Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да създам нов дял на диска, в който да има достатъчно място за извършване на тази актуализация?

Featured Replies

• Автор
преди 3 минути, Колев 74 написа:

Виж какво!

Я се разкарай завинаги от този форум. Никой не ти е длъжен за нищо, след като си в това здравословно състояние!

В какво здравословно състояние съм?

• Отговори 52
  • Прегледи 13k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Някой да ни обясни? На нас? Вие напредналите потребители, които копи-лефтвате команди, неразбиращи ги, правят само мазало. А колко простичко е да се ползва някой мениджър на дискове/дялове, с него

• Ползваш ли bitlocker? Ако не, изобщо не си прочел в предната ти тема какво съм написал, дал съм и връзка. Тогава този ъпдейт изобщо не ти трябва, с нищо няма да ти помогне.

• Не можеш - той е advanced user...

Публикувани изображения

Ти явно четеш, но не разбираш какво ти пишат. И аз ти го казвам, не ползвай команди които не знаеш какво правят, защото скоро ще има нова тема, но не мога да гадая какво точно ще и бъде заглавието. Ползвай външен софтуер и преоразмери правилния дял. Да кажем Acronis, или Aomei

Напредналия потребител 24 часа не може си преоразмери дяла ама знаел как става хихи

преди 11 минути, royalpiggy написа:

В какво здравословно състояние съм?

Не питай за зравословното си състояние тук а в болницата. Насочи вниманието и питането си конкретно към зададения от теб въпроси. Написах ти го и в другата тема, която пусна току що. Ако знаеш руски ще ти пусна една добра програма. Там даже визуално ще виждаш процедурата с дисковете, която извършваш. Но съм сигурен, че само ще ти я кача, а ти отново няма да направиш нищо. Ориентирали са те много добре. Положи малко труд и мислене и сам ще се научиш. Искаш ли я, че е по голяма от 3 мегабайта и трябва да я кача някъде?

Aomei Partition Assistant 9.9.0  това е програмката - не е платена. Изтегли си я сам, инсталирай я и работи много внимателно с нея. Има всичко, което ти трябва.

Аз искам само да го попитам, кой е дяла, който трябва да преоразмери, защото много ме съмнява че знае.

Ето два кратки коментара по въпроса. 

Благодаря ви .......... , че повдигнахте това. Сигурен съм, че много хора ще се сблъскат с проблеми и е по-добре да бъдат предупредени, тъй като това засяга Windows 10 21H2 и по-нова версия.

Само за точност на информацията и тъй като ............. го повдигна, има експлойт, който може да помогне за заобикаляне на защитата на BitLocker чрез използване на WinRE и за да защити хората, Microsoft „пренаписа“ части от WinRE, които за съжаление сега използват повече място и затова има е необходимостта от по-голям дял (има и други причини, но не толкова важни). Ако MS не направи това, много лаптопи и компютри, главно бизнес, които използват BitLocker, биха били уязвими към това и мисля, че безопасността е на първо място.

Тук имайте предвид, че актуализацията може да направи това автоматично... ако приемем, че някой не е деактивирал или премахнал WinRE, ако го е направил, трябва да го активира отново или... успех с повторното инсталиране на Windows.
Ако някой иска да активира отново (ако е възможно) и да преоразмери WinRE, г-жа има някои инструкции как да преоразмерите ръчно или да създадете дял за възстановяване, в случай че няма софтуер за дялове (обърнете внимание, че зависи от това как WinRE е премахнат/деактивиран и може да не работи за всички версии на Windows).
https://support.microsoft.com/en-us/topic/kb5028997-instructions-to-manually-resize-your-partition-to-install-the-winre-update-400faa27-9343-461c-ada9-24c8229763bf
Не е за хора със слаби сърца.

И още една малка добавка към горе - казаното

Трудно е за бъдещите хора за подкрепа, по-малко контрол над всичко. Един ден ще влезете в сървърната стая, мислейки си „Ще трябва да рестартирам“, само за да чуете Copilot да казва „Страхувам се, че не мога да ви позволя да направите това“.

Текстът не е много добре преведен, но всичко се подразбира. Изказванията са от специалисти от много известен сайт.

преди 8 часа, royalpiggy написа:

Само трябва да ми се обясни кое как да направя.

KB5028997: Инструкции за ръчно преоразмеряване на вашия дял за инсталиране на актуализацията на WinRE - Поддръжка на Microsoft

Четеш, осмисляш и действаш. Първо си правиш имидж да си уверен,че можеш да се вънеш ако сгрешиш.

Цитат

За да проверите състоянието на WinRE, изпълнете reagentc /info. Ако WinRE е инсталиран, трябва да има „Местоположение на Windows RE“ с път до директорията WinRE. Пример за това е „Местоположение на Windows RE: [file://%3f/GLOBALROOT/device/harddisk0/partition4/Recovery/WindowsRE]\\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition4\Recovery\WindowsRE.“ Тук числото след „твърд диск“ и „дял“ е индексът на диска и дяла, в който е включен WinRE.

Efi дял направен ръчно и нова инсталация на win10 със всички ъпдейти до момента. Никакви допълнителни дялове, никакви грешки при инсталиране на ъпдейти!

Recovery Partition 561 MB се създава автоматично, при включване на Disk Bitlocker! После ако бъде изключен дяла си остава!

Интересното е, че въпреки, че по подразбиране Bitlocker е изключен видимо от снимката има пак някакво криптиране. Затова аз включвам криптирането и после го изключвам. Така криптирането се изключва напълно но си оставам с Recovery дяла. :)
Иначе дяла може да бъде изтрит и това не е проблем за системата!

Capture.PNG

• Автор
преди 10 часа, alex203 написа:

Аз искам само да го попитам, кой е дяла, който трябва да преоразмери, защото много ме съмнява че знае.

Знам кой е дяла. Дялът е Recovery, с който е асоцииран WinRE.

Като въведа командата "reagentc /info" в CMD, да проверя кой е дяла, получавам това:

IMG-20240111-210701.jpg

Това са дяловете:

IMG_20240111_181225.jpg

Когато следвах инструкциите от Майкрософт, успешно създадох втори Recovery дял от 2 гигабайта, но стария Recovery дял от 516 мегабайта е все още там и WinRE е все още асоцииран с този дял, а не с новия.

Сега трябва да намира начин да направя така, че WinRE да използва новия Recovery дял, а не стария. Въпросът е как да го направя. Знам как се създават нови дялове, но ни знам как да направя така, ме WinRE да спре да използва дяла от 516 мегабайта и да се пренасочи към новия дял от 2 гигабайта.

преди 40 минути, n1its написа:

по подразбиране Bitlocker е изключен видимо от снимката има пак някакво криптиране.

Какво връща в cmd admin

manage-bde -status

Цялата операция с Акронис отнема няколко минути, направих го преди малко, преди да тръгна за работа, защото започна да ме дразниш с твоите глупости. Защо се мъчиш с тези команди не мога да те разбера, сигурно това е някакъв нов вид мазохизъм. Като цяло не исках да го правя,защото най-вероятно Майкрософт ще решат проблема.

Трябва да обединиш двата дяла, толкова ли е сложно да се сетиш?

Той държи да го направи с команди, които не разбира...

преди 29 минути, royalpiggy написа:

Като въведа командата "reagentc /info" в CMD, да проверя кой е дяла, получавам това:

IMG-20240111-210701.jpg

Какво пише срещу "Recovery image location:" ? Нищоо. И как искаш системата да разпознае winRE.wim?

преди 11 минути, alex203 написа:

Чисто и просто -  Биоса, Грухи Биоса сър :)

Не можах да разбера това изказване и най-вече това за Биоса.

преди 9 минути, alex203 написа:

Не можах да разбера това изказване и най-вече това за Биоса.

Така е познат автора на темата във форума - Грухи Биоса и има навик да пуска ей такива теми в които ни предава ни приема...  Ама иначе бил напреднал потребител и много умен :)

Да си призная не съм го засичал този индивид, ама че не приема си абсолютно прав.

преди 46 минути, alex203 написа:

Цялата операция с Акронис отнема няколко минути, направих го преди малко, преди да тръгна за работа, защото започна да ме дразниш с твоите глупости. Защо се мъчиш с тези команди не мога да те разбера, сигурно това е някакъв нов вид мазохизъм. Като цяло не исках да го правя,защото най-вероятно Майкрософт ще решат проблема.

Е не иначе как ще отвори нова тема - "как да си възстановя данните от изтрит дял" примерно.

Ще си повторя поста от по-горе

Цитат

Ти явно четеш, но не разбираш какво ти пишат. И аз ти го казвам, не ползвай команди които не знаеш какво правят, защото скоро ще има нова тема, но не мога да гадая какво точно ще и бъде заглавието. Ползвай външен софтуер и преоразмери правилния дял. Да кажем Acronis, или Aomei

преди 2 часа, n1its написа:

Efi дял направен ръчно и нова инсталация на win10 със всички ъпдейти до момента. Никакви допълнителни дялове, никакви грешки при инсталиране на ъпдейти!

Recovery Partition 561 MB се създава автоматично, при включване на Disk Bitlocker! После ако бъде изключен дяла си остава!

Интересното е, че въпреки, че по подразбиране Bitlocker е изключен видимо от снимката има пак някакво криптиране. Затова аз включвам криптирането и после го изключвам. Така криптирането се изключва напълно но си оставам с Recovery дяла. :)
Иначе дяла може да бъде изтрит и това не е проблем за системата!

То и mbr2gpt си прави EFI дял (дори мисля и Recovery дял) при обръщането на MBR към GPT.

Можеш и ръчно. Инструменти като Macrium също го създават като решиш да си правиш запис в Boot Menu-то или Recovery флашка.

Начини бол. Но пак не е за всеки.

Цитат

diskpart
list disk
select disk 1
list partition
select partition 2
shrink desired=500
create partition efi
format fs=fat32 quick
assign letter=H
exit
bcdboot c:\windows /s H: /f UEFI

Цитат

diskpart
list disk
select disk X
list partition
select partition N
shrink desired=500 (shrink the partition by 500MB)
create partition EFI size=200
format quick fs=fat32 label="System"
create partition msr size = 128
bootrec /fixboot
bcdboot c:\Windows /s b: /f ALL

преди 10 часа, kosyo написа:

https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-shares-script-to-update-windows-10-winre-with-bitlocker-fixes/

Има си скрипт за решаване на проблема. Айде и да почерпиш.

Един познат го тества. Май скрипта не е чак толкова добър и дори не е на MS:

Цитат

ИМАМ проблем на NAS1, recovery дялът е 529MB, скриптът НЕ е на Microsoft и върши работа само ако recovery дялът е последен.

Ако recovery дялът не е в края на диска, няма да може да го разшири.

То зависи и дали може да се направи скрипт, който да разшири дял, който е в началото или между други дялове.

Ако не може, значи всички скрипти биха били калпави. Ако може, значи наистина конкретно този е калпав.

Мисля, че не съм пропуснал стъпка, а реално recovery дялът НЕ се увеличи.

photo-2024-01-12-10-21-49.jpg

При него не сработил и ръчния метод с който се мъчи автора на темата.

https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-10-kb5034441-security-update-fails-with-0x80070643-errors/

Използвал Macrorit мениджъра.

• Автор
преди 2 часа, цър-вул написа:

Какво пише срещу "Recovery image location:" ? Нищоо. И как искаш системата да разпознае winRE.wim?

Добре.

Тогава какво трябва да направя, че WinRE да се асоциира с дяла от 2 гигабайта, който създадох, а този от 516 мегабайта дапнихсе използва от WinRE?

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

То и mbr2gpt си прави EFI дял (дори мисля и Recovery дял) при обръщането на MBR към GPT.

Можеш и ръчно. Инструменти като Macrium също го създават като решиш да си правиш запис в Boot Menu-то или Recovery флашка.

Начини бол. Но пак не е за всеки.

Нали точно тези команди бяха предоставени в инструкциите от Майкрософт. Използвах тези команди да създам втория Recovery дял от 2 гигабайта, но не знам как да направя така, че WinRE да използва втория дял. Към момента, WinRE все още използва Recovery дяла от 516 мегабайта, а не този от 2 гигабайта. Това го показах в двете снимки по-горе.

преди 4 минути, royalpiggy написа:

Добре.

Тогава какво трябва да направя, че WinRE да се асоциира с дяла от 2 гигабайта, който създадох, а този от 516 мегабайта дапнихсе използва от WinRE?

Нали точно тези команди бяха предоставени в инструкциите от Майкрософт. Използвах тези команди да създам втория Recovery дял от 2 гигабайта, но не знам как да направя така, че WinRE да използва втория дял. Към момента, WinRE все още използва Recovery дяла от 516 мегабайта, а не този от 2 гигабайта. Това го показах в двете снимки по-горе.

Ама ти не искаш май да вденеш! Това, че са дадени команди не са панацея. Казвам ти, че мой познат, който е доста навътре в материята и знае какво извършва също сподели, че инструкциите не са му помогнали и е прибегнал до Partition Manager. Но ти като искаш да се правиш на geek/nerd продължавай да си блъскаш главата с командите. Досега с един Macrotit да си си решил проблема!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.