Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Забраняват повече от 6 учебни часа на ден

Featured Replies

Преведете си следното - СИП - СВОБОДНО ИЗБИРАЕМА подготовка. Ако искаш ходиш ако не искаш - не.

ЗИП - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "избираема" подготовка - няма начин да не ходиш.Но поне в моето училище имам 10 часа математика на седмица, някои от тях се водят ЗИП - практически са вградени в програмата.А иначе всеки ден имам по точно 7 часа... според мен си въобразявате че след като иамте 7 часа после прибавяте СИПове и ЗИПове и ви излизат някакви невероятно тъпи и нереални сметки ...

• Отговори 81
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Да аз не съм чел новината нето пък миналите постове,но съм сигурен,че Министъра го е забранил.Че това си е истина какво ще държат децата от 5 до 8 клас по 7 часа,та това си е ужас.И те трябва като се приберат да се нахранят,починат,напишат домашните,играят и да спят.Какво е това.След 8 клас вече разбирам да има по 7-8 часа ама те тези се уливат.Прави си е министъра-Подкрепям го!

То като е едно голямо учене. Само си губим времето. Днеска киснахме 2 часа, пихме бира и гледахме умно в една точка. От другата седмица ще учим устройство на мозъчните клетки, алкохоли и некви тъпи български автори дето никой не го боли за тях. В Германия избираш какво да учиш след 10 клас. Така една позната отписа физика, география и френски, а избра допълнително химия и биология. А тук учиш глупости безкрай-Философия, Информатика, а при другите часове ти се набиват толкова подробни знаниа, които реално погледнато няма да ти потрябват, освен ако не учиш сериозно нещо. Но къде е Германия, къде сме ние...

Да ти кажа има и хора,които не смятат ,че философията е тъпа.Има и хора,които почитат делата на "Българските автори",които са постигнали много повече от нас.А да какъв съм загубен.Съвсем забравих ,че литературата не се връзва с пиенето на бира и че училището не е кръчма ,в която гледаш в една точка,а място където да научиш нещо независимо дали ти харесва или не angry.gif

Много се отклоних от темата.

Аз лично не разбрах за кои училища става въпрос :yanim: .Иначе аз съм си свикнал със седемте часа в езиковата ,така че и да го направят и да не го направят няма да има много значение за мен.Наистина би било рай ако имахме само по 6 часа на ден,но работите не стават така лесно.Само тези били в потготвителен клас ще ме разберат.Да речем ,че имате 500 предвидени часа чужд език за цялата година(даже това е малко),средно по 20 часа на седмица при 7 учебни часа.Кажете ми как ще се покрие тази бройка ако всяка седмица се губеха по 5 часа.Само за един месец ще се изгубят 20 часа.Да не говорим за другите предмети :yanim: .И как ще се навакса това време.Дори да нямахме зимна и пролетна ваканция пак нямаше да ги наваксаме :clap: .За мен този закон е приложим само за някои училища.Не че разбирам много от образователна политика ,но министъра май пак не си е свършил работата като хората.И все пак доста рядко новости като тази са били приемани със закон не съм ли прав cool.gif .

Да аз не съм чел новината нето пък миналите постове,но съм сигурен,че Министъра го е забранил.Че това си е истина какво ще държат децата от 5 до 8 клас по 7 часа,та това си е ужас.И те трябва като се приберат да се нахранят,починат,напишат домашните,играят и да спят.Какво е това.След 8 клас вече разбирам да има по 7-8 часа ама те тези се уливат.Прави си е министъра-Подкрепям го!

съгласна съм!!! :yanim: Миналата година бях 7 клас и имах четири дни в седмицата по 7 часа а един ден по 8. А като имаш предвит че и на уроци се ходи. То не ти оставя време да си вземеш въздух

Бреййй веднъж да съм съгласен и с теб. Наистина до 7 (или 8) клас не трябва да има по повече от 6 часа на ден, поради причините отдолу:

съгласна съм!!! :yanim: Миналата година бях 7 клас и имах четири дни в седмицата по 7 часа а един ден по 8. А като имаш предвит че и на уроци се ходи. То не ти оставя време да си вземеш въздух

та камо ли да си пишеш домашните или да се подготвяш за кандидатстване след 7 клас! :yanim:

Тази наредба не е писал министърът на образованието, а на здравеопазването. А пък двамата министри си противоречат. Единият изисква определен брой часове на всеки учител, а другият забранява... Това е зад пред ХЕИ. СИПове и ЧК не ги броят за часове и програмата пак минава. За съжаление или радост на всички ще си останете пак със 7-8 часа.

За съжаление мислят за децата само на теория - пред медиите, за да "печелят точки".

Тази година имам шестокласничка - всеки ден по 7 часа и осмокласничка - от 08.00 до 14.30 (не знам това колко часа са). Не искам да си споням кошмара в 7 клас - 7 часа на ден + подготовка за изпити.

Децата ни са опитни зайчета. Не вярвам, че ще намалят заетостта им...

Уточнение - в начален етап е разрешен и ден с 6 часа, този в който е час на класа.

И още една недоумица - часовете по История и цивилизация, Човекът и природата, Човекът и обществото + Час на класа - се водят като предмети със средна степен на трудност. :)

Всъщност май са много недоумиците... СИП или ЗИП няма значение, всички ги посещават задължително.

Уточнение - в начален етап е разрешен и ден с 6 часа, този в който е час на класа.

И още една недоумица - часовете по История и цивилизация, Човекът и природата, Човекът и обществото + Час на класа - се водят като предмети със средна степен на трудност. :)

Всъщност май са много недоумиците... СИП или ЗИП няма значение, всички ги посещават задължително.

Да,но не бива да ги посещават задължително.

Сип-свободно избираем предмет

Зип-Задалжително избираем предмет

Маи теи беше biggrin.gif

защо не вземат да направят програмата така:

1. кафе с 2 пепелника цигари,сутрин рано,

2. 3бр. баници с боза,

3. кафе с още цигари,

4. разходка до близкия парк,

5....още цигари с бира или...,

предложението за програма включва само пет часа,г-н министър.

може като СИП или ЗИП да се използва и бира и шкембе.

ВАРИАНТА НЕ Е ОКОНЧАТЕЛЕН!!!!!!!!! cool.gif

Да,но не бива да ги посещават задължително.

Сип-свободно избираем предмет

Зип-Задалжително избираем предмет

Маи теи беше biggrin.gif

Не точно - ЗИП - задължително избираш предмет и го посещаваш, друг е въпроса, че нямаш достатъчно възможности за избор.

Не знам защо изобщо се оплаквате?

Аз всеки ден имам по 8 часа - една и съща програма. Часовете са по 50 минути, междучасията са по 5. Единия от часовете се води Обяд. Започвам от 7 и 50 и свършвам в 3 и 30. Като се сметне 15 минути чакане на автобус и 15 минути возене - прибирам се точно в 4:00 !

Ами те хубаво са го измислили, но вчера започна учебната година и един приятел, който сега е в 10-ти клас, каза, че всеки ден в училище има по 7 часа. На всичко отгоре, тук от 8-ми клас нагоре са втора смяна. То хубаво момчето си е от града, ами тези, които са от селата? Те трябва да се прибират към 8 без нещо вечерта...а да не казвам, че последните автобуси за селата са в 18:40 ч. Как ще си карат часовете? Не стига, че им слагат по 7 часа, ами после да няма и с какво да се приберат. На какво прилича това?

Ами те хубаво са го измислили, но вчера започна учебната година и един приятел, който сега е в 10-ти клас, каза, че всеки ден в училище има по 7 часа. На всичко отгоре, тук от 8-ми клас нагоре са втора смяна. То хубаво момчето си е от града, ами тези, които са от селата? Те трябва да се прибират към 8 без нещо вечерта...а да не казвам, че последните автобуси за селата са в 18:40 ч. Как ще си карат часовете? Не стига, че им слагат по 7 часа, ами после да няма и с какво да се приберат. На какво прилича това?

Според мен от 8 клас нагоре вече бива по 7-8 часа,защото пък вече стават по-големи и по-издръжливи,пак и остават по-мало години на обучение :)

Няма начин да станат по 6 на ден! sad.gif Живея в малък град, уча в СОУ, и въпреки това миналата година почти не можех да се прибера у дома. Имало е случаи, в които излизам сутрин в 8 и се прибирам вечер в 8. И след това трябваше да започна да уча за следващия ден... :P Малко трудничко ми беше...

Направо се чудя как си издържал при такава програма...Преди време в спортното в Пазарджик е било нещо такова....няколко часа тренировки, отделно и учебните часове...Според мен, трябва да щадят малко учениците...Все пак това си е психическо натоварване, не игра.

Аз какво да кажа като имам 3 дена по 7 часа , 1 по 6 часа и 1 по 8 часа :nono:

Немска Езикова Гимназия "Гьоте" Бургас (вече я преименуваха на гимназия с преподаване на немски език - ГПНЕ) 8ми клас - 49 часа седмично немски език! 9 редовни часа и 40 задължителна занималня по време на която се взимат уроци, граматика, думи и се правят контролни. Прибавете и другите часове (математика, литература и т.н.) и междучасията и ми кажате по колко часа на ден сте на училище. Добавяме и време за да стигнеш до училище (моя квартал е на 45мин + 15мин чакане по спирките * два пъти на ден (отиване и връщане), а има хора които пътуват от съседните села/градове) + време за учене на уроците, писане на домашни и храна. За развлечения не ти остава време то е ясно, но за спане? Аз спях по автобусите.

След всичко това периода 9-12клас с по 8-9 часа на ден беше като песен.

Тази наредба е пълна глупост. Напълно неприложима.

P.S. Факт е че най-често в елитните училища, където напрежението е по-голямо повече деца посягат към дрогата и алкохола. Сами си изчислете процента на наркоманите и алкохолиците в споменатото по-горе училище.

P.S.2 Ето и моя милост през учиническите години ;)

dsc00435uf6.jpg

Па аз за тва съм станал толкоз умен (или можеби защото като бебе съм паднал от леглото и съм тупнал по глава долу на дюшемето) ;)

Редактирано от ropotamski (преглед на промените)

Те уж щяха да дават по 10 лв на месец на учениците които нямат неизвинени отсъствия, ама..........

Абре дано да е така,защото сега съм 7-ми клас и какво става- всеки ден съм с 7 часа а дори и веднъж в месеца ( минимум ) ми се получава и да имам един ден с 8-часа ( това беше в 6-ти клас).

Напълно съгласен съм, че на учениците от 5-7 клас вкл. трябва да се намалят значително часовете. Аз лично не си спомням, когато съм бил 5, 6 или 7. клас да съм имал седмично само един ден 6 часа. Прекалено много се товарят малките деца - например още от 1. клас почват да учат някакъв език, от което според мен няма никакъв смисъл и учениците само си губят времето и се уморяват допълнително. Абе, образователната ни система се нуждае от много много реформи, а не от популистки изказвания и обещания от страна на министъра

@ropotamski, не съм съгласен с теб за "ужаса" в 8 клас - и аз много добре си спомням какво беше и сравнено с 9 клас, то направо си е песен. Вярно, уморително, но от друга страна и разтоварващо - целия ден си с приятели и се забавлявате в междучасията, материалът, който се взима, не е толкова сложен, не учиш история, химия и другите разказвателни предмети. Но все пак така съм го преживял аз и така смятам. При теб може да е било по-тежко и затова да има различия в мненията ни ;)

Значи аз вече съм дърт ,но моето мнение е, че по-добре часовете да са по-малко, но по-ефективни. Важното е не колко ще се виси и базикаш в училище, а какво ще научиш в крайна сметка и затова мисля че идеята е добра...

@ropotamski, не съм съгласен с теб за "ужаса" в 8 клас - и аз много добре си спомням какво беше и сравнено с 9 клас, то направо си е песен. Вярно, уморително, но от друга страна и разтоварващо - целия ден си с приятели и се забавлявате в междучасията, материалът, който се взима, не е толкова сложен, не учиш история, химия и другите разказвателни предмети. Но все пак така съм го преживял аз и така смятам. При теб може да е било по-тежко и затова да има различия в мненията ни :wors:

Че е весело, весело е, по цял ден правиш кретении със съучениците ама това с месеци да не можеш да се наспиш и да ходиш като зомби не си е работа. А да не говорим за по сериозни случаи - още в първите месеци една моя съученичка както си бяхме в час и припадна, просто цялата пребледня и се свлече на земята. Веселбата си е веселба, здравето си е здраве.

"Всички са го преживяли, никой не е умрял от това" - това ли трябва да чакаме? Някой да ритне камбаната?

А за материала - ами то оставаше и химии и истории да учим, тогава сигурно само за Коледа и Великден щяхме да се прибираме в къщи. А да не говорим за другата глупост след това 9-10 клас да учиш химия, биология, история, география на немски. Я си представете колко "лесно" се учат тези предмети на български, а след това на немски. Нищичко не научаваш.

Струва ми се, че някои хора намериха харман да се пооплачат от българското училище, но не са съвсем прави. Ако имахте само по 6 часа на ден, сигурна съм, че тогава друго щеше да не е наред. А хората са го казали: На крива ракета, космосът й пречи. :)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Забраниха седмия час

Максимум по 6 учебни часа могат да имат учениците от V до VIII клас. Това е записано в Наредбата за здравните изисквания в училище. Тя е изготвена от Министерството на здравеопазването и бе обнародвана в Държавен вестник вчера. Така здравният министър Радослав Гайдарски надделя в спора с просветния министър Даниел Вълчев колко часове да учат децата. Когато преди 3 седмици Гайдарски обяви намерението си, Вълчев каза, че това не може да стане през тази година. Освен това децата могат да имат до 5 трудни часа на ден. За такива се броят математика, български, чужд език, информатика.

Източник: Стандарт

Забраниха седмия час

Максимум по 6 учебни часа могат да имат учениците от V до VIII клас. Това е записано в Наредбата за здравните изисквания в училище. Тя е изготвена от Министерството на здравеопазването и бе обнародвана в Държавен вестник вчера. Така здравният министър Радослав Гайдарски надделя в спора с просветния министър Даниел Вълчев колко часове да учат децата. Когато преди 3 седмици Гайдарски обяви намерението си, Вълчев каза, че това не може да стане през тази година. Освен това децата могат да имат до 5 трудни часа на ден. За такива се броят математика, български, чужд език, информатика.

Източник: Стандарт

а от кога? :nono:cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.