Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с охлаждането

Featured Replies

Здравейте!

Преди около една седмица направих ъпгрейд на компютъра си. Настоящата ми конфигурация е:

1 GB DDR RAM, 200 GB HDD, ATI RADDEON 9550 256 MB, 2600 MgHz Celeron.

Проблема, който имам е, че през определени интервали от време компютъра забива. Никакви действия чрез клавиатура и мишка не дават резултат. Нека допълня, че компютъра не се рестартира, просто образа на картината си стои и абсолютно никакви оперативни действия не са ми възможни. Това, което единствено мога да направя е да рестартирам системата чрез съответното копче. Смятам, че най-вероятния проблем е охлаждането, но не съм на 100 % сигурен. Най-интересното от всичко е, че вече втори техник нищо не е направил по въпроса. Ето защо се обръщам към Вас.

Надявам се и ще Ви бъда изключително благодарен ако ми помогнете.

ЩЕ ОТГОВАРЯМ на всички те Ви въпроси с цел да получим ясна картина на проблема.

Редактирано от DARiON (преглед на промените)

Здравейте!

Преди около една седмица направих ъпгрейд на компютъра си. Настоящата ми конфигурация е:

1 GB DDR RAM, 200 GB HDD, ATI CATALYST 9550 256 MB, 2600 MgHz Celeron.

Проблема, който имам е, че през определени интервали от време компютъра забива. Никакви действия чрез клавиатура и мишка не дават резултат. Нека допълня, че компютъра не се рестартира, просто образа на картината си стои и абсолютно никакви оперативни действия не са ми възможни. Това, което единствено мога да направя е да рестартирам системата чрез съответното копче. Смятам, че най-вероятния проблем е охлаждането, но не съм на 100 % сигурен. Най-интересното от всичко е, че вече втори техник нищо не е направил по въпроса. Ето защо се обръщам към Вас.

Надявам се и ще Ви бъда изключително благодарен ако ми помогнете.

ЩЕ ОТГОВАРЯМ на всички те Ви въпроси с цел да получим ясна картина на проблема.

Да не си го оувърклоквал този твой "2600 MgHz Celeron" cool.gif ?! Възможно е и от захранването да забива така, или пък от подаването на ток към процесора от дъното. Все пак според мен не е най-вероятно да е от прегряване :angry22: ... Кои по-точно са новите компоненти и какви са били старите :) ?! И най-важното - с какво охлаждане си по-точно (на процесора, имаш ли допълнителни вентилатори на кутията, такива ми ти работи...) :question: ?

P.S.: Между другото, май няма ATi Catalyst карти, а само драйвери... По-скоро имаш Radeon-ка с Catalyst драйвер...

P.P.S.: И да ОТГОВАРЯШ, ей! ;)

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

• Автор

Относно картата си прав допуснал съм печатна грешка поради невнимание.

Процесора не съм го овърклоквал.

Новите компоненти са: от 512 RAM на 1024 RAM, нов HDD от 80 GB на 200 GB.

+ Охлаждането е само вградения вентилатор на захранването, вентилатора на процесора (температурата на процесора след като компютъра забие съм я проверявал - 57 градуса най-много), и малкото вентилаторче на ATI-то.

+ От вентилатора на процесора извадих един тон прах, но и това не беше решението.

Май ще трябва да пробваш с друго захранване, според мен в него е проблема (иначе ще е още по-лошо, ако дъното е виновно) :) ! Също е възможно ако към старата платка/и памет си добавил нова/и, а не си ги заменил, да има несъвместимост между тях :question: ... Но по-добре първо пробвай с друго захранване, за да го изключиш като възможна причина, а после, ако все още прави тези "мизерии" да тестваш паметта с MemTest 86 или Everest 2006 (Инструменти->Тест за стабилност->чавка пред "Stress system memory" и Start) примерно!

Дай повече инфо за паметта, както сега, така и преди ъпгрейда и за захранването.

• Автор

Значи RAM-та е тествана и няма проблеми както няма такива и с дъното и със захранването. Вчера ми направиха диагностика и ми казаха, че няма проблем с тези компоненти. Заблудиха ме като ми казаха, че вече проблема несъществува. Затова смятам, че проблема най-вероятно е в охлаждането. Ти какво мислиш?

Значи RAM-та е тествана и няма проблеми както няма такива и с дъното и със захранването. Вчера ми направиха диагностика и ми казаха, че няма проблем с тези компоненти. Заблудиха ме като ми казаха, че вече проблема несъществува. Затова смятам, че проблема най-вероятно е в охлаждането. Ти какво мислиш?

:) Не виждам причина да им вярваш за "няма проблем с тези компоненти", при положение, че са казали и "вече проблема несъществува" :question: ! Най-добре сам тествай с някоя от програмите паметта! Също така в Everest-а виж на захранването напреженията - "Компютър"->"Датчик" в "Стойности на напрежението"!

• Автор

И какви стойности трябва да ме стреснат.

И какви стойности трябва да ме стреснат.

Повече от 5% разлика със съответната стойност - 3.3 V +/- 5% (всъщност най-малко 3.2 V); 5 V +/- 5%; 12 V +/- 5%! И без паника :) !

P.S.: @iovi: Според мен, ако беше конфликт на драйвери, нямаше да се прояви чак след ъпгрейд на памет и твърд диск biggrin.gif ...

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

Дай си цялата конфигурация с подробности да сметнем захранването дали е достатъчно, въпреки че може по технически данни да е добре, но е дефектно. Виж с Everest таймингите на рамта, после влез в биоса и настрой тези на по-бавната (по-високите цифри). Като влезеш в биоса погледни така наречената функция AGP Fast Writes дали е включена и и дай desable.

И да не забравяме, че може да е просто несъвместимост на някои драйвъри, може да опиташ с инсталация на нов Windows и драйвъри.

Пусни си една обиколка с Prime95 да видим все пак какво ще излезе.

• Автор

MEMORY:

Field Value

Physical Memory

Total 1023 MB

Used 373 MB

Free 649 MB

Utilization 37 %

Swap Space

Total 2461 MB

Used 275 MB

Free 2186 MB

Utilization 11 %

Virtual Memory

Total 3485 MB

Used 649 MB

Free 2836 MB

Utilization 19 %

Physical Address Extension (PAE)

Supported by Operating System Yes

Supported by CPU Yes

Active No

cachememgv5.png

Засега направих това. Момчета да знаете, че правя диагностика за пръв път така, че става ли да ме насочвате едно след друго какво да правя. Това е за паметта.

Ето го и напрежението:

Field Value

Sensor Properties

Sensor Type ITE IT8705F (ISA 290h)

Temperatures

Motherboard 34 °C (93 °F)

CPU 43 °C (109 °F)

Aux 38 °C (100 °F)

HDT722520DLAT80 37 °C (99 °F)

Cooling Fans

CPU 3444 RPM

Voltage Values

CPU Core 1.57 V

+2.5 V 2.59 V

+3.3 V 3.26 V

+5 V 5.13 V

+12 V 11.97 V

+5 V Standby 4.97 V

VBAT Battery 3.33 V

Кога забива ? Не ми се вярва да е от прегряване на процесора, защото дънните платки имат такава защита в биоса и компът се гаси или рестартира. Ако ти забива предимно при гледане на видео и игри, значи трябва да търсиш проблема във видеокартата.

Май ще трябва да пробваш с друго захранване, според мен в него е проблема (иначе ще е още по-лошо, ако дъното е виновно) :no-no: ! Също е възможно ако към старата платка/и памет си добавил нова/и, а не си ги заменил, да има несъвместимост между тях :P ... Но по-добре първо пробвай с друго захранване, за да го изключиш като възможна причина, а после, ако все още прави тези "мизерии" да тестваш паметта с MemTest 86 или Everest 2006 (Инструменти->Тест за стабилност->чавка пред "Stress system memory" и Start) примерно!

Дай повече инфо за паметта, както сега, така и преди ъпгрейда и за захранването.

Най-добре остави чавка само пред "Stress system memory", за да е по-малко вероятно да забие от процесора! След десетина минутки му дай ти "Stop", за да спре!

Една платка (блокче, пръчка) ли ти е паметта след ъпгрейда - 1х1024 или 2х512 MB? Каква марка и модел ти е захранването (ако знаеш)?!

• Автор

Току-що установих, че след 20 мин игра на ФИФА 2007 температурата на процесора стига 57 след, което започва да пада и в момента е на 42. Така, че изглежда проблема не е в охлаждането.

Проблема го имаше и по време на предишната ми преинсталация на Windows (която направих веднага след като сложих новия хард и рамта)=> не е софтуерен бъг.

Друго нещо, което установих е, че по време на мача, когато камерата е отгоре, всичко вървеше гладко, но когато ми премине на 3D (аутове, корнери - филмчета демек) започва да насича на по интервали от по секунда, което не би трябвало да е така.

Току-що установих, че след 20 мин игра на ФИФА 2007 температурата на процесора стига 57 след, което започва да пада и в момента е на 42. Така, че изглежда проблема не е в охлаждането.

Проблема го имаше и по време на предишната ми преинсталация на Windows (която направих веднага след като сложих новия хард и рамта)=> не е софтуерен бъг.

Друго нещо, което установих е, че по време на мача, когато камерата е отгоре, всичко вървеше гладко, но когато ми премине на 3D (аутове, корнери - филмчета демек) започва да насича на по интервали от по секунда, което не би трябвало да е така.

Незнам, мисля си, че видеото прави мизериите.

Незнам, мисля си, че видеото прави мизериите.

И на мен ми звучи подозрително това поведение на FIFA-та ;):wors: ! Може и от видеото да е май, но според мен въпреки това е най-добре първо да се пробва с друго захранване ;) !

Погледна ли в биоса AGP Fast Write, както ти казах? Запиши си таймингите на рамта и ни ги кажи и тях как са. Не разбрах и колко вата ти е захранването?

Може ли да видиш,как са ти окачени компонентите на 12 волтовите линии.Имах подобен проблем само че не с фифа а с обливион и то само поради твърде много компоненти на една линия(с раклонители).Не е речено че трябва да са ти счупени токовете.Това прилича много на частично претоварване.Така мисля поради "само" спирането на картината.

А ако е рамта ти ,така става обикновенно ако си с 2 пръчки със ралични тайминги по дефаулт.Но тогава би трябвало да има и син екран или рестарт.Температурата ти е "наред" като се има впредвид,че си със селерон и нямаш вентилатури на кутията(желателно е обаче някога да си набавиш :eek: )

Иначе като цяло бих те посъветвал първо да си преинсталираш уиндоуса,понеже както е ивесно той не е система която с удоволствие приема нови нешта.Но ти си написал,че вече си го направил...Може и от там обаче да ти идват проблемите.Чисто (със формат) ли го преинсталира или в/у другия?

Може ли да видиш,как са ти окачени компонентите на 12 волтовите линии.Имах подобен проблем само че не с фифа а с обливион и то само поради твърде много компоненти на една линия(с раклонители).Не е речено че трябва да са ти счупени токовете.Това прилича много на частично претоварване.Така мисля поради "само" спирането на картината.

А ако е рамта ти ,така става обикновенно ако си с 2 пръчки със ралични тайминги по дефаулт.Но тогава би трябвало да има и син екран или рестарт.Температурата ти е "наред" като се има впредвид,че си със селерон и нямаш вентилатури на кутията(желателно е обаче някога да си набавиш :eek: )

Иначе като цяло бих те посъветвал първо да си преинсталираш уиндоуса,понеже както е ивесно той не е система която с удоволствие приема нови нешта.Но ти си написал,че вече си го направил...Може и от там обаче да ти идват проблемите.Чисто (със формат) ли го преинсталира или в/у другия?

Това също е вероятно, ако на един канал са накачулени с разклонители няколко устройства. Трябва да се види и ако е така да се разделят по равно между каналите. Така замръзва обаче и когато се дължи на гениалната функция AGP Fast Write, чиято задача при съвременните графични карти е да създава главоболия само. Случвало ми се е и като се изсиля с таймингите така да замръзва. Така че DARiON се събраха доста идеи, експериментирай едно по едно и пиши какво е станало.

Видеокартата е Ати с Ати каталист драйвери - коя версия ? Видеото охлажда ли се както трябва ? След като си почистил охлаждането на процесора - пастата смени ли ? Рам паметта на две плочки ли е или на една - гледам в бенча ,че е пусната в Сингъл чанел ,но в Еверест не видях таймингите by Default на Рам паметта,която в момента ти е пусната да работи на 200 МХц - това отношение DRAM / FSB ,което в момента е 6 / 3 ти ли си го задал ? И така и не се разбра каква или какви точно са платките на рама !

Напреженията на захранването са малко странни -за мене не са съвсем нормални !

Видеокартата е Ати с Ати каталист драйвери - коя версия ? Видеото охлажда ли се както трябва ? След като си почистил охлаждането на процесора - пастата смени ли ? Рам паметта на две плочки ли е или на една - гледам в бенча ,че е пусната в Сингъл чанел ,но в Еверест не видях таймингите by Default на Рам паметта,която в момента ти е пусната да работи на 200 МХц - това отношение DRAM / FSB ,което в момента е 6 / 3 ти ли си го задал ? И така и не се разбра каква или какви точно са платките на рама !

Напреженията на захранването са малко странни -за мене не са съвсем нормални !

Какво значение има версията на ATi Catalyst ;) (просто не виждам връзката)?!

Според мен е 99% сигурно, че не е свалял радиатора на процесорния охладител, за да се налага да слага наново паста... Тези сравнително високи температури според мен са по-скоро поради липсата на въздушен поток вътре в кутията (понеже няма други вентилатори, освен тези на процесора, захранването и видеото).

DARiON ми писа на ЛС, че паметта му е на една плочка. Иначе и аз го питах за това дали е пусната по SPD настройки, но не вярвам да е в нея причината... Освен това той писа, че не си е клоквал процесора, така че не вярвам той да е променил DRAM / FSB (още повече, че процесора е пуснат на Default FSB честотата си - 100 MHz :) , а паметта най-вероятно си работи по принцип на 400 MHz).

Според мен точно захранването е виновникът (или пък видеото прегрява ;) )...

Какво значение има версията на ATi Catalyst ;) (просто не виждам връзката)?!

Според мен е 99% сигурно, че не е свалял радиатора на процесорния охладител, за да се налага да слага наново паста... Тези сравнително високи температури според мен са по-скоро поради липсата на въздушен поток вътре в кутията (понеже няма други вентилатори, освен тези на процесора, захранването и видеото).

DARiON ми писа на ЛС, че паметта му е на една плочка. Иначе и аз го питах за това дали е пусната по SPD настройки, но не вярвам да е в нея причината... Освен това той писа, че не си е клоквал процесора, така че не вярвам той да е променил DRAM / FSB (още повече, че процесора е пуснат на Default FSB честотата си - 100 MHz :) , а паметта най-вероятно си работи по принцип на 400 MHz).

Според мен точно захранването е виновникът (или пък видеото прегрява ;) )...

Или пък и двете + кофти драйвери и пуснат да работи Fast Write .

Какво значение има версията на ATi Catalyst :eek: (просто не виждам връзката)?!

За картите на Ати се знае ,че искат нови драйвери - т.е. колкото по-нови ,толкова по-добре .( Да не говорим ,че с някои от драйверите ,които вървят заедно с картата - в зависимост от модел и фирма производител - положението е направо трагично - пример -9250 на Гигабайт с драйверите от диска,който идва с нея.)

Или пък и двете + кофти драйвери и пуснат да работи Fast Write .

За картите на Ати се знае ,че искат нови драйвери - т.е. колкото по-нови ,толкова по-добре .( Да не говорим ,че с някои от драйверите ,които вървят заедно с картата - в зависимост от модел и фирма производител - положението е направо трагично - пример -9250 на Гигабайт с драйверите от диска,който идва с нея.)

Е*аси малшанса, ако е "и двете + кофти драйвери и пуснат да работи Fast Write" ;) ! То ще е чудно как не му е избухнал в пламъци компютъра :) !

С неговата ATi Radeon 9550 трябват му тези, или пък Omega драйвери, но в момента те са на основа на ATi Catalyst 6.7!

Че какво му е чудното да е включен Fast Write - при Ати драйверите той по-подразбиране си е пуснат - при Омега-та при самото инсталиране ти предлага да го изключи .За захранването също не е чудно като му гледам напреженията ( пък и не е ясно колко време вече работи това захранване -година ,две или повече - няма и да се учудя ако някой дросел вече е започнал да свири).Самото видео също не е за чудене - 9550 е вече стара карта ( вероятно и тя е работила я година ,я две ) и без охлаждане в компа - с нейното си дребно пластмасово вентилаторче - също не е чудно ако прегрява .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.