Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замръзване на лаптопа без BSOD.

Featured Replies

• Автор
преди 12 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Като гледам DMP файловете е от видео картата или от драйвера за видео картата (както и предполагах):

Това е от единия DMP:

Това е от другия dmp:

dwm.exe обикновено отговаря за видео ефектите в Windows.

За съжаление нямам някакво решение. Аз имах подобен проблем с години и се оправи (но аз тествах доста неща като различни версии на видео драйверите, трикове в регистрите, версии на Биоси за дъното и видео картата) и т.н. Аз имах и събития ID500 в Event Viewer-a. "The Desktop Window Manager is experiencing heavy resource contention. Scenario: Video memory resources are over-utilized. Reducing number of running programs and open windows may help resolve this condition". На този етап мога да препоръчам няколко неща:

1. Ако е гаранционен лаптопа - направо връщане на сервиз за диагностика и ако се наложи и замяна.

2. Да деинсталирате видео драйвера с DDU (Display Driver Uninstaller) в SAFE MODE и да качите някоя по-стара версия (щом тази е последната).

3. Да пробвате следния трик в регистите. Първо вижте колко е стойността при вас:

reg query HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v TdrDelay

Аз лично при мен съм я задал на 10:

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v TdrDelay /t REG_DWORD /d 10

Повече можете да прочетете тук:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/display/tdr-registry-keys

Би трябвало в Device Manager-a => View => Resources by connection => IRQ => записа свързан с видео адаптера сега да има отрицателна стойност. При мен е (-38).

4. Да тествате VRAM-а да речем с OCCT. Може да пуснете и един тест с FurMark (но следете температурите).

Още решения има тук:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x116---video-tdr-failure

и тук:

https://www.sysnative.com/forums/threads/video-tdr-timeout-0x116-0x117.35/

Благодаря, а за Secure boot да се мъча ли да го включвам. Или да го оставя на Off.

преди 2 минути, orhidea написа:

Видеокарта няма собствена памет (VRAM) и използва част от системната RAM памет. Процесора ползва също от системната RAM памет.

Успех и лека вечер! 

Добре, благодаря. Лека вечер. Паметта е на Samsung и няма никакви грешки. Не е от нея.

• Отговори 89
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• В линка който е дал Георги : https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/livekernelreports-watchdog-crash-dumps-gpu/a1818f2d-10c0-444d-b3b3-abee1592004a има дадено някакво решение: Та

• Като гледам DMP файловете е от видео картата или от драйвера за видео картата (както и предполагах): Това е от единия DMP: Това е от другия dmp: dwm.exe обикновено отговаря за видео

• Няма замръзване, поне за сега не съм забелязъл.

Публикувани изображения

преди 5 минути, orhidea написа:

Видеокарта няма собствена памет (VRAM) и използва част от системната RAM памет. Процесора ползва също от системната RAM памет.

Успех и лека вечер! 

Да, това ми е ясно. Просто не бях видял, че е вградена. :)

преди 3 минути, Phantom007 написа:

Благодаря, а за Secure boot да се мъча ли да го включвам. Или да го оставя на Off.

Не мисля, че това има някакво отношение в случая с този проблем. Аз като имах TDR грешки никога не съм имал Secure Boot включен.

преди 2 часа, Phantom007 написа:

Това е драйвъра който е последен и съм го инсталирал.

Това не е последния драйвер има и по стари най стария драйвер е от 2022-02-17

https://www.amd.com/en/support/downloads/previous-drivers.html/processors/ryzen/ryzen-5000-series/amd-ryzen-5-5625u.html

• Автор
преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

Като гледам DMP файловете е от видео картата или от драйвера за видео картата (както и предполагах):

Това е от единия DMP:

Това е от другия dmp:

За съжаление нямам някакво решение. Аз имах подобен проблем с години и се оправи (но аз тествах доста неща като различни версии на видео драйверите, трикове в регистрите, версии на Биоси за дъното и видео картата) и т.н. Аз имах и събития ID500 в Event Viewer-a. "The Desktop Window Manager is experiencing heavy resource contention. Scenario: Video memory resources are over-utilized. Reducing number of running programs and open windows may help resolve this condition". На този етап мога да препоръчам няколко неща:

1. Ако е гаранционен лаптопа - направо връщане на сервиз за диагностика и ако се наложи и замяна.

2. Да деинсталирате видео драйвера с DDU (Display Driver Uninstaller) в SAFE MODE и да качите някоя по-стара версия (щом тази е последната).

3. Да пробвате следния трик в регистите. Първо вижте колко е стойността при вас:

reg query HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v TdrDelay

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers /v TdrDelay /t REG_DWORD /d 10

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/display/tdr-registry-keys

Би трябвало в Device Manager-a => View => Resources by connection => IRQ => записа свързан с видео адаптера сега да има отрицателна стойност. При мен е (-38).

4. Да тествате VRAM-а да речем с OCCT. Може да пуснете и един тест с FurMark (но следете температурите).

Още решения има тук:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x116---video-tdr-failure

и тук:

Направих го в Regedit това ли е на снимките. Преинсталирах драйвъра с DDU в Safe Mode и сега ще видя как е ако има пак проблем пак ще пиша.

Сега ще тествам VRAM-та.

image.png.742105b7203dbefa1f45af98d8043754.pngimage.png.79689e35c9bece1ea7da016077be3983.pngimage.png.dd82c7a00920c1fd4f621dbd4d62fc1f.png

image.png.74b86a393dac2213a2f46ad596743fa0.png

Пуснал съм го надявам се всичко да е наред.

• Автор
преди 3 часа, orhidea написа:

Аз бих тествал RAM памета с memtest и бих пробвал с едната плочка, след това с другата. 

Това е моето мнение и не е задължително да се приема като задължение или да се изпълнява! :)

Тестът приключи, не е от VRAM-а. Май се оказа, че проблемът е в РАМ-а, както каза orhidea. Утре ще направя дълъг тест на РАМ-а. Писах и в сайта на Microsoft и човек ми каза това.

Цитат

Dumps show memory corruption.
Please run Windows memory diagnostic tool and switch it to extended mode when it starts (F1 key). Note, test hang at ~21% for more than 5-8 hours means memory error too.
Turn off XMP mode in BIOS if it is turned on.
And if your PC is locally assembled, please check that your RAM modes (voltage, frequency, timings) are in compliance with numbers in the motherboard compatibility list for your RAM model.

Пратих му файловете. И ако се окаже, че е наистина РАМ-ът, ще трябва да купя нова. Ако и РАМ-та не покаже грешка, значи на AMD са им калпави драйвърите както винаги.

image.png

преди 8 часа, Phantom007 написа:

Тестът приключи, не е от VRAM-а. Май се оказа, че проблемът е в РАМ-а, както каза orhidea. Утре ще направя дълъг тест на РАМ-а. Писах и в сайта на Microsoft и човек ми каза това.

Е това е общото заключение. Нали се разбра, че видео картата е вградена и тя няма собствена VRAM и ползва RAM-a. И явно RAM-a прави проблем и оттам видео картата прави проблем...

Dumps show memory corruption.

Само единия от двата. Другия показва проблем с видео драйвера на AMD. Това съм го писал и аз общо взето на предната страница. Само, че за втория дъмп не уточних за memory corruption-a, защото това е много общо съобщение и не винаги значи повредена рам. Но пък показах, че е крашнал dwm.exe, който има пряко отношение за видео картата.

OCCT си има и отделен memory test, но за memory-то по-добре ползвай MemTest86+ или Memtest86 (безплатната версия е доста орязана обаче). Имаш и Memory Diagnostics Tool в Windows, който можеш да пуснеш още сега и да му кажеш да се извърши през нощта. Само, че му задай Extended Tests като почне.

А защо директно не махнеш едната плочка и да видиш дали само с нея ще го има проблема, след това да я смениш с другата и по същия начин да тестваш. Така със сигурност ще видиш коя плочка е проблемна, ако наистина това е проблема.

преди 16 минути, Raze написа:

А защо директно не махнеш едната плочка и да видиш дали само с нея ще го има проблема, след това да я смениш с другата и по същия начин да тестваш. Така със сигурност ще видиш коя плочка е проблемна, ако наистина това е проблема.

Да, или да изчака ако в момента няма проблеми, защото много работи на един път не е добра идея, че така по-трудно се следи кое е решило проблема (ако го реши евентуално) и много по-трудно се прави troubleshooting и диагностика. За мен потребителя да изчака ако в момента са се закрепили нещата (след там почистването на драйвера с DDU и регистри настройката) и ако пак се срине да продължи със следващите съвети. Но да се прави стъпка по стъпка. Прави нещо, чака, прави нещо, чака и така.

• Автор
преди 45 минути, Raze написа:

Защото не ми се отваря на ново лаптопа. 

преди 27 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, или да изчака ако в момента няма проблеми, защото много работи на един път не е добра идея, че така по-трудно се следи кое е решило проблема (ако го реши евентуално) и много по-трудно се прави troubleshooting и диагностика. За мен потребителя да изчака ако в момента са се закрепили нещата (след там почистването на драйвера с DDU и регистри настройката) и ако пак се срине да продължи със следващите съвети. Но да се прави стъпка по стъпка. Прави нещо, чака, прави нещо, чака и така.

Да, ще пусна теста довечера както каза преди да си легна и на сутринта ще пиша.

преди 22 минути, Phantom007 написа:

Да, ще пусна теста довечера както каза преди да си легна и на сутринта ще пиша.

А да разбираме ли, че проблема още го има? Как е сега положението след манипулациите? Някакво подобрение?

• Автор
преди 24 минути, B-boy/StyLe/ написа:

А да разбираме ли, че проблема още го има? Как е сега положението след манипулациите? Някакво подобрение?

Няма замръзване, поне за сега не съм забелязъл.

• Автор

През ноща пуснах Windows memory diagnostics tool-a и изглежда е зацепило на 21% и Overall статуса е на 60%. Изглежда на истина има проблем с паметта?

Да тегля ли MemTest86 довечера да пробвам с нея?

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Така или иначе щеше да се стигне до варианта на тестване на плочките 1 по 1.

Разправия ми е да го отварям пак. А пък и след манипулацийте, който B-boy ми даде не съм забелязъл черен екран или BSOD поне за сега. Не може ли някой тест да покаже точно от коя плочка е.

Ами щом няма проблем го ползвай, дано да е ОК вече. Без разглобяване не знам как ще стане, но ако разглобяването е като на този, скрити болтове под лепенките на дъното, малко си е тегаво наистина. Друг вариант в сервиз, особено ако е гаранционен.

преди 3 минути, Phantom007 написа:

Разправия ми е да го отварям пак. А пък и след манипулацийте, който B-boy ми даде не съм забелязъл черен екран или BSOD поне за сега. Не може ли някой тест да покаже точно от коя плочка е.

Ще забележиш. Съвсем скоро ще е. След като започне пак да забива, имаш два варианта:

Вариант едно, установяваш коя е проблемната плочка и оставяш само работещата.

Вариант две, който е за предпочитане подменете и двете плочки с РАМ.

Всичко останало е временно.

А и дори да разбереш коя плочка прави проблем без да го разглобяваш, в един момент ще трябва да го отвориш, най-малкото за да я смениш. А и като го отвориш да тестваш плочките не е нужно да го сглобяваш, за да направиш теста.

• Автор
преди 3 минути, NovakJ написа:

Ще забележиш. Съвсем скоро ще е. След като започне пак да забива, имаш два варианта:

Вариант едно, установяваш коя е проблемната плочка и оставяш само работещата.

Вариант две, който е за предпочитане подменете и двете плочки с РАМ.

Всичко останало е временно.

Добре, сега ще го отворя. Какъв тест да пусна за да проверя рамта пак ли същият на Windows или този на MemTest86.

преди 25 минути, Phantom007 написа:

През ноща пуснах Windows memory diagnostics tool-a и изглежда е зацепило на 21% и Overall статуса е на 60%. Изглежда на истина има проблем с паметта?

Да тегля ли MemTest86 довечера да пробвам с нея?

А защо продължаваш след като в момента проблем няма? Зорлем да го предизвикаш пак ако се е закрепил или ти е скучно? :)

И не е зацепило. Ако си прочел какво пише на прозореца на самия тест там се споменава, че макар теста да изглежда като замръзнал, той си работи!

Карето в жълто:

windows.memory.diagnostic.tool_thumb.png

За мен не прави нищо докато не почнат пак проблемите. После ще имаш занимава така или иначе. Сега не виждам смисъл да се бута стабилизирана система (а дали е временно стабилизирана, времето ще покаже).

току-що, Phantom007 написа:

Добре, сега ще го отворя. Какъв тест да пусна за да проверя рамта пак ли същият на Windows или този на MemTest86.

Memtest86

• Автор
преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

А защо продължаваш след като в момента проблем няма? Зорлем да го предизвикаш пак ако се е закрепил или ти е скучно? :)

И не е зацепило. Ако си прочел какво пише на прозореца на самия тест там се споменава, че макар теста да изглежда като замръзнал, той си работи!

Карето в жълто:

Ами човекът от Microsoft ми каза това: 

Цитат

Please run Windows memory diagnostic tool and switch it to extended mode when it starts (F1 key). Note, test hang at ~21% for more than 5-8 hours means memory error too.

И аз считам, че е защото го пуснах като си легнах вчера което е повече от 10-11 часа. 

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Карето в жълто:

За мен не прави нищо докато не почнат пак проблемите. После ще имаш занимава така или иначе. Сега не виждам смисъл да се бута стабилизирана система (а дали е временно стабилизирана, времето ще покаже).

Добре, няма да го отварям. Ще следвам твойте съвети. Благодаря.

преди 19 минути, Phantom007 написа:

Ами човекът от Microsoft ми каза това:

Те повечето в тези форуми следват заготовки (Canned Speeches). Не казвам, че не е така, но има изключения от правилото. При мен теста е спирал за няколко часа и после все пак е приключвал без да има грешки с RAM-а. Затова препоръчах да се пусне вечерта или дори някой weekend като не се ползва системата примерно за ден-два за да минат няколко pass-a. А иначе тестови приложения за паметта бол. Назад също споменах MemTest86+ и MemTest86, но се спекулира, че дори те не откриват често всички проблеми. Дори в reddit често препоръчват следните вместо тях - TM5, Karhu, hcidesign Memtest.

преди 19 минути, Phantom007 написа:

Добре, няма да го отварям. Ще следвам твойте съвети. Благодаря.

А, не съм казвал такова нещо. :) Следвай, което си решиш. Моите не са панацея. Аз казвам аз как бих постъпил в тази ситуация. Вече какво ще направиш ти си е изцяло твое решение.

преди 28 минути, Raze написа:

Друг вариант в сервиз, особено ако е гаранционен.

Да, и това го споменах назад. За мен това е най-доброто решение, защото:

1. На тях това им е работата.

2. Аз няма да се занимавам с глупости (като собственик на проблемата система ако бях на негово място). :)

на 25.11.2024 г. в 22:46, B-boy/StyLe/ написа:

• Автор
преди 2 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Те повечето в тези форуми следват заготовки (Canned Speeches). Не казвам, че не е така, но има изключения от правилото. При мен теста е спирал за няколко часа и после все пак е приключвал без да има грешки с RAM-а. Затова препоръчах да се пусне вечерта или дори някой weekend като не се ползва системата примерно за ден-два за да минат няколко pass-a. А иначе тестови приложения за паметта бол. Назад също споменах MemTest86+ и MemTest86, но се спекулира, че дори те не откриват често всички проблеми. Дори в reddit често препоръчват следните вместо тях - TM5, Karhu, hcidesign Memtest

А, не съм казвал такова нещо. :) Следвай, което си решиш. Моите не са панацея. Аз казвам аз как бих постъпил в тази ситуация. Вече какво ще направиш ти си е изцяло твое решение.

Добре, благодаря.

Памети не се повреждат току така. Единствения проблем който съм виждал с памети, е окис на слотовете или конфликти с различни памети. 

• Автор
на 25.11.2024 г. в 22:46, B-boy/StyLe/ написа:

Това е от единия DMP:

Това е от другия dmp:

Още решения има тук:

и тук:

Благодаря сърдечно за помощта. Това май реши проблема ми. В бъдеще, ако възникне нещо, ще пиша тук, но за сега няма никакви забивания след преинсталацията на драйвера с DDU и манипулацията в Regedit. Лаптопът започна да върви леко. Вече ще знам, че когато инсталирам драйвър, винаги трябва да е Clean, а не Upgrade. Маркирам това като решение. Също тествах видеокартата с FurMark и няма проблем. Работи стабилно на 70-75 градуса.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.