Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

Когато издирвах Rx 7900 XTX нямаше в наличност.

И закупих 7900 ХТ тогава излязаха в наличност ХТХ

и се двоумях да не я върна за ХТХ серията :D Но се отказах.

Пробвах God of War, Forza Horizon 5, High on Life. - Всичко на MAX 1440p (чист raw performance без длсс, фср или там както се нарича)

И съм предоволен. Температурите бяха 55-60, а HotSpot варираше между 80-85 (което са гледало това)

Бях се спрял първоначално на 4080 Super, но цената твърде висока ми идваше + performance с 7900 хт е сходно.

Та пак бих взел на АМД видеокарта

• Отговори 488
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

• Автор

При такива цени това хич не ме учудва:

Lots of RTX 5000 and RX 9000 available here in India(yes even 5090s), but sadly no one to buy them

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/1j7t8k8/lots_of_rtx_5000_and_rx_9000_available_here_in/

• Автор

Между другото ми е интересно едно нещо. На моята карта и мина 3 годишната гаранция, но имам още 1 година (но вече не към Емаг, откъдето я взех), а директно към MSI (подписвах нещо на сайта им като я купих тогава и се удължи гаранцията с 1 година)...та ако стане като на тоя и се прецака в следващата 1 година...дали и на мен биха ми я сменили или тук сме в България и това не важи? 😊 Щото в reddit често попадам на сменени карти и то направо солиден ъпгрейд.

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/1j985wi/my_rtx_3070_started_showing_artifacts_i_sent_it/

Трябва да се обърнеш към оторизиран представител или сервиз на марката в България. Не знам дали има такъв. 

Какви бяха условията на това, което си подписал? Как да се процедира? 

• Автор

И по-стари подобни постове.

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1actkn2/so_gigabyte_replaced_my_3080ti_with_a_4080_aero/

На мен тук ми се струва супер нереално това.

преди 1 минута, Rudy M. написа:

Трябва да се обърнеш към оторизиран представител или сервиз на марката в България. Не знам дали има такъв. 

Какви бяха условията на това, което си подписал? Как да се процедира? 

О, не помня. То това е супер хипотетично. И аз се надявам да не се налага да се възползвам от подобни услуги дори да се води накрая като ъпгрейд. Голяма галимация си е. Просто се чудя.

Сега проверих на сайта на MSI...преди съм сигурен, че пишеше, че удължават гаранцията с 1 година. Ама сега пише друго " Depending on territory Regional differences may apply. Please enquire with the original shops. Status: Expired."

И ново добавено правило - от 1 година са минали на 3 месеца и вече не важи за карти и дъна... хитро. "All customers who purchase a new MSI product and then complete registration and reply to the questionnaire will receive a 3-month warranty extension.

* The promotion excluded MOTHERBOARD and GRAPHICS CARD."

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

та ако стане като на тоя и се прецака в следващата 1 година...

Щом не е видяла тормоз, овърклок и екстремни температури ще е чудо да се повреди, след като си я ползвал 2-3 години в нормален режим. А подобна подмяна няма как да не предизвика благородна завист... Подобни неща се случват единствено при комуникация с производител.

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Щом не е видяла тормоз, овърклок и екстремни температури ще е чудо да се повреди, след като си я ползвал 2-3 години в нормален режим. А подобна подмяна няма как да не предизвика благородна завист... Подобни неща се случват единствено при комуникация с производител.

Аз говорех хипотетично. Както казах аз се надявам да не се развали скоро и да си я ползвам докато не реша да си я сменя с по-нова. То другото си е и галимация. Но все пак ми е интересно дали някой сънародник се е възползвал от подобна услуга след RMA. То реално просто толкова бързо се сменят поколенията, че явно нямат залежали бройки по складовете иначе би трябвало да ги заменят със същите поколения като на развалените. Но явно понеже нямат бройки и ги заменят с нови поколения, но явно същия клас. В смисъл ако си ползвал да речем 3070 и се развали, не ти я заменят с равната по производителност (може би 4060/ti) ами направо ти дават 4070 и т.н. И тогава реално става като ъпгрейд. Но ако ти се прецака след няколко месеца би трябвало да получиш същата 3070-тка (освен ако не успеят да я ремонтират в сервиза).

• Автор

Имало и обратните ситуации....на този горкия няма да му я заменят. Евентуално може да мине с refund. Но някой ще обясни ли как така едноседмична карта е "discontinued" ???

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/1jauc7y/got_a_defective_9070xt_and_wont_get_a_replacement/

В коментарите от линка са предложени възможни обяснения.

Или: "But its not discontinued, sounds like they just want to give a refund and move on, and not take any further loss by paying out of pocket to cover the new higher price".

Или пък: "To sell it under a different sku for higher prices".

Тоест - или производителят, или търговецът прави номера, за да се измъкне от кофти ситуацията с по-малко загуби. 

• Автор
преди 2 часа, Rudy M. написа:

В коментарите от линка са предложени възможни обяснения.

Или: "But its not discontinued, sounds like they just want to give a refund and move on, and not take any further loss by paying out of pocket to cover the new higher price".

Или пък: "To sell it under a different sku for higher prices".

Тоест - или производителят, или търговецът прави номера, за да се измъкне от кофти ситуацията с по-малко загуби. 

Да, аз ги четох, но те са просто някакви хипотези и спекулации от някакви потребители. Аз се надявах @Gaming_Solutions който е навътре да даде някаква по-подробна информация от кухнята. :)

Иначе в момента е някакъв хаос при картите. Един пък си поръчал 9070, а получил 9070xt. Интересно дали имат право да му я изискат или ще разчитат на съвестта му да я върне...

https://www.reddit.com/r/radeon/comments/1j8vq5w/ordered_9070_got_9070_xt/?rdt=49638

преди 5 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Да, аз ги четох, но те са просто някакви хипотези и спекулации от някакви потребители. Аз се надявах @Gaming_Solutions който е навътре да даде някаква по-подробна информация от кухнята. :)

Иначе в момента е някакъв хаос при картите. Един пък си поръчал 9070, а получил 9070xt. Интересно дали имат право да му я изискат или ще разчитат на съвестта му да я върне...

https://www.reddit.com/r/radeon/comments/1j8vq5w/ordered_9070_got_9070_xt/?rdt=49638

Няма как да дам информация от "кухнята", защото това е публикация в reddit. Не знаем кой е магазина, нито кой е вносителя, както и ни е представена само едната гледна точка, тази на потребителя. Със сигурност обаче картата няма как да е discontinued. В момента както си забелязал е хаос с картите, няма карти на Nvidia, а AMD нямат капацитета да запълнят дупката. Нещата ще се нормализират скоро. Иначе обичайна практика е клиента да не е ощетен при подобни случаи. Ако имаш карта, която трябва да се замени, но вече не се произвежда и я няма по складовете е възможно производителя да изпрати ново поколение от същия клас. В случая е много важно да пазарувате от доверени търговци, които работят с официалните вносители за страната. Официалния вносител никога няма да прави "спънки" на търговеца, а от там и самия търговец към клиентите си. Толкова, няма тайни. 

Иначе преди години в крипто бума, още преди да започна да се занимавам с търговия, мой познат си беше закупил RX480, която издаде богу дух. Картата беше закупена преди крипто бума за около 500-600лв. (не помня вече точната сума), но в момента в който се развали, цената и беше вече двойна. Търговеца не му ремонтира картата, нито му изпрати нова, а му възстанови сумата, която той беше заплатил, с която към момента не можеше да си купи нищо доближаващо се до 480-ката. Ето това е пример за лоша търговска практика, закона и гаранционните условия са спазени, но клиента е загубен.   

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор

Ясно, благодаря за отговора.

Ето това не го очаквах:

MSI skips RDNA 4 and will not manufacture AMD Radeon 9000-series GPUs

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/msi-skips-rdna-4-and-will-not-manufacture-amd-radeon-9000-series-gpus

преди 8 часа, Gaming_Solutions написа:

Със сигурност обаче картата няма как да е discontinued.  

Във връзка с това, един случай с малко по-различен хардуер.

Преди години Nikon пуснаха нов модел фотоапарат - D600 . Сравнително добри характеристики, на сравнително добра цена. Обаче малко след пускането се оказа, че има конструктивен дефект. При снимане от механизма на затвора пръскат фини капчици масло върху матрицата. И на снимките се появяват точки. Хората, купили си апарата, почнаха да се оплакват. Какво направиха от Nikon? Първо не искаха да признаят, казваха, че са единични случаи, и предлагаха безплатно почистване на матрица в оторизираните сервизи. Обаче тъй като случаите ставаха все повече, моментално спряха модела от производство, и пуснаха абсолютно същия, но с друг модел затвор, който не пуска масло - D610. 

Така че, ако някоя карта е обявена за discontinued малко след пускането си поради някакъв проблем, мен лично няма да ме учуди. Не казвам, че тук случаят е такъв, не знам точно какъв е. Но не смятам, че е невъзможно.

Официално обявиха новия GMKtec EVO-X2 Mini PC с Ryzen AI Max+ 395
https://www.techpowerup.com/334258/gmktec-launches-evo-x2-mini-pc-with-ryzen-ai-max-395-amd-ceo-lisa-sus-autograph 

GMKtec-X2.jpg 
cz43xxpREX9jwa0F.jpg

Според мен това е Терминатор на Десктоп гълъбарници  🤣
Да видим...

Производителите на NVMe започнаха да се усещат, че обратната съвместимост между NVMe протоколите е едно пожелание по спецификация, което не е гарантирано в реалния свят.
Новата генерация на Silicon Power NVMe e доказателство за това - ясна и твърда декларация за пълна съвместимост към избран протокол - в случая ясно и умишлено разграничаване на NVMe 2.0,  NVMe 1.4 и NVMe 1.3 в представянето на новата им продуктова линия ENDURA

https://www.silicon-power.com/web/zz/news_detail-20250313002 

https://www.silicon-power.com/web/zz/ENDURA/ENDURA_Landing 

Kioxia се фука с 122.88 TB SSD — PCIe 5.0 LC9 съдържа много QLC NAND
Kioxia показа, че устройството работи на тест за продължително четене близо до максимума на интерфейса от 15 GB/s.
Устройството може да издържи около 67 000 TBW записи за 5-годишната си гаранция.
https://www.tomshardware.com/pc-components/ssds/kioxia-shows-off-new-122-88-tb-ssd-pcie-5-0-lc9-packs-a-whole-lot-of-qlc-nand 

-------------------------------------
Цената в началото сигурно ще е космическа, но и бързо ще падне.
Като аналогия - аз лично си спомням как през 2004 година първата 1 GB флашка излезе с начална цена $15000.

Външно eGPU TINY RTX 4090e 

-----------------------------------------------------------------------------
Супер добавка за лаптоп в най-ниския клас и с вградена графика само.
Единствено лаптопът трябва да има USB4.

• 3 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.