Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добра поличба ли е гълъб да си снесе яйцата на терасата ти?

Featured Replies

Добра поличба ли е гълъб да си снесе яйцата на терасата ти? Вчера го забелязах, а днес яйцата станаха две. Появи се и втори гълъб, но за малко. Не се плаши от хора, седи и си мъти яйцата върху някакви клонки, които е донесъл. Жена ми му сложи малко храна. Чудя се колко време ще има желание да ми гостува и дали да го търпя...Ако е седмица добре, но ако е повече от месец? Който и да питм все казва на добро е, не го гони. Абе, що не го вземат на тяхната тераса. :) 

Гълъбите са вкусни когато се изпекат по подходящ начин и със правилните подправки! :turkey4:

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Добра поличба ли е гълъб да си снесе яйцата на терасата ти? Вчера го забелязах, а днес яйцата станаха две. Появи се и втори гълъб, но за малко. Не се плаши от хора, седи и си мъти яйцата върху някакви клонки, които е донесъл. Жена ми му сложи малко храна. Чудя се колко време ще има желание да ми гостува и дали да го търпя...Ако е седмица добре, но ако е повече от месец? Който и да питм все казва на добро е, не го гони. Абе, що не го вземат на тяхната тераса. :) 

Питай гълаба.

Не искам да те плаша, плаша ама гълъб загнезди ли се някъде си остава там докато е жив. Това ми е го е казвал човек занимаващ се с гълъби когато се чудех как да разкарам моят "пришълец" от терасата. Дори котката не го плашеше. Хванах го и му го дадох. Пак по негови думи до година ако избяга най-вероятно пак щял да се върне. 

ПП: Гълъбите са деликатес :turkey4:

• Автор
преди 4 минути, Звяра! написа:

Гълъбите са вкусни когато се изпекат по подходящ начин и със правилните подправки! :turkey4:

И кой ще го скубе този гълъб? Ти ли? Т

преди 5 минути, Gift написа:

Да, ше ти дойдат руснаци на гости

А дано. Имам един приятел женен за рускиня. Ще се радвам да се видим, а защо не и да ми погостува. 

преди 2 минути, BANKATA написа:

Питай гълаба.

Не искам да те плаша, плаша ама гълъб загнезди ли се някъде си остава там докато е жив. Това ми е го е казвал човек занимаващ се с гълъби когато се чудех как да разкарам моят "пришълец" от терасата. Дори котката не го плашеше. Хванах го и му го дадох. Пак по негови думи до година ако избяга най-вероятно пак щял да се върне. 

ПП: Гълъбите са деликатес :turkey4:

Докато е жив казваш...После, не...

току-що, Мечо Хубавеца написа:

И кой ще го скубе този гълъб? Ти ли? Т

Що?

Това е най-лесно то! Ловджия съм, знаеш ли колко пъдпъдък, гургулица и грвек, фазани съм скубал? :D

Сега по темата, за да реши да гнезди точно на вашата тераса, значе я е проучил. Следял ви е и ви познава много добре. Решил е, че не представлявате заплаха и затова там е направил гнездото. Така, че не се притеснявай, че ще се изплаши. :)

Съществуват много поверия, свързани с гълъби. Ако гълъб влезе в отворения ви прозорец, това предвещава смъртта на някой, който живее в дома. Но ако гълъбът, който е влязъл през прозореца ви, има нещо в човката – тревичка, листо, клонче, това означава, че ви носи добри новини. Те често са свързани с подобряване на финансовото ви състояние.

Ако гълъбът, който е влязъл в дома ви, кацне върху масата, това е знак, че скоро ще се случи нещо много неприятно, свързано с някой от семейството ви. Ако на перваза ви редовно кацат гълъби, това означава, че не ви застрашават никакви опасности.

Гълъбите, според суеверията, могат да предвидят всички неприятности и смъртни случаи. Докато на перваза ви кацат от време на време гълъби, нищо страшно не може да се случи.

Когато гълъбът, който е кацал редовно на перваза ви, престане да ви посещава, е дошъл моментът да сте нащрек. Бъдете по-внимателни във всяко свое действие, защото се намирате в период, в който сте изложени на различни опасности.

Според старинно поверие, ако при слънчево време и безоблачно небе гълъбите изведнъж се скрият, това означава, че в скоро време ще започне буря.

Едно от старинните поверия, свързани с гълъби, е че да убиеш или да нараниш гълъб е тежък грях. Според някои хора в образа на гълъби ни посещават душите на наши починали близки, които са ни обичали, когато са били живи. Затова никога не трябва да се убива гълъб. Който убие гълъб, ще бъде преследван от лош късмет в продължение на години.

Ако гълъб ви нацвъка, това е знак, че в скоро време ви чакат големи финансови успехи. Ако гълъб нацвъка колата ви, това значи, че в скоро време ще се сдобиете с нова.

Ако бял гълъб лети около дома ви, в скоро време някой от семейството ви ще се задоми. Два гълъба, които дълго гукат на перваза ви, са знак, че в най-скоро време ще се сдобрите с някого, на когото не искате да простите.

Ако бял гълъб на черни петна е кацнал върху перваза ви, това означава, че ще имате големи победи в служебен план.

• Автор
преди 8 минути, Звяра! написа:

Що?

Това е най-лесно то! Ловджия съм, знаеш ли колко пъдпъдък, гургулица и грвек, фазани съм скубал? :D

Сега по темата, за да реши да гнезди точно на вашата тераса, значе я е проучил. Следял ви е и ви познава много добре. Решил е, че не представлявате заплаха и затова там е направил гнездото. Така, че не се притеснявай, че ще се изплаши. :)

Аха, проучил ни е...Ей, че хитър гълъб, разбрал, че сме добри хора, особено жена ми...

Брат ми каза, че ще свикна  с него и като отлети ще ми липсва. Той миналата година гледа един ранен гълъб на терасата си, нали е самарянин... 

преди 2 минути, ined написа:

Съществуват много поверия, свързани с гълъби. Ако гълъб влезе в отворения ви прозорец, това предвещава смъртта на някой, който живее в дома. Но ако гълъбът, който е влязъл през прозореца ви, има нещо в човката – тревичка, листо, клонче, това означава, че ви носи добри новини. Те често са свързани с подобряване на финансовото ви състояние.

Ако гълъбът, който е влязъл в дома ви, кацне върху масата, това е знак, че скоро ще се случи нещо много неприятно, свързано с някой от семейството ви. Ако на перваза ви редовно кацат гълъби, това означава, че не ви застрашават никакви опасности.

Гълъбите, според суеверията, могат да предвидят всички неприятности и смъртни случаи. Докато на перваза ви кацат от време на време гълъби, нищо страшно не може да се случи.

Когато гълъбът, който е кацал редовно на перваза ви, престане да ви посещава, е дошъл моментът да сте нащрек. Бъдете по-внимателни във всяко свое действие, защото се намирате в период, в който сте изложени на различни опасности.

Според старинно поверие, ако при слънчево време и безоблачно небе гълъбите изведнъж се скрият, това означава, че в скоро време ще започне буря.

Едно от старинните поверия, свързани с гълъби, е че да убиеш или да нараниш гълъб е тежък грях. Според някои хора в образа на гълъби ни посещават душите на наши починали близки, които са ни обичали, когато са били живи. Затова никога не трябва да се убива гълъб. Който убие гълъб, ще бъде преследван от лош късмет в продължение на години.

Ако гълъб ви нацвъка, това е знак, че в скоро време ви чакат големи финансови успехи. Ако гълъб нацвъка колата ви, това значи, че в скоро време ще се сдобиете с нова.

Ако бял гълъб лети около дома ви, в скоро време някой от семейството ви ще се задоми. Два гълъба, които дълго гукат на перваза ви, са знак, че в най-скоро време ще се сдобрите с някого, на когото не искате да простите.

Ако бял гълъб на черни петна е кацнал върху перваза ви, това означава, че ще имате големи победи в служебен план.

Миналата година през прозореца на другия ми апартамент влезе гълъб, но още никой не е умрял...Не го видях дали има нещо в човката...

Храна на див гълъб не е необходимо да се слага, аз такъв гладен не съм срещал!

По добре вода, прясна вода отколкото храна, те пият вода от шадравани и течащи чеми, а не застояла. 

Ако ще слагате храна, жито или слънчоглед, сурови и слънчогледа не белен. Не е необходимо, но ти си знаеш!

Поверието е, че щом храним гълъби, произнасяме мълчалива молитва за починали роднини. Щом птицата кълве зърната или хляба, навежданията й за трохичките са поклони за починалия, благодарение на които се пречистваме от грехове. В случай, че гълъб влети през прозореца с клонка в човката си, значи чакайте добри новини.

https://www.actualno.com/curious/poverija-za-gylybi-nosjat-vajna-promjana-v-jivota-news_2049775.html

Гълъбите някои или много ги обичат, други много ги мразят. За някои са напаст наричани още летящи плъхове пренасящи и не малко болести (макар да са чисти животни), други ги наричат летящи котки, защото се държат като котки като са взети за домашни любимци. Доста познати са си сложили висящи компакт дискове да ги прогонват. При мен кацаха също доста, но аз съм на последен етаж и е нормално. След санирането по-малко кацат вече. Дори една съседка каза, че едни се опитват да снесат в тавичката под климатика и да съм ги изгонил, че после нямали изгонване. Аз им се кефя, но май по-скоро като не се застояват много, много. Не знам, малко съм раздвоен. Но да, дрискат си доста. При моята зъболекарка отвън също се е застояло едно семейство гълъби и казва нямат гонене и ги остави да си живуркат. Аз си ги уважавам като птици и поверия, но същото важи и за враните и за совите. За всички тях има доста поверия. Иначе е голям кеф като спя на отворен прозорец (разбира се с комарник) и сутрин лястовиците ме будят преди алармата по естествен път. Такава и да си направи гнездо бих я оставил, защото знам, че ще мигрира после след няколко месеца. Сестрата има папагал монах. Много обичам да го храня от ръка с разни фъстъци и плодове. Много нежно си взимат с човката храната без да ми захапва и пръста. :D

Но малко в страни от темата, чел съм, че ако има много врабчета в района, където живеете, значи мястото е перфектно за живеене като чистота на въздуха и т.н. Това бил нещо като био индикатор. Около нас е пълно с врабчета, но по едно време бяха намалели доста. Сега има какво ли не, врабчета (включително и цветни такива - не знам синигери ли са, канарчета ли са, но е пълно), има едни, които май бяха от семейството на коса (черни с бели крила), има и едни миграционни, на които все им забравям името:

1934379-1080734300760-2607161-n.jpg

на 12.06.2024 г. в 23:05, Мечо Хубавеца написа:

Просто гълъб е решил да снесе яйце. Нищо общо с поличба. Не се плаши, защото е свикнал с хората.

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Гълъбите някои или много ги обичат, други много ги мразят. За някои са напаст наричани още летящи плъхове пренасящи и не малко болести (макар да са чисти животни), други ги наричат летящи котки, защото се държат като котки като са взети за домашни любимци. Доста познати са си сложили висящи компакт дискове да ги прогонват. При мен кацаха също доста, но аз съм на последен етаж и е нормално. След санирането по-малко кацат вече. Дори една съседка каза, че едни се опитват да снесат в тавичката под климатика и да съм ги изгонил, че после нямали изгонване. Аз им се кефя, но май по-скоро като не се застояват много, много. Не знам, малко съм раздвоен. Но да, дрискат си доста. При моята зъболекарка отвън също се е застояло едно семейство гълъби и казва нямат гонене и ги остави да си живуркат. Аз си ги уважавам като птици и поверия, но същото важи и за враните и за совите. За всички тях има доста поверия. Иначе е голям кеф като спя на отворен прозорец (разбира се с комарник) и сутрин лястовиците ме будят преди алармата по естествен път. Такава и да си направи гнездо бих я оставил, защото знам, че ще мигрира после след няколко месеца. Сестрата има папагал монах. Много обичам да го храня от ръка с разни фъстъци и плодове. Много нежно си взимат с човката храната без да ми захапва и пръста. :D

Но малко в страни от темата, чел съм, че ако има много врабчета в района, където живеете, значи мястото е перфектно за живеене като чистота на въздуха и т.н. Това бил нещо като био индикатор. Около нас е пълно с врабчета, но по едно време бяха намалели доста. Сега има какво ли не, врабчета (включително и цветни такива - не знам синигери ли са, канарчета ли са, но е пълно), има едни, които май бяха от семейството на коса (черни с бели крила), има и едни миграционни, на които все им забравям името:

1934379-1080734300760-2607161-n.jpg

Това на снимката е сойка. Семейство Вранови.

Врабчетата ме кефят. Гаврошчета. Но намаляха по София. Отдавна. И гугутки не виждам. За разлика от фраша други гълъбови.

преди 14 часа, Звяра! написа:

... и котките също...

преди 32 минути, chepik написа:

При мен във входа над вратата на апартамента от няколко години си имам лястовици.

преди 1 час, chepik написа:

Нямам проблеми дървеници.  И ми е готино да ги слушам как цвърчат.

По принцип да не се изненадваш ако се появят разни насекоми.

• Автор
на 13.06.2024 г. в 10:31, Емил Костов написа:

Просто гълъб е решил да снесе яйце. Нищо общо с поличба. Не се плаши, защото е свикнал с хората.

Прави впечатление, че вече три дни не са насрали терасата...

преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

Сигурно се стискат или имат запек. :biggrin: Може пък да са научени да го правят навън. Имаше някаква статистика, че обичат да "бомбардират" червени коли, но заглавието беше кликбайт и се оказа, че по-скоро е до навик, не до цвят. И все пак...

https://auto.dir.bg/novini/ptitsite-tsvakat-naychesto-po-chervenite-avtomobili-11548250

преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

Защото времето е топло и не се заседяват. Като стане студено ще ахнеш! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.