Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

• Отговори 488
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

Малко извън мохабета за конекторите но все пак. Забелязвам на много вентилатори им слагат много тънки кабелчета и явно производителите и от това гледат да пестят. 

Ето една снимка за пример само от emag на този вентилатор.

https://www.emag.bg/ventilator-za-kutijata-na-kompjutyra-chigoods-vtorichni-perki-na-ventilatora-byrzo-ohlazhdane-pwm-argb-1200-rpm-mnogocveten-zxy-pcfs-white-2/pd/DMZR05YBM/?ref=sponsored_products_search_r_k_ra_1_3&recid=recads_1_00264675ccc078847d84c15dc29eed3b1c041100bd410ac59b8a436a7556df38_1739379511&aid=35403a82-e85c-11ef-bf75-027149f53803&oid=223300082&aidr=b7972ac8-e433-11ef-bf75-027149f53803&scenario_ID=1

А ти за 11 лева какво очакваш, че и свети даже? За да го продават на тази цена, производствената му сигурно е поне 1/3 от това, може и по-малко.

• 2 седмици по-късно...
преди 8 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Докато потребителите се осъзнаят и разберат за проблема, Nvidia ще закърпят бюджета с вече продадените бройки на космически цени. Този проблем обаче е до някъде пренебрежим в сравнение с проблема с конекторите. 

• Автор

Аз 5-тицата май ще я пропусна. Изглежда не много успешна (апетитна) серия тоя път. Скъпа, не особено голяма разлика в производителността - 27% (ако изключим MFG разбира се), прегрява/гори, харчи много, липсват ROPs и за капак ще махнат PhysX и Cuda поддръжката (Adobe Hello). И какво...да се си пазя една 1030 за PhysX... Да не се връщаме в ерата на Ageia с отделен ускорител? Не, че не може да се спре поддръжката на самия PhysX в игрите, които го ползват и така да се спаси performance-a на цената на някои загубени ефекти...ама да спирам нещо в карта за 2к не ми се струва много ок (дори да става въпрос за стари игри основно). Като цяло тотал щета (да се разбира разочарование). А иначе днес гледах тестовете на 9070XT. За тези пари, които беше там по MSRP (не помня и не ми се проверява сега) държи ниво на 4080 и загрява до 55 градуса след 10 мин. в FurMark на 100% ползване, което е доста прилично. RDNA4 май ще се окажат ок карти. FRS4 май ще се поддържа само от последното поколение карти (за разлика от DLSS4 ще могат да се ползват сигурно и от предните поколения без MFG-то, което е странно, защото обикновено DLSS беше заключен за дадено поколение и бранд, а FSR можеше да се ползва от всички, както FreeSync можеше от всички, а G-Sync само от nVidia). Само ако знам, че драйверите на AMD ще са ок тоя път бих сменил лагера пак. Не съм го правил от HD4850 Toxic-a през 2008-ма.

https://hardwarebg.com/136895-amd-radeon-rx-9070-xt-при-стрес-теста-furmark-работи-еквивале/

https://www.kaldata.com/хардуер/amd-представи-следващото-си-поколение-ви-553119.html

Мисълта ми е, че е RTX 5 са ОК карти (в никакъв случай, не казвам, че са лоши) и не бих ги върнал ако ми подарят една (особено като ъпгрейд на моята 3070TI), но ако трябваше да избирам сега заместник бих се спрял на 4070 Super TI (ако ги намеря въобще вече) или на 9070XT или да изчакам RTX 6xxx. Хората трябва да почнат да ги бойкотират. Ама май се надига вълна. Ето при Мозила се обадиха и за 1 седмица 2 пъти сменят там споразумението относно продаването на данни.. И при nvidia ще има ефект сигурно. Макар, че те геймърите изцяло са ги отписали. Заровили са глави в AI като прасе в тикви... Ама няма конкуренция. Intel са ок, но при бюджетните конфигурации още и имат високо потребление в idle режим. Ако наемат ще се раздвижат нещата.

За мен, златната среда са 3070 и 3070Ti. Има читави 3070 втора ръка за под 500лв. и за масов потребител са ОК за всичко. По мои наблюдения, проблемите с конекторите тръгнаха от 4-та серия високия клас и сега се задълбочават с новата серия, което не предполага практичните собственици на 3-та серия да минават на някоя от по-горните или да се минава на AMD заради драйверите. Intel вдигнаха малко пушек с В580, но там пък други проблеми...

image.png.3b5eb86cd0f47b5c55daf57c0efc7b90.png

• Автор

Да, аз като цяло съм доволен от 3070TI. Единствения недостатък (освен липсата на новите DLSS режими) е малкото VRAM. Не, че 8GB са за изхвърляне (а и аз не играя на 4к така или иначе) и все пак можеше да е поне едни 12GB да речем. Иначе другото за момента е повече от прилично. Нея дори по-скоро процесора ми я bootleneck-ва така или иначе. По-мощна не ми трябва на този етап, защото новата ще иска смяна на конфигурацията изцяло.

Между другото ситуацията май е от лоша по-лоша:

преди 21 часа, Joss Bomon написа:

За мен, златната среда са 3070 и 3070Ti. Има читави 3070 втора ръка за под 500лв. и за масов потребител са ОК за всичко. По мои наблюдения, проблемите с конекторите тръгнаха от 4-та серия високия клас и сега се задълбочават с новата серия, което не предполага практичните собственици на 3-та серия да минават на някоя от по-горните или да се минава на AMD заради драйверите. Intel вдигнаха малко пушек с В580, но там пък други проблеми...

image.png.3b5eb86cd0f47b5c55daf57c0efc7b90.png

Аз си продадох 3070TI за 700 лева и засега съм МНОГО доволен от 5080! На няколко игри даже стига 240 фпс (моя монитор е 2к 240Hz) Много е приятно усещането за двойно фпс от 3070TI на 5080...

преди 23 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Да, аз като цяло съм доволен от 3070TI. Единствения недостатък (освен липсата на новите DLSS режими) е малкото VRAM.

• Автор

Да, за DLSS 4 знам. Имах предвид за DLSS 3 (frame generation), който беше лимитиран до версия RTX 4. Иначе DLSS 3.5 Ray Recontruction и DLSS 4.0 Super Resolution бачкат (последния без Multi Frame Generation). :)

на 2.03.2025 г. в 13:45, B-boy/StyLe/ написа:

Да, аз като цяло съм доволен от 3070TI. Единствения недостатък (освен липсата на новите DLSS режими) е малкото VRAM

Една от най красивите игри , който изиграх преди 1 година беше Last of Us part 1 - там с 3070TI казва not enough VRAM. Сага пак си я дръпнах в steam-a и цъкам с голям кеф всичко на макс... 

преди 2 минути, Belefor написа:

Една от най красивите игри , който изиграх преди 1 година беше Last of Us part 1 - там с 3070TI казва not enough VRAM. Сага пак си я дръпнах в steam-a и цъкам с голям кеф всичко на макс... 

Аз я изиграх с RTX 3070 на 4К, това за RAM паметта се оправя, като намалиш настройки, текстури и включиш DLSS и играта се играе съвсем нормално с 50-60+ кадъра, зависи от точните настройки.

Скоро излиза и втората част Pre-purchase The Last of Us™ Part II Remastered on Steam

Въпреки че я бях купил за PS4, ще я изиграя и за PC, че отдавна нямам конзола.

току-що, Raze написа:

Аз я изиграх с RTX 3070 на 4К, това за RAM паметта се оправя, като намалиш настройки, текстури и включиш DLSS и играта се играе съвсем нормално с 50-60+ кадъра, зависи от точните настройки.

Е така е, преди я играх на 2к на повечето настройки на Medium заради паметта.

The Last of Us Part 1 Recommended Requirements

CPU: AMD Ryzen 5 3600X, Intel Core i7-8700

RAM: 16 GB

VIDEO CARD: AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB), AMD Radeon RX 6600 XT (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 3060 (8 GB)

DEDICATED VIDEO RAM: 8192 MB

PIXEL SHADER: 5.1

VERTEX SHADER: 5.1

FREE DISK SPACE: 100 GB

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

The Last of Us Part 1 Recommended Requirements

CPU: AMD Ryzen 5 3600X, Intel Core i7-8700

RAM: 16 GB

VIDEO CARD: AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB), AMD Radeon RX 6600 XT (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 3060 (8 GB)

DEDICATED VIDEO RAM: 8192 MB

PIXEL SHADER: 5.1

VERTEX SHADER: 5.1

FREE DISK SPACE: 100 GB

Искаш да кажеш , че не вярваш , че ми излизаше not enough VRAM?.... Аз ти пишех от личен опит - не от Recommended Requirements...

Като се активира DLSS и се намалят настройките, както казах, на 4К няма проблеми да се играе нормално. Ако си завишил някои настройки и не си ползвал DLSS, нормално е индикатора за ползвана VRAM да ти е ставал в червено.:

yIS1P4S.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.