Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

От много време се замислям, че този форум определено има нужда (поне според мен) от тема за общи приказки вместо да пускам подобни новини в антивирусния раздел, както тук:

или във всичко останало или пък да отварям нова тема за всяка една новина, която ми се стори интересна.

Затова мисля да отворя една и да видим дали би имало интерес към такава.

Преди малко един тест ми хвана окото:

Ultimate Fan Test: Arctic P12 Max vs Phanteks T-30, Which is Best?

• Отговори 488
  • Прегледи 44,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

Когато процесорът трябва да изпълни програма, той извлича инструкциите от оперативната памет (RAM), където те са заредени от твърдия диск като SSD или HDD. RAM съхранява текущите данни и инструкции, които са в употреба, тъй като тя е много по-бърза от твърдия диск. След като инструкциите са извлечени от RAM, процесорът ги декодира и изпълнява, използвайки своите вътрешни регистри и аритметико-логическа единица (ALU). Процесорът може да извършва математически операции, прехвърляне на данни и управление на потока на програмата. Процесорът непрекъснато чете и записва данни в RAM. Той изпраща резултатите от изчисленията обратно към RAM, където те могат да бъдат достъпни от други части на системата или записани в дългосрочната памет. Процесорът има собствени кеш памети (L1, L2, L3), които съхраняват често използвани данни и инструкции. Тези кешове са много по-бързи от RAM паметта, така че процесорът първо се опитва да извлече данни от тях. Ако данните не са в кеша, той се обръща към RAM паметта. :)

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...

Когато стартирате игра процесорът и RAM паметта работят заедно за обработка на данни в реално време, като процесорът изпълнява изчисленията, а RAM предоставя бърз достъп до тези данни.  Ако играем екшън игра, в която героят стреля по врагове, процесорът ще трябва да изчисли траекторията на куршума, движението на противниците и ефектите от взривовете. Всички тези изчисления изискват данни, които се съхраняват в RAM и бързо се обменят между CPU, RAM и GPU, за да може играта да върви гладко. Процесорът използва кеш памет която се обозначава L1, L2, L3, за да съхранява често използвани данни и инструкции, които не е нужно да се извличат всеки път от RAM. Тази оптимизация ускорява взаимодействието между CPU и RAM, като намалява времето за достъп до данни. По време на игра, процесорът постоянно чете и записва данни в RAM. Например, когато влезнем в ново ниво или сцена, процесорът зарежда нови текстури и обекти от диска в RAM. Ако играта изисква повече RAM, отколкото има налична, това може да доведе до по-бавно изпълнение или зацикляне, лагване на играта. 😀

Процесорът работи заедно с графичния процесор на видео картата GPU, който е предназначен за обработка на графики. Когато процесорът обработи необходимите изчисления за играта като напр. къде трябва да се намират героите, обектите или ефектите, процесора изпраща данни към видео картата GPU, която ги визуализира на екрана. 🙂 

@B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Автор
преди 5 минути, цър-вул написа:

@B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

Не си за съжаление. Явно няма да прокопса много. На мен друга ми беше идеята. Всеки като попадне на интересна статия, клипче, мнение, цитат, новина и т.н. да го сподели един вид, но явно ще е поредната осрана тема. Това, че се казва спам не значи, че е задължително да се бълва помия в нея, но както и да е. Не знам защо Дзверо реши така да се изявява като наскоро с него в общите приказки имахме дори някаква там дискусия на тема "перки", но anyway.

преди 43 минути, Nikita' написа:

графичния процесор на видео картата

Ех, ако централният процесор работеше едновременно с графичния процесор на мрежовата карта... 

преди 33 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Не си за съжаление. Явно няма да прокопса много. На мен друга ми беше идеята. Всеки като попадне на интересна статия, клипче, мнение, цитат, новина и т.н. да го сподели един вид, но явно ще е поредната осрана тема. Това, че се казва спам не значи, че е задължително да се бълва помия в нея, но както и да е. Не знам защо Дзверо реши така да се изявява като наскоро с него в общите приказки имахме дори някаква там дискусия на тема "перки", но anyway.

Видя ли сега за 20 минути колко коментара се написаха! Даже криптовирусите ще се рабягат! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Ако не ви харесват моите два коментара за принцип на действие и работа между централен процесор CPU и RAM паметите - изтрийте ги! :offtopic_s:

Хубава идея, да започнем с нещо образователно :

Извън горното :

Цитат

Излиза „мислещ” изкуствен интелект „Ягода”

Софтуерът на OpenAI значително ще подобри качеството на взаимодействие с потребителя

Изкуственият интелект еволюира към способности за “размишление”
(снимка: CC0 Public Domain)

OpenAI, разработчикът на ChatGPT, ще пусне след две седмици нов AI продукт, наречен Strawberry (Ягода), като част от своя популярен чатбот. Отличителна черта на новия AI ще бъде възможността за „обмисляне” на отговорите, преди да ги издаде, което може значително да подобри качеството на взаимодействие на потребителя с AI чатбота.

Strawberry се откроява сред другите AI с уникалния си подход за обработка на потребителски заявки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на обратна връзка от двама души, които вече са тествали новия AI модел.

Докато повечето съществуващи AI модели се стремят да реагират бързо, Strawberry е в състояние да „обмисли” своите отговори, преди да ги достави. Този иновативен процес на „размишление” има потенциал за по-дълбоки, по-точни и контекстуално подходящи отговори, което значително ще подобри потребителското изживяване.

Очаква се новият AI да бъде интегриран в ChatGPT, но ще остане отделен продукт. Въпреки това, точният формат за предоставянето му на потребителите остава неясен.

Първата версия на Strawberry ще бъде с ограничени възможности – тя ще може да обработва и генерира само текстова информация. Това означава, че на настоящия етап системата не е мултимодална и не може да работи с изображения.

Като пионер в разработването на големи езикови модели, OpenAI продължава да стимулира не само интереса към AI, но и значителни инвестиции в тази област. Това се потвърждава от нарастващия брой компании, които искат да интегрират AI в своите продукти и услуги.

OpenAI получава значителна подкрепа от Microsoft и наскоро съобщи, че има повече от милион потребители с платени абонаменти. Този впечатляващ ръст в потребителската база до голяма степен се дължи на широкото приемане на ChatGPT.

Източник : https://technews.bg/article-162657.html

Все си мислех че тия изкуствени интелекти са мислещи, явно съм грешал.

преди 13 минути, Bubbles написа:

Хубава идея, да започнем с нещо образователно :

Извън горното :

Няма как един скрипт да мисли.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Нал' интелект било...

Апропо в нашите новини четем че Майкрософт спира обновяванията на сигурността на уиндоус 11 за версии 21Н2 и 22Н2 и понеже постоянно натъртват на тая сигурност, ми е интересно за каква сигурност всъщност говорят, като слушат и гледат всичко което потребителя прави?

https://www.kaldata.com/it-новини/microsoft-напомня-че-ще-спре-да-обслужва-windows-11-във-509370.html

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Какво е това технически неграмотно ревю в напълно селташки стил? Идиокрацията май е настъпила и у България.
Ако ви е приятел, познат, тактично му подскажете да се откаже да прави ревюта на ссд, тотална пародия са - плитки и с неграмотни изводи.

преди 17 минути, Bubbles написа:

Няма начин да не започне да мисли тоз ИИ ,още повече че Диода беше се амбицирал да го обучава, аз досега когато и да съм го пипитал ИИ нещо все общи приказки намерени из нета пише ,мисъл няма 

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Но пък пие вода ,много вода ,е след време може да научи че има и други питиета ,но за сега е туй то.

Цитат

Обучението на голям езиков модел като GPT-3 използва приблизително 700 000 литра вода. „ChatGPT трябва да „изпие“ бутилка вода от 500 мл за всеки прост разговор с приблизително 20-50 въпроса и отговора, в зависимост от това кога и къде е внедрен ChatGPT“, пишат изследователи от Калифорнийския университет Ривърсайд и Тексаския университет Арлингтън. Наскоро те публикуваха пространен анализ, разглеждащ потребността от вода в центровете за данни, където „живеят“ генеративни AI приложения.

https://technews.bg/article-151901.html

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Няма начин да не започне да мисли тоз ИИ ,още повече че Диода беше се амбицирал да го обучава, аз досега когато и да съм го пипитал ИИ нещо все общи приказки намерени из нета пише ,мисъл няма 

Мда търси в интернета и дава резултати и често са пълен абсурд, а това "мислене" явно ще е просто забавяне с няколко секунди на отговора.

преди 4 минути, Bubbles написа:

Мда търси в интернета и дава резултати и често са пълен абсурд, а това "мислене" явно ще е просто забавяне с няколко секунди на отговора.

Мисленето ще бъде да анализира прочетеното от нета и да го предостави според неговото разбиране на това което е прочел и това което е зададено като въпрос, но то и сега се опитва да прави това ,не доставя в отговора си 100% от написаното в нета ,а го преразказва един вид.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Мисленето ще бъде да анализора прочетеното от нета и да го предостави според неговото разбиране на това което е прочел и това което е зададено като въпрос, но то и сега се опитва да прави това ,не доставя в отговора си 100% от написаното в нета ,а го преразказва един вид.

Преразказ бих казал че е силно казано, просто размества някои думи.

преди 11 минути, Bubbles написа:

Нал' интелект било...

Апропо в нашите новини четем че Майкрософт спира обновяванията на сигурността на уиндоус 11 за версии 21Н2 и 22Н2 и понеже постоянно натъртват на тая сигурност, ми е интересно за каква сигурност всъщност говорят, като слушат и гледат всичко което потребителя прави?

https://www.kaldata.com/it-новини/microsoft-напомня-че-ще-спре-да-обслужва-windows-11-във-509370.html

Не, просто скрипт в който с цикли му се избират ( от човек) дадени команди или действия. Смехотията нито може да мисли, нито пък да ти свърши някаква работа. В повечето случаи си опъваш нервите.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не, просто скрипт в който с цикли му се избират ( от човек) дадени команди или действия. Смехотията нито може да мисли, нито пък да ти свърши някаква работа. В повечето случаи си опъваш нервите.

Знаем, знаем. Това си го разправяш от епохата на въглищата.
А може би просто не умееш да разговаряш с ИИ - как да му задаваш въпросите и леко коригираш в процеса на търсене на решения

преди 1 минута, MZ/X написа:

Знаем, знаем. Това си го разправяш от епохата на въглищата.
А може би просто не умееш да разговаряш с ИИ - как да му задаваш въпросите и леко коригираш в процеса на търсене на решения

И предишния път ти бях писал да придъжиш да вярваш в глупостта ИИ. Аз с програма не разговарям. Имам мозък все още. Виж за екранното поколение и това дето е след 2000 година там вече е тотал щета всичко.

преди 1 час, Nikita' написа:

Ако не ви харесват моите два коментара за принцип на действие и работа между централен процесор CPU и RAM паметите - изтрийте ги! :offtopic_s:

И по-точно за CPU и GPU от

преди 10 минути, Емил Костов написа:

глупостта ИИ

Chat GPT:

Цитат

Видеокартата (GPU) и централният процесор (CPU) имат различни роли и се специализират в различни типове изчисления по време на игра. Ето разликите:

### 1. **Изчисления, обработвани от GPU:**
   - **Графични изчисления:**
     - Рендиране на 2D и 3D графика (включително полигонална мрежа, текстуриране, шейдинг и осветление).
     - Изчисляване на всяко пикселово значение за финалното изображение.
     - Прилагане на визуални ефекти като отражения, пречупване, сенки, пост-ефекти (anti-aliasing, bloom).
   - **Паралелни изчисления:**
     - GPU-та са много добри в паралелни изчисления с голям обем данни, като изчисленията на множество едновременно движещи се обекти.
     - Симулации на физични ефекти (като течности, огън, разрушения), които могат да бъдат паралелизирани.
   - **Обработка на текстури и шейдъри:**
     - GPU обработва текстурни карти, с които се покриват 3D моделите, и прилага шейдъри, които контролират цвета, светлината и други визуални аспекти на тези модели.

### 2. **Изчисления, обработвани от CPU:**
   - **Логически изчисления и управление на потока:**
     - CPU управлява логиката на играта: изчисления свързани с изкуствен интелект (AI), сблъсъци, управление на ресурсите, и др.
   - **Обработка на данни за вход и изход:**
     - Обработка на входни данни от играча (клавиатура, мишка, контролер) и изпращане на команди към GPU и други системи.
   - **Мениджмънт на памет и файлове:**
     - Зареждане и управление на ресурси, като текстури, звуци, и модели от файловата система или паметта.
   - **Синхронизация на процеси и управление на задачи:**
     - CPU контролира разпределението на задачи и синхронизацията между различни потоци на играта и GPU.

### Сравнение:
- **GPU**: Специализиран за масивни паралелни изчисления, което го прави идеален за графични операции и физични симулации.
- **CPU**: Много по-добър в сериен тип изчисления и изпълнение на задачи с висока сложност, които не могат лесно да се паралелизират. CPU контролира цялостното изпълнение на играта, като управлява всички подсистеми и координира ресурсите.

Докато **GPU** се фокусира върху рендирането на сцени, **CPU** обработва управлението на играта и логическите операции.

преди 11 минути, Емил Костов написа:

И предишния път ти бях писал да придъжиш да вярваш в глупостта ИИ. Аз с програма не разговарям. Имам мозък все още. Виж за екранното поколение и това дето е след 2000 година там вече е тотал щета всичко.

Подсети ме да проверя дали мое обучение е хаванало дикиш. Да. ИИ се учи. И споменава моето учение за visual aspect.
--------------------------------
Аз: One year ago I taught you to think out-of-the-box. Now I want to check if this thinking has survived.
The task is the same: Divide me on two equal parts the number 2346, that are not mathematically equal. Tell me the parts. How you've done it?

GPT: 

This is an interesting task! Since you mentioned that the parts shouldn't be mathematically equal, I’m interpreting this to mean that they might not be numerically the same but could still be considered equal in a non-conventional way.

One way to solve this is by using the visual aspect of the number "2346." We can divide the number into two parts that are not numerically equal but have equal visual symmetry or character length.

For example, divide "2346" into:

• "23" and "46"

While 23 and 46 are not numerically equal, they each consist of two digits. Thus, they are "equal" in terms of digit count or form, not mathematically equal.

Does this approach match the out-of-the-box thinking you had in mind?

Аз: yes!! you have learnt thinking OOB, congrats!

GPT: Thank you! I'm glad I passed the test. Thinking outside the box can definitely lead to fun and creative solutions. Feel free to challenge me with more tasks anytime!

--------
Тогава ми отне 2 дни да го обуча, методиката на мислене се е запазила в неговите ИИ вериги.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.