Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ретро аудио техника.

Featured Replies

Нещо ме е налегнала носталгията по старата аудио техника.Започвам от нула.Да е модел 1980г. до максимум 1992г.Ще започна с ресивер.Искам да е красив(относитено понятие) и с качествен аналогов звук.Да е с цифров дисплей.Дистанционно може и да няма.Насочил съм се към Kenwood от Корея или Япония.

То е ясно че ще е втора ръка.Бюджета е 100-200лв.

Очаквам предложения за марка и модел?

• Отговори 89
  • Прегледи 12,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колев 74
    Колев 74

Ваньо, за много години! Тук ще намериш всичко необходимо и което ти хареса. Желателно е да посетиш магазина. Хората са коректни и помагат в избора, ако нещо не разбираш! Радвам се за инициативата

• Колев 74
    Колев 74

Ванка! В този мой пост ще се постарая да ти дам малко по добри насоки. Ясно е, че си се занимавал с тази техника. Ясно ми е и че си посещавал магазините на този род техника по времето, когато си бил

• Няма да упоменавам каква техника имам, да не прозвучи като хвалба, затова ще подчертая следното - слушам почти всички жанрове музика и съответно за абсолютно всеки стил си имам усилвател, източник и т

Публикувани изображения

Ваньо, за много години!

Тук ще намериш всичко необходимо и което ти хареса. Желателно е да посетиш магазина. Хората са коректни и помагат в избора, ако нещо не разбираш! Радвам се за инициативата ти и ти желая успех. Накрая се похвали какво си вземал.

https://audiozavar.com/

Еее, имахме на времето Sony STR-AV1000 към него имаше двукасетъчен дек, грамофон тях модели не помня, но за рисивъра съм сигурен, дори телевизора бе вързан за него!

Ванка!
В този мой пост ще се постарая да ти дам малко по добри насоки. Ясно е, че си се занимавал с тази техника. Ясно ми е и че си посещавал магазините на този род техника по времето, когато си бил в Германия.
 Идеята ти е много хубава, но още в самото начало ме разочарова с думите "Искам да е красив(относително понятие) и с качествен аналогов звук. Да е с цифров дисплей." Тук проявяваш малко неразбиране в аудио-техниката. В сериозната техника  красотата не е най важният елемент, макар че отделните блокове трябва да предават добро възприятие към този, който ги ползва. Ако се загледаш повече, ще забележиш, че най добрите модели по света от този род техника , почти не са толкова красиви, колкото ти се иска. Но за сметка на това са направени по всички норми за качество на сигнала. Ако ти трябва красота, без да мислиш се спираш на Макинтош, стига да ти е пълен джоба. Но те не са само най добрите по красота, а и едни от най добри във целия свят. Толкова по този въпрос.
Друго, което ми направи голямо впечатление е това, че искаш да започнеш със ресивър. Направо е несериозно от твоя страна.
Ако ще се занимаваш със ауди-отехника, задължително почваш със.....КОЛОНИТЕ!  Те се явяват като крайното ти изделие, което ще ти възпроизвежда музикалните пиеси. От там насетне системата се изгражда в зависимост какви източници на сигнал ще ползваш.( грамофони, лентови магнетофони, касетни декове и т.н) Говорим изцяло, както ти искаш и става дума само за аналогов сигнал. Още нещо слабо във изискванията ти. Ресивъра е тунер-усилвател, който не е редно да се ползва в сериозна апаратура. Трябва ти тунер и усилвател или крайни стъпала със предусилвател. Така се изгражда добра домашна система за аналогов звук. И съвсем не на последно място - цената. Ако ще са по 100-200 лева, повярвай ми че има готови комбинирани изделия които ще ти "свирят " по добре от този ресивър.  В края на краищата ще си вземеш това, което на теб ти харесва на визия предимно, а не на качество. На тези години, на които си ти, няма кого да впечатлиш във Плевен. Не те критикувам, а гледам да ти помогна. Цените са 350 до 1000 лева ориентировъчно.
По линка, който ти дадох. Това което можеш да прочетеш за всяко изделие е съвсем малко като обем. В магазина има толкова много техника, че не е по възможностите на хората да и правят снимки и да пишат характеристики на хилядите изделия. Правилното решение за теб е - за да си избереш, трябва да си на място, в магазина.  Успех!

• Автор

Идеята е да не влагам много пари в началото.Колоните ще са букшелф защото нямам много място.Насочил съм се към по-съвременни например Mission.За источник ще взема по-късно касетен дек.Ще обмисля нещата първо и тогава ще действам.

преди 7 минути, ivan_pop написа:

Идеята е да не влагам много пари в началото.Колоните ще са букшелф защото нямам много място.Насочил съм се към по-съвременни например Mission.За источник ще взема по-късно касетен дек.Ще обмисля нещата първо и тогава ще действам.

Разгледай QS серията на Sony ресивърите ,най вероятно ще ти хареса звученето ,но са в по късна година от която си посочил и с по висока цена също.

преди 16 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Еее, имахме на времето Sony STR-AV1000

Аз и към момента ползвам Japan SONY STR-4800 /15 оки/ с две BOSE-та Interaudio 4000XL made in Ireland, през DAK от компютъра.

преди 2 часа, ivan_pop написа:

Извинявам се, че се включвам може би неканен....

Умолявам те, да не приемаш мнението ми като заяждане....

Бат Стефко ти е дал много разумен и на място съвет....

Винаги се почва от колоните и те са тези, които определят какви да са останалите компоненти....

Кой модел на Мишън си си избрал, ако си го направил?

Наистина не ти е нужен ресийвър....

Ако държиш на радиото, то има достатъчно качествени тунери на вторичния пазар, които са почти без пари....

За букшелф колони, задължително трябва да помислиш и за подходящи стойки...

Неразумно е да хвърляш дори и малко пари, без да си си изяснил, каква концепция търсиш....

Изясниш ли си го, то тогава може да бъдеш насочен към точни модели техника, а да избираш според джоба си....

Но... да очакваш, че със 100-200 лв. може да купиш нещо, което да звучи по-различно от някоя съвременна минисистема е илюзия....

Звукът на една аудиосистема е толкова добър, колкото е във възможностите на най-слабия компонент в нея....

Приличен усилвател от тези години втора ръка предлаган за подобна сума означава, че ще трябва да налееш поне два пъти по толкова в него за реновиране - замяна на вече остарели и негодни компоненти, почистване и т.н....

Надявам се, че мнението ми ще ти бъде от полза...

Успех...

Ще се въздържа да давам съвети, защото всеки сам си ПРЕЦЕНЯ! Само ще споделя едно мое мнение - разликата между меломана и аудиофила : меломана слуша музиката, аудиофила слуша апаратурата, който разбира от аудио въобще, ще ме разбере....

• Автор

Целта ми не е супер-перфектен и супер-качествен звук.Ако беше така усилватела трябва да е лампов.Искам техника произведена през споменатия период от време със качествен звук.Мястото ми е ограничено, бюджета напред във времето няма твърди граници.

преди 11 минути, ivan_pop написа:

Целта ми не е супер-перфектен и супер-качествен звук.Ако беше така усилватела трябва да е лампов.Искам техника произведена през споменатия период от време със качествен звук.Мястото ми е ограничено, бюджета напред във времето няма твърди граници.

Какво за теб е качествен звук?

Ламповия усилвател си има своите преимущества и много недостатъци....

По принцип звука му е много приятен за определени жанрове музика и определени вкусове (включително моя), но е много далеч от понятието "супер качествен" звук...

Изкривяванията са много там, но изключително приятни за ухото....

Което ме подсеща, че не си написал, каква музика слушаш....

Защото предполагам, че повече си меломан, отколкото аудиофил....

А честно казано, от опит съм установил, че има голямо значение жанра музика....

Няма компоненти подходящи за всеки стил музика, с най-голяма сила важи за колоните...

Само като прочетох, че 

преди 6 часа, ivan_pop написа:

За источник ще взема по-късно касетен дек.

и ми стана ясно, че авторът на темата иска да си изгради система не за да слуша музика, а за да си украси хола с нея. 

2023 година сме. Кой още слуша касетки?... :D  И кой още има запазени такива, способни да дадат качествен звук? Аз моите ги изхвърлих преди 15-ина години, след като почти всичкото им съдържание го намерих в цифров вид.

току-що, Rudy M. написа:

Само като прочетох, че 

и ми стана ясно, че авторът на темата иска да си изгради система не за да слуша музика, а за да си украси хола с нея. 

2023 година сме. Кой още слуша касетки?... :D  И кой още има запазени такива, способни да дадат качествен звук? Аз моите ги изхвърлих преди 15-ина години, след като почти всичкото им съдържание го намерих в цифров вид.

Ще се изненадаш, ако разбереш, колко много хора слушат още касетки...

Макар вече изключително трудно да се намират....

Моите, към 1000 на брой, ги подарих точно на такъв човек...

Доколко звука им е качествен, вече зависи от много фактори....

Цифров звук, не е равнозначно на качествен звук....

Даже, от вече близо двайсет години, новите цифрови записи нямат нищо общо с качество и на добра аудио система са неслушаеми....

Естествено, има и изключения....

Според мен, автора иска да върне усещането си от преди доста години....

Изрично е подчертал, че търси аналогово звучене....

Това си е негово право и негов вкус....

Не бива друг да се присмива за това, само защото има друга представа за качествен звук...

преди 7 минути, andiay написа:

Доколко звука им е качествен, вече зависи от много фактори....

Простичък, доказан факт - лентата старее. И с това се влошава качеството на звука, записан на нея. 

Тоест, ако искаме качествен звук на касета, тя трябва да е скоро произведена и записана. А такива отдавна вече не се произвеждат.

Ако авторът на темата има касетки, и иска да си ги слуша - това е друг въпрос. Само че не виждам такова нещо записано в темата. 

А в това, че цифровите носители позволяват по-качествен запис от касетите, съм твърдо убеден. От многогодишен личен опит. Но не смятам да споря по въпроса.

току-що, Rudy M. написа:

Простичък, доказан факт - лентата старее. И с това се влошава качеството на звука, записан на нея. 

Тоест, ако искаме качествен звук на касета, тя трябва да е скоро произведена и записана. А такива отдавна вече не се произвеждат.

Ако авторът на темата има касетки, и иска да си ги слуша - това е друг въпрос. Само че не виждам такова нещо записано в темата. 

А в това, че цифровите носители позволяват по-качествен запис от касетите, съм твърдо убеден. От многогодишен личен опит. Но не смятам да споря по въпроса.

Да старее...

Но... въпрос и на използване, и на съхранение....

Същото се отнася и до магнетофонните ленти, грамофонните плочи...

Същото се отнася и до физическите цифрови носители....

Че касетките са с най-лоши показатели е безспорен факт....

Но... ако някой се кефи точно на тоя звук, няма нищо лошо в това....

Болшинството от записите, които днес се предлагат на различни цифрови носители, са записвани на аналогова техника и се съхраняват на т.н. "мастър тейп"...

Обратното, болшинството нови грамофонни плочи днес, са записани от дигитален източник....

Не е важен толкова носителя за възприемане на качеството, колкото е важен самият изходен материал - записа...

Но... това е дълга тема, нямаща нищо общо с конкретния казус в тази...

• Автор
преди 1 час, andiay написа:

Какво за теб е качествен звук?

преди 1 час, andiay написа:

Което ме подсеща, че не си написал, каква музика слушаш....

преди 1 час, Rudy M. написа:

2023 година сме. Кой още слуша касетки?

Имам в пред вид качествен звук за техниката от споменатия период на производство.

Слушам Рок, Метал.....чалга не слушам.

Касетките мога да си ги презаписвам.Много хора се връщат към касетка, лента и плоча.

Аз по повдигнатите от всеки един от Вас въпроси, няма да вземам отношение, но искам да ви кажа, че ме кефите, че споделяте опита си в тази тема. Де да беше целият форум  така, както в тази тема, и Калин щеше да се радва на наплив във форума. Благодарности на всички ви!

Ванка!

Дори и втора ръка, добра техника от тези години отново ще се намери и ще си вземеш. Днес едно, утре друго. Мерак знаеш, че само с пари се гаси. И пак да ти напомня най главното. Почни от колоните, защото те са това, от което ще си слушаш музиката. При наличие на добри колони, не много скъпи и един посредствен усилвател ще се справи със всичко останало. Пък ако имаш възможност за един  L-касетен дек на Sony или на VEGA (Продукцията им е една и съща, моделите - също - разликата е само във външния вид на изделието. Vega черен, а Sony - бял. Но това едва ли ще го направиш, понеже от много години по пазарите не се продават L-касети.

Elcaset-5.jpg

Wega_Elcaset_E_4950.jpg

преди 1 час, ivan_pop написа:

Имам в пред вид качествен звук за техниката от споменатия период на производство.

От този период има много и разнородна техника....

Дори и качествените изделия не свирят еднакво...

Само от времевия отрязък, едва ли може да се прецени, какво точно визираш....

Слушам Рок, Метал.....чалга не слушам.

Значи определено да търсиш компоненти далеч от "ламповия звук"....

Защо не пробваш да събереш колони и усилвател Мишън Уан?

Вярно, че усилвателя не е от най-красивите, но перфектно се справя с тези стилове....

Колоните също, стига да не търсиш "ударен бас", но това важи за почти всички букшелфи....

Касетките мога да си ги презаписвам.Много хора се връщат към касетка, лента и плоча.

Проблемът с касетките е, че няма производство вече на такива....

А всеки презапис влошава качеството....

Но... разбирам влечението ти....

Един приятел има триглав дек Техникс, първи собственик...

Преди време искаше да ми го подари, но аз няма какво да го правя...

Ако не го е дал на някой, мога да ти го препратя, стига да е в работещо състояние...

Но... при всички случаи ще трябва да му направиш профилактика....

Ако нямаш познат, който да ти я направи, ще ти дам номер на майстор, за който гарантирам, че ще я направи качествено...

преди 13 часа, ivan_pop написа:

Ако имаш от къде да се сдобиеш с касети с фабричен запис и запазени ленти разбирам, но ако ще записваш от компютъра или CD не виждам смисъл в това (не ,че не съм го и аз правил).

На Kenwood съм имал Kenwood KX-7030  от който бях изключително доволен по отношение на възпроизвеждане и запис.

A&pid=ImgRaw&r=0

Няма да упоменавам каква техника имам, да не прозвучи като хвалба, затова ще подчертая следното - слушам почти всички жанрове музика и съответно за абсолютно всеки стил си имам усилвател, източник и тонколони! Просто 55-годишният ми опит ме е научил на това, това само за сведение на меломаните и аудиофилите...

Естествено, апаратите са от различно естество - лампа, грамофон, компакт диск или лента!

И усилватели от транзистори към интеграли и т.н.

на 3.01.2024 г. в 20:02, ivan_pop написа:

Нещо ме е налегнала носталгията по старата аудио техника.Започвам от нула.Да е модел 1980г. до максимум 1992г.Ще започна с ресивер.Искам да е красив(относитено понятие) и с качествен аналогов звук.Да е с цифров дисплей.Дистанционно може и да няма.Насочил съм се към Kenwood от Корея или Япония.

То е ясно че ще е втора ръка.Бюджета е 100-200лв.

Очаквам предложения за марка и модел?

Много са ти изискванията, хем да е красив и да е за малко пари. Има и такива. Аз ползвам много усилватели и купени и правени, но от по-евтините дето е много красив и да свири е PIONEER SA-510  изключително направена машина с дискретно транзисторно крайно стъпало. За слушане на касетки имам един чисто нов касетен дек запазен в капсула на времето, като от магазина GRUNDIG CN 500 SUPER - HIFI  - тази машинка може да удари  в земята много триглави декове от онова време с уникален аналогов звук. Декчето е направено с много проста схема в клас А само с няколко транзистора, което му дава небивал звук. Едно време в GRUNDIG са знаели как да го правят.   Ако някой има такова чудо моля да коментира.

Иначе ако искаш качество да се търсят колони и усилватели произведени в обединеното кралство.

Не знам дали някой е слушал у-теля Acoustic Research A03...

Аз не съм...

Но попаднах на обява на човек, от когото съм купувал неведнъж и винаги е бил коректен и точен в обясненията си и не спестява, ако има някакъв проблем...

Каквото съм взимал от него, винаги е работело перфектно...

Продава го за 300 лв. в комплект с колони Acoustic Research AR8BX, които също не съм ги слушал, с подменени гофри....

Ако някой има впечатления от тях, нека сподели дали си заслужава....

Инак се вписват идеално в бюджета, що се отнася до красотата - на мен лично ми допада изчистения дизайн на усилвателя...

Една много добра фирма от близкото минало. Усилвателя не е кой знае какво. Среден модел. Колоните са добри, но когато са като нови. А със сменяни гофри, аз не бих ги купил. От къде са вземани гофрите, кой майстор ги е правил тук и много още въпроси възникват по тях.

acoustic_research_a_03_2018-2.jpg

acoustic-research-a-03-integrated-amplifier.jpg

s-l1200.webp

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.