Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

• Автор
  • Отговори 488
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Хич не е добре това за крайния потребител ако изчезне конкуренцията. И като цени и като качество и избор. Сега, не че Интел донякъде не са си сами виновни, но ми е чудно защо се изсипа толкова много помия по техен адрес при проблемите с 13/14 поколение, но сега след като AMD имат подобни проблеми със серия 9 (да, главно при AsRock дъната), но все пак...при тях сякаш настроенията не са чак толкова крайни на този етап. Но да...Интел изтърваха питомното и сега гонят дивото...то не бяха подли тактики, то не бяха рефреш на рефреша вместо нови архитектури за да доят кравичката до краен предел, то не бяха пробойни в сигурността за сметка на бързината (говоря за Spectre/Meltdown и подобните side-channel атаки) и т.н. Честно казано дано да се стабилизират.

преди 33 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Хич не е добре това за крайния потребител ако изчезне конкуренцията. И като цени и като качество и избор. Сега, не че Интел донякъде не са си сами виновни, но ми е чудно защо се изсипа толкова много помия по техен адрес при проблемите с 13/14 поколение, но сега след като AMD имат подобни проблеми със серия 9 (да, главно при AsRock дъната), но все пак...при тях сякаш настроенията не са чак толкова крайни на този етап. Но да...Интел изтърваха питомното и сега гонят дивото...то не бяха подли тактики, то не бяха рефреш на рефреша вместо нови архитектури за да доят кравичката до краен предел, то не бяха пробойни в сигурността за сметка на бързината (говоря за Spectre/Meltdown и подобните side-channel атаки) и т.н. Честно казано дано да се стабилизират.

При амд проблемите се наблюдават при серия 9 х3д мисля че този проблем засягаше и 7-ма серия или се бъркам. Незнам само при ам4 дали този проблем се проявява или там го няма.

• Автор
преди 50 минути, vlado1985 написа:

При амд проблемите се наблюдават при серия 9 х3д мисля че този проблем засягаше и 7-ма серия или се бъркам. Незнам само при ам4 дали този проблем се проявява или там го няма.

Нали и аз това съм написал Владко? При версия 9 да, но не виждам да има такива реакции подобно на крайните такива при дегрейда на интел 13/14-то поколение. Малко двоен аршин, както се казва.

преди 40 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Нали и аз това съм написал Владко? При версия 9 да, но не виждам да има такива реакции подобно на крайните такива при дегрейда на интел 13/14-то поколение. Малко двоен аршин, както се казва.

То там проблема не беше толкова с процесорите, колкото от Асрок в началото бяха отхлабили малко в повече настройките за автоматичен клок. После след биос обновление решиха проблема. Донякъде и АМД имаха вина, защото бяха обявили напреженията за безопасни, както е да е, проблема вече е решен, но и не е било нещо чак толкова масово. Реално аз проблем не съм срещал, дори и с първите биоси

• Автор
преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

То там проблема не беше толкова с процесорите, колкото от Асрок в началото бяха отхлабили малко в повече настройките за автоматичен клок. После след биос обновление решиха проблема. Донякъде и АМД имаха вина, защото бяха обявили напреженията за безопасни, както е да е, проблема вече е решен, но и не е било нещо чак толкова масово. Реално аз проблем не съм срещал, дори и с първите биоси

Нищо не са решили за съжаление. Продължават темите в reddit. Не, че не може това да са от системи асемблирани преди биос кръпката, но като цяло темите са ежедневни и според описанието в тях са дори при пресни системи и с последните биос кръпки. Сигурно и AMD имат вина при производствения процес нещо щом те са се нагърбили с RMA процеса на процесори убити от AsRock вместо самите AsRock. Иначе самия проблем го има и при други брандове, но в много по-малки мащаби. Все пак нещо не е, както трябва с 9-та серия и по-точно с X3D вариантите.

https://www.reddit.com/r/ASRock/

преди 10 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Нищо не са решили за съжаление. Продължават темите в reddit. Не, че не може това да са от системи асемблирани преди биос кръпката, но като цяло темите са ежедневни и според описанието в тях са дори при пресни системи и с последните биос кръпки. Сигурно и AMD имат вина при производствения процес нещо щом те са се нагърбили с RMA процеса на процесори убити от AsRock вместо самите AsRock. Иначе самия проблем го има и при други брандове, но в много по-малки мащаби. Все пак нещо не е, както трябва с 9-та серия и по-точно с X3D вариантите.

https://www.reddit.com/r/ASRock/

Да, само че всички тези теми се слагат под общ знаменател, а първоизточниците може да са различни:

1. Производствен дефект на процесора

2. Производствен дефект на дънната платка

3. Неправилно зададени напрежения от страна на потребителя при овърклок

4. Някакъв глобален проблем на 9*** X3D процесорите с дъната основно на Asrock (тук вече влизат БИОС ъпдейтите, които решават проблема, в горните 3 точки няма как да помогнат)

Ако си спомняш в началото проблеми със заварени процесори при 7*** X3D пък имаха Asus. Там проблема се реши сравнително бързо, при зареждане на XMP/EXPO профил, дъното подаваше много висок vSoC към процесора, тук е нещо подобно, но при активиране на PBO. Аз лично след асемблиране по време на тестове винаги наблюдавам какво vSoC се подава към процесора. "Да чукам на дърво" за сега не е имало проблеми и оплаквания за изгорели процесори.

ПП. Да, в reddit като се зачете човек изглежда масово, но те уверявам, че не е. Говорих преди месец някъде и с приятел, който работи в един от най-големите онлайн магазини за хардуер в България, те също не са имали проблеми с новите X3D процесори и Asrock дъната, а продават в пъти повече от мен. Както и да е, имам си и аз едно на ум, поне докато не излезе нещо официално

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Да, само че всички тези теми се слагат под общ знаменател, а първоизточниците може да са различни:

4. Някакъв глобален проблем на 9*** X3D процесорите с дъната основно на Asrock (тук вече влизат БИОС ъпдейтите, които решават проблема, в горните 3 точки няма как да помогнат)

Сигурно си прав, все пак с това се занимаваш всеки ден. Аз ще си запазя правото да съм скептичен, че БИОС-а решава проблема на този етап и колкото и да харесвам AsRock като най-доброто value (дори в момента съм с AsRock Z370 Extreme4), по-скоро за Ryzen 9 бих се насочил към друг бранд. Asus-a идва една идея по-скъп за това, което предлага. Може би избора ми би се свел до MSI (колкото и да съм им набрал, че картата ми на MSI замина малко след края на гаранцията) или GB (които пък в момента имат проблеми с БИОС-а и те и при включване на Secure Boot-a вече срещам няколко теми в които системата отказва да boot-ва, но там може би е грешка на потребителите, че не са restore-нали factory ключовете. Един познат пък след актуализиране на БИОС-а на GB се оплака от проблеми със звуковата карта и се наложи да го занули и да прави всички настройки наново). Но пък GB имат най-добрата крива за управление на вентилаторите (от това, което съм чел) и това си е огромен плюс. Но пък техните карти имат проблем с разтичащ се гел. В момента май няма пълно щастие и е малко на късмет.

Иначе интересно защо темите за проблема с Ryzen 9/AsRock се срещат главно в reddit (освен ако нямат най-голямата потребителска база) и в YouTube (дори Steve от GN имаше видео за този проблем). Не знам как не се е разшумял повече, защото случаите по една или друга причина (решен или не проблема) продължават и това бие на очи. Жалко, защото си нанесоха доста щети по репутацията. Но явно това не е проблем а наши дни. Хората продължават да купуват...кучетата лаят, кервана си върви. Типичен пример са nVidia. Въпреки трудния старт (да не кажа направо rough) пак са върха по цени на акциите.

И от какъв зор AMD си смениха архитектурата на сокета и процесорите  от PGA на LGA, след като никога преди не са имали проблеми с "иглите" и то при къде по-лакоми и горещи процесори...

Бързат да ги пускат на пазара след като не са минали достатъчно тестове... Уж големи капацитети ги смятат и проектират... А биосите на GB от време оно имат лоша слава и така си вървят до ден днешен.

Всъщност GB излязоха най-сухи последните няколко години. Асус имаха проблеми с 7***X3D, Асрок с 9***X3D, МСИ дълго време имаха проблеми с бавното зареждане при тестването след активиране на XMP/EXPO... та GB... не се сещам за някакви по-сериозни проблеми при тях

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

МСИ дълго време имаха проблеми с бавното зареждане при тестването след активиране на XMP/EXPO

Аз съм с МСИ дъно и 7800Х3D и макар, че след последния ъпдейт отпреди няколко месеца , компютъра стартира по-бързо от преди , реално не е мигновено. Има 4-5 сек забавяне при пускане. Преди беше 30 сек.

преди 3 часа, Belefor написа:

Аз съм с МСИ дъно и 7800Х3D и макар, че след последния ъпдейт отпреди няколко месеца , компютъра стартира по-бързо от преди , реално не е мигновено. Има 4-5 сек забавяне при пускане. Преди беше 30 сек.

Времето за стартиране зависи и от настройката за изключване, и от програмите които се стартират и от настройки в биос /ultra fast boot/... 

преди 4 часа, Belefor написа:

Това при POST екрана или при зареждане на ОС? Ако е при POST, забавянето идва от тренирането на RAM паметите, може би са ускорили процеса с последния BIOS.

преди 46 минути, Raze написа:

Това при POST екрана или при зареждане на ОС? Ако е при POST, забавянето идва от тренирането на RAM паметите, може би са ускорили процеса с последния BIOS.

POST. Преди да покаже каквото и да е само диодите на дъното премигват и сега след 4-5-6 секунди светват зелено всичките и тръгва пц-то.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Времето за стартиране зависи и от настройката за изключване, и от програмите които се стартират и от настройки в биос /ultra fast boot/... 

Това за което пишеш е след проверката на паметта,процесора и дъното. При мен светва жълто на паметта и както казах след последния биос (около 5-6 сек) тръгва пц-то. След това е ясно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.