Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Патриархът почина

Featured Replies

Варненският и Великопреславски митрополит - временен наместник на Светия Синод:

"Има възможност на ритуалите по погребението да присъства човек, по статута на който ние не сме се произнесли - митрополит Епифаний от Украйна, който не е поканен от нас и това може да смути хора в опелото, защото темата за разкола е болезнена за БПЦ."

Митрополит Старозагорски, Киприан Казанджиев, председател на Комисията по църковните въпроси в Украйна на Българската православна църква, обявява в края на януари 2019 г., че Светият синод на Българската православна църква все още не е взел никакво решение относно ситуацията в Украйна: „Във връзка с разпространението на информация в украински интернет сайтове, че БПЦ подкрепя автокефалията на Православната църква на Украйна, като председател на комисията, свързана с украинския въпрос, категорично заявявам, че Синодът на БПЦ не се е занимавал с въпроса за Украйна и няма решение на върховния орган на БПЦ по създадената каноничен казус.

• Отговори 94
  • Прегледи 8,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Троловете нагазиха и в религията, мистиката и езотериката...

• Явно външната атака е против патриотизма и всичко българско. А целта вероятно е да се обезвери и разедини народа, за да не оказва съпротива на колонизаторите. Атакуват се традиционните нрави и об

• Няма как  да знаем, и няма как да преценим, защото всяка преценка е субективна, а и не ни влиза в работата  да съдим кой какъв е бил. Има си Бог, който знае и вижда всичко, и само Той има право да съд

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Хайде сега миотговори като гражданин. Православната църква получава субсидии и облекчения от държавата, на която и аз плащам данъци. След като субсидирам църквата, нямам ли право на мнение какъв да е мандата на патриарха?

Хайде малко да ги пообмисляме тия въпроси.И  аз плащам данъци, не само ти.

Хубаво но аз съм мюсулманин.По твоята логика, и аз, трябва да имам право на мнение относно мандата на патриарха.

Как мислиш, няма ли нещо нередно в тази картинка.Така ти може и на мюфтийството да ти хрумне да държиш сметка за мандата на мюфтията.  

И не мога да разбера тази вакханалия.

Който чувства патриарха, като свой духовен глава и скърби по повод смъртта му - нека си спазва траура и почита паметта му.

Но на вас какво ви е? Не мога да разбера.

И вие сте едни християни.Малко почит, малко смирение.Оттук насетне Всевишния само му е съдия.

Човекът е бил глава на православието у нас.А то по конституция е традиционната религия на България и една от основите в/у която се формира българската нация.Съвсем логично и нормално е да бъде обявен траур. 

Какво ви става бе хора? Какво ви пречи.

• Автор
преди 6 минути, badr написа:

Хубаво но аз съм мюсулманин.По твоята логика, и аз, трябва да имам право на мнение относно мандата на патриарха.

Как мислиш, няма ли нещо нередно в тази картинка.Така ти може и на мюфтийството да ти хрумне да държиш сметка за мандата на мюфтията.  

Който чувства патриарха, като свой духовен глава и скърби по повод смъртта му - нека си спазва траура и почита паметта му.

И вие сте едни християни.Малко почит, малко смирение.Оттук насетне Всевишния само му е съдия.

Човекът е бил глава на православието у нас.А то по конституция е традиционната религия на България и една от основите в/у която се формира българската нация.Съвсем логично и нормално е да бъде обявен траур. 

Така е, имаш право, а аз също за мюфтията, защото и мюфтийството получава субсидии. Ако спрат субсидиите и привилегиите, тогава не можем да кажем и гък.

Ами да, нека го почита, но без национален траур. България е светска държава. 

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

България е светска държава. 

Предполагам, че не си против, велик ден и коледа да са нац.празници макар България да е светска държава.

А вее кво ви пука ден като ден работен си е за мене .В офиса си пускам застраховки и музика и ми дреме на дедовия за траура 

След това си сипвам я водка . Ракия или бира и живота продължава.Нали ги видяхте днеска попите карат мерцедеси и имат ролекси .А на мене ми беше по интересно Бффсто 

на 14.03.2024 г. в 19:16, Мечо Хубавеца написа:

Съгласен съм, макар и да си малко краен, но написаното от теб какво общо има с темата? 

Ти си темата. Ти направи така , че да си темата на <разговор>. Така ли заръчаха от <тролчарника> на квичшите пернати плашоци?😀

Онзи вселенския полковник Варталомея , ше иде ли ..........през Посолството?

• Автор
преди 22 минути, badr написа:

Предполагам, че не си против, велик ден и коледа да са нац.празници макар България да е светска държава.

Имаше времена когато не бяха национални празници, но хората свикнаха с тях. Понеделникът след Великден е напълно излишно да е почивен ден. Хайде в петък има резон. Бъдни вечер се празнува вечерта, защо да не отидем на работа на следващият ден, но хайде добре, нека се почива, но после да се отработва в събота. Петъкът преди Великден също. Първи май не трябва да е почивен ден, нали е ден на труда. 24 май да почиват само учители, преподаватели и ученици и студенти...Абе, трябва да се работи повече, така мисля аз. Всички празници да се отработват в събота. 

на 14.03.2024 г. в 19:31, Емил Костов написа:

И що да има ден на траур?! Че някакъв е починал ли!

За да се покашем Приемственност в Традицията , Традиция на Българска държавност и да се препикае за пореден път , че традиционната българска религия е Тази, а не ислям или нешо друго, особенно римската църква.

Само че., това е на гол тумбак - пуищови - пробит резерват, дори не прогнила държава а резерват, територия за <жътва> , това е в момента и в близките 25 години България.

Принципно религиите трябваше да ги ликвидираме , закъсняхме............... не е нормално да говорим за транс и постхуманизъм, да се готви Трансформация и Нов Носител на интелект............... а още милиарди примитиви да ходят на църква, джамия, храм ........................какво говоря, още има уж заможни простаци, които си честитят <банята> !

• Автор
преди 24 минути, adersa написа:

А вее кво ви пука ден като ден работен си е за мене .В офиса си пускам застраховки и музика и ми дреме на дедовия за траура 

След това си сипвам я водка . Ракия или бира и живота продължава.Нали ги видяхте днеска попите карат мерцедеси и имат ролекси .А на мене ми беше по интересно Бффсто 

Въпросът е принципен. Защо някои да са по-равни от другите?

преди 19 минути, laplandetza написа:

Ти си темата. Ти направи така , че да си темата на <разговор>. Така ли заръчаха от <тролчарника> на квичшите пернати плашоци?😀

Онзи вселенския полковник Варталомея , ше иде ли ..........през Посолството?

Първи април е още далече. Коментарът ти е много неуместен. Патриархът е починал, а ти вместо да го жалиш, пишеш глупости.

преди 12 часа, _ramus_ написа:

Това е видимата част от битката за отделяне на БПЦ от сянката и влиянието на Москва. Алтернативния Синод го няма, но битката и досега продължава. И с избирането на новия патриарх тази битка се изостря и двата лагера отново гледат да заемат по-добри позиции за нея. Същото е и относно избирането на нов сливенски Владика.

Огромни и сложни интереси се въртят - от политически, до съвсем материални, за влияние, за власт...

изключително много е направено за много години, много труд, ресурси и планиране - докато се вплете в БПЦ дългата ръка на Русия. Повечето от владиците и висшия клир са завършили в Москва, както и много други от по-ниските йерархии, и са "подготвени и облъчени". После същите ползват за да се прокарват руските интереси и идеология. Не твърдя че са всички... но и не е нужно. Русия има значителни ресурси и продължава да оказва голямо влияние и чрез БПЦ, защото тя е врата и идеологически проводник към стотици хиляди миряни.

Борбата за откъсването на това влияние е изключително сложна, на фона на международните събития. Но е и изключително важна - точно заради същото. Твърде много от събитията въобще не стигат до публичното пространство и така е по-добре.

Разбира се руските <агенти> бяха овладяли БПЦ по време на социализъма, та и до днес са силните там........... до кога?........... Въпроса е доста многостранен, Българския интерес изисква признаване на Руската Църква за Водещата Църква в Православния Свят, но  трябва да се отстрани силното руско влияние и още по-важното е да не се допуска обладаване на БПЦ  от агентурите на Запада и Глобалното  Задколисие, като се пресекат прекалено <добрите отношения> с Вселенска патриаршия, Варталомей , някои гръцки православни фракции, румънска и псевдоукраинска църкви. Проблема с Македонската и пр.

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

Първи април е още далече. Коментарът ти е много неуместен. Патриархът е починал, а ти вместо да го жалиш, пишеш глупости.

Платено ти е да се пишат глупости, ето ки без да ми дават центове.

Когато няма да има <траур> при смърта на Папата, тогава няма да има такъв и при смърт на Български Патриарх.............

преди 1 час, badr написа:

Тези неща са Политически. Религия и духовенство не са напускали политиката. 

В тоя ред ... е недопостимо в България главния мюфтия да не е получил духовното си образование в България по съответния ред и всички степени. Недопостимо при толкова много мюсюлмани с български паспорт България да не има собственна Висша ислямска ,школа> способна да подготва на високо ниво. Също недопостимо финансиране на дейностите на мюфтийство и по места в БГ да се случва финансирано от Външни Фактори, някои ЧуждоДържавни . Такова нещо ако се случи в нормална непробита държава, ще настане Прочистване, буквално. 

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Пак питам за какво и поради какво?

Ден на национален траур – Уикипедия (wikipedia.org)

Цитат

Обявяване на национален траур и погребения с държавни почести

Чл. 89. Ден на национален траур се обявява с решение на Министерския съвет, като в него може да се посочат и финансови ангажименти към жертвите и пострадалите.

Чл. 90. (1) При обявен Ден на национален траур националният флаг се спуска наполовина на носещото тяло (мачта, пилон и др.) на сградите на всички държавни институции. Върху националния флаг не се поставя черна лента.

(2) В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

(3) Националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията за национален траур - отмяна на увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението.

(4) Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента.

(5) Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено.

Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане

Цитат

Националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията за национален траур - отмяна на увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението.

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Имаше времена когато не бяха национални празници, но хората свикнаха с тях. Понеделникът след Великден е напълно излишно да е почивен ден. Хайде в петък има резон. Бъдни вечер се празнува вечерта, защо да не отидем на работа на следващият ден, но хайде добре, нека се почива, но после да се отработва в събота. Петъкът преди Великден също. Първи май не трябва да е почивен ден, нали е ден на труда. 24 май да почиват само учители, преподаватели и ученици и студенти...Абе, трябва да се работи повече, така мисля аз. Всички празници да се отработват в събота. 

Някои хора празнуват в други градове и при познати. Те как да се приберят и са отидат на работа на сутринта? За траура сега се вижда колко хора отиват на поклонение, ако няма специален режим как ще се организира всичко? А така всичко е регламентирано.

преди 15 часа, Емил Костов написа:

само на 78

Ми, ДА, млад е! К'во??? Това е половин живот. :) 

Уви не ще разбереш защо Бог по-рано го е прибрал при себе си. = Жалко, но факт = Ти не вярваш извън себе си. 

Вечна памет за Неофит Български и Бог да ти прости твоите (НоСър-ски) волни и неволни грехове. Амин

:) 

• Автор
преди 11 часа, laplandetza написа:

Платено ти е да се пишат глупости, ето ки без да ми дават центове.

Когато няма да има <траур> при смърта на Папата, тогава няма да има такъв и при смърт на Български Патриарх.............

Продължаваш безплатно да пишеш глупости. Когато почина папата нямаше национален траур. Друг е въпросът, че даваха погребението по БНТ. Излъчваха и погребението и на лейди Даяна и на кралица Елизабет, и на коронясването на Чарлз. Доколкото си спомням през 1981 г. и на сватбата на Чарлз. Туй също не го одобрявам, но няма общо с националния траур, който обсъждаме. Сега по БНТ дават опелото на Неофит. Пак се трошат държавни пари...

преди 26 минути, dioib написа:

Ми, ДА, млад е! К'во??? Това е половин живот. :) 

Уви не ще разбереш защо Бог по-рано го е прибрал при себе си. = Жалко, но факт = Ти не вярваш извън себе си. 

Вечна памет за Неофит Български и Бог да ти прости твоите (НоСър-ски) волни и неволни грехове. Амин

:) 

Половин живот...световният официален рекорд е 122 години. Според теб на каква възраст трябваше да се спомине патриарха, че да няма национален траур? На 156 г. ли?          Като добър и знаещ мирянин ще ни разясниш ли защо го е прибрал така рано? 

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Някои хора празнуват в други градове и при познати. Те как да се приберят и са отидат на работа на сутринта? За траура сега се вижда колко хора отиват на поклонение, ако няма специален режим как ще се организира всичко? А така всичко е регламентирано.

Аз днес празнувам защото съм на кръщене. Ами ще си берат гайлето или ще си вземат отпуска. 25 декември приемам, че трябва да е почивен, както и петъкътпреди Великден. Днес е събота, какъв е проблемът. То и мачове има всеки уикенд, агитките как се организират без траур?

преди 57 минути, Мечо Хубавеца написа:

Продължаваш безплатно да пишеш глупости. Когато почина папата нямаше национален траур. Друг е въпросът, че даваха погребението по БНТ....

Нямало траур?, я помисли , ако можеш?

В Рим и Италия нямаше ли траур? ,много вероятно и в някои католически държави.

България е светска държава , българите като цяло не са религиозни и не са вярващи ни в христос ни в алаха , не са примерни християни, мщсщлмани и пр. Българите са суеверни и нормално простовати, могат да ударят по една майна на всякакви духовници и храмове, но от своята простота и страх , от суеверието няма да избягат. Подвластни са на <меките> <масови психози> и се тълпят  пред Портите на храмове и тв.камери . еи тъй за <традицията>.

Традициято Повелява - Българската Църква е възродена преди България  и самият идеал за възродена България лежи върху <земите> начертани от Българската църква. По тези причини -Траур, като за Държавен Глава- Втория след Княза, Царя..........Втория след Конституцията и Конституц. Ред.

• Автор
преди 47 минути, laplandetza написа:

Нямало траур?, я помисли , ако можеш?

В Рим и Италия нямаше ли траур? ,много вероятно и в някои католически държави.

България е светска държава , българите като цяло не са религиозни и не са вярващи ни в христос ни в алаха , не са примерни християни, мщсщлмани и пр. Българите са суеверни и нормално простовати, могат да ударят по една майна на всякакви духовници и храмове, но от своята простота и страх , от суеверието няма да избягат. Подвластни са на <меките> <масови психози> и се тълпят  пред Портите на храмове и тв.камери . еи тъй за <традицията>.

Традициято Повелява - Българската Църква е възродена преди България  и самият идеал за възродена България лежи върху <земите> начертани от Българската църква. По тези причини -Траур, като за Държавен Глава- Втория след Княза, Царя..........Втория след Конституцията и Конституц. Ред.

Става въпрос за траур в България. Аз плащам данъци тук, не ме интересува в Италия какво са правили....И не си прав, голяма част от хората ходят на църква само по традиция като мене, даже някои казват майната му на патриарха,  на мен какво ми дреме, че е умрял...Аз не го споделям това заради възпитанието ми....

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Става въпрос за траур в България. Аз плащам данъци тук, не ме интересува в Италия какво са правили...

А защо тогава питаш за папата?

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Аз днес празнувам защото съм на кръщене.

А някой пречи ли ти да празнуваш, въпреки деня на траур?! Отложили ли са кръщенето?!

• Автор
преди 28 минути, bioid написа:

А защо тогава питаш за папата?

А някой пречи ли ти да празнуваш, въпреки деня на траур?! Отложили ли са кръщенето?!

Защото ми написа, че е имало траур в Италия, когато папата е умрял. Мен това какво ме интересува?                       Това добре, но въпросът е принципен. Както казваше един приятел навремето, едикойси да не би да е с три грездея, че да е с привилегии...

преди 37 минути, Мечо Хубавеца написа:

Става въпрос за траур в България. Аз плащам данъци тук, не ме интересува в Италия какво са правили....И не си прав, голяма част от хората ходят на църква само по традиция като мене, даже някои казват майната му на патриарха,  на мен какво ми дреме, че е умрял...Аз не го споделям това заради възпитанието ми....

Италианеца плаша данъци в Рим и кво му дреме на него, за тебе и твоя Патриарх................, нали разбираш, нужно е Самоуважение и Достойнство........... ако  не го демонстрираш , когато другите около тебе го правят, те ще <мислят> , че не си <истински>, нямате на Картите.

Естественно, не сме искренни, патрирх и църква за мнозинството не означава много............... без значение, важна е Демонстрацията на това , че те Има, ти си все още Тука, в Европа и  още Дишаш !

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

Защото ми написа, че е имало траур в Италия, когато папата е умрял. Мен това какво ме интересува?                       Това добре, но въпросът е принципен. Както казваше един приятел навремето, едикойси да не би да е с три грездея, че да е с привилегии...

Въпроса е Принципен, сам казваш. Искаш ли да Има Държава България , действаш Щпинципно и ще симулираш и ще плачеш облякан в черно, всико каквото си трябва.

Пак сигаме до Основополагащи Позиции, ............. отговори си какво си Ти, на къде отиваш, защо живееш и струва ли си да го правиш Сам или да бъдеш с други, да си част от Нещо?, ей такива <малки> въпросчета.............. 

• Автор
преди 10 минути, laplandetza написа:

Италианеца плаша данъци в Рим и кво му дреме на него, за тебе и твоя Патриарх................, нали разбираш, нужно е Самоуважение и Достойнство........... ако  не го демонстрираш , когато другите около тебе го правят, те ще <мислят> , че не си <истински>, нямате на Картите.

Естественно, не сме искренни, патрирх и църква за мнозинството не означава много............... без значение, важна е Демонстрацията на това , че те Има, ти си все още Тука, в Европа и  още Дишаш !

Въпроса е Принципен, сам казваш. Искаш ли да Има Държава България , действаш Щпинципно и ще симулираш и ще плачеш облякан в черно, всико каквото си трябва.

Пак сигаме до Основополагащи Позиции, ............. отговори си какво си Ти, на къде отиваш, защо живееш и струва ли си да го правиш Сам или да бъдеш с други, да си част от Нещо?, ей такива <малки> въпросчета.............. 

Днес ще се веселя заедно с останалите на кръщенето и не ми пука, че Неофит е умрял. Ти като искаш, се прави, че тъгуваш.

Ще излезна много от темата, но мисля се налага, може би трябва да поспорим с теолози и с експерти по история на религиите, както исъс <социални психолози, социално поведенчество > и пр. подобни.

Религиите налижени по света и в частност цяла Европа , всъщност Разделят Силите на хората, те рушат способността, да се ползва Колективаната способност и сила. Това идва или със самото създаване на <теорията> и култовете или в последствие от Свтския Елит обладал Религията и трансформиран в религиозен, дъховен елит.

Концепциите за индивидуално спасения, отсъждане, претегляне на Делата и персоналните последствия са един от Най -големите грехове на Вярата и религиите спрямо Природата- природата на поумняващото <животно> Ако нещата бяха различни, грехове, наказания, страдания по божията воля и изкупление, спасение, задгробен <живот> и Обещание за смъртноуспокоение, ако бяха Групови, в случая Народни, На примерно Българите и божията воля, любов, сила и мъдрост се прилагаха за целия колектив..............такава религия би била страгховито и жадно за кръв оръжие, както и Технология за Цивилизация , непозната в последните 3 хилядолетия.

преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:

Днес ще се веселя заедно с останалите на кръщенето и не ми пука, че Неофит е умрял. Ти като искаш, се прави, че тъгуваш.

Весели се, така е добре.  Не се прави, важното е , че по телевизора са тъжни и в черно............. пък извън обектива .....................там бог далеко , и виното влиза леко!😀

"Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински духовник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ". Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която е в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да отдаде почит на Негово Светейшество, съобщи Нова телевизия. 

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит. "Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви посланик Митрофанова.

Митрополит Йоан: На опелото на патриарха ще присъства непоканеният украински митрополит

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на Епифаний - посочен за предстоятел на неканоничната Украинска православна църква, непризната, включително и от българската църква. "Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската", подчерта Митрофанова.

По-рано митрополит Антоний каза, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото.

Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

По думите на митрополит Йоан руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.

Източници: Дневник, dnes.dir.bg

Митрофанова от "Свети Александър Невски": Присъствието на неканоничната Украинска православна църква е абсолютна провокация на Фенер

преди 49 минути, Мечо Хубавеца написа:

Защото ми написа, че е имало траур в Италия, когато папата е умрял. Мен това какво ме интересува? 

Не съм ти писал нищо подобно.

А това, че плащаш данъци не означава, че имаш право да решаваш как да се използват парите.

• Автор
преди 1 час, laplandetza написа:

Ще излезна много от темата, но мисля се налага, може би трябва да поспорим с теолози и с експерти по история на религиите, както исъс <социални психолози, социално поведенчество > и пр. подобни.

Религиите налижени по света и в частност цяла Европа , всъщност Разделят Силите на хората, те рушат способността, да се ползва Колективаната способност и сила. Това идва или със самото създаване на <теорията> и култовете или в последствие от Свтския Елит обладал Религията и трансформиран в религиозен, дъховен елит.

Концепциите за индивидуално спасения, отсъждане, претегляне на Делата и персоналните последствия са един от Най -големите грехове на Вярата и религиите спрямо Природата- природата на поумняващото <животно> Ако нещата бяха различни, грехове, наказания, страдания по божията воля и изкупление, спасение, задгробен <живот> и Обещание за смъртноуспокоение, ако бяха Групови, в случая Народни, На примерно Българите и божията воля, любов, сила и мъдрост се прилагаха за целия колектив..............такава религия би била страгховито и жадно за кръв оръжие, както и Технология за Цивилизация , непозната в последните 3 хилядолетия.

Весели се, така е добре.  Не се прави, важното е , че по телевизора са тъжни и в черно............. пък извън обектива .....................там бог далеко , и виното влиза леко!😀

"Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински духовник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ". Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която е в храм-паметника "Свети Александър Невски", за да отдаде почит на Негово Светейшество, съобщи Нова телевизия. 

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит. "Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви посланик Митрофанова.

Митрополит Йоан: На опелото на патриарха ще присъства непоканеният украински митрополит

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на Епифаний - посочен за предстоятел на неканоничната Украинска православна църква, непризната, включително и от българската църква. "Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската", подчерта Митрофанова.

По-рано митрополит Антоний каза, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото.

Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква.

По думите на митрополит Йоан руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.

Източници: Дневник, dnes.dir.bg

Митрофанова от "Свети Александър Невски": Присъствието на неканоничната Украинска православна църква е абсолютна провокация на Фенер

Ами, ще ни снимат и нас. Няма да се крием далеч от обектива.  Интересното е, че не отказаха кръщенето заради траура. Нали искат кинти да лапнат, пък умрелия си е умрял, няма да го върнат...

преди 44 минути, bioid написа:

Не съм ти писал нищо подобно.

А това, че плащаш данъци не означава, че имаш право да решаваш как да се използват парите.

Ти не, но писа този, на когото отговорих.            Демек суверенът нищо не решава....да, така е на практика, но не трябва да е тъй....примерно раздават пари на Украйна. Кажи ми как да съм мотивиран да плащам данъци, като прахосват държавни средства? Аз затова ли ги плащам тези пари, да правят подаръци? Само не ми цитирай апостол Павел...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.