Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

https://www.kaldata.com/хардуер/тази-година-ще-бъде-приет-стандартът-pcie-7-0-541963.html

• Отговори 504
  • Прегледи 46,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

То и другите са сравнително 'вечни', особено аз както ги ползвам, ще ме изкарат още 30-40 години. Едно от първите ми SSD Samsung 850 EVO 500GB е на оставащ живот 93%, 53+ ТБ записи и 2571 дни работа (7+ години, реално го имам от може би 10 години). Но и тези са доста издръжливи, макар и много стар модел вече. Иначе новите са доста по-'кекави' - ADATA SX8200PNP 500 GB е на 75%, 39 TB и 1294 дни (3 и половина години някъде). Дано в бъдеще да се увеличава живота им, не да пада.

преди 3 часа, Raze написа:

То и другите са сравнително 'вечни', особено аз както ги ползвам, ще ме изкарат още 30-40 години. Едно от първите ми SSD Samsung 850 EVO 500GB е на оставащ живот 93%, 53+ ТБ записи и 2571 дни работа (7+ години, реално го имам от може би 10 години). Но и тези са доста издръжливи, макар и много стар модел вече. Иначе новите са доста по-'кекави' - ADATA SX8200PNP 500 GB е на 75%, 39 TB и 1294 дни (3 и половина години някъде). Дано в бъдеще да се увеличава живота им, не да пада.

Те тези записи живот са си доста условни, реално гаранцията си е 5 години и винаги може нещо да се скапе, техника е все пак. Въпроса е кое ще настъпи първо, TBW или петте години, в последно време TBW толкова се увеличи, че реално при домашна употреба е невъзможно да се достигнат преди гаранцията на SSD-то да изтече. Но все пак според обема презапис който дава производителя може да се направи някаква груба оценка на качеството на диска.

Дори според мен е спаднало TBW, за 2 500 GB диска с разлика 7-8 години, adata-та, която уж се водеше 'про' има по-малко записи от самсунг-а и % и е много по-нисък. Дори и с Kingston SKC3000 1 TB като сравнявам, той ми е на 97%, записани 26 TB и е на 402 дни. А уж се води висок клас и е с двоен размер, сравнен с другите 2 диска. То е ясно, че производителите нямат изгода да правят вечни дискове, но постоянно смъкват TBW и вдигат цените.

• Автор

Не точно новина... но ми стана интересна грешката за pixel  miscompares. Явно става въпрос за dead core (или за проблем с PCIe lines) и тук нещата са непоправими този път.

Обикновено пича им прави reball с лекота, но този път явно според него не си струва усилията.

Иначе тук има и интересна тема с тази и други грешки след MATS и MODS тестовете:

https://www.reddit.com/r/GPURepair/comments/17j5xjf/mats_and_mods_fail_pcie_line_issues/

преди 16 часа, Raze написа:

Единственото, с което се славят ADATA са добрите цени. Иначе живота им е по кратък сравнено с другите марки :)  

преди 3 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Хм...нещо резултатите не ме впечатляват засега. За разлика от цената и TDP де.  :lol6:

Не, че съм тръгнал да си я купувам.... а предполагам и ти.... :wub:

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Не, че съм тръгнал да си я купувам.... а предполагам и ти.... :wub:

О не, разбира се. То на моя само процесора да му сменя от 8700k на нещо от сорта на 7800X3D и производителността дори на старата 3070TI ще скочи доста като FPS. Първо в CPU ще се целя (нали и покрай него там дъно и рам). Другите неща засега биват като части. Може би и един нов по-добър монитор де. Карта ще е по-нататък. може би дори към 6-то поколение. Но ако изпадне някоя изгодна сделка за 4-то или 5-то може да се замисля. Но така или иначе аз се целя в 70-тките като клас. 90-тките са твърде лакоми и СКЪПИ. Иначе поне не ползват още този смотан конектор 12VHPWR, а са минали на по-нов 12V-2x6. Друг е въпроса, че тепърва ще видим как ще се представи.

6UZ7exn.jpeg

Ето и едно много интелигентно направено ревю от едно от свестните и умни момчета с 1.24 милиона абоната в YouTube:

• Автор

Появиха се тестове с undervold за 5090:

O5PMJ9F.png

Извадката е оттук:

~72 degrees for a 2 slot card running at nearly 600W is actually amazing.

Иначе то и аз на моята 3070ti съм направил такъв дори (в idle си беше ок), но при работа стигаше 72 и нагоре. Сега не минава 64 като с пуснати ръчни криви на перките слиза под 60 (на цената на повече шум разбира се), но иначе много ми загрява едно от nVme-та, което ползва слота под картата (нищо, че то има и heatsync и сравнително добър поток към него). Ако не пусна ръчните криви се налага да отварям предния капак на кутията за да балансирам.

• Автор
преди 32 минути, Joss Bomon написа:

Което е лошо. Ако тогава 5070 се окаже 5060 като производителност. Явно си оставят вратичка за TI или SUPER или SUPER TI версии за още повече пари. Ама като са монополисти в момента и правят каквото си поискат.

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Което е лошо. Ако тогава 5070 се окаже 5060 като производителност. Явно си оставят вратичка за TI или SUPER или SUPER TI версии за още повече пари. Ама като са монополисти в момента и правят каквото си поискат.

Точно това ще направят скоро. Просто на мен не ми се чакаше повече и затова си взех 5080. Между другото ако оверклокнеш 10% 5080 става почти 1:1 с 4090... И даже не загрява много...

• Автор

Освен DLSS 4 MFG, друго предимство за новото поколение е и конектора. По-нагоре бях споменал, че се ползва вече 12V-2x6, вместо 12VHPWR и явно има напредък в това отношение.

https://www.techspot.com/news/106620-rtx-5090-5080-not-melting-cables-reports-confirm.html

• Автор

Тези почнаха да се оливат (да не използвам по-силна дума). Те щото и сега бяха много евтини. :)

MSI and Asus increase Nvidia RTX 5090 and RTX 5080 prices by up to $400

https://www.techspot.com/news/106669-msi-asus-increase-rtx-5090-rtx-5080-prices.html

Иначе в този ред на мисли:

• Автор

Между другото Puget са пуснали статия за най-надеждния хардуер за 2024-та: (главно за работни станции, сървъри и системи за видео обработка).

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/puget-systems-most-reliable-hardware-of-2024/

https://www.kaldata.com/it-новини/скандалът-с-твърдите-дискове-на-seagate-прод-547824.html

Китайчетата оработиха и Германия с дискове-втора употреба. Сега се чудят какво да ги правят, но се сещат че скоро българските търговчета  често ще посешават Германия и последните ше довтасат по българските магазини. Добре че великият ""Jeorge ""преди няколко години беше написал че през 2025 година им вижда краят на HDD.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.