Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

• Автор
  • Отговори 488
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

• Автор

Nvidia DLSS 4.5 Super Resolution Now Available to All RTX GPUs [RTX 20 - 30 - 40 - 50 series] today! via NVIDIA App v11.0.6 Beta & Driver 591.74

NVIDIA DLSS 4.5 Delivers Major Upgrade With 2nd Gen Transformer Model For Super Resolution & 6X Dynamic Multi Frame Generation

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss-4-5-dynamic-multi-frame-gen-6x-2nd-gen-transformer-super-res/

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Nvidia DLSS 4.5 Super Resolution Now Available to All RTX GPUs [RTX 20 - 30 - 40 - 50 series] today! via NVIDIA App v11.0.6 Beta & Driver 591.74

NVIDIA DLSS 4.5 Delivers Major Upgrade With 2nd Gen Transformer Model For Super Resolution & 6X Dynamic Multi Frame Generation

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/dlss-4-5-dynamic-multi-frame-gen-6x-2nd-gen-transformer-super-res/

Нещо не го виждам това при моята RTX 3070, обнових драйвера и апп-а до съответните версии  NVIDIA App v11.0.6 Beta & Driver 591.74, дори в reddit намерих поста, където са поддържаните игри, но ми дава единствено да променям super resolution, както си беше и преди:

xMdwfcB.png

• Автор

Виж това:

Иначе нямам идея. И във видеото се казва 20-30-40-50 серии уж, че го поддържат. Предполагам си рестартирал системата след обновяване на драйвера и app-a?

В последното видео има и интересни коментари.

Тук има тема и един с 3060 е успял да го пусне:

https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-geforce-591-74-whql-driver.458947/

Доколкото разбирам, за 2xxx и 3ххх сериите ще е достъпен само новия DLSS 4.5, за FG трябва 5ххх.

NVIDIA Announces DLSS 4.5 with Increased Image Quality, 6x FrameGen, and 240 FPS Mode | TechPowerUp Forums

Цитат

DLSS 4.5 is still supported on older 30-series "Ampere" and 20-series "Turing" GPUs, however these generations lack FP8 acceleration, so the performance uplift over native wouldn't be as significant as with newer GPUs.

Цитат

Given that Multi Frame Generation requires hardware flip-metering that NVIDIA introduced with the latest display controllers of its "Blackwell" GPUs, 6x Multi Frame Gen is exclusive to the RTX 50-series.

NVIDIA DLSS 4.5 set to be announced today, with RTX 3060 cards making a comeback!

Аз лично не съм имал проблем със новия драйвер 591.74 на моята rtx 2060 super. Единнствено забелязах само че със новия драйвер има леко забавяне при зареждане на системата между 10-15 секунди повече а със драйвера от win update който е със версия 32.0.15.6094 системата си зарежда точно за 10 секунди.

• Автор
преди 40 минути, Raze написа:

Доколкото разбирам, за 2xxx и 3ххх сериите ще е достъпен само новия DLSS 4.5, за FG трябва 5ххх.

Ами да де. То това е и споменатото. Никъде не се споменава FG. Все пак трябва да извият ръцете за да се обнови картата, а може и да е хардуерно обвързана самата технология. Нямам идея.

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/1grk7s2/why_do_the_rtx_20_and_30_series_not_get_nvidia/

преди 15 минути, vlado1985 написа:

Аз лично не съм имал проблем със новия драйвер 591.74 на моята rtx 2060 super. Единнствено забелязах само че със новия драйвер има леко забавяне при зареждане на системата между 10-15 секунди повече а със драйвера от win update който е със версия 32.0.15.6094 системата си зарежда точно за 10 секунди.

Не говорим за проблеми с новия драйвер, а за възможността да се ползва DLSS 4.5 с него на всички карти от 20 сериите нагоре.

преди 9 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ами да де. То това е и споменатото. Никъде не се споменава FG. Все пак трябва да извият ръцете за да се обнови картата, а може и да е хардуерно обвързана самата технология. Нямам идея.

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/1grk7s2/why_do_the_rtx_20_and_30_series_not_get_nvidia/

Не говорим за проблеми с новия драйвер, а за възможността да се ползва DLSS 4.5 с него на всички карти от 20 сериите нагоре.

Да прав си мое недоглеждане за което се извинявам.

Да, трябва да се чете подробно статията. Реално в нея никъде не казват, че става за по-старите RTX карти, видеото не съм го гледал, но и там никъде не пише в заглавие/описание за това. Тук казват, че при по-старите карти доста смъква кадрите:

Цитат

new presets like L and M are very demanding on old gen series like 2000x and 3000x , minus 30% fps in games while using those presets

Но при по-новите RTX 4/5 няма проблеми.

Ето и още информация по темата, попадна ми от фейсбук току-що. Общо-взето, по-старите видеокарти могат да я ползват, но кадрите падат доста, което малко губи смисъл.

https://wccftech.com/early-dlss-4-5-testing-reveals-drastically-crisper-details-but-older-gen-rtx-gpus-take-nearly-20-performance-hit/

2026-01-06_21-03-32.png

DLSS-4.5-RTX-20-30-40-50-VRAm.png

• Автор
преди 53 минути, Raze написа:

Да, трябва да се чете подробно статията. Реално в нея никъде не казват, че става за по-старите RTX карти, видеото не съм го гледал, но и там никъде не пише в заглавие/описание за това.

Във видеото в самия коментар се казва, че стават за 20-30-40 сериите!

На 00:49 - споменава, че има perfoemance hit при 20 и 30 сериите, защото нямат hardware acceleration на tensor cores.

На 1:01 - казва, че работи от 20 нагоре. На 10 сериите е нормално да не работи. Дори на тях мисля, че им спряха вече драйвер поддръжката. Само за 16-ките още има актуализации на драйверите.

После казва, че работи на Win 10/11 и вече се споменава версията на драйвра и на nVidia-a app-a. Но да, явно най-добре ще работи по-добре на 40 и 50-те серии. Те nVidia казаха обаче, че няма да има SUPER версии на 50-тките и може би директно ще скачат на 60-тки след 27-ма/28-ма година.

Интересно ще е отговора на AMD. Може би с FSR 4.5/5

FSR5 to my guess will launch with UDNA 2 (FSR 4.5 with UDNA 1) and probably PS6 as well. RDNA4 will launch it, but it won't perform as well as on UDNA.

На не-RTX карти няма как да имаш DLSS. Видеото не съм го гледал, само превъртях набързо да видя нещо интересно има ли, но четох нещата от връзката и коментари към видеото, там нищо не пишеше за старите карти. AMD не ограничиха ли новите FSR версии само до последната им серия карти, съмнявам се да го пуснат за по-стари и не-АМД карти.

• Автор
преди 1 минута, Raze написа:

На не-RTX карти няма как да имаш DLSS. 

Това съм казал и аз.

преди 1 минута, Raze написа:

там нищо не пишеше за старите карти.

А за старите карти ти казах, че пишеше тук:

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Тук има тема и един с 3060 е успял да го пусне:

https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-geforce-591-74-whql-driver.458947/

Да, нещо не съм разбрал. И въпреки това, тук гледам доста коментират, че под линукс уж можели да активират DLSS на GTX 1650/1660 карти, което ми се струва странно и невъзможно.

• Автор

Не знам какво ти става с линковете ама са ужасно разплути. Давай отдолу да ти премахне съдържанието и да остави само линковете (самия форум го предлага като опция, защото понякога вграждането не е особено добро за всички линкове).

Иначе при 10xx е нормално да няма DLSS - няма Tensor Cores. Например при служебната 1660S в D4 имам само следните опции за upscale:

FSR 1.0, FSR 2 и Intel XeSS

WAz19jQ.jpeg

Кои линкове са раздути от реддит форума ли? То автоматично ги поставя, но при мен си изглеждат нормално. Иначе има 2-3 теми в реддит за DLSS под линукс, но може и да са със стари драйвери и да са махнати от новите.

• Автор
току-що, Raze написа:

Кои линкове са раздути от реддит форума ли? То автоматично ги поставя, но при мен си изглеждат нормално.

Те. Е как ще са нормално, като заемат половин страница? :) Отдолу се появява надпис и може да избереш да не вгражда съдържанието. Пример:

https://www.reddit.com/r/microsoftsucks/comments/1phowl7/comment/nt2s9w7/

Преди:

dcQ7nI2.png

И след:

https://i.imgur.com/i3m2Nuw.png

преди 11 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Те. Е как ще са нормално, като заемат половин страница? :) Отдолу се появява надпис и може да избереш да не вгражда съдържанието. Пример:

https://www.reddit.com/r/microsoftsucks/comments/1phowl7/comment/nt2s9w7/

Преди:

И след:

https://i.imgur.com/i3m2Nuw.png

Това ми е ясно, но не виждам къде заема половин страница? При мен на монитор 2560х1080 изглежда нормално, а съм свил браузъра до средата на монитора в лявата част. Дори за снимката намалих zoom на браузъра на 100%, иначе за този форум го ползва на 110%:

image.png.4bd46be6d1512bf960d7d2c4e15e3f49.png

• Автор
преди 14 минути, Belefor написа:

Който купил, купил...

Тоя AI и тея облаци таковаха таковата на доста неща. Не мога да повярвам, че карта, която няма и 1 година вече се води end of life. Предполагам това ще засега и RMA процеса ако се наложи. Явно за да наблегнат на модели с по-малко VRAM заради цените и по-лесно да пробутат 5080, която е със същия обем VRAM, но доста по-скъпа. Не се наядоха тези. Отделно SUPER моделите засега са забавени и според слуховете дори може да са отказани. Много добро начало на годината...

Явно, както AMD мислят да възраждат AM4 платформата заради цените на РАМ-а, от nVidia може да се насочат към моделите с по 8GB VRAM (дори не изключвам и тези от 30-40 сериите).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.