Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини, ревюта и дискусии на тема Хардуер

Featured Replies

преди 17 минути, Belefor написа:

Друг път не пиши ако само ще се заяждаш без причина ей така лафа да става...

Аз вече и не пиша. Писна ми да ме въвличат в безсмислени спорове :( .

• Отговори 488
  • Прегледи 44,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• @B-boy/StyLe/, абе, да не би аз да съм се объркал и неправилно да съм в темата. Нали не е "Първи стъпки в компютърната грамотност"? 

• Емил Костов
    Емил Костов

Ма майкоооо недей! То в темите общи приказки колкото щеш! 

• Може пък тази да се окаже скучна за троловете и хейтърите, но... надали...  

Публикувани изображения

преди 13 часа, Belefor написа:

Ами говорил с главния директор на Самсунг Африка. Тук в ЮАР има завод на Самсун за телевизори и таблети. Той лично ми обясни, че процесите по сертифицирането на поточните линии са СТРИКТНО наблюдавани от Самсунг Корея и няма как да има някаква съществена разлика между телевизор правен там и тук.

Друг път не пиши ако само ще се заяждаш без причина ей така лафа да става...

Исках преди 3 години да си купя определен модел Самсунг монитор, който не се внасяше в ЮАР. Човека отдели 10 мин да  ми обясни какви са процесите по внос на мониторите и т.н. МНОГО точен пич излезе!

Преди 2 години го срещнах на щанда на Самсунг RAGE и човека ме позна и ме пита дали съм си го купил този монитор - казах му - да вкарах си го през amazon.com....

Пазара винаги е имал значение, независимо дали говорим за хранителни продукти (с различните регулации за различните пазари) или пък за техника.

Конкретно за Самсунг, понеже ги споменаваш, един и същи модел телевизори се продават с различна кодировка, съответно с различни матрици в щатите и Европа.

Например модела 55S90 в Европа е с WOLED, а в САЩ е с QD-OLED. 

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

То вече да не знае човек на кого да вярва. :)

Купувайте техника сега: Недостигът на RAM и SSD ще продължи до 2030 г.

https://digital.bg/kupuvajte-tehnika-sega-nedostigat-na-ram-i-ssd-sthe-prodalzhi-do-2030-g/

Аз лично ако трябва да сменям сега бих взел дъно с AM4/5xxx сериите за да си ползвам старата (то реално е нова, защото миналата година минах от 2x8 на 4x16 DDR4). Няма начин да дам 1k лв или 500 евра за 32GB DDR5.

https://www.pazaruvaj.com/c/ram-pamet-c3577/f:6166:47927349;6168:47970978/

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Аз лично ако трябва да сменям сега бих взел дъно с AM4/5xxx сериите за да си ползвам старата (то реално е нова, защото миналата година минах от 2x8 на 4x16 DDR4).

В момента с какво си?

Аз съм точно с такива дъно и процесор, само дето така и не можах да подкарам 2х16 или 4х8 GB. Стоя на 2х8, засега ме държат. Явно машината ще трябва да удържи фронта още 5 години :) .

преди 11 минути, Rudy M. написа:

Аз съм точно с такива дъно и процесор, само дето така и не можах да подкарам 2х16 или 4х8 GB.

Как така? 

преди 30 минути, Gaming_Solutions написа:

Как така? 

Ами ей така, дъното не ще. Имах 2х8 Adata, купих на търг 2x8 G.Skill, уж със същите параметри. Компютърът пали със всяка от двойките, с 4-те общо не иска. Купих чисто нови 2х16 Kingston - и с тях не иска. Закарах компа с паметите в магазина, те имат и сервиз - да ми ги монтират, или да ги сменят със съвместими. Отговориха ми уклончиво, че няма да стане, и направо ми върнаха парите. Така че продадох Adata-та, и карам само с 2х8 G.Skill. 

Не е проблем, засега ми стигат. Даже и Lightroom (най-тежката програма, която ползвам) работи сравнително комфортно. 

преди 8 минути, Rudy M. написа:

Ами ей така, дъното не ще. Имах 2х8 Adata, купих на търг 2x8 G.Skill, уж със същите параметри. Компютърът пали със всяка от двойките, с 4-те общо не иска. Купих чисто нови 2х16 Kingston - и с тях не иска. Закарах компа с паметите в магазина, те имат и сервиз - да ми ги монтират, или да ги сменят със съвместими. Отговориха ми уклончиво, че няма да стане, и направо ми върнаха парите. Така че продадох Adata-та, и карам само с 2х8 G.Skill. 

Не е проблем, засега ми стигат. Даже и Lightroom (най-тежката програма, която ползвам) работи сравнително комфортно. 

Ресетваш БИОС-а и го обновяваш с последна версия. Няма начин тези кигстъни 2х16 да не тръгнат. Важно е да ресетнеш биоса първо. Сигурно помни някакви XMP/EXPO настройки на старата памет и не иска да запали новата.

• Автор
преди 1 час, Rudy M. написа:

В момента с какво си?

Аз съм точно с такива дъно и процесор, само дето така и не можах да подкарам 2х16 или 4х8 GB. Стоя на 2х8, засега ме държат. Явно машината ще трябва да удържи фронта още 5 години :) .

Виж на дъното поддържаните режими. Моето не поддържа по спецификации 2x32 и затова ако исках 64 трябваше да е 4x16. И после гледах QVL и взех сертифицирана според производителите на рам и дъно и тръгна.

В момента дъното и процесора са стари и са за смяна. i8700k и AsRock Z370 Extreme4. Но пък съм взел една 5070 Ti TuF, че старата 3070 Ti SuprimX сдаде багажа. Сега временно ползвам служебната 1660 S. За нея съм взел едно ново RM850x на Corsair (че старото не поддържаше там ATX 3.0/1 /PCIe5 и новия конектор - а не ми се ползваха преходници). Пък и старото EVGA 750G3 SuperNova е на 9 години (при 10 гаранция). Взел съм и KC3000 4TB (преди поскъпването - или поне беше леко поскъпнал само). Миналата година смених от 2x8 на 4x16 DDR 4 CL16/3200 (старата бе CL15/3000 - реално същите 10ns). Та, общо взето ми трябва ново дъно, процесор, кутия и охлаждане за един нов. Ако бях взел може би един кит DDR 5 като взех KC3000 да стои в кутията, сега може би щях да взема нещо с AM5. Ама на този етап ще е май или AM4 или дори един с 14600 (защото май Ryzen-a не обича много 4x16, че му се товари контролера на паметта). Но на тея спекуланти няма да дам пари за толкова скъпа памет. Достатъчно се набутах с 3070 Ti по време на биткойн/ковид кризата. Ама нямах и избор де, защото старата 1060 сдаде багажа.

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Ресетваш БИОС-а и го обновяваш с последна версия. Няма начин тези кигстъни 2х16 да не тръгнат. Важно е да ресетнеш биоса първо. Сигурно помни някакви XMP/EXPO настройки на старата памет и не иска да запали новата.

what-realy.gif.256a48851fd0be4b38a040ed8

Верно ли мислиш, че не съм се сетил? И техниците в сервиза - и те не са се сетили?...

Хайде да не обсъждаме моя проблем в тази тема. Не е тук мястото. 

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Моето не поддържа по спецификации 2x32 и затова ако исках 64 трябваше да е 4x16. Ама на този етап ще е май или AM4 или дори един с 14600 (защото май Ryzen-a не обича много 4x16, че му се товари контролера на паметта). Но на тея спекуланти няма да дам пари за толкова скъпа памет.

Преди около година добавих още един кит (същия , като стария) DDR4 Trident Z Neo (2x 16GB), когато паметите бяха евтини), в момента се използват  4x16, 3600MHz на Ryzen,  машината от подписа.

Имаше малък  проблем с тренирането на паметта и RGB-то ,само в началото, докато се "тренират" и разпознаят от дъното.

Имах една идея, за ъпгрейд (с може минимален бюджет) към 14700k. Но, деградацията на чиповете (в дългосрочен план) и високото TDP, ме отказаха бързо от идеята.

• Автор
преди 6 минути, Mr. ?? написа:

Преди около година добавих още един кит Trident Z Neo (2x 16GB), когато паметите бяха евтини), в момента се използват  4x16, 3600MHz на Ryzen,  машината от подписа.

Може. Но като цяло са ми казвали, че май не е добра идея.

преди 6 минути, Mr. ?? написа:

Имах една идея, за ъпгрейд (с може минимален бюджет) към 14700k. Но, деградацията на чиповете (в дългосрочен план) и високото TDP, ме отказаха бързо от идеята.

То щото няма деградация на 9000 чиповете. И то май не по-малка. Дори освен при AsRock проблемите почнаха и при ASUS доста. Май само MSI/GB засега са една идея по-незасегнати. Може би заради правилни настройки на биосите им. Нямам идея.

За 9000, серия е ясно. При AM5,  също не е идеално положението с проблемите и "сготвени" X3D чипове.

Ще се чака следваща платформа., вероятно.Да се надяваме, че и цените на паметите, ще се "нормализират" до тогава.

• 3 седмици по-късно...

Е това ако е истина и го направят интелците може пак да се върна на интел платформа.:)

https://www.kaldata.com/it-новини/intel-се-вслуша-в-потребителите-компаният-653958.html

• Автор
преди 4 минути, vlado1985 написа:

Е това ако е истина и го направят интелците може пак да се върна на интел платформа.:)

https://www.kaldata.com/it-новини/intel-се-вслуша-в-потребителите-компаният-653958.html

Ама купувай скоро, е вдигат цените: :)

https://www.kaldata.com/хардуер/заради-ai-бума-intel-повишава-цените-на-проц-653698.html

Ама и това е важно:

https://www.kaldata.com/it-новини/intel-слага-край-на-забавянията-в-игрите-ви-652968.html

Но не трябва да се забравя, че има номерца май от другите лагери и губещи са потребителите:

https://videocardz.com/newz/crimson-desert-officially-does-not-support-intel-arc-graphics-cards-developer-tells-buyers-to-seek-refunds

преди 36 минути, B-boy/StyLe/ написа:

https://www.kaldata.com/хардуер/заради-ai-бума-intel-повишава-цените-на-проц-653698.html

Ама и това е важно:

https://www.kaldata.com/it-новини/intel-слага-край-на-забавянията-в-игрите-ви-652968.html

Но не трябва да се забравя, че има номерца май от другите лагери и губещи са потребителите:

https://videocardz.com/newz/crimson-desert-officially-does-not-support-intel-arc-graphics-cards-developer-tells-buyers-to-seek-refunds

За сега мисля да поизчакам малко да видим дали наистина от интел ще си спазят обещанието. И ако си спазят наистина обещанието да не сменяват сокетите ще наблюдавам как се развиват нещата.

И най вече отзивите от потребителите, за видеокартите им наскоро я мернах статията, но не я дочетох до край.

А и сега нещо ми се върти в главата да сменявам мойта карта rtx2060 super и да взема примерно някоя 4070 или да скокна на 5 серия а тази да я сложа на другия комп в избата или да си я оставя като резерва.:)

преди 15 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Ама и това е важно:

Таман да ти напиша отговор, че @vlado1985 няма да си купи нищо ново и още по малко нещо над i3 и той взел , че написал, че щял да си купи 4070....

Само пиячка си купува той и то само когато неговата домашна свърши :) 

п.с. Нищо лично Влади!

преди 2 минути, Belefor написа:

Таман да ти напиша отговор, че @vlado1985 няма да си купи нищо ново и още по малко нещо над i3 и той взел , че написал, че щял да си купи 4070....

Само пиячка си купува той и то само когато неговата домашна свърши :) 

п.с. Нищо лично Влади!

Ама ти сериозно май взе да си вярваш кой какво щял да си купи или не. Ако се вживяваш като врачка или нещо подобно не мисля че тук му е мястото да го правиш все пак това е показ от твоя страна на излагане и един вид създаване на интрига.

преди 9 минути, vlado1985 написа:

Ама ти сериозно май взе да си вярваш кой какво щял да си купи или не. Ако се вживяваш като врачка или нещо подобно не мисля че тук му е мястото да го правиш все пак това е показ от твоя страна на излагане и един вид създаване на интрига.

Не бе човек, само коментирам твоите коментари! Да ти покажа ли къде обясняваш , че не си струвало покупката на нищо ново , защото било скъпо и където си беше купил нещо ново (пуснато преди 3-4 години) ?

преди 11 минути, vlado1985 написа:

един вид създаване на интрига

Интрига - не, но си направих майтап с теб - признавам!

мдааа... "последната" революционна придобивка на Влади е АМ4 с 3-та ген. проц, което си е направо попадение, защото след години може да надгради до 5-та ген. проц...

преди 14 часа, vlado1985 написа:

някоя 4070 или да скокна на 5 серия

Чакай да се докажат още няколко години като безпроблемни, че сега си е рисково...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.