Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся трансформатор

Featured Replies

току-що, dioib написа:

Оощоянно ли ще дъни музиката? 

:offtopic_s:

Аха ,докат омекне шпулата на високоговорителя :rolleyes:

• Отговори 84
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Ай, спри да пишеш глупости, моля!

• Открих  този ториодален трансформатор 2х12V 300VA  

• Това е ясно. но пък предложението е правилно и най-вече безопасно. Иначе може  да се окаже, че липсва галванично разделяне с мрежата. А потребителя  ми се вижда човек с интереси в други обла

Публикувани изображения

преди 2 минути, dioib написа:

Оощоянно ли ще дъни музиката? 

Нещо четенето с разбиране или мисленето не ти се отдава:

на 10.05.2024 г. в 22:46, KGKulata написа:

който се оказа че не може да бъде захранен с трансформатора ми защото 10А са му малко

Как ли ще му се отрази 6A захранване?

преди 1 час, цър-вул написа:

6-12A - и к'во да ги прави при консуматор с 20-30А консумация ?

На всеки случай, да има ...

wnigBlY.jpeg

30А х 18V (AAUUXX-ово напрежение) = 480W
... и спряха кокошките, да снасят.

А за да не премигват лампите на съседите план Б.

mVThS0G.jpeg

Цитат

но при проба с акумолатор усилвателя работи чудесно.

преди 7 часа, цър-вул написа:

6-12A - и к'во да ги прави при консуматор с 20-30А консумация ?

Зарядно устройство за камиони,автобуси, мотокари, автомобили и др. РЗУ12/24V30A. (deibg.com)

Модераторска забележка.

Може да ти липсва внимание или занимание, но тук не е мястото за подобни глуповати лъкардийки.

Никому не е нужно динамо или пък генератор.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор

Трансформатора който ползвам близо 15 години-10А има на изхода за усилвателя 17V DC.При включен усилвател напрежението пада на 15.5V-16.0V.Авто усилвателя си работи чудесно и още не е изгорял.Ако набримча двете колони по 150W може и да падне напрежението до 14.0V.Трансформатора издържа.Новият усилвател ще го връзвам отзад на трите клеми.Едната е плюс,другата минус и третата мост от плюса през ключе за пускане на усилвателя.Днес си взех тороидалния трансформатор 12+12 VAC,2x150VA.или 12 VAC-25A.Мисля че ампеража му е чудесен.Като го мушнах в контакта за 5 минути на изхода изкарваше по 12.4V.Няма плюс и минус както каза AAUUXX,все си е12.4V както и да въртя мултицета на изходните крачета.Изходните жици са му дебели може би по 4 квадрата като цветовете са им две зелени и две сини.На едната зелена и едната синя жица има шлалки...маркирани са но нищо не пише на тях.До тук добре.Остава само да му изправя тока от AC в DC.Преди няколко поста написах че старият трансформатор двете положителни намотки ми влизат в два диода по 10А и  от другия край диодите са с мост вързани и отиват в моста на кондензаторите 2х25V-10000 микрофарата.В новият траф жиците са 4 и дори да взема диоди по 25А и кондензатори от 25V-примерно 20000 или повече микрофаради не знам дали ще се получи нещо.Моля за съвет какви диоди и кондензатори да взема и как да ги вържа с четирите жици на трафа.Не съм специалист,самоук съм и много неща съм и развалял и оправял.Ще се справя и с тази задача стига да ми бъде обяснено и написано на по простичък език.Благодаря!

преди 1 час, KGKulata написа:

Новият усилвател ще го връзвам отзад на трите клеми.Едната е плюс,другата минус и третата мост от плюса през ключе за пускане на усилвателя.

Ето това трябваше да напишете още в началото на темата при запитване за начина на свързване ,защото в този вариат на свързване не е нужно захранване със средна точка ,но пък е възможно в бъдеще да ви потрябва такова.

Мисля че ампеража му е чудесен.Като го мушнах в контакта за 5 минути на изхода изкарваше по 12.4V.Няма плюс и минус както каза AAUUXX,все си е12.4V както и да въртя мултицета на изходните крачета.Изходните жици са му дебели може би по 4 квадрата като цветовете са им две зелени и две сини.На едната зелена и едната синя жица има шлалки...маркирани са но нищо не пише на тях.До тук добре.Остава само да му изправя тока от AC в DC.Преди няколко поста написах че старият трансформатор двете положителни намотки ми влизат в два диода по 10А и  от другия край диодите са с мост вързани и отиват в моста на кондензаторите 2х25V-10000 микрофарата.В новият траф жиците са 4 и дори да взема диоди по 25А и кондензатори от 25V-примерно 20000 или повече микрофаради не знам дали ще се получи нещо.Моля за съвет какви диоди и кондензатори да взема и как да ги вържа с четирите жици на трафа.Не съм специалист,самоук съм и много неща съм и развалял и оправял.Ще се справя и с тази задача стига да ми бъде обяснено и написано на по простичък език.Благодаря!

Този път изправете напрежението с грец и електролитен кондензатор 10000μF (като спазите поляритета (+-) на кондензатора.

Греца може да има нужда от охлаждане ,затова е добре да му сложите радиатор.

Грец

Радиатор (ако няма пробита дупка за захващане на греца към него ще трябва да направите такава)

Кондензатор

Ако нямате налични грец и електролитен кондензатор ,ето предложения -можеше да спестите от доставка ако бяхте споделил идеята си за свързване и изправяне на напрежението.

Схема на свързване:

37_1265814889(1).jpg.e74455f0106df3e4429698283f8ad3be.jpg

Ако използвате средната точка то @lupis е показал схема на двуфазен еднополупериоден изправител.

Изправителен диод 20A

Screenshot_2024-05-15-20-02-10-873.jpeg

Ако използва грец, трябва да го включи само в едната изходна намотка от 12V и мощността автоматично пада на 150 W, защото няма да може да ползва другата, Може да ги свърже паралелно двете намотки, за да запази мощността, ама има голяма вероятност да обърка свързването.  Затова най- добре да си ползва старата схема с двата диода:) 

на 11.05.2024 г. в 22:49, KGKulata написа:

В поста на dioib видях трансформатор за 346.79лв. който е с входящо напрежение 220V и изходящо 12АС-1200VA.Какво мислите за него?Ще свърши ли работа?

Много ми е чудно защо се занимаваш с глупости вместо да си решиш проблема от раз. Не ти трябват никакви трафове по 350 лв.  - купи си един профи усилвател и няма да имаш проблем. 

Първия който ми попадна в нета чисто нов с гаранция   IBIZA AMP300-MKII - Професионален, стерео усилвател 2 х 240W - Pro Audio  само за 234,50 лв. -  за половината цена може да се намери и втора ръка. Тези авто усилватели не са за тези цели и само ще се мъчиш. Да не говорим, че ще трябват скъпи трафове филтрация, кутии и стават грозотии.  

• Автор

Благодаря на всички включили се по темата да ми помогнат.Тородиалният трансформатор беше точно това което търсих-25А.Имам го в наличност и двете схеми на AAUUXX който най активно се включи по темата да ми помогне.От схеми не разбирам и за да не объркам нещо ще потърся електронкажия който да ги види и да ми обясни четирите жици как да ги вържа.Нямат плюс и минус като стария трансформатор.Между двете зелени и двете сини няма напрежение.Все едно съм купил два тронсформатора направени в едно независими един от друг.Едната зелена и едната синя жица на тородиалният трансформатор имат шлалки които мисля че неслучайно са сложени.Мост ли да правя между тях или мост на жиците без шлалките.Диодите пък на другите ли две жици да ги сложа и от там към моста на двата кондензатора и от там към клемата да е плюса?Нямам вашият опит в тази област но ще се постарая да постигна резултата който желая.https://youtu.be/0qfWNDCpKQc

преди 10 часа, KGKulata написа:

Благодаря на всички включили се по темата да ми помогнат.Тородиалният трансформатор беше точно това което търсих-25А.Имам го в наличност и двете схеми на AAUUXX който най активно се включи по темата да ми помогне.От схеми не разбирам и за да не объркам нещо ще потърся електронкажия който да ги види и да ми обясни четирите жици как да ги вържа.Нямат плюс и минус като стария трансформатор.Между двете зелени и двете сини няма напрежение.Все едно съм купил два тронсформатора направени в едно независими един от друг.Едната зелена и едната синя жица на тородиалният трансформатор имат шлалки които мисля че неслучайно са сложени.Мост ли да правя между тях или мост на жиците без шлалките.Диодите пък на другите ли две жици да ги сложа и от там към моста на двата кондензатора и от там към клемата да е плюса?Нямам вашият опит в тази област но ще се постарая да постигна резултата който желая.https://youtu.be/0qfWNDCpKQc

Потърсете техник който да направи изправяне на напрежението и безпосно използане на захранването.

преди 11 часа, KGKulata написа:

Има напрежение между двете сини и двете зелени- това са двете отделни вторични намотки по 12 в. За правилно свързване- зелената с шлаУхката е единия край, зелената без шлаухката свързваш със синята с шлаухката- това е средната точка. Синята без шлаухка е другия край.

Screenshot-2024-05-15-20-02-10-873-jpeg-

• Автор
преди 11 часа, lupis написа:

Има напрежение между двете сини и двете зелени- това са двете отделни вторични намотки по 12 в. За правилно свързване- зелената с шлаУхката е единия край, зелената без шлаухката свързваш със синята с шлаухката- това е средната точка. Синята без шлаухка е другия край.

Screenshot-2024-05-15-20-02-10-873-jpeg-

Супер си!Такова разяснение очаквах.Нататък като старият ли трансформатор да го направя?На зелена със шлаухка и синя без шлаухка да вържа по един диод по 25А после от другата страна на двата диода да направя мост и плюса от там да отива на плюса от мостовете на двата кондензатора и от плюса на двата кондензатора на буксер клемата.Средната точка пък да отива на минуса на моста на двата кондензатора и от там на другият край на буксер клемата или да я разделя на две като едната жица отива на буксер клемата а другата на моста на минуса на двата кондензатора от 25V-10000 или 20000 микрофарата.Ако е така и не бъркам ще си го направя сам защото е лесно.На средната точка да се слага ли диод или няма нужда?

Супер си!Такова разяснение очаквах.Нататък като старият ли трансформатор да го направя?На зелена със шлаухка и синя без шлаухка да вържа по един диод по 25А после от другата страна на двата диода да направя мост и плюса от там да отива на плюса от мостовете на двата кондензатора и от плюса на двата кондензатора на буксер клемата.Средната точка пък да отива на минуса на моста на двата кондензатора и от там на другият край на буксер клемата или да я разделя на две като едната жица отива на буксер клемата а другата на моста на минуса на двата кондензатора от 25V-10000 или 20000 микрофарата.Ако е така и не бъркам ще си го направя сам защото е лесно.На средната точка да се слага ли диод или няма нужда?

Точно така, само да не объркаш поляритета на диодите.

• Автор
преди 1 минута, lupis написа:

Точно така

Много ти благодаря за помоща.Просто си невероятен.Заслужаваш не някой лайк а да те почерпя няколко бирички.Още утре ще отида да си купя два диода по 25А и два кондензатора от 25V-10000 или 20000 микрофарата.

преди 14 часа, AAUUXX написа:

Потърсете техник който да направи изправяне на напрежението и безпосно използане на захранването.

Бих потърсил някой специалист да ми го направи и бих му дал 20-30 или 50 лв...не е проблем.Лошото е че ще изгубя удоволствието от това.Едно време(Живково) кандидатствах в "Попов" (слаботокова техника).Много трудно се влизаше.С отлична диплома и отличен изпит шансът да те приемат не беше голям.Харесвам жичкаджийството и го приемам като хоби да ровичкам и човъркам нещо като печка,сешоар или нещо друго.Ако го оправя е още по добре.В случая по темата това да оправя трансформатора и да работи ще ми донесе 50% удоволствие а другите 50% ще са от факта че аз съм си го  направил.Благодаря!

преди 8 часа, KGKulata написа:

Бих потърсил някой специалист да ми го направи и бих му дал 20-30 или 50 лв...не е проблем.Лошото е че ще изгубя удоволствието от това.Едно време(Живково) кандидатствах в "Попов" (слаботокова техника).Много трудно се влизаше.С отлична диплома и отличен изпит шансът да те приемат не беше голям.Харесвам жичкаджийството и го приемам като хоби да ровичкам и човъркам нещо като печка,сешоар или нещо друго.Ако го оправя е още по добре.В случая по темата това да оправя трансформатора и да работи ще ми донесе 50% удоволствие а другите 50% ще са от факта че аз съм си го  направил.Благодаря!

Разбирам ,но неправилно свързване или изправяне на напражението ще доведе до повреда в усилвателя ,а не добро изолиран проводник към първичната бобина може да причини наранявания на вас.

• 1 месец по-късно...

Имам Bose Sounddock Series I без оригинален захранващ адаптер, който е -18, 0 , +18 волта и по 1 ампер - не смятам да купувам готово захранване, а ако мога нещо с подръчни части да направя, може би ще работи и с 12-15 волта двуполярно захранване. Варианти :

1. Имам траф със средна точка 27-0-27 волта (над 50 вата) и примерно със стабилизатори 7818 и 7918 да се получи нужното захранване.

2. От DC 30 -36 волта с Елимекс кит 148 да се получи нужното захранване.

3. От еднополярно DC Импулсно захранване за лаптоп 19-20 волта с такава схема 

shem2.png

преди 18 минути, morandis написа:

Имам Bose Sounddock Series I бе

ез оригинален захранващ адаптер, който е -18, 0 , +18 волта и по 1 ампер - не смятам да купувам готово захранване, а ако мога нещо с подръчни части да направя, може би ще работи и с 12-15 волта двуполярно захранване. Варианти :

1. Имам траф със средна точка 27-0-27 волта (над 50 вата) и примерно със стабилизатори 7818 и 7918 да се получи нужното захранване.

2. От DC 30 -36 волта с Елимекс кит 148 да се получи нужното захранване.

3. От еднополярно DC Импулсно захранване за лаптоп 19-20 волта с такава схема 

shem2.png

Захранването на Bose Sounddock Series I е еднополярно 18V 1A импулсен адаптер ,може да бъде използван всеки такъв за целта като единствено условие е на изхода на буксата да отговаря на съответния поляритет.

Стабилизатор 7818 издържа на максимален товар от 1A след което ще се задейства защита от претоварване и ще спре захранвенето към тонколонката ,също и ще се отделя много топлина от ИС 7818, този тип стабилизатори не са ефективни при захранване на крайни стъпала.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Захранването на Bose Sounddock Series I е еднополярно 18V 1A импулсен адаптер ,може да бъде използван всеки такъв за целта като единствено условие е на изхода на буксата да отговаря на съответния поляритет.

Може моя Bose да не е точно Series I, но със сигурност конекторът е 4 пина - -18, +18 и 2 са GND, а сега видях и усилвателя вътре, че е TDA8922 - Symmetrical operating supply voltage range from ±12.5 V to ±32.5 V

преди 45 минути, morandis написа:

Може моя Bose да не е точно Series I, но със сигурност конекторът е 4 пина - -18, +18 и 2 са GND

Защо сте написал Bose Sounddock Series I ? Напишете точния модел на тонколоната за да може да проверим какво захранване е нужно за него.

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

20240910_224157.thumb.jpg.24e2f590c1be50167d32dec7c7e009ef.jpg

на 1.07.2024 г. в 10:24, AAUUXX написа:

Сглобих трансформатора,диодите и кондензаторите.За основи 2 броя си купих гетинакс 0.5мм.Изкарва напрежение като старият трансформатор от 10А- 17.0 волта но този се надявам да е 25А както го пише на трансформатора.Получи се чудесно.Проблема е че старият усилвател Thunder работи а новият Pioneer пак не тръгва...не му светва захранването.Помислих си че и 25А са му малко но ми прави впечатление че когато е вързан към напрежението и го изключа трансформатора от контакта,лампата на усилвателя пресветва за секунда.Мисля че не тръгва не заради ниският ампераж от 10А или сега с новият 25А а заради напрежението от 17 волта.Thunder работи но Pioneer може да има някаква защита от по високо напрежение...може би някакво ограничение до 13-14 волта.С какво да намаля изходното напрежение на трансформатора?С някакъв мощен понтециометър от 2 или 3 килоома или някакъв термостат...без да загубя ампеража на тородиалния трансформатор или нещо друго да сложа на изходния плюс от 17 волта 25А ?

Сглобих трансформатора,диодите и кондензаторите.За основи 2 броя си купих гетинакс 0.5мм.Изкарва напрежение като старият трансформатор от 10А- 17.0 волта но този се надявам да е 25А както го пише на трансформатора.Получи се чудесно.Проблема е че старият усилвател Thunder работи а новият Pioneer пак не тръгва...не му светва захранването.Помислих си че и 25А са му малко но ми прави впечатление че когато е вързан към напрежението и го изключа трансформатора от контакта,лампата на усилвателя пресветва за секунда.Мисля че не тръгва не заради ниският ампераж от 10А или сега с новият 25А а заради напрежението от 17 волта.Thunder работи но Pioneer може да има някаква защита от по високо напрежение...може би някакво ограничение до 13-14 волта.С какво да намаля изходното напрежение на трансформатора?С някакъв мощен понтециометър от 2 или 3 килоома или някакъв термостат...без да загубя ампеража на тородиалния трансформатор или нещо друго да сложа на изходния плюс от 17 волта 25А ?

Леле мале :speak:

Назад в темата описахме как да свържеш трансформатора за да работи с цялата си мощност ,дори сехми за изправяне на напрежението прилагахме защо не използва тях? Усилвателя със сигурност има защита от пренапрежение ,но тя следва да сработва при 18V ,без схема е гадаене на проблема ,не знаем дали се захранва крайното стъпало с повишаване на напрежението и преобразуване в двуполярно или с това което е на входа. С потенциометър не ноже да намалиш напреженето ,нито с термостат ,ама как така с термостат бре ,хайде това с потенциометъра съм го виждал малко дим и off. Свържи по описания начин бобините паралелно на трансформатора по схема която е назад в темата, изправи напрежението с грец и електролитен кондензатор което също сме писали в темата за да работи нормално захранването.

И с тези едноамперовите диодчета какво очкваш да се случи?
Виж как изглежда 25А диод
https://elimex.bg/category/1073-diodi-nad-25a

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.