Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Духът на психологията

Featured Replies

Духът на психологията - можем ли да го различим, почувстваме и разберем? Можем ли говорейки за психология да заживеем в него или се ограничаваме с това да гледаме психологията отстрани, отдалеч и повърхностно. Повърхностно, не поради липсата на информация, а защото ни убягва същността й. 

Форумът е за психология, но също и за психотерапия, а именно за втората да уловиш духа на психологията е от ключово значение. Наивно е да се мисли, че без свързване и без съпреживянане, може човекът отсреща да бъде разбран в достатъчна степен и да се открият корените на проблемите му. Те няма да бъдат открити и без да е налице нагласата да бъдат преодолени. Гледайки отстрани може да си мислим, че виждаме и разбираме много, но само така си мислим.

Изгубени в морето от теории, допускания и предположения, сред многообразието на човешките страхове, стремежи, интереси, възгледи и разбирания, е нужен различен подход към човешката психика и човека (ако изобщо търсим такъв подход) от аналитичния, от строгото придържане към определени теории и класификации и опитите да се вкара човека в тяхната тясна рамка. Човешката душа и психика е безкрайна в своето разнообразие, но дълбоко в нейната същност, тя е едно с всички останали и единствено на това ниво е възможно истинско разбиране за цялото това разнообразие..

преди 1 час, Theros написа:

е нужен различен подход към човешката психика и човека (ако изобщо търсим такъв подход) от аналитичния

Как си го представяш?

Аналитичният подход дава, според мен, повече възможности. Проверяваш дали има налудности, дали е преживял психични травми, дали се изказва адекватно и по граматическите правила, решава ли прости интелектуални и морални задачи и още разни работи и от този анализ го сравняваш с общоприетото. После, като съдия по художествена гимнастика правиш оценки колко трудни задачи е решил, колко пъти е падал, дали има впечатляващ костюм и дали спазва ритъма на музиката. Такива работи.

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Проверяваш дали има налудности, дали е преживял психични травми, дали се изказва адекватно и по граматическите правила, решава ли прости интелектуални и морални задачи и още разни работи и от този анализ го сравняваш с общоприетото.

:lol6:Амиии, има и други варианти - гледаш къде и какво си списват как, какви са изразните средства, описателни възможности, начини и прийоми за защита при дисонанси, нива на емоционални сработвания. Когнитивното развитие се извежда от серия от аналитични техники по писано слово, което за разлика от живото, остава трайна следа, която е стабилна във времето и дава чудесна информация в различен план - според знанията, уменията и практиката на аналитика.

Аналогично на ролята на "рисуването при децата", писаното слово при "условно възрастните" е чудесен извор на психичен анализ.

Та... достатъчно е да се зачетат нескопосаните опити на обикновените народни популисти, свикнали да се вживяват как разбират всичко, че даже и "духовете на психологията". Душата на форума, духът на времето.... - все псевдохудожествени и псевдопоетични папагалщини, които просто да стават за запълване на времето и вживяване в маската на любимите герои.

Така... духът на този ми коментар изглежда развеселен... Вероятно е весел дух и силно свързан с "твореца" и "единното" от което всичко произлиза - както "владиката е казал".... Както и всякакви останали бабини трънкини, които некомпетентни и самотни бърборковци си измислят само и само да върви нещо като моабет. :)

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Аналитичният подход дава, според мен, повече възможности. Проверяваш дали има налудности, дали е преживял психични травми, дали се изказва адекватно и по граматическите правила, решава ли прости интелектуални и морални задачи и още разни работи и от този анализ го сравняваш с общоприетото. После, като съдия по художествена гимнастика правиш оценки колко трудни задачи е решил, колко пъти е падал, дали има впечатляващ костюм и дали спазва ритъма на музиката.

Някъде сте го чели по популярни статии в интернет ли...:dancing18: Или в романи... ...

Между другото - това и ИИ може да го изкаканиже и даже е твърде подозрително дали ChatGPT не е направил нескопосан опит да отговори на нескопосани въпроси от невежи, колкото за едното любопитство.

И да - "ей такива работи"

• Автор
преди 22 часа, Търсещ истини написа:

Как си го представяш?

Аналитичният подход дава, според мен, повече възможности....

Може да даде и безброй много възможности, но във всеки конкретен случай комбинацията е уникална. Анализът има своята важна роля и аз не я отричам. Детайлите и взаимовръзките между тях съвсем не са без значении, но в даден момент те трябва да се обобщят. Само че ако не познаваме всички детайли и възможносги, то и обобщението най-вероятно ще се окаже неточно. Това ограничение, мисля, че е неизбежно за аналитичния ум. При твърде много детайли и свръх-комплексност умът става безсилен. ИИ се справя далеч по-добре в тези случаи, свързани с обпаботка на големи масиви от данни, но това реално не е предимство от еволюционна гледна точка. 

При разрешаването на конкретни психологични проблеми е изключително важно участието на засегнатия и част от задачите на психотерапевта е да го мотивира по подходящия начин и обясни, че промяна може да дойде само от него самия. Тук важен е подхода и въпреки че външните белези могат да кажат доста за характера на човека, това почти с нищо не спомага за установяването на връзка съпътствана с доверие. Опитът в случая е много по-важен, добронамереността, увереността, способността да "се усети" човека отсреща, за да може възможно най-ефективно да му се въздейства. Например тредно е да предразположиш човек да говори за проблемите си, като при прекомерна настойчивост той лесно ще излезе от създадената предразположеност и ще реагира защитно и да се затвори още повече. Някои си мислят, че умението да изкараш някого от равновесие е голямо постижение, но сравнение с това от примера е детска игра.

• 3 месеца по-късно...
Позволете на другите да се разочароват във вас. И ще бъдете свободни да живеете така, както наистина се желаете.
Позволете си да не бъдете харесвани от другите. И ще можете да разберете какво наистина искате.
Позволете си да не правите всичко. И ще имате време да направите това, което е наистина важно.
Позволете си да бъдете тъжни или ядосани. И вече няма да страдате от безпокойство.
Позволете си да се уморите и да си починете, когато сте уморени. И ще запазите и подобрите здравето си.
Позволете си да завиждате. И ще получите насоки в каква посока да се движите.
Позволете на другите да бъдат различни. И ще имате повече енергия, която иначе бихте изразходвали за оценка, критика или одобрение на действията на други хора.
Позволете си да бъдете слаби. И ще разберете, че сте много по-силни, отколкото си мислите.
Позволете си да нямате оригинални хобита и да не разбирате нещо. И животът ще стане по-ярък и по-интересен.
Позволете си да скърбите за загубите си. И негативните чувства няма да проникнат в следващите ви начинания и новите отношения.
Позволете си да бъдете обикновени. Ще се отпуснете и веднага ще станете наистина уникални.
Позволете си да бъдете несъвършено дете, а не най-добрият родител. И ще можете да създадете истинска близост със семейството си.
Позволете си да кажете това, което не ви харесва. И ще освободите околните от необходимостта да гадаете и да отговаряте за настроението си.
Позволете си да бъдете ядосани. И постепенно ще се научите да защитавате границите си.
Позволете си да се отчаяте и да изпитате безпомощност. И животът ще ви осигури нови, по-силни опори.
Позволете си да бъдете неефективни. И ще научите, че вашата стойност не е в резултатите ви.
Позволете си да достигнете емоционалното дъно. И ще се появите с перла под формата на нова жизнена стойност.
Позволете си да бъдете и да поставите в пространството на живота си всякакви, дори и най-нежеланите чувства. И тогава ще се научите да се радвате максимално, искрено и без страх.

Виктор Илиев - Психолог

За "духът на психологията" бих казал, че той трябва да е хуманен, а не нормативен. Да изследва възможности, а не да казва кое било добро и кое лошо. Нормативността е за вътрешната политика и педагогиката.

преди 51 минути, Търсещ истини написа:

За "духът на психологията" бих казал, че той трябва да е хуманен, а не нормативен. Да изследва възможности, а не да казва кое било добро и кое лошо. Нормативността е за вътрешната политика и педагогиката.

Звучи много комунистически!

преди 34 минути, Solly написа:

Звучи много комунистически!

Напротив: Комунистите имат нормативна уредба! Това по скоро звучи демократическо, т.е. там има хуманизъм. :) В краен случай звучи социалистическо! :) 

преди 1 час, Solly написа:
Позволете на другите да се разочароват във вас. И ще бъдете свободни да живеете така, както наистина се желаете.
Позволете си да не бъдете харесвани от другите. И ще можете да разберете какво наистина искате.
Позволете си да не правите всичко. И ще имате време да направите това, което е наистина важно.
Позволете си да бъдете тъжни или ядосани. И вече няма да страдате от безпокойство.
Позволете си да се уморите и да си починете, когато сте уморени. И ще запазите и подобрите здравето си.
Позволете си да завиждате. И ще получите насоки в каква посока да се движите.
Позволете на другите да бъдат различни. И ще имате повече енергия, която иначе бихте изразходвали за оценка, критика или одобрение на действията на други хора.
Позволете си да бъдете слаби. И ще разберете, че сте много по-силни, отколкото си мислите.
Позволете си да нямате оригинални хобита и да не разбирате нещо. И животът ще стане по-ярък и по-интересен.
Позволете си да скърбите за загубите си. И негативните чувства няма да проникнат в следващите ви начинания и новите отношения.
Позволете си да бъдете обикновени. Ще се отпуснете и веднага ще станете наистина уникални.
Позволете си да бъдете несъвършено дете, а не най-добрият родител. И ще можете да създадете истинска близост със семейството си.
Позволете си да кажете това, което не ви харесва. И ще освободите околните от необходимостта да гадаете и да отговаряте за настроението си.
Позволете си да бъдете ядосани. И постепенно ще се научите да защитавате границите си.
Позволете си да се отчаяте и да изпитате безпомощност. И животът ще ви осигури нови, по-силни опори.
Позволете си да бъдете неефективни. И ще научите, че вашата стойност не е в резултатите ви.
Позволете си да достигнете емоционалното дъно. И ще се появите с перла под формата на нова жизнена стойност.
Позволете си да бъдете и да поставите в пространството на живота си всякакви, дори и най-нежеланите чувства. И тогава ще се научите да се радвате максимално, искрено и без страх.

Виктор Илиев - Психолог

Това подлежи на редакция. 

Основното е: Позволявайки нещо, то трябва да сте подготвени и на обратното. 

Защото подмени "позволете" с "съгласете" или "разрешете" и ще видиш определена изкривена логика. ;) 

Примерно:

Разреше (си (съгласете се) да бъдете и да (се) поставите в пространството на живота си всякакви, дори и най-нежеланите чувства. И тогава ще се научите да се радвате максимално, искрено и без страх. => Напротив, т.е. в следващия момент може да придобиете фобия. 

Защо не консумираш месо? => Позволи си! 

И отново пак Ошо! Няма кой друг да ви поясни какво се крие в психиката на човешкото същество, в неговите дълбини, по-добре от него.

Когато имам нужда от съвет, винаги търся какво е казал той по въпроса. И винаги точните думи, точните пояснения ...

.......

Психологията на гнева е, че ти си желал нещо и някой ти е попречил да го получиш. Някой е пристигнал като спънка, като блокаж. Цялата ти сила е била ориентирана да получиш нещо и някой е блокирал тази сила. Не си съумял да получиш това, което си желал.
Така фрустрацията става яд и този яд среща индивидът, който е разрушил твоята опция да задоволиш желанието. Ти не можеш да се предпазиш от гнева, тъй като гневът е непряк резултат, само че ти можеш да направиш нещо, тъй че да не се доближава до този непряк резултат.

В живота запомни едно нещо: в никакъв случай недей да желаеш нещо толкоз интензивно като че ли е въпрос на живот и гибел. Бъди малко палав.
Аз не споделям да спреш да искаш – тъй като това ще се трансформира във вътрешно угнетяване. Това, което споделям, е да искаш, само че да си позволиш това предпочитание да бъде игриво. Ако можеш да го удовлетвориш – добре. Ако не можеш, евентуално не е било вярното време и, може би – идващия път? Започни да се учиш на изкуството на играещия.

Ние се идентифицираме толкоз доста с желанието, че когато то е блокирано или предотвратено, нашата лична сила става огън, изгаря ни. В това положение на съвсем безумство, човек може да направи съвсем всичко, за което по-късно ще съжалява. Може да докара до серия от събития, в които след това да бъде впримчен целия му живот. Точно това е повода от хилядолетия да се споделя: „ Освободи се от желанията ". Но това значи да желаят от теб нещо нечовешко. Дори хората, които са ти споделили „ Стани без стремежи " също ти дават претекст, предпочитание: в случай че ти се освободиш от желанията ще постигнеш последната независимост – свободата на мокша, на нирвана. Но това също е предпочитание. Ти сигурно можеш да потиснеш едно предпочитание поради някакво по-голямо предпочитание, и ти даже може да забравиш, че все пак си същия човек. Сменил си единствено задачата...

Дори и смирението може да се окаже трик на егото. Човек би трябвало да бъде доста безсънен. Ти не би трябвало да се опитваш да спреш гнева. По никакъв метод не би трябвало да държиш гнева под надзор, тъй като той ще те изгори, ще те унищожи. Това, което аз споделям, е да отидеш до корените. А коренът е постоянно някакво предпочитание, което е било блокирано и фрустрацията е довела до яд. Така че не вземай желанията си прекомерно насериозно. Не вземай на съществено нищо.

Тъжно е, че нито една вяра в света не е приела възприятието за комизъм като едно от главните качества на религиозния човек. Аз желая да разберете, че възприятието за комизъм, игривостта би трябвало да бъдат съществени качества. Не би трябвало да вземаш нещата насериозно и тогава гневът няма да идва. Тогава можеш просто да се смееш на цялото това нещо. Ще започнеш да се смееш на самия себе си. Ще започнеш да се смееш на обстановки, в които би бил доста сърдит, разгневен.

Използвай игривостта, възприятието за комизъм, смеха. Светът е огромен и има милиони хора. Всеки се пробва да се добере до нещо. Много естествено е, че от време на време хората може да се натъкнат един на различен по пътя си – не тъй като те желаят да е по този начин, просто такава е обстановката, нещата се случват инцидентно.

Просто започни да мислиш за себе си с лекост... нищо особено, не се чака от теб да бъдеш победител, нито да успяваш във всяка обстановка. Светът е огромен, а ние хората сме дребни. Веднъж, откакто това се откри в твоето създание, всичко става задоволително. Гневът изчезва, а изгубването на гнева ще ти донесе изненада, тъй като когато гневът изчезне, той оставя след себе си голяма сила от съчувствие, от обич, от другарство.

- ОШО

ма как - като ти потрябва съвет - той все някъде е "написан"... :) Едно написано... друго написано... 

Поне виртуала гъмжи от писаници. Популистките деца все някак трябва да се "хранят" с храница като за тях си. И винаги като за тях се намира някой да им я "сготвя" по техния си вкус. 

Въпросът е, когато децата дотолкова се вживеят колко са светнати и "големи" и спират да си спомнят че има и друг свят - на познанията, на мъдростта, на хората които генерират всичко това... И се вживяват на големи, мъдри, силни, разбиращи... Забравят за тревожността, депресията, тегобите, страховете и демоните си... докато ги потискат и изместват с техни си заблуди.

Тук поне писменото слово остава и всеки трябва да помни собствените си думи, преди да реагира първосигнално и да напада веднага другите. 

.............цитат Рамус

Цитат

Единствения с когото това не се случи през повече от 25 години... е ОШО. Разбира се - не всичко, защото много негови думи са за хора в различни етапи от живота им и не ми резонират. Това не ми пречи да доловя огромния мащаб и разбиране на ОШО по отношение на човека, на всичко, което е вътре в него... по различните пътища. Ошо беше първия човек при който прочетох една от моите лични еврики 

...

Сега, след толкова години на собствена работа по себе си, често се случва да докосна думи на ОШО, ту през фейсбук, през форуми или цитати, ту през линкове тук или там. Думите си останаха силни, точни, те носят своя изключителен новаторски и вътрешен заряд, но вече след като съм ги извел аз самия, след като в някои от линиите аз съм ги развил и задълбочил по-широко и по-нататък отколкото са стигналите до мен думи на ОШО. Но силния им резонанс в мен и досега е налице. И досега отново и отново, в редките моменти в които думите на ОШО се докосват до мен, продължават да са точните думи... по точния начин, в точния момент. В този миг, сега, това не се е променило. Все още.

Благодарен съм на Живота че е налице възможност да се докосна автентично до реални хора, като ОШО. Не ми е авторитет, но е човек, който дълбоко уважавам и използвам през думите му, резониращи през мен самия.

Няма как да се отрече мъдростта на Ошо - винаги точните думи, които търсиш, те докосват в точния момент!

Цитат

И досега отново и отново, в редките моменти в които думите на ОШО се докосват до мен, продължават да са точните думи... по точния начин, в точния момент. 

• Автор
преди 22 часа, Solly написа:

И отново пак Ошо! Няма кой друг да ви поясни какво се крие в психиката на човешкото същество, в неговите дълбини, по-добре от него.

Когато имам нужда от съвет, винаги търся какво е казал той по въпроса. И винаги точните думи, точните пояснения ...

.......

Психологията на гнева е, че ти си желал нещо и някой ти е попречил да го получиш. Някой е пристигнал като спънка, като блокаж. Цялата ти сила е била ориентирана да получиш нещо и някой е блокирал тази сила. Не си съумял да получиш това, което си желал.
Така фрустрацията става яд и този яд среща индивидът, който е разрушил твоята опция да задоволиш желанието. Ти не можеш да се предпазиш от гнева, тъй като гневът е непряк резултат, само че ти можеш да направиш нещо, тъй че да не се доближава до този непряк резултат.

В живота запомни едно нещо: в никакъв случай недей да желаеш нещо толкоз интензивно като че ли е въпрос на живот и гибел. Бъди малко палав.
Аз не споделям да спреш да искаш – тъй като това ще се трансформира във вътрешно угнетяване. Това, което споделям, е да искаш, само че да си позволиш това предпочитание да бъде игриво. Ако можеш да го удовлетвориш – добре. Ако не можеш, евентуално не е било вярното време и, може би – идващия път? Започни да се учиш на изкуството на играещия.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lila_(Hinduism)

Разглеждането на живота като лила, игра всъщност има много по-дълбок смисъл, свързан със взаимовръзката между свободата на действието и необходимостта. 

на 18.03.2025 г. в 9:43, Търсещ истини написа:

Дори и за педагогиката не е. Да, закониге и нормите следва да се познават, защото те определят последствията от нашите действия. Но това е постфактум. Първо са възможностите и свободата, изборът и съответното действие от наша страна.

на 25.11.2024 г. в 18:13, Theros написа:

Наивно е да се мисли, че без свързване и без съпреживянане, може човекът отсреща да бъде разбран в достатъчна степен и да се открият корените на проблемите му.

За да разбереш обекта не е необходимо да съпреживяваш.  Духът ти трябва да остане "Леден"! 

Психологията се занимава с душата, а не с духа! 

Наивно е да се мисли, че ти трябва да си съпричастен към наивността в другия. 

За да анализираш другия, то ти трябва да се разграничиш от другия. 

За да управляваш другия, то ти трябва да пълна емпатия помежду ви.  

Ключово е:

Цитат

Когато даден индивид има много силно развита емпатия, той може бъде изключително съпричастен и да изразява тревожност към чувствата, емоциите и проблемите на друг човек, дори без да има пряк контакт с него, общувайки чрез интернет, телефон или дори само гледайки неговата снимка.

=> Именно въпросното е наивно! 

Цитат

За разлика от емоционалната емпатия, при интелектуалната липсва елемента на свръхемоционалност и е доста по-балансирана.

Именно интелектуалната емпатия е правилния "дух на психологията"! => Спрямо твоите разбирания за какво е душа и какво е дух. 

Образно: Твоя дух витае някъде, но лесно може да се отклони към определена цел. = На това му се казва "лабилна психика"!

преди 19 часа, Solly написа:

Тук поне писменото слово остава и всеки трябва да помни собствените си думи

добре е лястовичките да помнят собствените си всекидневни глупости. :) които доста услужливо НЕ СИ ПРИПОМНЯТ.

Цитираното от моите думи отразява един отминал етап, надлежно скрит като не е показана датата. В сегашен момент положението не е такова.

Писаното ми слово отразява етапите през които преминавам. Това е основното му предназначение за мен, а съм минал през доста от тях. Всеки един оставя следа, но и е основа за надграждане. Други части си самоотпадат, защото не стават за надграждане...

Писаното слово е просто паметник за отминалите етапи. КОЕТО И ДА Е ПИСАНО СЛОВО. Но глупостите които се раждат вече над десетилетие от едни и същи негови автори, показват че те не отминават никакви етапи... АМА... съвсем никакви.

За мен в днешен етап ОШО е само паметник. Не ме изразява с нищо, не виждам нищо ново, повечето му идеи и кинструкции съм ги надградил сам и имам далеч по-задълбочено разбиране по същото.

Повторителите трели, дето вече толкова години се списват не показват никакви изменения - нито когнитивни, нито познавателни, нито да са етапни... Особено това личи в опитите за инфантилни защитни прийоми - като "огледалните", с използване и имитация от думи, стил и схеми на изразяване... Това също личи и в цитирането, патеричките във вид на "написано" от "велики авторитети", вкл и като "самоуверителни надъхвации", представянето на подражания като собствени думички от клишета, социални идеали и всекидневни банализми.

Думите на ОШО нямат стойност да се цитират - а тук примерите от негови фенки и фенове, са опростачено принизяване на стойността и значението им. Но съответните дечица толкова могат и дотолкова им стигат гънките. Все на нещо им е важно да се подпират - ако не е Ошо, ще е друг, друго - както се и вижда. Просто без патерички те са никои, нищо... И вместо да изразяват себе си, липсата му се замества с уверения, приказки, фантазии, нагласации... и опити за проповедност и уверения на другите колко правилна , вярна, истинска е избраната патеричка на някого си и как именно неговото е истинската истина, докато си ги мерите едни на други.

Ето това е комплексарската игра сред няколкото раздела, между дежурните за това комплексарчета и болни другарчета.

преди 16 часа, Theros написа:

Разглеждането на живота като лила

РАзглежданията на ХХХ са също вид игра. Проблемът е, че повярванията, вярванките и вкопчването в тях... не са игра. :) 

Така, че - разни лъжи за възможности и избори също са игри, но вкопчването и обсесиите в повярваното НЕ СА ЛИЛА...  

Ако КРЕАТОРът си е поиграл свободно и спонтанно в творенията си... това е проблем. :) но и решава игрово някои от казусите защо някои човечета не могат да пораснат... докато "бръмбарчетата" могат да са даже "съвършени". 

заигравките с казуси и "разглеждания"  изискват свобода и широта за да се реализират. Вкопчването към УСТАНОВЕНОСТИТЕ са в НОНСЕНС с условията за "игрово разглеждане"

• Автор
преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

За да разбереш обекта не е необходимо да съпреживяваш.  Духът ти трябва да остане "Леден"! 

Бъркаш понятията. Това от което трябва да се абстрахираш е твоята личност и най-вече емоциите й. И това за да може съзнанието да възприеме и отрази правилно чуждото състояние. Но ти трябва да съпреживееш състоянието на другия за да разбереш той как се чувства. При това трябва и да се абстрахираш за да не потънеш в чуждите емоции. Възможно е, въпреки че може да изглежда противоречиво. ...

преди 3 часа, _ramus_ написа:

Цитираното от моите думи отразява един отминал етап,

Жалко, че този етап е отминал и ти с нищо не си го израснал и надградил, колкото и каквото и да си вярваш, че е така. Това са само твои лични заблуди, като си въобразяваш, че си станал по-мъдър или нещо повече от Ошо, че си надминал неговото ниво, и че си станал по-духовен от него или от Буда. Ошо е на такава висота, че няма кой да го надгради!

преди 2 часа, Theros написа:

Бъркаш понятията.

Ти бъркаш дух и душа!

Психологията се занимава с душевните работи, т.е. на база на която формулира дали си душевно здрав или болен! :) 

Духовете са вече случаи на патологичност в душите, т.е. в психологията духове няма! :) 

Много често поради твои предразсъдъци и невежество започваш да бъркаш чувства с емоции и духовност с вероучение.

ПСИХЕ – Поява, Митологизиране - Психология и Логика - Форум "Наука"  

на 18.03.2025 г. в 17:38, Solly написа:

Изглежда имаме разминаване в разбирането за темата. Аз я възприемам като "духът на науката психология", ти я разбираш като "духът, който се крие в психиката на човешкото същество". Може би е добре авторът да ни разясни какво е имал предвид, но някой от нас не е догледал.

преди 19 часа, Theros написа:

Но ти трябва да съпреживееш състоянието на другия за да разбереш той как се чувства.

Почваш да нареждаш. 

Не е необходимо съпреживяване! 

Цитат

Съпреживяване е психологически процес, при който две или повече лица се опитват да разберат и да приемат емоциите, чувствата и преживяванията на другия. Това е способността да се постави в ролята на другия и да се разбере неговата гледна точка.

Противопоказно е психолог да се постави в ролята на другия! Той трябва да се дистанцира от пациента! => Това имах предвид когато се изразих, че "духът ти трябва да е леден"! 

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

Може би е добре авторът да ни разясни какво е имал предвид, но някой от нас не е догледал.

Може би, но в случая самия той е объркан. 

НО, ОК, нека го разгледаме темата предложената от теб идея за "духът на науката психология". => Това е доста грубо и в много отношение е подвеждащо, защото този "дух" може да "лекува", но може и да "вреди"! 

Самата психология е познание почти както познанията за атома, т.е. може да доведе до експанзия от чувства и поведение и поради тази причина се ползва в контролирана среда. 

Принципно аз съм против груповата терапия! Както и такава да се извършва дистанционно. 

Силата (духът) на психологията е голяма (голям)! => И, съм на мнение, че хора с лабилна психика не трябва да се допускат в това познание!

Кратко => Какво съм забелязал тук: Философски, религиозни аргументи се ползват в раздела на психология, а психологически похвати се ползват във философския и религиозния раздел. = Като резултат: Няма комуникация и обмяна на информация! 

Въобще: Някои тук са, за да има спор, защото именно в него се намират истините. Това е грешно! Тук всеки е с различен "интелектуален багаж"! И всеки дърпа "чергата" към ту своите убеждения. 

Грешката на някои: Желанието им да впечатлят някой! Грешката на други: Желанието им да омаловажат някой. Грешката на трети: Желанието им да въведат другия или другите в патова ситуация. 

...

Та, в тази "игра" на "духове" (психика) едни заякват, а други се сриват. Трети пък, виждат прекрасна възможно да покажат ината си! :)  

Лично към теб @Търсещ истини мога да изкажа похвала, т.е. направи група. Свободна, за да споделяш и да намериш съмишленици. Браво! 

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Изглежда имаме разминаване в разбирането за темата. Аз я възприемам като "духът на науката психология", ти я разбираш като "духът, който се крие в психиката на човешкото същество". Може би е добре авторът да ни разясни какво е имал предвид, но някой от нас не е догледал.

А какво е психологията, ако не наука която се занимава с човешкият ум  и психика?

• Автор
преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Визирах науката, но повече в общодостъпния практичен аспект, свързан с разбиране и постигане на психичния баланс и стабилност на човека.

преди 20 минути, Theros написа:

Визирах науката, но повече в общодостъпния практичен аспект, свързан с разбиране и постигане на психичния баланс и стабилност на човека.

Психически баланс няма, а що се касае до стабилността, то за това трябва да си със силна психика. :) => До момента не съм съзрял при теб такава. = Многократно си влизал в спор и в някаква степен го правиш на инат. => Което означава, че психиката ти е лабилна и лесно се отклонява и става необуздана. 

Изречено по друг начин: Извлечи си поука от следното:

Цитат

И понеже друго не е налице - с глупости и алкохол. Затова го блеклистнах. 

=> Не общувай с други потребители, които ти тикат в капана на твоята глупост! 

преди 50 минути, Solly написа:

А какво е психологията, ако не наука която се занимава с човешкият ум  и психика?

Цитат

Психологията (от гръцки: ψυχή – душа, дух, пеперуда, λόγος – наука) е наука, която изучава закономерностите на психическата дейност, както и учебен предмет по тази наука.[1]

=> Тя по своята същност не е точна наука. Тези които изучават въпросната се подготвят за специфични нужди било то свързани с възможността даден субект да се присъедини към даден социум или да надживее дадено негативно изживяване, за да не представлява трудност на субекта. 

Цитат

1. Человеческая общность как результат исторически сложившихся форм деятельности людей.

"Современный социум"

2. Группа людей, объединённых по каким-л. признакам (профессиональным, культурным и т. п.).

"Аграрный социум"

Всеки психолог е строго профилиран! 

Цитат

Предмети на изучаване могат да бъдат: страни от поведенческия репертоар, нагласите, стереотипите, предразсъдъците, емоциите, възприятията, мисленето, паметта, съзнанието, волята, сфери от емоционалното или моралното развитие и др.[14]

Цитат

Психологията описва и се опитва да обясни психиката – несъзнаваното, съзнанието, психичните явления (процеси, свойства и състояния), поведението и социалното поведение. Емпиричната психология е посветена главно на описване на човешкия опит и поведение. През последните 20 години психологията започна да изследва връзката между съзнанието и мозъка или нервната система. Все още не е ясен начинът, по който си взаимодействат: дали съзнанието определя състоянията на мозъка или състоянията на мозъка определят съзнанието, или и двете?

Няма как в един форум да се ползва за фундаментални знания! 

Значи, криминалната психология е едно, зоопсихологията друго. психоанализата трето и т.н. => Всичко зависи от: Кой е обекта с който трябва да се работи!? 

Тук някои генерализират и налагат своето мнение по неуместен начин! 

Примерно: Ти @Solly, си приела веган принципи и не изследваш кое кара човек да яде месо. => Директно ги клеймиш! И нареждаш = Това е грешно! 

преди 21 часа, Theros написа:

Но ти трябва да съпреживееш състоянието на другия за да разбереш той как се чувства.

=> Пак грешно! Нареждаш на друг! => И считаш, че притежаваш стабилна (балансирана) психика ли?! :) => И това било духът на психологията: Да се научиш да нареждаш и другите да изпълняват. :) Ба ... :) И, всеки който е с негативно становище => Значи е с болна психика. :) Или е пиян и не знае в какво бълва, щото не невеж прямо "твоя висш морал и прочие". :) 

Анализирай те това! => За да синтезирате знания по фундаменталната психология, то се присъединете към съответната академична общност. Иначе сте обект за изследване! :) => Или считате, че в този форум има "балъци"?! Ъ??? :) Да си правите упражнения. :)      

• Автор
преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Примерно: Ти @Solly, си приела веган принципи и не изследваш кое кара човек да яде месо. => Директно ги клеймиш! И нареждаш = Това е грешно! 

Ти правиш същото в много по-голяма степен. Лепнал си й печат "веган" и проектираш негативното си отношение към веганите върху всяко нейно мнение. С мен правиш същото, както и с някои други участници.

Горецитираното напълно контрастира с това, което пишеш в другата тема по отношение на сравняването с другите. Пишейки си абсолютно неспособен да се абстрахираш от себе си. А другия можеш да разбереш само доколкото има припокриване със собствените ти възгледи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.