да убедите мнозина. 

Иначе

преди 19 часа, Търсещ истини написа:

когато се налага да поставят събеседника на място.

не да поставите събеседника си на място, а въпросният да онемее, т.е. устата му да почне да се отваря и затваря като риба. :) 

преди 17 часа, dioib написа:

Те ти такова нещо няма. :) особено правилна. 

Има словоред! Спрямо опонента си и/или слушателите да можете с подходящо слово да убедите мнозина. 

Иначе

не да поставите събеседника си на място, а въпросният да онемее, т.е. устата му да почне да се отваря и затваря като риба. :) 

:offtopic_s:🈵️, ех, пак нищо не си разбрал, нито от текста, нито от моята бележка. Направи поне едно циганско колело за да ни развеселиш

Много важна е средата. Тя може да предразполага към простащина и да стимулира простаците, а може и да не им позволи да се проявят. Поне не без силно противодействие от много посоки. Понякога трябва да се запитаме в рамките на дадена група, семейство, обшество, каква среда сме изградили. Тук във форума примерно условия за смислен разговор просто няма. Остава само възможността за някое смислено отделно мнение, изказано от един или друг участник. Тук простакът е непобедим. Не, че победата му е точно победа. Аз се съмнявам и че горните иначе добри за други условия съвети, представени от Търсещ истини ще проработят тук. Но на мен не ми и и цел точно такъв вид налагане на идеите, които споделям. Аз за себе си знам, че те ще се наложат след време и не заради мен. ... Аз пиша това, което съм. Простакът също пише това, което е. Това може да излъчи в пространството, това прави. Някои при това са доста активни и носят известна вреда. Но такъв е животът и щом им се позволява, то вината не е само тяхна.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.